Za słabe wyniki i prezentowaną formę zarząd Cracovii zdecydował się przesunąć do zespołu Młodej Ekstraklasy Bartosza Ślusarskiego - najlepszego strzelca zespołu (trzy gole), Radosława Matusiaka (dwie bramki) i Holendera Hesdeya Suarta. Dwaj Polacy to niespełnione za granicą talenty, które wróciły do polskiej ligi w ostatnich latach.
Cała trójka dostała pismo informujące o przesunięciu do zespołu Młodej Ekstraklasy. Ślusarski i Matusiak należą do najlepiej zarabiających graczy zespołu. W tym sezonie, podobnie jak cała drużyna, spisują się poniżej oczekiwań. Cracovia z pięcioma punktami zamyka tabelę i ma coraz mniejsze szanse na uniknięcie spadku
Decyzja zarządu może być też spowodowana oświadczeniem z zeszłego tygodnia, w którym piłkarze poinformowali, że klub nie zapłacił im pensji za październik. Pod pismem podpisali się m.in. Ślusarski i Matusiak należący do Rady Drużyny.
Suart już w pierwszym meczu pod okiem trenera Jurija Szatałowa zawiódł. Szkoleniowiec zdjął go jeszcze przed końcem pierwszej połowy, a później stwierdził, że Holender grał słabo i nie spełniał taktycznych założeń.
Matusiak i Ślusarski - niespełnieni za granicą
Obaj piłkarze przesunięci do Młodej Ekstraklasy, wrócili do Polski po nieudanych próbach podboju lig zagranicznych. Matusiak po bardzo udanych trzech sezonach w GKS Bełchatów i dobrej postawie w reprezentacji Polski, został sprzedany do włoskiego Palermo, gdzie zagrał niestety tylko w trzech meczach, strzelając jedną bramkę.
Następnie został wypożyczony do holenderskiego Heerenveen, gdzie także nie udało mu się zrobić wielkiej kariery. Jego bilans to dziesięć spotkań i jedna bramka. W 2008 roku napastnik wrócił do Polski, gdzie po nieudanych przygodach w Wiśle Kraków i Widzewie Łódź, trafił do Cracovii. Finał tej historii już znamy.
Ślusarski z kolei to prawdziwy piłkarski turysta. Dobrymi występami w barwach Groclinu Grodzisk Wlkp., wypromował się za granicą i został wypożyczony do portugalskiej UD Leiria. W jej barwach spisywał się bardzo dobrze - siedem goli w 24. spotkaniach pozwoliło mu zostać najskuteczniejszym piłkarzem drużyny oraz wywalczyć tytuł klubowego gracza roku.
Mimo tego klub nie zdecydował się go wykupić i po krótkim powrocie do Grodziska, znów wyjechał za granicę - tym razem do angielskiego West Bromwich. Stamtąd został wypożyczony do Blackpool, a następnie do Sheffield Wednesday. We wszystkich wspomnianych klubach zaliczał tylko epizody, a zdobył w sumie dwie bramki. W styczniu 2009 roku trafił do Cracovii.
Cracovia z wielkimi problemami
Szkoleniowiec ostatniej drużyny ekstraklasy nie ma wielu powodów do radości. Ze składu wypadli kontuzjowani Mateusz Klich i Mariusz Sacha, pod znakiem zapytania stoi gra Arkadiusza Radomskiego, który ma grypę żołądkową. Szans nie dostaje też przywrócony z rezerw Michał Goliński, bo wyklucza go drobny uraz. - Posypała się cała linia pomocy, ale mam pomysły na załatanie dziur - zapewnia Szatałow.
Trener nie ukrywa, że drużyna jest rozbita psychicznie, m.in. dlatego, że piłkarze - zgodnie z zapowiedziami prezesa Janusza Filipiaka - wciąż mają wstrzymane wypłaty. - Być może ta sytuacja im przeszkadza. Z kolei mnie w żaden sposób nie wybija z rytmu, bo mam dwuletnie doświadczenie w tym temacie - mówi z uśmiechem Szatałow, dla którego problemy finansowe podczas pracy w Polonii Bytom były niemal codziennością.
Wszystko o Cracovii - w specjalnym serwisie Sport.pl ?
