knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> i o to chodzi, by się z tego schematu wyrwać.
> nie przez wycofanie sie z rozgrywek o punkty, ale
> żeby w meczach o punkty ćwiczyć coś, co sie
> przyda w przyszlości, bez względu na wynik.
> żeby chłopaki broniły w linii, choć nie ma
> liniowych więc rywal może nakopać ze spalonego
> worek bramek. by młodzi nie grali na alibi, nie
> bali sie kiwać. tak rozumiem odejście Akademii
> od presji na wynik.
To jest kwestią wieku. Moim zdaniem nie można dziecku, które ma 8,9 a nawet dziesięć lat kazać stać w danym miejscu na boisku, bo w tym wszystkim chodzi najpierw o radość, potem o walkę a dopiero wtedy przyjdą wyniki itd. Moim zdaniem u nas zbyt wcześnie następuje przywiązanie zawodnika do pozycji. Z tego zazwyczaj wychodzi wielka lipa. Piłka ma bawić. Ja, jako rodzic pytam dziecka czy chce chodzić na treningi i jego twierdząca odpowiedź jest dla mnie wystarczająca. Po treningu pytam jak był, czy bawiłeś się dobrze i też odpowiedź twierdząca mi wystarczy. Ja powiem tak. Syn miał tak naprawdę dwie przygody z Cracovią. O pierwszej tu kiedyś pisałem i jej koniec był moją decyzją. Kolejna trwała miesiąc a zaczęła się o święcenia na Wielickiej, spotkania z Jimem i jednym z trenerów. Bardzo się cieszył, gdy dowiedział się, że będzie w Cracovii (ja też:)) na pierwszy trening trafił do trenera Kalety (nie wiem, czy dobrze pamiętam nazwisko), ale po zajęciach okazało się, że to pomyłka, bo trafił do starszego rocznika (wzrost). Trener Kaleta fajnie prowadził tych chłopców, bo widać był, ze się świetnie bawili. Kolejne zajęcia były z kimś innym (trener Wróbel??) i też było ok, ale raz pojawił się ten trener, którego na święceniu spotkałem z Jimem. Nie podaję nazwiska po podobno prywatnie to fajny gość i słyszałem, że dzieci go cenią. Coś nie wypaliło. Syn jest taki, że czasami poucza innych (dzieci to dzieci) i widać było, że trenerowi się to nie podobało. Strzelali karne i trener obronił tylko strzał mojego dziecka. I widać było, że zrobił to dość perfidnie. Nie wiem, może miał gorszy dzień albo chciał to inaczej rozegrać... Było, minęło... Nazwiska nie podam, bo tak jak napisałem, to podobno fajny gość a ja osobiście nic do niego nie mam. To był ostatni trening na Pasach, bo przed kolejnym dziecko zaparło mi się z płaczem w drzwiach. Nie mam pretensji, bo mnie to się chyba wyszło na dobre. Po kilku miesiącach sam poprosił, abym go gdzieś zapisał... tylko nie na Cracovie. Teraz on jest zadowolony a ja się z tego cieszę. Wydaje mi się jednak, że w tych treningach z dziećmi powinno być więcej zabawy a mniej powagi. Bez przywiązywania kogoś do pozycji za wszelka cenę. Każde dziecko jest inne i trenerom radziłbym trochę więcej indywidualnego podejścia. Piłka ma bawić a dopiero potem być pracą.
-
-
Akademia Mistrzów CRACOVIA :)
Peterps Napisał(a):
> byłem i obserwowałem kilka treningów chłopców z akademii Jerzego Dudka w hali ComCom Zone:
> (do zeszłego tygodnia mieli trening otwarty/gierkę w czwartki o 16:15 -> teraz się chyba coś zmieniło)
> Bardzo fajnie to wyglądało. 4 grupy chłopców po 7 osób, do tego 3 instruktorów/trenerów. I kilku z tych chłopców naprawdę dobrze gra.
Znalazłem coś takiego
http://www.malopolanin.pl/11145_krakow_jerzy_dudek_w_nowej_akademii_sportu.html
Czemu nie są płacone pensję dla trenerów od listopada.
Czy przekazanie 1% na SKF Wspierania Młodych Talentów 100 lat Cracovia o którym mowa na stronie głównej jest równoznaczne z przekazaniem tej kasy na Akademie o której mowa w tym wątku, czy to dwie różne sprawy bo ja się już pogubiłem ?
edit: rzeka to stara kura
abc Napisał(a):
> Czy przekazanie 1% na SKF Wspierania Młodych
> Talentów 100 lat Cracovia o którym mowa na
> stronie głównej jest równoznaczne z
> przekazaniem tej kasy na Akademie o której mowa w
> tym wątku, czy to dwie różne sprawy bo ja się
> już pogubiłem ?
jak napisano na oficjalnej naszej stronie: [i][/i]
zatem przekazuj śmiało.
abc,
oczywiście, tak musi być, skoro 1% jest przekazywany na SKF WMT 100 lat Cracovia. A to stowarzyszenie w swoich ramach ma Akademię Mistrzów Cracovia. Z resztą gdy otworzy się odnośnik na www.cracovia.pl to można tam dokładnie przeczytać na kogo idą wpłaty - m.in. 10 młodzieżowych grup piłkarskich i/lub 4 hokejowe.
