Rabin-wyluzuj trochę. As ma "trochę" racji z tym, że budowanie trybun ziemnych jest już przeżytkiem i nie ma co się na niego obruszać.
-
-
Sprawa nowego Stadionu Cracovii
Posłuchałem Cię, stary kibolu, dzięki za słuszną uwagę.
Rabin przyrko mi że zbeszcześciłem wasze święte forum :). Co za pech, że interesuje się budową stadionów w Polsce i akurat o stadionie Pasów rozmawia się na forum Cracovii.
Za błedy przepraszam, kazdemu się mogą zdarzyć.
Pozdrawiam.
DObre rady są mile widziane nawet od "sąsiadów" ALe i tak chcielibyśmy stadion na już. TO raczej normalne
Dużego, zadżebistego stadionu i tak w tych warunkach zbudowac sie nie da
nie takie jak trzeba kształ i wielkość działki
nie to miejsce (Błonia)
o ile dobrze czytam projekt to ziemne mają być dwie trybuny: wschodnia i zachodnia - można zrobić betonowe ale PO CO?
będzie sobie rosła trawka - i bedzie zgodnie z zapisem dla terenu: zieleń sportowa :)
trybuna od Focha ma mieć przeciez sklepy i bary
a od Norbertanek budynek klubowy
Tylko gdzie parkingi?To może być głowny powód do nie wydania zezwolenia.Poza tym bez tego nie ma licencji UEFA.
Przed chwilą w TVP3 Majchrowski oświadczył, że właśnie podpisał decyzję uruchamiającą środki gminy przeznaczone na oświetlenie i zadaszenie trybuny głównej stadionu Cracovii. Zarówno oświetlenie jak i zadaszenie ma być tymczasowe (demontowalne). Z tego wynika, że do uruchomienia tych środków nie jest formalnie wymagany warunek załatwienia spraw gruntowych.
Czyli prowizorka.
Siostry natomiast, jak poinformował, nadal warunkują swą zgodę się na przekazanie terenów przy Kałuży Cracovii uzyskaniem zgody gminy na przekazanie im równoważnych terenów gminnych. Powiedział, że miasto przygotowuje propozycje dla siostrzyczek.
Blady Niko, tymczasowe w praktyce znaczy na stałe:), ty o tym chyba niewiesz:).
PS.WRESZCIE COŚ RYUSZA OFICJALNIE W SPRAWIE STADIONU:)!
fajnie, mam nadziej ze prowizorka będzie do wykorzystania "na potem"
wiesz Niko, jakbym miał teren pod hotelem Cracovia to tez bym warunkował... :)
Moim zdaniem trzeba wybudowac poz\żądny stadion nawet na 30 tys. tak zeby reprezentacja Polski mogła rozgrywac swoje mecze i w razie awansu CRACOVII do LIGI MISTRZÓW nie trzeba by bylo go rozbudowywac.
ale gdzie?? :(
z tym "demontowalnym" chodzi oto że to jest inwestycja nietrwała i można budować nie będąc właścicielem terenu i z pozwoleniem na budowe też jest chyba łatwiej.............
heh, ależ zrozumiałem koncept
chodziło mi tylko o to, ze szkoda wydac kase na "krótko"
mam nadzieję, ze pomysł na ty,mczasowe zadaszenie jest taki, ze da sie elemnty konstrukcyjne uzyć do czegoś innego (np na część dachu na nowej trybunie, albo na wielickiej albo do czegokolwiek, co będzie potrzebne)
:)
no ale:
przy każdej inwestycji w Krakowie (w tym inwestycjach sportowych) dużo się mówi o funduszach unijnych
odmienia się je przez wszystkie przypadki i dopisuje a priori do każdego pomysłu
poniższy tekst z GW paru ludzi powinien "wyprostować" (mam nadzieję)
BTW - nieco wyzej pisałem o środkach unijnych dla firm prywatnych, poniższe problemy akurat ich nie dotyczą :)
[b]Organizacje pozarządowe nie dostaną wsparcia z funduszy unijnych[/b]
Bartłomiej Kuraś 03-06-2004,
Kluby sportowe, uczelnie, związki wyznaniowe, stowarzyszenia ekologiczne i inne organizacje pozarządowe mogą nie dostać w tym roku ani jednego euro z funduszy unijnych. Wczoraj marszałek województwa małopolskiego wstrzymał nabór wniosków o niektóre dotacje, bo polski rząd nie dopełnił formalności z Komisją Europejską
Mimo że ogłoszony w ubiegłym tygodniu nabór wniosków o fundusze europejskie w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego miał trwać do 14 czerwca, marszałek województwa małopolskiego został wczoraj zmuszony do zawieszenia go w niektórych działach.
