http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/05/24/poprosilem-trenera-o-rozstanie-rozmowa-z-prezesem-cracovii-j/
Poprosiłem trenera o rozstanie - rozmowa z prezesem Cracovii, Januszem Filipiakiem o rozstaniu z Orestem Lenczykiem
-
-
Kto po Oreście??? Dyskusja i spekulacje.
Przeraża mnie ten wywiad.... czyli jasne jest, że żadnych konkretnych transferów nie będzie z trenerem też nie ma planu... ogólnie widzę, że wpadamy w bagno... strasznie mi przykro bo liczyłem na coś więcej w tym okienku i znowu czuję się oszukany.
Transfer zza granicy, Niemieccy managerzy oferujący piłkarzy - Boże jaki konkretny zawodnik zechce przyjść do ligi polskiej i tym bardziej do Cracovii..., śmieszy mnie to że prof. Filipiak idzie w tropy zagraniczne Niemieckie a w Polsce nie wydaje grosza na piłkarzy, jakoś inne kluby to robią i osiągają sukcesy.... czy on jest ślepy?
Boże miej w opiece naszą Cracovię.....
Zarząd MKS Cracovii Kraków SSA poinformował w poniedziałek w oficjalnym komunikacie o zwolnieniu z funkcji trenera pierwszej drużyny Oresta Lenczyka.
Kontrakt pomiędzy Cracovia i Orestem Lenczykiem został rozwiązany za porozumieniem stron. Drużyna prowadzona przez szkoleniowca od 12 sierpnia 2009 roku zakończyła tegoroczne rozgrywki na dwunastej pozycji.
- Nie potrafię teraz odpowiedź na pytanie kto będzie następcą trenera Lenczyka i kiedy zostanie on zatrudniony - powiedział rzecznik prasowy Cracovii, Przemysław Urbański.
Już od pewnego czasu iskrzyło na linii trener Lenczyk - prezes Cracovii Janusz Filipiak. Ten drugi był rozczarowany 12. miejscem drużyny na koniec sezonu.
- Ja nie mogę być zadowolony, ponieważ to drugi sezon, w którym, nie wiem czym ja na to sobie zasłużyłem, przeżywam takie męki. Nie chcę kolejnego sezonu, w którym walczymy w dolnych rejonach ligi - mówił dziennikarzom prof. Filipiak.
Obaj panowie mieli odmienne zdania w wielu kwestiach. Lenczyk wolał stawiać na doświadczonych piłkarzy, zaś prof. Filipiak na młodych, zdolnych. Także współpraca Cracovii z niemieckim klubem TSV Monachium, w który firma Comarch (jej prezesem jest także Filipiak) zainwestowała spory kapitał, nie układała się najlepiej. Prezes Cracovii chce, aby kontakty klubów były ściślejsze. Tymczasem Lenczyk nie palił się do takiej współpracy.
67-letni Lenczyk, jeden z najbardziej doświadczonych szkoleniowców w Ekstraklasie (m.in. mistrzostwo Polski z Wisłą Kraków w sezonie 1977/78), pracował w Cracovii od roku.
Cracovia zakończył ostatni sezon w Ekstraklasie na 12. miejscu.
[b]Jak nieoficjalnie dowiedział się Onet.pl - największe szanse na objęcie posady szkoleniowca Pasów ma obecny trener GKS-u Bełchatów, Rafał Ulatowski.[/b]
bastard było już to wcześniej
ile razy kurwa jeszcze będziecie wklejać to co wkleili poprzednicy LUDZIE KURWA CZYTAJCIE FORUM!!!!!!!!!!!!!!!!
