Szok. Ciekawe, czy ktoś jeszcze prowadził podobne badania i je opublikował.
-
-
Akademia Mistrzów CRACOVIA :)
13 dni później
W Rącznej trwają przygotowania (maj br) do otwarcia szkółki piłkarskiej Cracovia Kids .
Lepiej by Klub wymyślił, żeby dzieciaki z podstawówek z Krowodrzy i Bronowic miały gdzie trenować w okolicy ! Na Kałuży byłoby idealnie !
[quote='jurassic' pid='1219378' dateline='1487172984']
Lepiej by Klub wymyślił, żeby dzieciaki z podstawówek z Krowodrzy i Bronowic miały gdzie trenować w okolicy ! Na Kałuży byłoby idealnie !
[/quote]
taa.. najlepiej żeby klub utrzymywał 6 boisk w mieście dla dzieciaków... Nie żartuj :)
[quote='eredin' pid='1219380' dateline='1487173901']
[/quote]
taa.. najlepiej żeby klub utrzymywał 6 boisk w mieście dla dzieciaków... Nie żartuj :)
[/quote]
...no może nie Kałuży, ale Błonia?
ostatnio odbył się zimowy obóz dzieciaków rocznik 2004 w Białym Dunajcu. Od znajomej osoby w trakcie rozmowy dostałem parę informacji, które mnie że tak powiem pozytywnie zaskoczyły. Trenerem i kierownikiem obozu Przemysław Dobroch. Wychowawcami (opiekunami grup w trakcie wyjazdu) byli trenerzy: Tomasz Karpierz i Marcin Żurek. Nie znam tych postaci, nigdy ich nie widziałem, ale warto o nich wspomnieć
Dzieciaki nie tylko mają kopać w Cracovii, ale kopanie ma służyć też wychowaniu na pozytywną postać. Temu jak się dowiedziałem, miały służyć pewne punkty które BYŁY REALIZOWANE przez opiekunów
- Osoby z łączną średnią ocen semestralnych poniżej 4,0 OBOWIĄZKOWO zabierają na obóz książki (ew. zeszyty lub ćwiczenia) do 2 przedmiotów (tych z najniższą oceną semestralną) i każdego dnia OBOWIĄZKOWO poświęcają czas na ich naukę. Sprawdzenie wiadomości z danego działu zostanie przeprowadzone pod koniec wyjazdu. Każda osoba ze średnią powyżej 4,0 zabiera na wyjazd dowolną, ulubioną książkę i OBOWIĄZKOWO każdego dnia przeznacza czas na jej czytanie.
Dowiedziałem się, że dzieciak znajomych dość ostro zaglądał w książkę, by nie podpaść wychowawcom :) Bardzo dobre podejście
O takich punktach jak : Zawodnicy podczas obozu NIE SPOŻYWAJĄ: napojów energetycznych, kolorowych napojów gazowanych, wód smakowych, chipsów, chrupek, jedzenia typu fast-food, nadmiernej ilości słodyczy i wszelkiej innej niezdrowej żywności lub z telefonów komórkowych i innego sprzętu elektronicznego chłopcy mogą korzystać TYLKO I WYŁĄCZNIE w trakcie części sjesty poobiedniej (mniej więcej w godz. 14:00-15:00) oraz wieczornej toalety przed spaniem (mniej więcej w godz. 21:30-22:30) nawet nie wspominam. Pomijam inne punkty jak czystość, toaleta, dyscyplina itd.
Można wszystko wpisać w papier, ale przyjemnie jest się dowiedzieć o realizacji programu.
Fajnie też podzielono każdy dzień obozu, tj. każdy miał jak gdyby swoje motto. Ja je skopiuje, bo wskazuje na dobre kształtowanie dzieciaków
HASŁO PRZEWODNIE OBOZU: “Motywacja wewnętrzna – klucz do sportowego sukcesu.”
