Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Pokolenie Y

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 05.11.2012 o 05:41
      Ostatnia aktywność 13.12.2012 o 08:15
      17094 wyświetleń
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 07.11.2012 o 14:37
      Post #873513 07.11.2012 14:37
    Szacunek polega również na tym , aby być tolerancyjnym wobec starszych ludzi i ich fanaberii i uszanować ich siwiznę...
    • ddarek

1.6K
      0
    • 07.11.2012 o 15:23
      Post #873518 07.11.2012 15:23
    Na przykład być tolerancyjnym wobec tego, że babcia w tramwaju wrzeszczy na siedzącą dziewczynę w ciąży, że mogła się nie kurwić, to by nie musiała teraz jej miejsca zajmować. To nad czym ja ubolewam odnośnie wymian pokoleniowych i tego typu spraw, to fakt, że dzisiejsza młodzież naprawdę mało wie o Krakowie. Przeciętny student UJ nie ma pojęcia, kim był Skrzynecki.
    • Huta im. Lenina

125
      0
    • 07.11.2012 o 16:36
      Post #873531 07.11.2012 16:36
    Studenci UJ to w większości buraki z Wichury Dolnej którzy nie potrafia się poprawnie wysłowić po Polsku, NIC nie potrafią, a skończą na przynieś, podaj, pozamiataj. Szczególnie ci z humana....... i Wiem co pisze. (NIE WSZYSCY!!!)
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 07.11.2012 o 17:12
      Post #873534 07.11.2012 17:12
    Huta im. Lenina Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Studenci UJ to w większości buraki z Wichury > Dolnej którzy nie potrafia się poprawnie > wysłowić po Polsku, NIC nie potrafią, a > skończą na przynieś, podaj, pozamiataj. > Szczególnie ci z humana....... i Wiem co pisze. > (NIE WSZYSCY!!!) Kompleks niższości wobec studentów/absolwentów UJ? Słusznie, tak ma być ... :D
    • Matthias89

2.5K
      1.2K
    • 07.11.2012 o 19:20
      Post #873550 07.11.2012 19:20
    Super temat! :) Jak tak sobie czytam to co piszecie, to tak sobie myślę że szkoda że nie urodziłem się wcześniej :)
    • Huta im. Lenina

125
      0
    • 07.11.2012 o 19:56
      Post #873556 07.11.2012 19:56
    Hrabia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Huta im. Lenina Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Studenci UJ to w większości buraki z Wichury > > Dolnej którzy nie potrafia się poprawnie > > wysłowić po Polsku, NIC nie potrafią, a > > skończą na przynieś, podaj, pozamiataj. > > Szczególnie ci z humana....... i Wiem co > pisze. > > (NIE WSZYSCY!!!) > > > Kompleks niższości wobec studentów/absolwentów > UJ? Słusznie, tak ma być ... :D No ja tylko technikum, ale student/absolwent to dwie różne rzeczy, te studenty o których pisze to rzaaaadko zostają absowentami :)
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 07.11.2012 o 20:37
      Post #873560 07.11.2012 20:37
    Huta im. Lenina Napisał(a): ------------------------------------------------------- > No ja tylko technikum, ale student/absolwent to > dwie różne rzeczy, te studenty o których pisze > to żaaaadko zostają absowentami :) Spoko :) Choć jestem absolwentem UJ, to znam wielu dobrych chłopaków, którzy pokończyli tylko zawodówki lub technika, a inteligencją i zdolnościami przewyższają 80 % studentów i ludzi po studiach. Nie chciało im się uczyć i tyle :) Jednak śmieszy mnie gdy próbuje się dyskredytować UJ, najczęściej stwierdzeniami typu, że "jest przereklamowany", "to nie ta uczelnia co przed wojną" lub "wieśniacka uczelnia" ;) Natomiast odnośnie tematu - jako przedstawiciel starszego pokolenia, który z wczesnego dzieciństwa pamięta komunę, muszę podpisać się pod niemal wszystkim co tu napisano, choć z młodszym pokoleniem też mnie wiążą niektóre rzeczy np. zamiłowanie do hip - hopu ;) Ta ostania rzecz zdecydowanie przemawia na rzecz młodego pokolenia :)
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 07.11.2012 o 20:54
      Post #873563 07.11.2012 20:54
    Kurcze bardzo fajny temat:) Ja rocznik 83:) Do gier i zabaw urodzonych we wspomnianych latach mozna dodac podchody. Biegalo sie i rysowalo sie strzalki na ulicy gdzie sie pobieglo. Pamietacie gale piosenki chodnikowej?? slynne Mydelko Fa czy Bialy mis?? Kurcze robil ktos z Was tak zawane"bazy"??Podziemne czy na drzewach(choc ja mialem problem z wychodzeniem na nie;))?? Pamietam jak wszyscy sie u sasiadow zbierali bo mieli Atari.10 osob w pokoju a nastepne 10 pod oknem zeby tylko cos widziec:D Pozniej przyszalalem bo Commodore64 mialem to u mnie w domu i pod oknami sie zbierali:D Smak oranzady bialej niebarwionej,kuku-ruku. Resorowki:)Jak ktos mial Matchboxy czy jakos tak jaki byl szal:) Muzyka lat 90:)2 Unlimited,DJ BOBO,Haddaway czy DR.ALBAN:) Pierwszy boysbend New kids on the block i moj sasiad w koszulce z tymi gosciami:D:D:D
    • El Duce