-
-
Matusiak i Ślusarski zesłani do ME
nie wiem co mam powiedziec , czy to dziwna decyzja czy nie , z jednej strony napewno bo ja nie znam lepszych
a z drugiej strony graja dramat a domagaja sie pieniadze , pytanie kto bedzie teraz bramki strzelal , badz co badz ten slusarski
walczyl , wydaje mi sie ze ta decyzja szykujemy sie na 1 lige
3/4 kadry się bardziej nadaje do ME niż akurat ta trójka. Dudzic-Krzywicki zniszczą GKS w piątek.....debilizm
Widać że zarząd meczy nie ogląda bo na zesłanie to zasługują ale inni zawodnicy!!!
Ślusarski nie walczył, tylko wkurwiał machając rękami 60minut w meczu..
Ślusara najbardziej zapierdalał z całej drużyny, inni zawodnicy powinni być dawno wyjeBani do Młodej. Takie decyzje podejmuje zarząd Panie Tabisz---------won człowieku z naszego klubu!!!
Pewnie nie za wyniki ich przesuneli. Może to przygotowanie do wywalenia ich w zimie. Zwolni się wtedy suma w budżecie na nowych piłkarzy. Ta 3 nie gwarantuje nam utrzymania a zarabiają tyle że powinnii grać o niebo lepiej.
Nie doszukujcie się dziury w całym - trzeba patrzyć pozytywnie...
Zarząd liczy na wzmocnienie ME. W końcu tam straty punktowe nie są aż tak duże i jest szansa nie być na końcu stawki.
P.S. A poważnie ważne pytanie czy wniosek o ich przesunięcie wyszedł od trenera? By nie było niedomówień jak z Golińskim i Ulatowskim.
Suart - zgoda, gra kaszanę etc.
Matusiak - Raz mu się chce, raz nie, raz bohater, raz nie, raz na mecz pokaże genialne zagranie. Umie wykorzystywać setki z równym powodzeniem, jak je marnować. Może słuszna decyzja, może nie.
Ślusarski - zwykle walczył, biegał po boisku i za to go lubiłem. Ale to, co pokazał w Białymstoku... Właściwie ni nie pokazał. Urządzili z Matusiakiem strajk.
Jeśli to ma być początek płoszenia tych piłkarzy z Cracovii, to można było poczekać z takimi hecami na koniec rundy, tak jak i ze wstrzymywaniem wypłat. Dla mnie to rezultat zupełnego braku kontaktu prezesa z rzeczywistością. Prezes odleciał.
niestety zarzad szykuje sie na 1 lige tymi decyzjami!
No to super, akurat ta dwójka strzela bramki... Nie zawsze, ale strzela... Może mi ktoś powiedzieć jak będzie wyglądał atak w takim razie? Krzywicki i Dudzic??? Kurde jakbym schudł pare kilo to może ja bym się bardziej przydał niż oni...:/
Matusiaka nie trzeba ploszyc z Cracovii konczy mu sie kontrakt w czerwcu.
coraz gorszy syf ...
kkk_84 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Matusiaka nie trzeba ploszyc z Cracovii konczy mu
> sie kontrakt w czerwcu.
Ale za porozumieniem stron można rozwiązać wcześniej.
Dwa najważniejsze mecze dla Cracovii o ''być albo nie być'' a tu taki numer -co innego gdyby miał ich kto zastąpić .Jak pisałem wcześniej Szatałow nie wiedział z kim bedzie miał do czynienia to mu teraz prezesina pokazał.Strasznie mi go szkoda bo coś zaczynało sie dziac na boisku choćby 4 bramki strzelone w 2 meczach na wyjeździe.Ale zycie jest brutalne.
zamiast jaj robic to by KUliga przywrocili do skladu, bo jest bez treningow lepszy od Janusa, ktory nam juz kilka punktow stracil.
http://www.weszlo.com/news/5904
ale przynajmniej dalej się w mediach pisze o Cracovii nie ważne jak ale się pisze
no to burdel na kolkach , Szatalow nie wie w co sie wpakowal ! tez bym sie na jego miejscu podal do dymisji! pewnie zaluje ze do nas przyszedl
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)