- Muszę odroczyć nabór wszystkich projektów turystycznych, sportowych, dotyczących odnawialnych źródeł energii i ochrony powietrza - Janusz Sepioł bezradnie rozkłada ręce.
Do urzędu marszałkowskiego dotarło w tym tygodniu pismo Ministerstwa Gospodarki i Pracy, które zarządza ZPORR. Ministerstwo ujawnia, że Polska nie dopełniła formalności z Komisją Europejską w sprawie finansowania projektów dotyczących turystyki, sportu, energii odnawialnych i ochrony powietrza.
W dodatku wyszło na jaw, że środki unijne - wbrew wcześniejszym zapewnieniom - nie będą przysługiwały organizacjom pozarządowym. Ministerstwo wyjaśnia, że udział funduszy strukturalnych w danym projekcie jest wyliczany proporcjonalnie do wkładu środków publicznych. Jednak środki beneficjentów niebędących jednostkami samorządu terytorialnego - czyli organizacji pozarządowych - traktowane są jako środki prywatne. Nie można więc dodać do nich pieniędzy z funduszy strukturalnych.
- Chyba że organizacje pozarządowe zagwarantują sobie dofinansowanie projektów z krajowych środków publicznych - zastrzega marszałek Sepioł. Taka praktyka jest jednak bardzo rzadka.
Podczas wstępnego naboru wniosków w ramach ZPORR, który został zakończony w grudniu 2003 roku, około 20 procent projektów złożyły organizacje pozarządowe.
- Do próbnego naboru samorządy gminne zgłaszały po kilka wniosków, nie zważając na ich przygotowanie do realizacji. Teraz podczas właściwego naboru zgłaszają zwykle po jednym lub dwa. Tak więc udział organizacji pozarządowych w ZPORR byłby znacznie większy - wyjaśnia Janusz Sepioł. - Byłby, gdyby polski rząd wszystko dograł z Komisją Europejską.
Na razie nabór projektów dotyczących turystyki, sportu, odnawialnych źródeł energii i ochrony powietrza został odroczony, lecz nie całkowicie odwołany. Nie wiadomo jednak, jak długo potrwa to odroczenie.
- Jeśli nawet w końcu rząd polski i Komisja Europejska dopełnią wszystkich formalności, to i tak potencjalni beneficjanci będą mieli w tym roku bardzo mało czasu na wykorzystanie funduszy unijnych. Moim zdaniem prawdopodobieństwo, że skorzystają z jakichkolwiek środków w 2004 roku, jest zerowe - przyznaje marszałek. - Mam nadzieję, że wyjaśni się także sytuacja organizacji pozarządowych. Przecież w starych krajach Unii Europejskiej organizacje pozarządowe nie mają takich ograniczeń jak u nas.
Projekty bez euro
Urząd marszałkowski we wstępnym naborze dobrze ocenił wiele projektów, które teraz według Ministerstwa Gospodarki nie mogą otrzymać wsparcia z funduszy unijnych. Przeszedł na przykład pomysł TS Wisła, by przebudować i zmodernizować stadion przy Reymonta, projekt modernizacji siedziby Międzynarodowego Centrum Kultury i plany promocji Kazimierza przygotowane przez Stowarzyszenie Festiwalu Kultury Żydowskiej. Podobało się także sporo wniosków złożonych przez uczelnie wyższe. PAT ma szansę na rozbudowę Biblioteki Papieskiej, AGH na centrum komputerowe i projekt kształcenia przez internet, a UJ na udostępnienie swoich zbiorów bibliotecznych przez internet.