Także wygląda na to, że można (a nawet trzeba) śmiało wpłacać.
Eryk Ceglarz i Marcin Szymczak na konsultacjach.
http://www.polskapilka.net/aktualnosci/7983/u-16-kadra-na-konsultacje-w-kleszczowie/
Juniorzy starsi Cracovii rozpoczną rozgrywki w lidze makroregionalnej w dniu 23 marca 2013 na własnym stadionie z Koroną Kielce.
Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat zawodników, którzy właśnie dostali powołanie do kadry U16 - Eryk Ceglarz, Marcin Szymczak - czy są rzeczywiście tak bardzo utalentowani? Na jakich grają pozycjach? Czym się charakteryzują?
Obaj są związani z kadrą już od jakiegoś czasu.
Eryk to napastnik. Cytat z trenera Piotra Góreckiego (prowadzi obu chłopaków w juniorach)
- Wiążemy z osobą Eryka bardzo duże nadzieje. To bardzo fajny i inteligentny zawodnik, który ma ogromną zdolność do stwarzania sobie sytuacji bramkowych. Ponadto wyniki jego testów szybkościowych są bardzo optymistyczne. Są porównywalne z zawodnikami ekstraklasowymi, a pamiętajmy, że chłopak ma dopiero 15 lat
Mam dwa pytania:
Kto sprawuje obecnie funkcję koordynatora do spraw szkolenia młodzieży(w klubie) - Kępa czy Łach?
Kto obecnie oragnizuje i zajmuje się skautingiem w Cracovii - Pasieczny(jako szef skautingu)? Czy znacie jakieś nazwiska naszych skautów, którzy działają "w terenie"?
A kontaktowałeś się z klubem? Na pewno uzyskasz wszystkie informacje tego typu.
W dzisiejszym sparingu juniorzy starsi wygrali z a-klasową iskrą Krzęcin 7-0 (4-0)
DZIEŃ I ? 20.01.2013r.
(NIEDZIELA)
Reprezentacja dnia: POLSKA
Patron dnia: JAKUB BŁASZCZYKOWSKI
Legenda dnia: KAZIMIERZ DEYNA
Klub dnia: CRACOVIA
Motto dnia: ?Zawsze będę kochał Ją, nigdy nie opuszczę Jej?
-------------------
patron to pewnie element wychowywania w duchu pasiastości :) Kępie pewnie się wzieło na sentymenty
Motto dnia: ?Zawsze będę kochał Ją, nigdy nie opuszczę Jej?
ciekawe co śpiewał jak łaził w wiślackim szaliku ?
kwiecu Napisał(a):
> Mam dwa pytania:
>
> Kto sprawuje obecnie funkcję koordynatora do
> spraw szkolenia młodzieży(w klubie) - Kępa czy
> Łach?
>
> Kto obecnie oragnizuje i zajmuje się skautingiem
> w Cracovii - Pasieczny(jako szef skautingu)? Czy
> znacie jakieś nazwiska naszych skautów, którzy
> działają "w terenie"?
Ja znam jednego zatrudnionego skauta, który jednak ma zamiar zrezygnowac z pracy, poniewaz podczas rozmowy z Pasiecznym (zaraz po objeciu funkcji dyrektora) mial obiecana wieksza role niz tylko ogladanie meczów (rownolegla praca przy akademii) Teraz nie jest usatysfakcjonowany, ze te obietnice byly bez pokrycia.
Santo, ten sam tekst widziałem na TerazPasy i zastanawiałem się co za kretyn to napisał. A przecież mogłem się domyśleć.. :-/ Tobie się kompletnie Pasiastość pomyliła z nienawiścią do wisły. Mam dla Ciebie złą wiadomość - wygląda na to, że Akademia nie będzie szła Twoim tokiem postępowania i nie skupi się na wpajaniu nienawiści...
adaminek, dodaj zdjęcie/filmik Kępy w szaliku lub chociaż opisz dokładnie kiedy i gdzie chodził w tym szaliku (bo rozumiem, że go widziałeś)
Jestem tego naprawdę bardzo ciekaw i warto zweryfikować ten temat.
po co ci filmy? wystarczy że koledzy ze szkoły wiedzą..
dostał robotę i się nawraca..
.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)