Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • 70 rocznica powstania w getcie warszawskim

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 19.04.2013 o 18:55
      Ostatnia aktywność 26.04.2013 o 19:41
      5644 wyświetleń
    • helmut

1K
      7
    • 21.04.2013 o 20:29
      Post #902237 21.04.2013 20:29
    docent Napisał(a): ------------------------------------------------------- > O ile wiem, w Powstaniu Styczniowym nie zginęły > miliony Polaków, Rosjanie też - mimo wszystko - > nie stosowali komór gazowych, jaka więc może tu > być mowa o wzajemności? Twoje pozostałe > argumenty też są jak kulą w płot. Nie czytam > gw. Kilku moich przodków brało udział w > Powstaniu Styczniowym, dwóch zostało zesłanych > na Sybir. A mimo to jestem, mimo że to podobno > obciach, filosemitą. Co więcej, myślałem, ze > na tym forum to nie jest obciach:( O Rosjanach nie pisałem ani słowa więc nie wiem o co Ci chodzi. Powstanie Styczniowe jest przykładem na to że w Izraelu nikt kompletnie nie przejmuje się naszymi powstaniami natomiast Polacy robią wielką szopkę z powstania Żydów. Nawiasem mówiąc, skoro Rosjanie nie mieli komór gazowych to byli bardziej humatnitarni w zabijaniu? Ciekawa argumentacja. Miliony Polaków nie zginęły wtedy ale miliony zostały zabite podczas II wojny i nikogo to w Izraelu nie porusza. Jeśli Twoi przodkowie mieli jakikolwiek majątek ziemski, to po ich zesłaniu na Sybir majątek ten prawdopodobnie przejęli członkowie pewnej bezwględnej nacji, która nie żywi najmniejszych ciepłych uczuć względem Polaków. Jaka to nacja to się domyślisz oczywiście. Filosemityzm nie jest żadnym obciachem. Ja bym to dziwne uczucie porównał do miłości, jaką można darzyć dziewczynę, którą się przyjęło bezdomną do swego domu, pomagało się jej, a ona wykorzystywała każdą możliwą sytuację aby oszukać i zdradzić swego gospodarza. Co więcej, dziewczyny owej już nie ma, ale nadal domaga się pieniedzy i nadal czeka na sposobność , by oszukać i okraść swego byłego dobrodzieja. To jest polski filosemityzm. Uczucie do narodu, który względem nas żadnych ciepłych uczuć nie ma, a wprost przeciwnie.
    • Killeroth

2.5K
      6
    • 21.04.2013 o 22:00
      Post #902256 21.04.2013 22:00
    Większość Żydów zabitych w trakcie IIWŚ to również Polacy. Wyznanie sprawia, że jest się Żydem, ale nie zmusza do wyrzeczenia się innej narodowości. Nie każdy Żyd jest żydem, ale każdy żyd jest Żydem.
    • wincenty9

42
      0
    • 21.04.2013 o 23:54
      Post #902295 21.04.2013 23:54
    Posiadali polskie obywatelstwo, lecz w przeważającej części nie czuli się Polakami. Nigdy nie rozumiem tej nomenklatury, dlatego zawsze piszę "Żyd", żeby nikogo nie urazić. Z małej litery piszę się "żydów" jako wyznawców judaizmu, a z dużej obywateli Izraela? Bo przecież żydzi to nie tylko naród, ale też cywilizacja. Polacy należą w większości do cywilizacji łacińskiej i dawniej tacy Kozacy nazywali nas "łacinnikami" stąd przedstawiciele cywilizacji żydowskiej są "żydami". Ja to rozumiem tak, że przed wojną nigdy nie pisało się "Żydzi", bo nie istniało jeszcze dzisiejsze państwo Izrael.
    • gentlemen

4.6K
      355
    • 21.04.2013 o 23:58
      Post #902296 21.04.2013 23:58
    A piszesz "kurdowie" czy "Kurdowie"? Piszemy "Żydzi" o narodzie, a nie o obywatelach państwa. Tu naprawdę nie chodzi o podszycie ideologiczne, a ortografię języka polskiego.
    • garry