2.3K
      0
    • 07.11.2012 o 20:58
      Post #873565 07.11.2012 20:58
    hah :) jeśli nazywasz hip-hop'em to co teraz wypisują w jednym wątku to pewno i tak... dla mnie hh to wu tang clan z teledyskami kreconymi amatorską kamerą jak jakiś ziom na balkonie w złej dzielnicy wymachuje szablą !! to były kocury !! albo miażdżąca płyta methodmana i redmana blackout ! kurupt, jeru the damaja .... http://www.youtube.com/watch?v=enjcWJ99IQc http://www.youtube.com/watch?v=UK-S6HCunzI młode lata to z tego co pamiętam ciuchy tupu fruit of the loom ! kiedyś to było coś ! albo wyścig kto ma najfajniejsze buty, pierwsze modele kobe bryantów! oryginalne jordany ! u nas na osiedlu było tak że można było chodzić w spodniach potarganych na dupie ale oryginalne buty miał każdy .. jak sobie pomyśle ile wtedy hajsu szło mi na buty to dziś aż nie wierze, a przecież wtedy jeszcze pieniądz był więcej wart super sprawą były też najebki osiedlowe, charakteryzowały się tym że w dobrym gronie nikt nie zostawał z groszem przy duszy! raz piliśmy za czyjeś, innym razem za czyjeś, w zależności kto jak stał finansowo pamiętną datą jest również pojawienie się czerwonego absolwenta w atrakcyjnej cenie, zbiegło się to z obniżeniem jakości przez nalewki typu lapino sądeckie czy inne goliaty, i zaczęliśmy pić właśnie na umór absolwenta! mieliśmy też zajawkę na filmy za wielkiej wody o baskecie i nie tylko Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault film o Kozicy, ponoć ograł Kareema, ale z powodu słabego charakteru nie było mu dane zagrać w lidze Niebo nad Cabrini Green (Heaven is a playground) Fresh http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=3516 Gra o Honor (He got game) z Rayem Allen, wtedy jeszcze walczył w Milłoki Biali nie potrafią skakać Nad obręczą (Above the rim) heh muszę to kiedyś pościągać
    • Garbaty

375
      1
    • 07.11.2012 o 21:03
      Post #873567 07.11.2012 21:03
    To już było później ale... Te godziny spędzone na Contrze:) Strzelanie do kaczek , Mario Bros:)
    • El Duce

