Poniżej artykuł na głównej stronie interia.pl. Warto zaznaczyć, że z trzech dużych, ogólnopolskich portali internetowych, jedynie interia na bieżąco informuje o polskim hokeju, zarówno w wydaniu klubowym, jak i reprezentacyjnym.
[quote]
Drugi rok z rzędu hokejowa reprezentacja Polski musi walczyć o wydostanie się z trzeciej ligi. Dzisiaj początek mistrzostw świata Dywizji IB w Doniecku. Z Litwą (godz. 14.30) powinniśmy pewnie wygrać, ale faworytem turnieju nie jesteśmy. Naszymi największymi atutami są rosyjscy trenerzy - Igor Zacharkin i Wiaczesław Bykow.
Nasz zespół, zajmujący 23. pozycję w rankingu IIHF, w kolejnych meczach zmierzy się z Rumunią (27.), Holandią (24.), Estonią (26.) i gospodarzami turnieju (20.). Na zaplecze Elity awansuje tylko najlepsza drużyna.
Ukraińcy zagrają bez największych gwiazd z NHL, ale i tak są faworytami. Holendrów w ciągu ostatnich kilkunastu lat regularnie ogrywaliśmy, ale fakt, że w listopadzie wygrali turniej przedkwalifikacyjny do igrzysk w Soczi pokonując m.in. Węgrów, powinien być dla nas poważnym ostrzeżeniem. Litwa (25. w rankingu), Rumunia i Estonia nie będą liczyć się w walce o awans.
Selekcjoner "Biało-czerwonych" Igor Zacharkin nie chciał oceniać szans na awans, przekonując, że najważniejsze dla niego jest to, aby zawodnicy zagrali na wyższym poziomie, niż prezentują na co dzień. Kapitan drużyny Marcin Kolusz zapewniał, że kadrowiczom nie zabraknie ambicji i woli walki. Faworytami turnieju jednak nie jesteśmy.
Nie chodzi jedynie o ostatnie porażki w meczach sparingowych przed tygodniem na Węgrzech. Z gospodarzami przegraliśmy 2-4 (choć wcale nie musieliśmy, gdyby nie błędy sędziów), a z Japonią 2-5. Zacharkin oparł kadrę na hokeistach Ciarko PBS Bank Sanok (ośmiu) i GKS Tychy (sześciu), a więc zespołów, które najbardziej rozczarowały w najważniejszych meczach ligowego sezonu.
Do Doniecka poleciało tylko dwóch zawodników mistrza Polski - Comarch Cracovii. Nie było wśród nich m.in. bramkarza Rafała Radziszewskiego, głównego bohatera play offów Polskiej Ligi Hokejowej. Zabrakło ponadto kilku innych zawodników, którzy w ligowych meczach o stawkę udowodnili, że na powołanie do kadry zasługują, jak choćby Aron Chmielewski, Mateusz Danieluk, Patryk Noworyta czy Michał Piotrowski. Zaskoczeniem jest brak Mikołaja Łopuskiego, który jeszcze niedawno był czołową postacią w kadrze. Zacharkin nie dał szansy także Jarkom - Rzeszutce i Różańskiemu, którzy do spółki zdobyli dla Aksam Unii Oświęcim 113 punktów.
Kolejną sprawą, która uprawnia pytania o selekcję, jest fakt, że Maciej Urbanowicz początkowo znalazł się na liście rezerwowych. O miejsce na zgrupowaniu dla jednego z najlepszych zawodników sezonu upominały się media, a Robert Walczak z TVP lobbował za kapitanem Jastrzębia nawet w rozmowie z selekcjonerem przed kamerami.
Cóż, Zacharkin zawsze może wybronić się tym, że razem z Wiaczesławem Bykowem dwukrotnie zdobywali mistrzostwo świata. Wolelibyśmy jednak inny argument w postaci dokładnej analizy gry zawodników w play offach. Tymczasem rosyjski szkoleniowiec przyleciał do Polski, gdy walka o tytuł już się kończyła.
Większość zawodników reprezentacji nie ma za sobą najlepszego sezonu, musimy jednak wierzyć, że Zacharkin przygotował ich na rozegranie czterech bardzo dobrych meczów, a na koniec piątego zdecydowanie najlepszego w sezonie. Kadrowicze już po pierwszym zgrupowaniu przekonywali, że to inny hokejowy świat, a bezpośrednie przygotowanie startowe pod kierunkiem najwyższej próby fachowców będzie naszym atutem przed mistrzostwami. Oby rosyjscy trenerzy wycisnęli w Doniecku z każdego naszego hokeisty o wiele więcej niż sto procent.