4.8K
      1.1K
    • 22.04.2013 o 00:09
      Post #902299 22.04.2013 00:09
    Killeroth Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Większość Żydów zabitych w trakcie IIWŚ to > również Polacy. Hm raczej Żydzi z polskim obywatelstwem
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 22.04.2013 o 00:26
      Post #902302 22.04.2013 00:26
    A jak Polak i jednocześnie wyznawca judaizmu, to już nie Polak? Powinniśmy honorować ofiary hitleryzmu tak samo Żydów, jak i Polaków. Wszelkie dywagacje historii nie zmienią. Poza tym, ciężko oceniać czasy, w których nie żyliśmy. Zwłaszcza czasy wojny.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 22.04.2013 o 04:10
      Post #902321 22.04.2013 04:10
    Żydzi zostali przygarnięci do Polski po pogromach na Zachodzie europy, gdzie ich mordowano. Były to czasy panowania Kazimierza Wielkiego, który przyznał im liczne przywileje. Dlatego śmieszy mnie pierdolamento nt nietolerancji w Polsce. Tylko w Polsce podczas II wś za ukrywanie żydów groziła śmierć - http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawiedliwy_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C5%9Awiata A na chwilę obecną odwdzięczają się niszcząc Nasz Kraj. [quote]Wśród Żydów istniały różnorodne, nieraz przedziwne, linie podziału. Najbardziej podstawowym wydawał się podział na zwolenników i przeciwników asymilacji. Należący do pierwszej grupy zazwyczaj nie identyfikowali się z tradycjonalistami, ponieważ należeli do ugrupowań politycznych ?neutralnych? narodowo (jak na przykład Polska Partia Socjalistyczna) i występowali przeciwko religii. Wielu spośród nich przejawiało wręcz tendencje antysemickie wobec niezasymilowanych Żydów, co dobrze pokazuje chociażby casus Aleksandra Wata, który po latach bardzo żałował wyrażanej przez siebie pogardy. Zasymilowani Żydzi wykonywali często wolne zawody, brali czynny udział w życiu politycznym i częstokroć uważali się za Polaków żydowskiego pochodzenia, a nie Żydów mieszkających w Polsce. Obok nich żyli ci, którzy kultywowali tradycję. Część jednocześnie uważała się za Polaków, inni zaś odmawiali wszelkiej asymilacji i nierzadko nie potrafili nawet mówić po polsku. Słynne są przecież podania o tzw. ulicy żydowskiej w Warszawie, gdzie jedynym językiem, jaki można było usłyszeć, był jidysz.[/quote] http://www.histmag.org/Zamet-wokol-powstania-w-getcie-7837
    • wincenty9

42
      0
    • 22.04.2013 o 11:00
      Post #902355 22.04.2013 11:00
    [quote]Powinniśmy honorować ofiary hitleryzmu tak samo Żydów, jak i Polaków. [/quote] Ja się z tym twierdzeniem nie zgadzam. Szanuję pamięć zmarłych, ale szczególnie honoruję zmarłych z mojej najbliższej rodziny. Logika tego stwierdzenia jest porażająca, bo ofiarami hitleryzmu byli też żołnierze Armii Czerwonej - może ich też powinniśmy honorować?! [quote]A jak Polak i jednocześnie wyznawca judaizmu, to już nie Polak?[/quote] Nie wiem. Może ktoś inny się wypowie. Z definicji "żyd" jako wyznawca judaizmu może, "Żyd" jako przedstawiciel narodu żydowskiego nie może, bo jest to sprzeczne, a "żyd" jako przedstawiciel cywilizacji żydowskiej również nie może. Z tego co czytałem to cywilizacja żydowska jest cywilizacją sakralną, a więc teoretycznie każdy wyznawca judaizmu powinien należeć do cywilizacji żydowskiej [O wielości cywilizacyj - Feliks Koneczny]. Ale pewnie żydzi dzielą się na talmudystów, ortodoksyjnych i inne grupy. Wiem, że tacy talmudyści nas nienawidzą, a stosunek innych grup jest mi nie znany. Słuchałem pojedyncze osoby, które były przychylne Polsce, ale nie wiem jaką grupę reprezentowali.
    • Killeroth

2.5K
      6
    • 22.04.2013 o 17:10
      Post #902452 22.04.2013 17:10
    Każdy wyznawca judaizmu (żyd) staje się z automatu członkiem narodu (Żydem). To nie jest wybór, takie zasady przyjęto. Żyd z urodzenia nie musi być wyznania mojżeszowego, czyli nie zawsze jest żydem.
    • helmut

