poseł PiS Kazimierz Ujazdowski
ks. Paweł Łukaszka
ś.p. dr Józef Kalita !
Wiadomość zmieniona (11-01-04 16:31)
-
-
znani ludzie za Pasami
Edward Lubaszenko, ojciec Olafa.
Aktor, nauczyciel akademicki w Szkołach Teatralnych.
Mam przed sobą Informator sekcji piłki noznej KS CRACOVII, na rundę wiosenną 1983/84.
Są tu wypowiedzi kilku osób m.inn. E. Lubaszenki :
"...Gdziekolwiek CRACOVIA będzie, zawsze będziemy na "pasy" chodzić. Mobilizuje do tego niepowtarzalna atmosfera widowisk sportowych..."
I dalej :
"...Za czasów moich studiów na Wydziale Reżyserskim PWST w Krakowie, nieodżałowany nasz profesor Kazimierz Wyka na jednym z zajęć powiedział, że jeżeli jesteśmy już przy kulturze, to ja opracowuję dla CRACOVII jubileuszowy album i nie zaliczę państwu zajęć bez przedstawienia 3 biletów z meczów CRACOVII.
Poszedłem na 7 spotkań starając się być w obrębie zauważalności profesora i tak już zostało do dziś..."
"...Każdą wygraną "pasów" przyjmujemy w teatrze z dużą radością, prawie wszyscy, bo "wiślacy" są w mniejszości..."
Chodzi o Teatr Stary w Krakowie./ przypisek mój /.
Olaf legionista ...
a takiego porządnego ojca ma ...
Mam ten informator również, ale to co Lubaszenko opowiadał to pic na wodę. Pszyszli ,zapytali to powiedział... co wiedział i tyle go na Pasach widzieli, podobnie jak Gustaw aktor... Zresztą znanych będzie coraz więcej i więcej...
5 dni później
Zna ktoś jescze kogoś czy to już koniec??:)
Jalu Kurek
Oczywiście JA ,nie chwaląc sie jestem taką bardzo, bardzo...znaną osobą :)))
A moim największym atutem jest -obecność na wiąkszości ,meczów Cracovii:))
Historia 30 lat Klubu Sportowego Cracovia- cena egz. 2 zł :-))
Pozdrawiam Zuberg!
Dzięki Rafael bedę jej szukał w antykwariatach......
Ale i tak wolę R. Dmowskiego!!
wczoraj-dziś-jutro-zawsze CRACOVIA!
no kto jesczE?:)
Winnetou..........:-)
343 dni później
Dzisiaj na Noworocznym stalem obok Jana Frycza,tez znana posac,ceniony aktor. Wyglada na to,ze tez jest za Pasami :)
prof. Politechniki Krakowskiej znakomity statyk-konstruktor Roman Ciesielski oraz jego brat Jerzy Ciesielski - błogosławiony[ zginął w wypadku na Nilu.]. Obaj znakomici koszykarze pierwszoligowej Cracovii, czołowej polskiej drużyny
Jerzy Harasymowicz - poeta, był najwierniejszym kibicem Pasów i to też w czasach gdy sięgaliśmy dna. Chodził na mecze z grupą chłopaków z "Baru Na Stawach". Był taki czas, że kibice świetnie się z widzenia znali.
Napisał wiersz o golu Tobolika (to był świetny transfer). Szkoda, że więcej jeszcze czegoś nie napisał.
Michał Matyas - świetny piłkarz Pogoni Lwów, trener, miał sentyment do Pasów, b. schorowany został u nas trenerem, wtedy wstyd było trenerowi z takim nazwiskiem być zatrudnionym u nas, a on przyszedł do nas!!
Jan Nowicki - nigdy nie był kibicem Pasów, to kibic Wisły tylko się tego wstydzi, może teraz jak jest sukces będzie chodził na Cracovię. Niech chodzi! Problem Nowickiego polega na tym, że środowisko "Piwnicy Pod Baranami" sentymentalnie związane było z Cracovią (jakaś wersja kibicowania), a Janek chodził na mecze Wisły.
Sam widziałem na meczu Cracovii Piotrusia Skrzyneckiego z całym dworem po lekkim spożyciu. Był to chyba czas Juvenaliów, słoneczko (pochodzili, posiedzieli i poszli).
Piotruś na mecze raczej nie chodził. Janek N. wie czy go ciągał na Wisłę.
Andrzej Mleczko - też nie jest kibicem Cracovii, może będzie?
Czytałem z nim wywiad, gdzie nie opowiadał się za żadnym z klubów C. lub W.
wczoraj był gość co śpiewa o ciłanyłałiki w teledysku hip hopowym. Nie wiem jak się nazywa ale jak się dowiem to napisze. Chłop ma talent ze słowem kefirkiem ułożyłby całą książke rymowanek.
Gustaw Holoubek jest też odwiecznym fanem Pasów!
Jan Nowicki już zrobił pierwszy krok. Był na meczu z Polonią. Początkowo czuł się trochę nieswojo, ale bił brawo i cieszył się ze strzelonych goli.
Niech Nowicki wraca na druga strone Blon potem mowia ze jestesmy przerzutami
a zapomnieliscie o K A R A M B A* ie? Kurdwanow? mysle,ze Andrzej Szelag z TV krakow,zawsze cieplo sie wypowiadal o Cracovii?..
Gustaw Holoubek - wybitny aktor i reżyser, w dzieciństwie i młodości mieszkał na ul. Filareckiej tuż przy stadionie C., ta część Krakowa zawsze była za Pasami. Chodził do Szkoły Powszechnej Nr 4 na ul. Smoleńsk. Jeśli interesował się piłką to na Cracovię miał najbliżej.
Profesor powinien go zaprosić na jakiś mecz - może z Legią !!!
Edward Linde-Lubaszenko - wrócił do korzeni - patrz nazwisko,
w tygodniku "Tele Tydzień" nr 51 z 13.12.2004 r. jest z nim obszerny wywiad : "Przehulać całe życie" (cytat):
" - W młodości uprawiał Pan wiele sportów.
- Uprawiałem wszelkie sporty, lubiłem zwłaszcza pływanie na długich dystansach - do dzisiaj potrafię przepłynąć wiele kilometrów. Jestem także namiętnym kibicem sportowym. Namiętnym chociaż nietypowym.
Kibicuję zarówno Wiśle jak i Cracovii."
I to jest cała odpowiedź na temat stosunku E.L.- L. do Cracovii.
Uważam, że jego też ktoś powinien "przyprowadzić", "zaprosić" na Cracovię by się u nas czuł swobodnie i dobrze. Następny kibic do odzyskania.
Jalu Kurek - pisarz, publicysta, nie wiem czy był kibicem Cracovii?
W dzieciństwie, mieszkał na ul. Olszewskiego (jego ojciec był woźnym na UJ), chodził do Szk. Pow. Nr 4. Wywodził się ze środowiska, które naturalnie związane było ze sportem.
Tomasz Rząsa - wybitny piłkarz, wychowanek Cracovii,
Roman Steblecki - wybitny hokeista, wychowanek Cracovii,
Oni mimo popularności i pieniędzy do jakich doszli nigdy nie odwrócili się od Cracovii, zawsze byli z Pasami. O tym musimy pamiętać.
Wychowanków i działaczy było wielu, ale nie wszystkich należy traktować tak samo.
T. Rząsa był na treningu noworocznym (chciało mu się przyjść chociaż ma za co balować!!! Brawo Panie Tomku!).
Teraz gdy Cracovia, to coraz bardziej uznana firma, znak marketingowy, powinna też "budować" ich nazwiska, markę. W ten sposób Cracovia odwdzięczy się im, a obie strony na tym skorzystają.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak: T.R. i R.S. to wybitni sportowcy i godni zaufania ludzie w sporcie i biznesie, a ręczy za to Cracovia bo oni są Nasi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)