2.3K
      0
    • 07.11.2012 o 21:10
      Post #873569 07.11.2012 21:10
    odnośnie zabaw to jedną z ulubionych było schowanie ze dwóch znaków z biegu na orientację harcerzom :) i potem kibicowanie im w tym biegu chodzą po lesie .. kraczą jak sowy .. jeden drugiemu ... :) http://www.youtube.com/watch?v=50fSN4X1Yrg
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 07.11.2012 o 21:16
      Post #873571 07.11.2012 21:16
    A pamietacie buty Relaksy a pozniej Robinsony takie za kostke z wielkim jezykiem?? Kurcze nigdy nie chcialem chodzic w relaksach:) Wspominal ktos wczesniej o cudzie techniki jakim bylo wideo?? Otake goscilo w moim domu.Ten rarytas wujek skolowal dla siebie i dla moich rodzicow i godzinami ogladanie filmow. Akademia Policyjna,bajki Disneya czy zaginiony w akcji z Norrisem Jesli chodzi o jedzenie to uwielbialem sos do ziemniakow robiony na konserwie!MIAMMMMMM!! Niedawno probowalem zrobic ale z dzisiejszego g.owna nie ma szans na podobny smak.
    • izbik

7.7K
      86
    • 07.11.2012 o 21:38
      Post #873574 07.11.2012 21:38
    Zeby powiedziec " liznal komuny" to nalezy byc z pokolenia Teleranka, ktorego w pewna niedziele nie wyemitowali ... Tak jak w dowcipach - poszedlem do taty ,ze go nie ma a za to jakis General mowi. Dumny bylem ,ze pierwszy w rodzinie o tym poinformowalem. Za to - co ta informacja znaczyla, to juz nie mialem bladego pojecia. Wojna jakas ? Wojna dla dzieciakow nie byla taka straszna - zolnierze nawet nam bron do reki dawali. W ogole poczatek byl fajny - oczami dziecka . Dopiero co we Wrzesniu do szkoly poszedlem a tu na przelomie Grudnia/Stycznia wladza zafundowala nam ponad miesiac dodatkowych ferii - przed feriami. Stan Wojenny zbiegl sie z bardzo niskimi temperaturami i w klasach bylo za zimno na nauke :). Chlopy ile ja sie w tedy na sankach wyjezdzilem :D Cala Estonska az do lasku polewana woda byla - i tak przez wiele, wiele pozniejszych lat jeszcze przyczynialismy sie do wylaczenia tej drogi z ruchu drogowego. Teraz pewnie by nas z "starszymi" pozamykala milicja lub straz miejska .Lepiej sie na ulicy zjezdzalo niz nawet na Krzemionkach przy Sw. Benedykta w Podgorzu :D Pozniej juz tak ciekawie nie bylo - zwlaszcza te francowate kartki. Niewatpliwie lata 80 -te to boom na wyjscie do kina . To bylo cos w tedy ! Najlepsze kino to Kijow. By zobaczyc Indiana Jones-a czy Gwiezdne Wojny, to stalo sie godzinami po bilet. To byla wyprawa a nie tylko seans! W miedzy czasie zaliczalo sie parking przed Cracovia i ...no ten Pewex:)Do Kijowa wchodzilo sie na dwa sposoby : Pierwszy byl glownym wejsciem , a drugi - "bocznym" - Kumaci wiedza :D Drugie "wejscie" bylo potrzebne ,gdy kasiorki nie starczalo dla wszystkich lub wiek nie pozwalal wchodzic na seanse "15 lub 18+". Pozniej odkrylo sie bardziej kameralne kina - jak Pasaz czy Wolnosc ....ale one juz sluzyly do czegos innego:D
    • ronnie79

4.9K
      1.3K
    • 07.11.2012 o 21:49
      Post #873576 07.11.2012 21:49
    KruszynaKSC Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Akademia Policyjna,bajki Disneya czy zaginiony w > akcji z Norrisem Było trochę tych filmów :) Nie można zapominać o filmach z Charlsem Bronsonem,"Lody na patyku"(chyba z dziesięć części było).Michael Dudikoff też w miarę był popularny...No i takie rodzynki co szły w tv jak "Muppet Show" czy "Fraglesy" :D
    • izbik

