O godzinie 9:50 wał pękł na odcinku 150 m. Strumień wody przedostaje się u jego podstawy. Zgromadzeni na miejscu funkcjonariusze miejscy oceniają, że nie wytrzyma on naporu wody i przygotowują ewakuację okolicznych domów (ulice Wioślarska i Rybna oraz Księcia Józefa).
Źródło: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7903253,Na_dlugosci_okolo_150_m_pekl_wal_przy_ul__Wioslarskiej.html
-
-
powódz 2010
[img]http://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/g/v/Miejsca_ktorych_woda_mapy_4180642.jpg[/img]
Mój ojciec pracuje w ok Kś. Józefa ciekawe jak jutro wróci jak tam pieprznie.
Poczytajcie sobie komentarze na wp niesamowite jakich Bozia ma niektórych lokatorów :O
ponoć jakaś woda płynie Grzegórzecką.
plotka to czy prawda? ktoś z Grzegórzek jest na forum?
W schronisku zostało tylko kilka psów, które są agresywne wobec innych.
Niewiarygodne i wspaniałe jest zachowanie ludzi, którzy od rana zabierali psy i koty - jedni na przechowanie, inni na zawsze.
ale ur-wał
Biedron Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ponoć jakaś woda płynie Grzegórzecką.
> plotka to czy prawda? ktoś z Grzegórzek jest na
> forum?
W pobliżu skrzyżowania ze Starowiślną nic się nie dzieje. Co jest dalej, to jednak nie wiem.
thx
już mam info z terenu: NIC się tam NIE dzieje.
ludzie też już zaczynają panikować - zobaczą dużą kałużę i od razu alarm...
okolice MANa w Niepołomicah dzisiaj
http://www.youtube.com/watch?v=W-hzBe7oQiU
W Piekarach ewakuacja mieszkancow. Ponoc maja wal wysadzac zeby odciazyc waly w Krakowie.
W Mogile ewakuacja mieszkancow, zamkniety most.
W Czernichowie kolo urzedu gminy pelno wojska i strazy, a na walach mieszkancy sami wzmacniaja je workami
Na forum CK.pl awaria, prawdopodobnie woda podtopila arkusze css ;)
Dinth Napisał(a):
> W Piekarach ewakuacja mieszkancow. Ponoc maja wal
> wysadzac zeby odciazyc waly w Krakowie.
> W Mogile ewakuacja mieszkancow, zamkniety most.
> W Czernichowie kolo urzedu gminy pelno wojska i
> strazy, a na walach mieszkancy sami wzmacniaja je
> workami
> Na forum CK.pl awaria, prawdopodobnie woda
> podtopila arkusze css ;)
Wiesz może w , którym miejsu mają wysadzić wał ?
Cimek: nie. wiem tylko ze znajomych z piekar ewakuowali, tlumaczac ze moga wysadzac
... bo jakby mówili że "tylko" przecieka mało kto chciałby posłuchać. Dinth wysadzenia nie ma i K&%^$#^ NIE BĘDZIE!
Biedron Napisał(a):
> ponoć jakaś woda płynie Grzegórzecką.
> plotka to czy prawda? ktoś z Grzegórzek jest na
> forum?
Nic sie nie dzieje na Grzegórzkach
Spokój przynajmniej teraz
Mi zalało studio muzyczne(tzn 2 salki prób) w rynku Podgórskim :/ :-(
Padaka, ja chce SŁOŃĆE!!
jak z tym schroniskiem ? wie ktoś ? dali rade ?
Ponoć tak, zaraz będzie o tym mowa w Radiu Kraków.
Pojawiło się mnóstwo osób, ludzie przynoszą smycze i akcesoria, zabierają psy do domów, firm
Jak żyć w kraju powiązanym drutem i sznurkiem? W kraju który trzyma się na taśmie klejącej, gdzie pięciodniowe opady deszczu są w stanie sparaliżować życie mieszkańców kilku województw?
Czy w kraju, w którym do jednego, kilkudziesięcioletniego samolotu wsiada naraz kilkudziesięciu wysokich urzędników, i który to samolot z niewyjaśnionych przyczyn roztrzaskuje się w drobny mak, można żyć normalnie?
Brak rozwiązań, przekonanie o bezradności, wszędobylska spychologia, widoczna nawet u najwyższych urzedników (Donald "ja wam burmistrza nie wybierałem" Tusk), ignorancja (Bronisław "woda ma to do siebie że splywa" Komorowski), idą w parze z butą i arogancją ludzi z jakiś powodów uważających się za elitę. Ludzi, którzy przez lata funkcjonowania w przestrzeni publicznej, ograniczali się do mydlenia oczu, i przekonywaniu Polaków, że "to ten lub tamten"jest zły, i że "wybierzcie nas, to my to teraz tu zrobimy, że zobaczycie".
No to właśnie widzimy. Takżeście nam wszyscy pokazali, że Polska przecieka, jak worki z piaskiem.
Smutną prawdę przynoszą nam ostatnie miesiące. Oto bowiem okazuje się że 20 lat modernizacji kraju, to tak naprawdę wciskanie kitu w szpary, i zatykanie dziur szmatami. Począwszy od uszczelnionych parcianymi workami wałów przeciwpowodziowych, do starego sowieckiego Tupolewa, który nadawał się ewentualnie do transportu piachu, a nie państwowej elity. Te dwa przykłady pokazują, jak słabe i skorodowane są wszystkie szczeble państwowej drabiny.
Co to za kraj, od życia w którym atrakcyjniejsze może być mycie talerzy po zachodnioeuropejskim proletariacie?
Gdzie na wizytę u endokrynologa czeka się dwa lata, i gdzie system ubezpieczeń przypomina złodziejską piramidę finansową? Co to za kraj, w którym życie przypomina schronisko dla zwierząt, pełne wściekłych, rozatomizowanych i niezdolnych do współpracy jednostek?
Dyrekcja krakowskiego azylu zaapelowała do mieszkańców Krakowa, by z powodu zagrożenia powodziowego, zabierać "choć na kilka dni" bezdomne psy i koty. Można mieć nadzieję że choć część z nich znajdzie w ten sposób nowy dom. Tragedia bezbronnych zwierzaków może paradoksalnie stać się dla nich szansą na normalne życie. Setki tysięcy Polaków w ostatnich latach uciekło przed powodzią, która dziś zdaje się być nieuchronna. Uciekli do angielskich fabryk, na irlandzkie zmywaki i niemiecki socjal.
Sznurek się przetarł, drut zardzewiał. Co to za kraj?
A to Polska właśnie! Tanie Państwo.
http://muchanadziko.salon24.pl/184167,sznurek-i-drut
tak , a gdy wyjdzie słońce porzucą je w pobliskich miejscowościach
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)