Kamerun: 89 bojowników Boko Haram skazanych na śmierć - http://prostozmostu.net/swiat/kamerun-89-bojownikow-boko-haram-skazanych-na-smierc
-
-
Islam - religia pokoju
Nie wyobrażam sobie, żeby Strefa Schengen przetrwała do końca roku.
I ja tak sądzę. Smutne, że w gruncie rzeczy garstka debili, którym po śmierci obiecają ileś tam dziewic jest w stanie rozwalić takie idee jak Europa bez granic.
Tak jako temat pokrewny, to uważam, że organizowanie ŚDM w Krakowie to głupota. Nie o idee mi chodzi, tylko miejsce. Poza setkami innych problemów dla mieszkańców i pielgrzymów, to wprowadzamy do miasta zagrożenie terroryzmem. Jeszcze bardziej konkretnie, to uważam, że impreza ta powinna być organizowana w miejscach typu Lednica, czy Kostrzyn. Kraków nie byłby wyłączony z życia przez tydzień, ale co ważniejsze zapewnienie bezpieczeństwa byłoby łatwiejsze. Kraków z uliczkami, kamienicami, piwnicami, dachami, kanałami i nade wszystko tysiącami samochodów to dla zapewnienia bezpieczeństwa istny koszmar. Oczywiście wyprowadzenie takiej imprezy "w pole" ma całą masę wad i utrudnień, ale ze względów bezpieczeństwa wydaje mi się o wiele sensowniejsze. No ale to już tylko moje zdanie w sprawie i tak przesądzonej.
To jeszcze bardziej w temacie. Takie tytuły dzisiaj znalazłem:
Imam Wielkiego Meczetu w Brukseli: Jest mi wstyd, nie chcę wyjść na dwór
Mufti Miśkiewicz (Przewodniczący Muzułmańskiego Związku Religijnego w Polsce ): Terrorystów powinno się traktować, jak zbrodniarzy po II WŚ - kara śmierci
Problemem nie jest islam jak religia, tylko część ich wyznawców (przynajmniej w ich mniemaniu) która niszczy nie tylko to zdołano osiągnąć w Europie, ale i szkodzi wyznawcom ich własnej wiary. Nie wiem jaki to jest odsetek wśród normalnych wyznawców islamu, ale niestety wystarcza.
Zagadka na dziś:
- W jakim stopniu wklejanie flagi Francji na fb zapobiegło zamachowi w Belgii?
Mentny Napisał(a):
> Problemem nie jest islam jak religia, tylko
> część ich wyznawców (przynajmniej w ich
> mniemaniu) która niszczy nie tylko to zdołano
> osiągnąć w Europie, ale i szkodzi wyznawcom ich
> własnej wiary. Nie wiem jaki to jest odsetek
> wśród normalnych wyznawców islamu, ale niestety
> wystarcza.
Islamizm nie bierze się z powietrza. Wyrasta wprost z prawowiernego islamu.
No ale radykałów mamy w prawie każdej religii i niekoniecznie trzeba to rozciągać do wszystkich wiernych. Fakt, że islam (odłam islamu) stał się najbardziej bojowniczy i zbrodniczy. Ja generalnie staram się nie generalizować i nie stawiać znaku równości islam=terroryzm. W pierwszej części właśnie pisałem, że są przywódcy islamu którzy potępiają zdecydowanie terroryzm. To ważne i potrzebne. Tego zdania jest pewnie z dziewięćdziesiąt kilka procent zwykłych wyznawców Allaha (poza kilkoma krajami), a ten syf sobie i innym robi kilka procent. Niestety te kilka procent zmienia życie milionów.
Tiaa, głosy potępienia muftiego Miśkiewicza mają taką samą siłę sprawczą jak łzy rosyjskiej agentki Mogherini.
[url]http://wpolityce.pl/swiat/286144-lzy-federiki-czyli-europa-zachodnia-popelnia-samobojstwo-rysuje-sie-nowy-podzial?strona=1[/url]
No pewnie samego Muftiego (cokolwiek to oznacza) jakiegoś przełomu nie przyniosą, ale to jest i tak ważne i potrzebne. Przywódcy islamu w Europie powinni jednoznacznie i zdecydowanie wypowiadać się w tych sprawach w taki sposób. Piszę w Europie, bo gdzie indziej też, ale jakiś realizm niestety muszę zachować.
Jakby ktoś chciał pomóc Belgom w tych trudnych czasach, to jest organizowana zbiórka kredy.
[img]https://wirtualnapolonia.files.wordpress.com/2016/03/pomc3b3c5bc-belgom.jpg?w=351&h=543[/img]
I pamiętajcie żeby wysyłać tylko czarną, to na znak żałoby.
Zachowanie Belgów to naprawdę wyraz głupoty. Już lepiej jakby przeszli obok zdarzenia obojętnie.
Mentny Napisał(a):
-------------------------------------------------------
(...)
> Tak jako temat pokrewny, to uważam, że
> organizowanie ŚDM w Krakowie to głupota. Nie o
> idee mi chodzi, tylko miejsce. Poza setkami innych
> problemów dla mieszkańców i pielgrzymów, to
> wprowadzamy do miasta zagrożenie terroryzmem.....
Nie można w żaden sposób dać się zastraszyć amerykańskim terrorystom. Statystyki tak czy siak mówią, że w wypadkach samochodowych ginie więcej osób niż w zamach więc nie przesadzajmy z tym zagrożeniem. Ja mam wrażenie, że arabusy ciągle jeszcze nas Polaków jakoś bardziej się boją. Chyba tylko u nas i na Słowacji nie doszło jeszcze do żadnego zamachu. Wierzę, że coś w tym musi być.
Wyłączenie miasta? Ok tydzień się przecierpi dla ważnej idei
Co tu dużo mówić, Europa podąża ku samozagładzie
nic dodać, nic ująć (tu)
Nie chodzi o to, aby się dać zastraszyć i po prostu nic nie robić. To byłoby zwycięstwo terroryzmu. Chodzi o to, aby zrobić wszystko, aby do zagrożenia nie dochodziło. I jak pisałem nie mam nic do idei, a tylko miejsca organizacji. Spowodowanie, że setki tysięcy ludzi będą wędrować ciasnymi uliczkami, miedzy budynkami, samochodami itp. to jest głupi pomysł. Jeżeli chodzi o terrorystów, to chyba nie chodzi o to, że się nas boją, tylko zamach w Paryżu, Brukseli, Nowym Jorku jest o wiele bardziej spektakularny niż u nas. No i tak, faktycznie w wypadkach samochodowych ginie więcej ludzi, tylko co to ma do rzeczy? Tak, prawie każdy może zostać potrącony przez samochód, tylko jest różnica w prawdopodobieństwie tego zdarzenia gdy przechodzisz po pasach przy zielonym świetle i jeszcze zerkniesz na drogę na wszelki wypadek, a gdy przebiegasz przez autostradę. Nie dać się zastraszyć zatem to jedno, ale zawiązać sobie oczy i biegać nocą po autostradzie to drugie. Organizatorzy powinni zapewnić maksimum bezpieczeństwa, na ile to możliwe. Ciasne miasto temu nie służy.
A.W.B. Napisał(a):
> Co tu dużo mówić, Europa podąża ku
> samozagładzie
Ciekawe czy sie da to cale zniszczenie odkrecic jeszcze.
Prawda jest taka, ze niestety nie wszyscy chca odkrecac. Ile czasu zajmie, zanim naprawde przejma wladze (o ile w ogole przejma) antyimigranckie opcje polityczne. Chociaz lepiej byloby powiedziec, ze opcje rozsadne, a nie tylko antyimigranckie, bo jak dla mnie to jedno wcale nie warunkuje drugiego.
Podoba mi sie glos w tej dyskusji, jaki mozna uslyszec w Azji. Jak Europejczyk mowi, ze kraje zachodnie, te imperia postkolonialne, czuly sie jakby winne I zobowiazane do przyjmowania tych ludzi, to Azjata odpowiada, ze Japonczycy zmasakrowali 3/4 Azji I Pacyfiku, a wobec nikogo nie czuja sie niczego winni.
A przeciez nikt nie powie, ze Japonczycy nie sa kulturalni I cywilizowani.
Swoja droga, caly ten SDM to jest jakas komedia. Moja mama jest dyrektorka placowki, I dostala jakies kosmiczne zarzadzenie (pisali o tym w mediach, jako o czasowym obnizeniu wymagan dla miejsc noclegowych). Nie bede tu wchodzil w szczegoly, zreszta kto chce, to moze znalezc sobie w necie, ale to wszystko jest organizowane jakby do gory nogami. A juz to, ze wolontariusze musza placic za to, zeby byc wolontariuszami to bareizm. Chociaz, jak to skomentowal jeden moj ziomek (nie hrobry82 I nie walas83 akurat), to "na biednych nie trafilo" :D
Muhammad Ali o multi-kulti. Wywiad z roku 1971.
https://www.youtube.com/watch?v=uDGuqazaXH4
Ferencvaros Napisał(a):
> A juz to, ze wolontariusze musza
> placic za to, zeby byc wolontariuszami to bareizm.
> Chociaz, jak to skomentowal jeden moj ziomek (nie
> hrobry82 I nie walas83 akurat), to "na biednych
> nie trafilo" :D
Nie widzę w tym nic dziwnego, nie pierwszy wolontariat, gdzie uczestnik wnosi opłatę za uczestnictwo. Dodatkowo wolontariusze są też pielgrzymami i uczestnikami ŚDM, nie protestują przeciw tej opłacie (przynajmniej takie informacje posiadam od osoby koordynującej wolontariat w jednym z rejonów Polski).
Jedna z gazet robi widły z igły, a gdyby wolontariusze nie wnosili opłat, to niemałe koszty pokryłby pewnie budżet państwa i co wtedy? Michnikowszczyzna by się zapłakała albo potruła od własnego jadu.
Ale to nie temat islamu.
w Izraelu policja i wojsko zapewniają bezpieczeństwo swoim obywatelom.
a robią to tak:
http://972mag.com/video-israeli-soldier-executes-wounded-palestinian-in-hebron/118093/
Zamachy w Brukseli: Wnioski dla Polski: http://www.defence24.pl/333402,zamachy-w-brukseli-wnioski-dla-polski
Przypominam o zagadce :
gargamel9998 Napisał(a):
> Zagadka na dziś:
> - W jakim stopniu wklejanie flagi Francji na fb
> zapobiegło zamachowi w Belgii?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)