7.7K
      86
    • 07.11.2012 o 21:55
      Post #873577 07.11.2012 21:55
    El Duce Napisał(a): ------------------------------------------------------- > odnośnie zabaw to jedną z ulubionych było > schowanie ze dwóch znaków z biegu na orientację > harcerzom :) i potem kibicowanie im w tym biegu > > chodzą po lesie .. kraczą jak sowy .. jeden > drugiemu ... :) > http://www.youtube.com/watch?v=50fSN4X1Yrg Nam jak sie już bardzo nudzilo to dmuchalismy zaby:D Dobrze , ze ekolodzy byli w tedy w "podziemiu" ...Kuwa ,ale mialo sie głupie pomysly.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • 07.11.2012 o 22:27
      Post #873580 07.11.2012 22:27
    KruszynaKSC Napisał(a): ------------------------------------------------------- > A pamietacie buty Relaksy a pozniej Robinsony > takie za kostke z wielkim jezykiem?? > Kurcze nigdy nie chcialem chodzic w relaksach:) Ja na szczęście nie miałem Relaxów ale wielu kolegów w nich chodziło. Ale obciachowe były te buty :D > Kurcze robil ktos z Was tak > zawane"bazy"??Podziemne czy na drzewach(choc ja > mialem problem z wychodzeniem na nie;))?? > Pamietam jak wszyscy sie u sasiadow zbierali bo > mieli Atari.10 osob w pokoju a nastepne 10 pod > oknem zeby tylko cos widziec:D No "bazy" to było coś. Najważniejsze żeby nikt niewtajemniczony nie wiedział gdzie jest nasza "baza" :D Wprosić sie do kogoś kto miał Atari to był sukces. Czasem udało się pożyczyć, to było święto w domu przez kilka dni :D A pamiętacie gry elektroniczne z wyświetlaczem LCD? To też był szał. Jak się pożyczyło od kogoś to przez kilka dni nic innego się nie robiło :D izbik Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Zeby powiedziec " liznal komuny" to nalezy byc z > pokolenia Teleranka, ktorego w pewna niedziele nie > wyemitowali ... > Tak jak w dowcipach - poszedlem do taty ,ze go nie > ma a za to jakis General mowi. Dumny bylem ,ze > pierwszy w rodzinie o tym poinformowalem. > Za to - co ta informacja znaczyla, to juz nie > mialem bladego pojecia. Wojna jakas ? Ja pamietam dyskusje z moją ŚP babcią. Na moje pytanie dlaczego tyle wojska jeździ odpowiadała że jest stan wojenny. To ja na to: to co wojna jest? Babcia na to, że nie wojna tylko stan wojenny. Tylko, że nie potrafiła mi wytłumaczyć co to znaczy :D
    • napinacz-

2.7K
      617
    • 07.11.2012 o 23:35
      Post #873586 07.11.2012 23:35
    Ja pykałem w jajeczka :), nie ma żartów wtedy to było jak tablet dzisiaj :D Pamiętam moje pierwsze spotkanie z morzem i tekst mojej babci "Zaraz zobaczysz wodę której nie widać końca" To był szok dla mnie skoro pamietam to do dzisiaj :D
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 07.11.2012 o 23:49
      Post #873591 07.11.2012 23:49
    temat poszedł w stronę wspomnień - nikt nie chce generacji Y ocenić ;)
    • izbik

7.7K
      86
    • 07.11.2012 o 23:54
      Post #873592 07.11.2012 23:54
    ian thorpe Napisał(a): ------------------------------------------------------- > temat poszedł w stronę wspomnień - nikt nie > chce generacji Y ocenić ;) To oceniaj :)
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 07.11.2012 o 23:56
      Post #873593 07.11.2012 23:56
    będzie im głupio ;)

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie