Po pierwsze chciałem powiedzieć, że jeżeli istnieje już taki wątek to proszę o przekierowanie mnie na niego.
Po drugie chciałbym zapytać kogoś, kto się na tym zna.
Posiadam jedną monetę bardzo podobną do tej, która warta jest 190zł.
http://www.numizmatyka24.pl/200-zl-1976-igrzyska-xxi-olimpiady-kolka-proba-olimpiada-p-427.html
Wyżej jest link do monety.
Moja moneta różni się od powyższej tylko tym, że nie ma napisu "próba", moje dokładne pytanie brzmi:
Czy to jest to samo? I czy można za to też coś wyciągnąć? Proszę pilnie o odpowiedź.
Posiadam dwie takie monety, i jeżeli to jest tyle warte i ktoś z Was się tym interesuje puszczę obie po atrakcyjniej cenie.
-
-
Numizmatyka
Na allegro sprzedają się po około 20 zł, moneta z próbą jest dużo droższa. [url=http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=200+z%C5%82+1976+Igrzyska+XXI+Olimpiady+]Link[/url]
Próba tej monety, którą masz jest w niewielkim nakładzie i przez to taka cena. Natomiast sama moneta wyszła bardzo dużym nakładzie więc cena jest malutka. Dużo zależy też od stanu zachowania ale i tak weźmiesz za nią jedynie drobne.
ja się na numizmatyce zupełnie nie znam, ale:
próba 750 oznacza 75-procentową zawartość czystego srebra, czyli w monecie ważącej 14,5 g mamy 10,87 g srebra, co odpowiada ok. 0,35 uncji aptekarskiej. jedna uncja na rynku spot (według wczorajszego zamknięcia) to ok. 99 zł, czyli samo srebro zawarte w tej monecie warte jest jakieś 35 zł. i to imho powinna być podstawa do jej wyceny.
pytanie, czy aspekty kolekckonerskie wartość monety podnoszą czy nie. moim zdaniem wręcz ją obniżają, ale jest wielu, którzy się z tym nie zgodzą.
(to powiedziawszy przyznam się do pewnej niekonsekwencji: jak NBP będzie emitował kolekcjonerską srebrną monetę poświęconą Polonii Warszawa, to stanę do aukcji, i kupię, jeśli cena nie będzie rażąco odbiegała od wyceny opartej o cenę rynkową srebra).
To już ci powiem, że będzie odbiegała. Zależy też w jakim nakładzie ją wypuszczą. To jak z samochodami trochę. Toyota robiona w setkach tysięcy egzemplarzy jest nieporównywalnie tańsza do takiego Astona One77. To auto i to auto. W obecnych czasach nie ma już takiego związku z zawartością kruszcu w stosunku do wartości monety.
Knur: tu nie chodzi o probe kruszcu a po prostu napis "Proba" na monecie :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)