1K
      7
    • 22.04.2013 o 17:41
      Post #902456 22.04.2013 17:41
    Zydzi byli obywatelami Polski ale niekoniecznie byli Polakami. Gdyby tak miec maszyne czasu i przeniesc sie do Pinska w roku 1938 i powiedziec jednemu z tamtejszych Litwakow ze jest Polakiem, to by wywolalo jego smiech. Zdecydowana wiekszosc obywateli RP pochodzenia zydowskiego nie uwazala sie za Polakow, nie mowila po polsku, nie czula zadnych wiezi z krajem ktory ich przygarnal i w momencie proby kraj ten zdradzila. Poczytajcie chocby o lordzie Bernsteinie Namierze, to zobaczycie jaki Zydzi mieli i maja do nas stosunek. A my (tzn niektorzy z nas) doslownie lizemy im tylki. Taka niewolnicza mentalnosc...
    • pan kracy

995
      3
    • 22.04.2013 o 17:45
      Post #902457 22.04.2013 17:45
    helmut Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Tak sie zastanawiam czy na forum dyskusyjnym > kibicow jakiegokolwiek klubu w Izraelu jest choc > jeden temat o rocznicy jakiegokolwiek powstania > polskiego i czy tamtejsi kibice pisza o Polakach > "Czesc i chwala bohaterom". A moze nie powinienem > oczekiwac od nich wzajemnosci? Moze oczekuje za > duzo. > > Tak czy inaczej temat do HP. Powstanie w Getcie to nieodłączna historia Polski. Trzeba pamiętać, że wiele osób wyznania mojżeszowego było prawdziwymi polskimi patriotami! I takim żydom mimo wszystko również sporo zawdzięczamy... Jednak uważam mimo to iż większość żydów stawia interes swojego narodu ponad interes Narodu Polskiego. Dlatego niech sobie żyją izraelu, naparzają talibów, ale od Polski dzisiaj WARA!
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 22.04.2013 o 21:09
      Post #902496 22.04.2013 21:09
    pan kracy Napisał(a): ------------------------------------------------------- Powstanie w Getcie to nieodłączna historia > Polski. Trzeba pamiętać, że wiele osób > wyznania mojżeszowego było prawdziwymi polskimi > patriotami! I takim żydom mimo wszystko również > sporo zawdzięczamy... > > Jednak uważam mimo to iż większość żydów > stawia interes swojego narodu ponad interes Narodu > Polskiego. Dlatego niech sobie żyją izraelu, > naparzają talibów, ale od Polski dzisiaj WARA! pełna zgoda z tym postem ;) Wincenty, bez absurdów. Chodziło mi o Polaków i Żydów - ofiary hitleryzmu - tych którzy nie mieli w interesie kolaborować czy niszczyć zajętą Polskę.
    • wincenty9

42
      0
    • 22.04.2013 o 23:59
      Post #902545 22.04.2013 23:59
    Redcclise, dlatego nie można uogólniać, bo to właśnie prowadzi do absurdu. Piszesz "..tych, którzy nie mieli w interesie kolaborować czy niszczyć zajętą Polskę." Zdarzali się nawet Polacy, którzy kolaborowali. Natomiast jeśli chodzi o Żydów to kolaboracja była plagą, nie wspomiając o tym co robili, gdy Armia Czerwona zajmowała wschodnie obszary Polski...
    • garry

4.8K
      1.1K
    • 23.04.2013 o 11:20
      Post #902599 23.04.2013 11:20
    Fragment wywiadu z Katawem Zarem, publicystą Najwyższego Czasu, m.in o kolejnej rocznicy powstania w getcie http://nczas.com/wiadomosci/wywiad/kataw-zar-obchody-rocznicy-wybuchy-powstania-w-getcie-to-akt-pomocy-izraelowi/
    • samiecalfa