Wiadomość zmieniona (04-06-04 00:27)
A mnie się ta prowizorka bardzo NIE podoba. Prawda jest taka, że naprawdę wielkie pieniądze idą dziś gdzie indziej ,a nam pokazuje się bliżej nie określoną przyszłość (znowu), obiecując jakąś prowizorkę!!! O propozycjach dla siostrzyczek słyszę od ponad roku. Już pisałem o tym, że taki stan (nie załatwionej sprawy własności gruntów stadionu Cracovii) bardzo będzie niektórym odpowiadał. Mają mocny argument, aby obiecane "PO 21 MLN" zaangażować w tej chwili przede wszystkim na Reymonta. I w ten sposób zamiast renowacji naszego stadionu, będziemy mieli kolejną prowizorkę za parę mln zł na najbliższe kilkanaście lat. W najbliższych latach usłyszymy, że w budżecie brak pieniędzy, a skończyć trzeba przede wszystkim zaczęty stadion Wisły, a nie rozpraszać środki na dwa stadiony. A jak słyszę, że ma kosztować 70 mln złotych, to znaczy, że się skończy na 100 mln. Studnia bez dna...
Zamknijcie ten temat, bo mnie szlag trafi.
[img]http://www.animfactory.friko.pl/emoty/bredzisz.gif[/img]
Majcher mówił przedewszystkim o stadionie <.....>. Gdyby nie redaktorka wogóle by o pasach nie wspomniał. Rozwodził się jaki to będą mieli piękny obiekt w nowej koncepcji, jak szybko załatwi im środki itp...
9 dni później
czy jest gdzies w sieci projekt nowego stadionu pasow kiedys chyba byl taki wstepny w Dzienniku Polskim
www.teraz.pasy.net tam jest baner Stadion dla Pasow
4 dni później
niestety potwierdziła się sprawa murawy, za GW:
"Jeszcze przed rozpoczęciem sobotniego meczu na stadionie przy Kałuży mają ruszyć przygotowania do robót związanych z instalacją sztucznego oświetlenia. Dopięto ostatnie szczegóły warunkujące początek inwestycji, z miasta wpłynęły już pieniądze na ten cel (całość pochłonie 3,85 mln zł). Firma Elektromontaż zobowiązała się oddać oświetlenie do końca lipca. Jest już przesądzone, że w tym roku nie będzie montowana podgrzewana płyta."
:(
no tak ale murawa generalnie bedzie wymieniona.. nie od razu Krakow zbudowano :)
kase mamy z biletow,piknikow i wystepów...wiec tylko trzeba cos wymyslec nie znam sie na tym wiec wole nie pisac:P:P:Ppo prostu Cracovia do robity:P:P:P
w Dzienniku Polskim (AS) napisal ze trzecia inwestycja po oswietleniu i murawie bedzie dach dla tysiaca kibicow... ciekawe co to bedzie !! jak gdzie i kiedy :) ?
Ja sie wlasnie tego dachu najbardziej boje ze bedzie raził prowizorką!!!
Niby dlaczego wisla mogla sobie grac na swoim obiekcie bez dachu a my od kopa mamy wszystko instalowac?
Wiadomość zmieniona (21-06-04 00:02)
Bo poprzedni sezon był sezonem przejściowym w którym moznabyło nie spełniac jednego z kilku wymogów licencyjnych. Polonia np. zrobiła sobie prowizoryczny dach bo nie spełniali wymogów finansowych, jesli się nie myle.
As masz dzisiaj dyzur na naszym forum ? :)
w przyszlym tygodniu North, Veterans czy Wisla_Krk ?
Nie Wisła_Krk nie przychodzi bo wygrywamy i ma przez to dołek :)
Tak mam duzur, musze wyrobić norme. :)
Gdybym nie miał jakiś inny nick i nie miał w podpisie nazwy klubu to też być Królu Macku napisał swojego posta? Po co sie czepiasz?
Dobranoc.
Jutro zaczyna sie nowy tydzien i ktoś inny przejmuje dyżur, nie mam grafika pod ręka więc nie umiem powiedziec kto po mnie przejmuje ten kram :)
Życzę Cracovii przede wszystkim powodzenia w Polkowicach. A nastepnie super stadionu. Im więcej ich w I lidze tym lepiej. Pozdrowienia ze Szczecina dla prawdziwych fanów Craxy. Z chęcią wpadne na Wasze 100 urodziny i zaśpiewam 200 lat!!
Wiadomość zmieniona (21-06-04 00:53)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)