Motto pierwszego dnia: “Nie wystarczy chcieć. Trzeba wszystko wprowadzać w życie.” – Bruce Lee
Motto drugiego dnia: “Poznaj swoje ograniczenia i je pokonaj!” – Manuel Neuer
Motto dnia: “Cena sukcesu to ciężka praca, poświęcenie i determinacja, by niezależnie od tego czy w danej chwili wygrywamy czy przegrywamy dawać z siebie wszystko.” – Vince Lombardi
Motto dnia: „Dziś zrobię to czego innym się nie chce, jutro zrobię to co innym będzie się wydawać niemożliwe.” – Jerry Rice
Motto dnia: “Detale są bardzo istotne. To małe rzeczy sprawiają, że duże rzeczy mogą się wydarzyć.” – John Wooden
Motto dnia: “Sukces to nie przypadek! To ciężka praca, wytrwałość, nauka, analiza, poświęcenie, a przede wszystkim miłość do tego, co robisz...” - Pele
Motto dnia: “Trener jest kimś kto mówi Ci to czego nie chcesz słyszeć, kimś kto widzi to czego nie chcesz widzieć, po to żebyś był kimś, kim zawsze chciałeś być!” – Tom Landry
Motto dnia: “Jeżeli raz się poddasz to może stać się twoim nawykiem. Nigdy się nie poddawaj!” – Michael Jordan
Nie wiem, czy dzieciaki były z Akademii czy MKS ma nad nimi opiekę, chcę tylko zwrócić na bardzo wychowawcze podejście ludzi pracujących dla dzieciaków Cracovii. Zaznaczam, że moja wiedza wynika z rozmowy z pojedynczym rodzicem, i być może odczucia innych są odległe od moich opisanych.
- Edytowany
Trampkarze starsi to MKS, a trener Przemek zajmuje się młodzikami.
Marcin Żurek - dwa lata młodszy kolega Przemka Dobrocha.
były junior Cracovii, członek "złotej" drużyny P. Góreckiego
[img]https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13524333_1749508881999118_244757748140995323_n.jpg?oh=5417833c98e5a46200397f94672f68b4&oe=59399F2D[/img]
Zdjęcie z ubiegłego roku. Trenerzy Dobroch i Żurek z obecnymi trampkarzami starszymi.
Perfidna manipulacja jednego z doradców pTabisza, uniemożliwia temu utalentowanemu duetowi, do prowadzenia starszych grup np w MKS-ie
Eredin, a traciłbyś z dojazdami na Wielicką 4 godziny na każdy trening ? Jak masz tyle czasu, to zazdroszczę, a my prosto z pracy musielibyśmy dzieciaka prosto ze szkoły z tornistrem zawozić na trening. [ANGRY FACE]
[quote='eredin' pid='1219380' dateline='1487173901']
[/quote]
[/quote]
Najlepiej jakby utrzymywał 12 a jak się nie da to chociaż 6 na początek. Myślenie przyszłościowe się kłania. Jak nie ty, to inni wypełnią pustkę. Konkurencja nie śpi.
Czy któryś z chłopaków w roczniku 2012 się wyróżnia in plus?
Tak. Jest jeden najwyższy.
Sorry nie mogłem sie powstrzymać.
To są dopiero 4-5 latki.
Czym mają sie wyróżniać???
Moze ktorys juz jara pety:)
...następny, któremu dzieciaczki z głupotami się kojarzą :@
[quote='szuwarek' pid='1219731' dateline='1487317476']
[/quote]
Wybacz,ze nie trafilem w twoje wysublimowane poczucie humoru.
[quote='MakuKSC' pid='1219749' dateline='1487322922']
[quote='szuwarek' pid='1219731' dateline='1487317476']
[/quote]
Wybacz,ze nie trafilem w twoje wysublimowane poczucie humoru.
[/quote]
...możesz naigrywać się ze mnie...dzieci zostaw w spokoju
Ja myślę że chodziło o 2002 - zwykła literówka
Rence opadajo...
34 dni później
Nie wiecie Panowie, czy w akademii działa jeszcze człowiek orkiestra (prezes, koordynator, trener) Marcin Kępa?
Orkiestra :D
5 dni później
- Edytowany
W niedzielę Cracovia 2008 wygrywa w derbach aż 6:3
Czyżby rósł nam kolejny fajny rocznik?
10 dni później
W ten weekend 2008 rocznik zwycięża w turnieju Spar na Bieżanowiance w finale wygrywając derby 2:1 i po raz drugi w ciągu 2 tygodni (patrz dwa wpisy wyżej) śpiewa przeciwnikowi kto rządzi w Krakowie:)
Kaleb, miałem odpisać wcześniej, ale wstrzymałem się ze względu na zamieszanie z trenerem (zwolniony tydzień temu i później przywrócony).
Przede wszystkim ogromna i konsekwentna praca chłopaków i trenera,który nie jest nastawiony na wynik i od początku pracy nie pozwala wybijać piłek lecz uczy zaczynać każdą akcje od tyłu oraz kładzie nacisk na technikę,drybling i samotne myślenie.
Do tego drużyna ma niesamowity charakter, bardzo często odwracając wyniki spotkań, w tym turnieju przegrywała w półfinale 1:2(skończyło się 3:2), w finale 0:1 ostatnią bramkę strzelając sekundę przed końcem a najlepszym przykładem był mecz z Motorem Lublin na prestiżowym turnieju w Krośnie, decydujący o zajęciu 3 miejsca. Przy 0:2, jeden zawodnik dostał 2 minuty kary, Przetrwali grę 4 na 5 i w ostatnich 5 minutach strzelili 4 bramki (remis nic nie dawał).
