Wał na wysokości Kłokoczyna, Rusocic i Kamienia cały czas jest umacniany w kilku miejscach, ciągle dojeżdżają jednostki straży i wojska. W porównaniu do tego co było w Krakowie przy Nowohuckiej plusem jest to, że poziom wody jest ok. 1m niżej w stosunku do korony wału niż w mieście oraz pewnie szybsza reakcja, bo dużo ludzi jest na miejscu. Niestety dostępność do sprzętu gorsza.
Niech ta woda opadnie jeszcze chociaż z pół metra, bo jutro znowu straszą burzami....
-
-
powódz 2010
Przy moście kotlarskim woda tez opadła
byłem dzisiaj przy moście kotlarskim , zresztą pod mostem jest taki mały tarasik na który można wejść , wczoraj było dużo gorzej także jest nadzieja że powódż już niczego nie zwiślaczy
grosse197 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dementor Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Akustyk @#$%& ty masz coś z głową? To
> właśnie
> > między innymi dzięki kaczorom mamy to co
> mamy.
> > Ochłoń i przestań @#$%& agitować w wątkach
> > niepolitycznych.
>
>
> ... tutaj nie chodzi o politykę... wg mnie, a
> bardziej o to ,że przez 13 lat od ostatniej
> powodzi , która była ostrzeżeniem dla całej
> Polski...niewiele zostało zrobione..... i tu
> niestety trza sie zgodzić... i nie chodzi tu o
> opcję rządzącą.... o ile o niewykonane
> projekty, inwestycje, środki i realizację ,
> które ewentualnie miałyby zapobiec powtórzeniu
> się podobnych sytuacji...
Nie no, nie masz racji. To przecież jest szczucie, jątrzenie i dokopywanie. To są argumenty z Ciemnogrodu, bo Kaczyści już podnoszą dzioby. A że jest napisane dokladnie o 20 latach - to przecież nieistotne. Każdy widzi po swojemu.
A powaznie - co tam bylo pociskiem na rząd? Dwa cytaty z ostatnich dni? No, to chyba przesadzacie grubo.
Przez całą III RP nie zbudowano systemu przeciwpowodziowego, nie zbudowano sieci dróg ekspresowych, o autostradach nie pomnąc. Nie zreformowano systemu ubezpieczeń. Nie zreformowano służby zdrowia, leży na cycach prywatyzacja. Nie ma dywersyfikacji dostaw surowców, dbałość o szkolnictwo i oswiatę jest na żenującym poziomie.
Nie ciągnijmy tej dyskusji, ja uważam że przez dwie dekady zrobiono stanowczo za mało, i nie jest to wyłączną winą tego rządu, ale kaźdego poprzedniego.
Ale skoro argumentacja ogranicza się do "bełkot", "oszołomstwo", "ochłoń", "idź weź łopate, a nie pierdol bzdur"...
[img]http://www.esensja.pl/obrazki/ilustracje//48696_Wodz_NIE.JPG[/img]
no właśnie byłem oglądnąc moje włości na nowohuckiej i fartownie tylko w 2 blokach nie zalało piwnic, jednym z nich był mój blok :)
Adam Akustyk Napisał(a):
[..]
> Nie ciągnijmy tej dyskusji, ja uważam że przez
> dwie dekady zrobiono stanowczo za mało, i nie
> jest to wyłączną winą tego rządu, ale
> kaźdego poprzedniego.
jak sam coś piszesz to można się zgadzać albo nie, ale da się to czytać.
ale to co wklejasz to w większości bełkot i oszołomstwo pierwszej wody - nie idź tą drogą ;)
Oj Akustyk Ty naprawdę nic nie rozumiesz.....co tu jakakolwiek ku rwa polityka 20 -lecia ma do czynienia ku rwa .
To może dopisz że przez 50 lat była komuna, tak jakbyśmy nie wiedzieli, a wczesniej II Wojna Światowa itd. itd.
Ja pier.olę ....
co za człowiek ???
Jak tam sytuacja w Czernichowie????
http://czernichow.gmina.pl/forum/lokalnie/gmina_czernichow_ogolnie/powodz_2010_poziomy_wody_w_wisle
Niesamowite
http://www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=11448
Teraz dopiero zobaczyłem jak to się rozlało na Nowohuckiej
Narazie w Kłokoczynie wszystko opanowane ! wał nie został przerwany! Ale niestety nie jest za dobrze ...
Prawdą jest , że Kłokoczyn został ewakuowany i są problemy z przejazdem .(Nie wpuszczają nikogo!)
dzięki Bogu, że mieszkam po lewej stronie tej rzeki na wysokości pęknięcia wału.
> no właśnie byłem oglądnąc moje włości na nowohuckiej i fartownie tylko w 2 blokach nie zalało piwnic, jednym z nich był mój blok
szczesciarz. :) moj ogrodek dzialkowy mial niestety pecha.
Pod Czernichowem wyrwało jedną niewielką wyrwę którą załatano , po chwili podmuliło u podstawy wału drugą którą to zaczęła wdzierać się woda , część ludzi uciekła w panice a reszta walczyła do końca i udało im się opanować sytuacje jak na razie.
Nad ranem w Czernichowie jezdzila straz pozarna i przez megafon nawolywala wszystkich mezczyzn do pomocy przy wzmacnianiu walu w Klokoczynie i Rusocicach
A dzielny Most Dębnicki, po kolejnej zwycięzkiej batalii z Wisłą, zostanie jeszcze dzisiaj otwarty.
Dinth Napisał(a):
> Nad ranem w Czernichowie jezdzila straz pozarna i
> przez megafon nawolywala wszystkich mezczyzn do
> pomocy przy wzmacnianiu walu w Klokoczynie i
> Rusocicach
i pomogles??
a wy pomogliście w jakikolwiek sposób?
RadNce Napisał(a):
> a wy pomogliście w jakikolwiek sposób?
mnie powodz nie dosiegla na szczescie
a poza tym mam male dziecko i co mialam je zostawic samo w domu i biec pomagac??
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)