Sorry piter nie siedze cały dzień na forum ;)
Nie trzeba siedzieć cały dzień na forum żeby prześledzić cały wątek :) ale to tak na marginesie ... aż głowa boli na myśl że czeka nas kolejny "nowy start"
Panowie. Placz po Lenczyku wynika wedlug mnie li i jedynie z fascynacji nazwiskiem. Ze skladem, jaki mielismy, powinnismy sie wlaczyc do walki o puchary; niech ktos mi powie, ze smieRdziele mieli lepszy sklad niz my. A tu kicha byla prawie jak za czasow Platka. Z perspektywy obczyzny na serwisach i portalach czytalem glownie opinie typu: "kolejny nieudany mecz Cracovii". Poczytajcie prosze komentarze na naszym forum do kazdego meczu z osobna i zauwazcie, jak czesto pojawialy sie glosy krytykujace Lenczyka; glownie za brak reakcji na rozwoj wydarzen na boisku. Poza tym grzechem Lenczyka byl fakt, iz nie potrafil wykreowac lidera na boisku. Jesli bowiem w druzynie nie ma takiego, naturalnego przywodcy, trzeba go wykreowac. Kogos takiego, jak Kazek Wegrzyn. A tu nie bylo nikogo, kto krzyknalby: "Grac kurwa panowie!!!!". Nie przesadzajmy zatem z tym lamentem, bo uwazam, ze strata az tak olbrzymie nie jest. Nie Lenczyk jest opoka i nie on jeden potrafi sciagna pilkarzy z nazwiskami.
dla przypomnienia wyniki kilku ostatnich meczów
[b]2010-02-26 Cracovia - Legia Warszawa 1:2[/b]
[b]2010-03-06 Lech Poznań - Cracovia 3:1[/b]
2010-03-13 Cracovia - Korona Kielce 3:0
[b]2010-03-19 Arka Gdynia - Cracovia 2:0[/b]
[b]2010-03-27 Cracovia - Ruch Chorzów 1:4[/b]
[b]2010-04-01 Cracovia - Jagiellonia Białystok 0:1[/b]
[b]2010-04-09 Zagłębie Lubin - Cracovia 0:0[/b]
2010-04-24 Polonia Bytom - Cracovia 1:2
2010-04-27 Cracovia - Odra Wodzisław Śląski 1:0
[b]2010-04-30 GKS Bełchatów - Cracovia 3:0
2010-05-07 Cracovia - Polonia Warszawa 1:2[/b]
2010-05-11 Cracovia - Wisła Kraków 1:1
2010-05-15 Piast Gliwice - Cracovia 0:1
onet ta nieoficjalna infomacje ma z naszego foum taka prawda
A teraz inna interpretacja pytania...
[b]KTO PO LENCZYKU?!
TABISZ![/b]
Z tą różnicą, że ten pierwszy nie powinien "wylecieć"!
W pizde, że Filipiak zwalania Oresta i nie ma nikogo na jego miejsce.
Statystyka Kojo przedstawia co nastepuje:
Stosunek punktów zdobytych do straconych: 14-25
Stosunek bramek zdobytych do straconych: 12-19
Stosunek zwyciestw do porazek: 4-7
Remisów 2.
W trzynastu meczach.
Panowie, wielu zapomniało chyba, że 12 miejsce i słaba gra to "zasługa" Lenczyka. Był, czy jest dobry, nie wiem, w Cracovii mu się nie udało i tyle, nie ma co zakłamywać rzeczywistości.
[b]Ulatowski[b]lub[b] Fornalik [b][/b][/b][/b][/b]
Tylko oni mogą godnie zastąpić Lenczyka...
Trzeba też patrzyć na nowe kandydatury pod kątem ewentualnej przeprowadzki zawodników z Bełchatowa lub Chorzowa do Krakowa. Tak to widzę.
ale pożyjemy - zobaczymy...
Z Takimi zawodnikami jakich mamy to nawet Mourinho by nic nie zrobił, taka prawda bolesna a jednak :/ ,wiec gadanie że taka gra to zasługa Lenczyka to trochę się mija z celem.
stawiam na jakiegoś trenera z Niemiec- Filipiak jest zafascynowany nimi ostatnio
Ale was płaczki, nie wytrzymam, koleś się kompletnie pogubił w prowadzeniu drużyny, nie chce mi się teraz wymieniać ale wiele błędów popełnił ( Suworow na ławce, Owsjannikow w pomocy i wiele innych głupot) a wy płaczecie jakby zdobył z nami puchar ligi mistrzów. Według mnie bardzo dobrze sie stało, emeryturę się bierze w ZUS-ie a nie w Cracovii. Jeszcze tylko niech weźmie ze sobą Matusiaka, niech skubią kogo innego. Tak dla Ulatowskiego.
radsonJGtravel Napisał(a):
>
> gówno [b][u]NAS[/u][/b] obchodzi sukces comarchu !.
Radsonie pisz pls. za siebie. Mnie jak najbardziej obchodzi sukces Krakowskiej firmy w której (lepiej lub gorzej ) zarabia na życie parę tysiecy Krakowian w tym kilku moich znajomych.
Obchodzi mnie też sukces firmy (każdej firmy), która płaci na Pasy.
Zupełnie inną sprawą jest fatalne zarzadzanie sportem, marketingiem ,PR etc. etc. w MKS-e...ale o tym to wszyscy wiemy
Filipiak: Lenczyk nie pasował do mojej wizji
W poniedziałek Cracovia oficjalnie poinformowała, że zarząd klubu rozwiązał z trenerem Lenczykiem kontrakt za porozumieniem stron. Czy to efekt słabszej postawy drużyny, która prawie do końca sezonu walczyła o utrzymanie?
Janusz Filipiak: To nie jest bezpośrednia przyczyna. Cracovia miała ciężki sezon z różnych powodów. Było sporo kłopotów kadrowych, poza tym z uwagi na przebudowę stadionu musieliśmy grać cały czas na wyjeździe. Mimo takich problemów okazaliśmy się lepsi w dwumeczu od Wisły Kraków. Ja wciąż bardzo cenię pana Lenczyka jako trenera. Tak naprawdę pozostawienie go na kolejny sezon, zgodnie z obowiązującym jeszcze kontraktem, byłoby dla klubu najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Uznałem jednak, że najwyższy czas na zmianę struktury klubu, reorganizację pionu sportowego.
Czy chodzi o wprowadzenie większej liczby osób do zarządzania sprawami sportowymi? Na przykład model, w którym trener współpracuje z dyrektorem sportowym?
Dokładnie tak. Pan Lenczyk ma dużą charyzmę i swój styl, ale nie pasuje do tego modelu. Według mnie trener powinien współpracować z dyrektorem sportowym, mającym szeroki zakres uprawnień. Zarządzanie drużyną powinno być rozłożone na kilka osób. Pan Lenczyk, moim zdaniem, nie czułby się dobrze w takiej rzeczywistości. Poza tym chciałbym, żeby Cracovia bardziej otworzyła się na współpracę z zagranicznymi klubami (firma Comarch prof. Filipiaka jest również sponsorem niemieckiego TSV Monachium - PAP).
Kto będzie nowym szkoleniowcem? Nieoficjalnie mówi się o Rafale Ulatowskim.
J.F.: Na razie nic nie mogę powiedzieć. Za wcześnie na deklaracje, skoro żadne dokumenty nie zostały podpisane. Mogę tylko ujawnić, kogo widzę w roli dyrektora sportowego. Złożyłem propozycję Tomaszowi Rząsie, który do tej pory pełnił funkcję mojego doradcy. To naturalny wybór. Czekam na jego odpowiedź.
Wspomniał pan o większej współpracy np. z TSV Monachium. Możliwa jest wymiana piłkarzy między tymi klubami?
J.F.: Zobaczymy. Właśnie po to chcę zatrudnić nowych ludzi, żeby wymyślili, jak najlepiej wykorzystać nasze kontakty z TSV. Chcemy stworzyć coś nowego, wyjść poza polski "grajdołek".
Rozstał się pan z trenerem Lenczykiem w zgodzie?
J.F.: Nie wiem, czy mi się to udało. Starałem się, żeby nasze spotkanie przebiegło w jak najlepszej atmosferze. Jak wspomniałem, bardzo cenię tego szkoleniowca, dlatego zależało mi na godnym pożegnaniu. Czy tak się stało, trzeba zapytać już samego Oresta Lenczyka. Mogę tylko powtórzyć, że powodem naszego rozstania były sprawy organizacyjne, a nie sportowe.
Ilu piłkarzy potrzebuje Cracovia, żeby w kolejnym sezonie nie bronić się przed spadkiem?
J.F.: Czterech. Jednego do obrony, dwóch do pomocy i jednego do ataku. Chodzi o naprawdę dobrych piłkarzy, którzy od razu wzmocniliby zespół.
Źródło: PAP 24.05.2010 | 19:03
wroble cwierkaja ze Jan Urban jest powaznie brany pod uwage...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)