Autor: Mirosław Ząbkiewicz[/quote]
źródło: [url=http://sport.interia.pl/hokej/news-dzisiaj-reprezentacja-polski-rozpoczyna-hokejowe-ms,nId,955006][interia.pl][/url]
-
-
Reprezentacja pod wodzą Zacharkina i Bykowa
Początek udany :) 1:0 :)
Hockey Archiwes Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Co to znaczy z zaskoczenia. Bramkarz reprezentacji
> nie powinien być zaskoczony decyzja trenera o
> wejściu na lód
> Mamy trzech równorzędnych bramkarzy Kosowski,
> Odrobny i Radziszewski. Korenkow miał ich na
> zgrupowaniu i taka a nie inna podjął decyzje.
> Cóż tu można napisac więcej
Hockey Archiwes - Ty za przeproszeniem chyba nie wiesz o czym mówisz.
Bez wcześniejszej rozgrzewki na 100 procent, wcześniejszym siedzeniu na ławce i wejściem na lód "na zimno" - faktycznie optymalne przygotowanie do gry na miarodajną ocenę umiejętności...
Hockey Archiwes, mówi Ci to bramkarz, więc wie co mówi ! :)
qsss Napisał(a):
> Hockey Archiwes - Ty za przeproszeniem chyba nie
> wiesz o czym mówisz.
> Bez wcześniejszej rozgrzewki na 100 procent,
> wcześniejszym siedzeniu na ławce i wejściem na
> lód "na zimno" - faktycznie optymalne
> przygotowanie do gry na miarodajną ocenę
> umiejętności...
Ja myslę, że opinia eksperta kończy temat, tak. Sprawa jest jasna.
wanek Napisał(a):
> Można tu napisać, że wątpliwości wielu osób
> (nie tylko z Krakowa) budzi fakt, czy to oby na
> pewno o wyborze zdecydowała aktualna forma i
> właściwe rozenanie.
> Już niedługo się przekonamy jak to wszystko
> zagra. Czekam w spokoju na kolejne mecze.
Aby efekt był w miarę maksymalny jak na nasze możliwości, to nasza reprezentacja powinna być oparta na piątkach klubowych, tj. na hokeistach, którzy znają się ze sobą jak łyse konie, grają ze sobą na co dzień i wiedzą czego mogą się po sobie spodziewać. Więc jeśliby skład naszej reprezentacji wyglądał tak: jedna piątka Cracovii, Jastrzębia, Tychów i Sanoka + dwóch bramkarzy (chociaż o ile się nie mylę, to jakiś czas temu było normą, że skład reprezentacji na mistrzostwa był 23 osobowy, w tym trzech bramkarzy), to wtedy można by mieć jakieś większe nadzieje, że wzajemna determinacja poszczególnych piątek klubowych przyniosłaby większe owoce niż gra dokoptowanych do siebie "od święta" graczy !
Aha, czyli bramkarz wchodzący na zmianę nie ma prawa dobrze bronić gdyż jest nie rozgrzany.
No cóż skoro tak jest, nie pozostaje nic innego, tylko sie zgodzic z tym stwierdzeniem, wszak były bramkarz wie lepiej.
a nie przypadkiem aktualny ?
marcin_ksc Napisał(a):
> a nie przypadkiem aktualny ?
hehee no proste:)
aktualny i to nie przypadkiem :)
Zadnym ekspertem nie jestem, ale ocenianie bramkarza po wejsciu na lod w trakcie meczu na kilka minut jest czyms zupelnie nie obiektywnym.
Tyle w temacie. Pisze to ze swojego niklego i niewielkiego, ale jednak doswiadczenia. Choc zaczynam miec wrazenie ze kolega HA jest ekspertem od wszystkiego. Moze gral kiedys na tej pozycji i sam obenia to lepiej ode mnie... Jezeli tak jest to wtedy ja nie czuje sie w kompetencjach wypowadac na takie tematy.
Ja już na szczęście niektórych wpisów nie widzę, ale rozumiem qsss, że zostałeś ustawiony do pionu i wytłumaczono Ci na czym polega robota bramkarza, czy tak? No to gites :D I jak, już wiesz? Nie strzelisz takiej głupoty laika następnym razem?
Oj szkoda nerwów!
Bramkarz reprezentacji w ważnym spotkaniu na szczeblu międzynarodowym jest wpuszczany na lód z ZASKOCZENIA!
A Hałasik jest winny tego że dokończyli transmisje pig-ponga(live) i do tego dopisane teorie spiskowe dziejów!
Na prawdę szkoda nerwów!
no paczpan, wydawało mi się, że [b]ważne spotkania[/b] to nasza kadra gra na MS, a tamto to były tylko sparingi
ale najwybitniejszy spec od hałas(ik)owania na forum hokejowym zapewne wie lepiej ;)
na marginesie: poszukuję wyników 2 meczów II ligi Cracovii z Podhalem II - z początku lutego 1965, bo skleroza nie pozwala mi ich sobie przypomnieć. Czy masz to gdzieś w swoich Hockey Archives?