84
      0
    • 23.04.2013 o 13:32
      Post #902645 23.04.2013 13:32
    Panowie , narody poznaje sie przede wszystkim po PROPORCJACH , tzn nie wiem czy wiecie ale liczba Polakow ktorzy ukrywali zydow mogla siegac nawet 1 MLN !!! jednak IPN podaje bepieczna liczbe 700 000 , natomiast ile bylo kolaborantow ? osob wydajacych zydow ? w porownaniu do liczby 700 000 mozna powiedziec ze bardzo malo 2,5 tysiąca tyle wykonano wyrokow na kolaborantach natomiast w tej liczbie miescili sie roznej masci kolaboranci nie tylko ci co wydawali zydow ale takze ci co pisali do niemieckich gazet , grali w niemeickich teatrach takze liczba osob wydajacych zydow byla jeszcze mniejsza niz owe dwa i pol tysiaca , Żydzi "są dla NKWD nieocenionym wprost biczem przeciw ludności polskiej". -Dowódca AK, gen. Stefan Rowecki-"Grot", 25 września 1941 r zreszta w "Do Rzeczy" czytalem relacje Grota Roweckiego , zydzi calymi wsiami witali armie czerwona wchodzili w lokalne komitety ludowe oraz lokalna milicje , glowna ich dzialalnoscia bylo wylapywanie elity w miejscowosciach do ktorych wkroczyla armia czerwona , np przedsiebiorcow , wojewodow , prezydentow miast , policjantow , oficerow , urzednikow w miejscowosciach ktore znali ponadto 140 000 "walczylo" w armi czerwonej , slowo to wzialem nie przypadkowo w cudzyslow gdyz wiekszosc z nich byla ..... komisarzami wiec nie mieli bezposredniej stycznosci z niemcami natomiast dobrze pilnowali by komus do glowy nie przyszly kontr rewolucyjne dzialania natomiast co do asymilicji zydow to nie wdzie problemu , kazdy narod , czlowiek nie moze byc na sile asymilowany , kazdy narod ma prawdo do wlasnej kultury nawet na obcych ziemiach a tu ciekawa rzecz z forum historycznego [quote]Jest zresztą często występującą w warunkach okupacji praktyką, że okupant wykorzystuje grupę mniejszościową, na niej opierając swe rządy. Przypomnijmy, że Arabowie w Hiszpanii oparli swe rządy w dużej mierze właśnie na miejscowych Żydach, co w okresie rekonkwisty sprowadziło na nich falę represji i zaowocowało ich masową emigracją. Takaż też była geneza krwawego konfliktu między Hutu i Tutsi. Przykłady można by mnożyć... [/quote]
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 23.04.2013 o 15:44
      Post #902673 23.04.2013 15:44
    .
    • helmut