Moim zdaniem jest to w tej chwili jedna z czołowych drużyn w kraju, na pewno pod względem technicznym.
20 dni później
[quote='zac' pid='1238221' dateline='1493754999']
Gdyby w Cracovii była Akademia z prawdziwego zdarzenia to chłopak ,o którym jest artykuł poniźej pewnie już niebawem byłby zawodnikiem młodej Cracovii, a tak to pewnie wyląduje w Zagłębiu albo w Lechu, był z naszym rocznikiem 2006 na turnieju w Warszawie, ale w tym momencie Cracovia to któryś tam wybór z koleji, Sytuacja jest fatalna , brak selekcji, zaangażowania klubu choć w połowie takiego jak dla Cracovia Kids, najlepsi chłopcy nam odpływalą , a później MKS musi na prędce szukać zawodników przy przejmowaniu roczników z Akademii, bo już nie ma z kogo wybierać ........
http://pilkarskienadzieje.eu/news/article/wuju-najlepszym-zawodnikiem-tims-cup-2017
http://www.nowiny24.pl/sport/pilka-nozna/a/mielczanin-jakub-wojcik-zagral-przeciwko-angielskiemu-west-hamowi-i-hiszpanskiej-valencii,12040734/
[/quote]
Ja bym to prezesowi podesłał -jeżeli faktycznie zagląda czasami na forum to może by to zauważył i choć się zastanowił.
Niestety takich chłopaków nam ucieka mnóstwo, w tym momencie to Wiśła jest pierwszym wyborem w Krakowie i w regionie, nawet jeżeli w Cracovii uda sìę stworzyć niezły rocznik, to i tak ci nie związani emocjonalnie z klubem są bardzo często skutecznie kuszeni przez gwardyjskich, na tą chwilę ich szkólka bije nas niestety na głowę :(
Na obecną chwilę to Lubin kusi naszych najlepszych chłopaków z 2006
Dokładnie Jankesie i jak nadejdzie taki moment (wiek) to nawet chwili się nie będą zastanawiać tylko wyślą swoje dzieci do Lubina.
...tam ojczyzna gdzie głowizna
21 dni później
Nowym Dyrektorem Akademii Darek Pawlusiński, pomagać mu będzie Krzysiek Hajduk i Paweł Zegarek
Czapeczka z głowy :)
może mi ktoś napisać, jakie jest umiejscowienie obecne Akademii ? Ona jest w strukturach MKS-u czy tylko że tak powiem wypożycza murawę, balon, jest całkowicie niezależna. Może Akademia trenuje np. w Brzegach., bo tak słyszałem.
Co do nazwisk powyżej - super pod każdym względem :)
Faktycznie jest zgoda samej góry, nowe stowarzyszenie nie podlega prawnie pod MKS, ale oczywiście musi z nim współpracować...
Akademia ma oczywiście trenować na Wielickiej
Obecnie to jest całkiem nowe stowarzyszenie. Bez bezpośrednich powiązań z MKS czy Comarchem.
To wyjaśnia zatrudnienie sensownych osob. Pawlysinski w tym sezonie jeszcze występował jako zawodnik. Rozumiem, ze juz sobie odpuszcza. Bardzo go lubiłem jako zawodnika.
Nazwiska super, ale i tak wszystko wyjdzie w praniu...
...a czy Robert Kasperczyk zostaje ? zmienia się kadra trenerska dla roczników 2006 i 2007 ?
..hmmm chyba za wcześnie póki co na wieści w tym temacie....:)
Ten Krzysiek Hajduk, który 16 lipca 1996 roku [i]szedł w stronę profesjonalizmu[/i]?
[quote='Hmmm dzięki za info ::) Pozostaje kibicować temu projektowi ::) Pozdrawiam' pid='1245137' dateline='1495707500']
[quote='raven' pid='1245124' dateline='1495705088']
...a czy Robert Kasperczyk zostaje ? zmienia się kadra trenerska dla roczników 2006 i 2007 ?
..hmmm chyba za wcześnie póki co na wieści w tym temacie....:)
[/quote]
Co do Kasperczyka to nie wiem, ale jak w ogóle zostanie w klubie, to z Akademią raczej nie będzie miał wiele wspólnego, może bardziej z Cracovia Kids. Natomiast jeżeli chodzi o przydziały trenerskie, to pewnie gdzieś w połowie czerwca.
[/quote]
Dokładnie, bo to ostatni dzwonek........
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)