A jesteś członkiem biblioteki na Rajskiej? Pytam nie bez przyczyny.
Tam znajdziesz wszystko. Kiedyś sporo czasu tam spędzałem i myslałem by spisać wszystkie dostępne sezon po sezonie mecze Cracovii z Echa Krakowa , Tempa itp. To prawdziwa kopalnia wiedzy. Jak Masz czas. Polecam.
Usiłowałem odtworzyć począwszy od startu regularnych rozgrywek ligowych tabele I , II ligi i lig wojewódzkich oraz okregowych, jednak wiele obowiazków domowych nie pozwoliło mi kontynuować poszukiwań.
Kiedyś do tego wrócę.
http://www.hokej.laziska.pl/historia/historia.htm
A znasz ta stronkę?
Hockey Archiwes Napisał(a):
> A jesteś członkiem biblioteki na Rajskiej? Pytam
> nie bez przyczyny.
> Tam znajdziesz wszystko.
jakbym nie przekopał wszystkiego na Rajskiej spędzając tam trzy lata po 8 godzin dziennie aż mi łapa odpadała bo wtedy cyfraków nie było- dzień w dzień i "rzeczywiście było tam wszystko" to bym nie pytał. W jagiellonce nie ma też. Więc trzeba szukać w sieci na jakichś zapomnianych stronach (może w Internet Wayback Machine), albo jechać do N. Targu
>
> http://www.hokej.laziska.pl/historia/historia.htm
> A znasz ta stronkę?
stronka fajna. Nie znalem, ale widzę, że to ja mógłbym im pouzupełniać wynikli Elektra z Cracovią (tak jak kiedyś uzupełniłem tym od Piasta Cieszyn - nawet mi nie podziękowali :P
to są 2 mecze z 4 jakich mi brakuje do kompletu (bynajmniej nie kompletu meczów rezerw Podhala). Pozostałe 2 z Oświęcimiem w 1979 już namierzyłem, ale trwa korespondencja z pewną biblioteką cyfrową, bo mają fałszywy certyfikat strony i mi wywala więc wejść w treść z wynikami nie mogę
124 dni później
http://www.pzhl.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=704:powolania-tatra-cup&catid=7&Itemid=186&lang=pl
Powołania do kadry na Tatra Cup
Na zgrupowanie zostali powołani następujący zawodnicy:
Bramkarze: Przemysław Odrobny ([b]Ciarko PBS Bank KH Sanok[/b]), Nikifor Szczerba (HC GKS Katowice).
Obrońcy: Bartosz Dąbkowski, Patryk Noworyta (Comarch Cracovia), Bartłomiej Pociecha, Patryk Wajda ([b]Ciarko PBS Bank KH Sanok[/b]), Mateusz Bryk, Mateusz Rompkowski, Kamil Górny (JKH GKS Jastrzębie), Michał Kotlorz, Rafał Dutka ([b]GKS Tychy[/b])
Napastnicy: Leszek Laszkiewicz ([b]Comarch Cracovia[/b]), Jakub Witecki, Radosław Galant, Adam Bagiński, Grzegorz Pasiut, Mikołaj Łopuski ([b]GKS Tychy[/b]), Mateusz Bepierszcz (HC GKS Katowice), Krzysztof Zapała, Marcin Kolusz, Tomasz Malasiński, Krystian Dziubiński, Marek Strzyżowski, Dariusz Gruszka ([b]Ciarko PBS Bank KH Sanok[/b]), Mateusz Danieluk (JKH GKS Jastrzębie).
[b]Zwróćcie uwagę na przyznależność klubową poszczególnych zawodników ! To gdzie jest ten DT ???[/b] :D Wracają do klubów ? ;)
coś wpisać musieli, a nowych klubów jeszcze nie mają.
mogli wpisać "bez klubu" nikt by ich za to nie rozstrzelał a przynajmniej [u]prawdę by napisali[/u], chyba że to jakoś rzutować by mogło na zainteresowanie mediów, gdzie w składzie reprezentacji połowa to zawodnicy bez klubu, z drugiej strony mogły by się jakieś ciekawe "newsy" pojawić że hokej w Polsce tak upadł że bezrobotnych biorą do reprezentacji, choć takowa jest już w piłce to czemu nie mogłaby powstać w hokeju? ważne by o hokeju się mówiło takie czasy że niestety tylko w śmieszno/żałosnych kategoriach
Panowie tego nawet Świętej Pamięci Mrożek nie wymyślił.PZHL nie wie w jakich klubach grają powołani do reprezentacji zawodnicy.
I my się zastanawiamy czy Valcak i Fojtik bez umów zagrają, a tam 20 chłopa bez umowy śmiga aż miło na samych obietnicach, choć w Sosnowcu już się raz sparzyli...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)