1K
      7
    • 23.04.2013 o 18:27
      Post #902712 23.04.2013 18:27
    Sterby cos zly link wrzuciles. Wlasciwy chyba jest taki http://www.pch24.pl/getto-1943-oczyma-szmalcownikow,14276,i.html
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 23.04.2013 o 19:21
      Post #902721 23.04.2013 19:21
    dzięki za poprawkę, tak to jest ten właściwy.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 25.04.2013 o 14:22
      Post #903187 25.04.2013 14:22
    [quote]Kilka dni temu "Gazeta Wyborcza" zamieściła kolejny bardzo śmieszny tekst autorstwa Adama Leszczyńskiego. Tym razem chodziło o reakcje prasy światowej na tegoroczne obchody powstania w getcie warszawskim. Sam tytuł "Świat patrzy na getto" sugerował, że 19 kwietnia było to najważniejsze wydarzenie na całej kuli ziemskiej. Mam co do tego poważne wątpliwości, ale nawet jeśli rzeczywiście tymi obchodami żyły Stany Zjednoczone czy Wielka Brytania, to mnie to w ogóle nie obchodzi. Chciałbym wierzyć, że środowiska żydowskie w tych krajach mają poczucie winy za to, że polskim Żydom mordowanym przez Niemców w żaden sposób nie pomogły, nawet po desperackim geście Szmula Zygielbojma, który próbował nagłośnić zagładę swoich rodaków poprzez samobójczą śmierć. Ale to jest wewnętrzna sprawa Żydów i mnie ich wzajemne rozliczenia nie interesują. Nic mnie także nie obchodzą zachwyty "New York Timesa", "Timesa", "Le Monde'a" "La Republiki" nad tegorocznymi obchodami powstania w getcie i otwarciem Muzeum Historii Żydów Polskich. Przecież są to opinie zaczerpnięte z "Gazety Wyborczej", z tekstów Leszczyńskiego i jego kolegów, których w ostatnim miesiącu było mnóstwo (jednym z nich był artykuł o "dekonstrukcyjnych" tezach Elżbiety Janickiej). Zagraniczne zachwyty nie są niczym innym niż opisem "faktu medialnego" wykreowanego przez "gazetę koszerną" (określenie upublicznione przez Grzegorza Kołodkę w okresie gdy był wicepremierem i ministrem finansów). No bo cóż to się niby wielkiego w Warszawie 19 kwietnia stało? To, że w obchodach powstania w getcie wzięło kilka tysięcy osób? Jak na trwającą przez kilka tygodni kampanię medialną w jednej z największych gazet w Polsce, to kompletna klapa. Jestem pewny, że gdyby na przykład "Fakt", główny konkurent "GW" na polskim rynku prasowym, przez miesiąc nagłaśniał jakąś rocznicę masakry Indian amerykańskich, to ich pamięć chciałoby uczcić kilka razy więcej Polaków. Lubimy bowiem westerny, których bohaterami są tacy dzielni Apacze jak Geronimo. Swoją drogą, skoro Amerykanie tak bardzo czczą pamięć polskich Żydów, którym odmówili pomocy podczas II wojny światowej*, to tym bardziej my możemy czcić pamięć Indian, którym wprawdzie my także nie pomogliśmy, ale to z tego powodu, że takiej możliwości nie mieliśmy, a poza tym, oni do nas o pomoc nie apelowali. Mam szacunek dla tej garstki Żydów z Mordechajem Anielewiczem na czele, która sprzeciwiła się swoim zdegenerowanym narodowym elitom, które pomagały Niemcom w holokauście (Polacy mają obecnie też taki sam problem z establishmentem III RP) i sięgnęła po broń w obronie ludzkiej godności, ginąc w końcu w nierównej walce ze zbrodniczym wrogiem. Jednak nie życzę sobie, żeby ktoś narzucał mi obowiązek czczenia ich pamięci, co próbuje robić "Gazeta Wyborcza". Mam swoich bohaterów narodowych. Niech Żydzi czczą pamięć swoich przodków, a Polacy swoich. Nie ma potrzeby przeciwstawiania sobie tych pamięci, ani wbudowywania na siłę pamięci żydowskiej w pamięć polską, co niestety próbują robić w ostatnim okresie środowiska żydowskie i filosemickie w Polsce. To im się nigdy nie uda, choćby z tego powodu, że próbują tego dokonywać poprzez niszczenie polskich mitów narodowych, typu próba "dekonstrukcji" historii AK przez Janicką, publikacje innych antypolskich naukowców z PAN oraz wiele tekstów w "Gazecie Wyborczej", począwszy od słynnego artykułu Michała Cichego o rzekomym mordowaniu Żydów przez powstańców warszawskich, zamieszczonego w przededniu 50. rocznicy Powstania Warszawskiego. De facto mamy do czynienia z próbą zniszczenia polskiej pamięci narodowej i zastąpienia jej żydowską. To chory pomysł i apeluję do zwolenników michnikowszczyzny, żeby zeszli z tej drogi donikąd. Nie może tak być, żeby judeofilscy naukowcy z PAN tacy jak Janicka mogli bezkarnie zarzucać Polakom, że stworzyli podczas II wojny światowej "getto Polska" i nie tylko współdziałali z Niemcami w holokauście Żydów, ale byli nawet od nich w tym gorliwsi, zaś ich krytycy tacy jak prof. Krzysztof Jasiewicz byli zohydzani przezwiskami "antysemitów". Tylko ktoś niespełna rozumu może wierzyć w to, że takimi metodami można osiągnąć zbliżenie polsko-żydowskie w ocenie trudnych czasami relacji między Polakami i polskim Żydami.[/quote] http://www.obiektywnie.com.pl/artykuly/stluczmy-zagraniczne-lustro-w-ktorym-sie-przegladamy.html * http://www.wprost.pl/ar/129519/Hanba-obojetnych
    • b

21
      2
    • 26.04.2013 o 19:41
      Post #903469 26.04.2013 19:41
    kto taki durny temat zarzucił na forum????

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie