Kraków: Na Wiankach zagrają...
Biff, PIN, Maciej Maleńczuk z zespołem Psychodancing oraz łotewska grupa BrainStorm wystąpią 26 czerwca na scenie w zakolu Wisły podczas krakowskich Wianków. Gwiazda wieczoru zostanie ujawniona 10 maja.
BiFF to projekt Ani Brachaczek i Hrabiego Fochmana, znanych ze współpracy z zespołem Pogodno i wspomaganych przez sekcję rytmiczną: Jarka Kozłowskiego (Mitch & Mitch) i Michaela Pfeiffa (Pogodno). Brzmią rockowo, bigbeatowo, tanecznie, czasem glamrockowo. Oniryczny wokal Ani i słodkie melodie w połączeniu z ironicznymi tekstami i rock&rollową energią tworzą styl, który sam zespół nazywa onirycznym punkiem.
W 2008 roku zadebiutowali piosenką "Ślązak" (zobacz klip). Rok później wydali pierwszą płytę zatytułowaną "Ano", za którą niedawno odebrali dwa Fryderyki w kategoriach: nowa twarz fonografii i klip roku.
PIN to projekt stworzony przez trzech przyjaciół - wokalistę Andrzeja Lamperta, grającego na instrumentach klawiszowych Aleksandra Woźniaka i gitarzystę Sebastiana Kowola. Wszyscy trzej solidarnie komponują i piszą teksty. W trakcie koncertów trio wspomaga stały skład sekcji rytmicznej: basista Erwin Rudy i perkusista Adam "Leon" Jendrzyka. Twórczość zespołu można określić mianem melodyjnego pop-rocka podkreślanego charakterystycznym głosem wokalisty, który z wykształcenia jest... śpiewakiem operowym. Muzycy otwarcie mówią o swoich inspiracjach. Wśród artystów, którzy wywarli na nich największy wpływ, wymieniają zespoły: A-ha, U2, Coldplay i Depeche Mode.
Maciej Maleńczuk z zespołem Psychodancing zabiorą słuchaczy w podroż sentymentalną po repertuarze Bohdana Łazuki, Wojciecha Młynarskiego, Stanisława Grzesiuka, Czesława Niemena, Johnny'ego Casha i... Macieja Maleńczuka. Wszystkie utwory zagrają w nowych aranżacjach.
Utworzony w 1989 roku łotewski zespół BrainStorm (na Łotwie nagrywa pod nazwą Prata Vetra - Burza Mózgów) szybko podbił serca fanów muzyki w swoim kraju. W 1995 roku piosenka "Airplanes" została najlepiej sprzedającym się singlem w historii kraju, a wydany w 1997 roku album "Viss ir tieši ta ka Tu velies" - jednym z pierwszych, który osiągnął na Łotwie status Złotej Płyty. W 1998 zespół wydał singel "Under My Wing", który przyniósł mu popularność również poza granicami ich rodzinnego kraju.
Międzynarodowy sukces BrainStorm przypieczętowała wydana w 1999 roku angielskojęzyczna płyta "Among the Suns" oraz zajęcie trzeciego miejsca w Konkursie Piosenki Eurowizji w roku 2000. W październiku 2001 roku grupa wydała kolejny album, zatytułowany "Online". Wydawnictwo promował utwór "Maybe" (zobacz klip), do dziś największy przebój Łotyszy.
źródło informacji: INTERIA.PL
Zobaczymy cóż to za gwiazdę ujawnią 10 maja.
-
-
Wianki 2010
wianki to gowno, nic ciekawego
gowniany to jest twój wpis :)
nienawiedze wiankow, inwazji mocy, sylwka na rynku i innych masówek
Pod względem pijanej dziczy nic nie przebije juwenalii .
Kiedyś co wianki to były gonitwy z gts-em .
El Duce Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> nienawiedze wiankow, inwazji mocy, sylwka na rynku
> i innych masówek
dokładnie.
ja też uważam że impreza typu wianki to syf, ale to teraz :D jak byłem młodszy to łaziłem, tanie wina piłem, z gtsem się goniłem, nawet raz po mordzie fachowo dostałem ale szalika nie straciłem :D
A.W.B. Napisał(a):
> Pod względem pijanej dziczy nic nie przebije
> juwenalii .
> Kiedyś co wianki to były gonitwy z gts-em .
Na rajdzie PK nie byłeś:D
A.W.B. Napisał(a):
> Pod względem pijanej dziczy nic nie przebije
> juwenalii .
> Kiedyś co wianki to były gonitwy z gts-em .
Czesciej jednak nie z gts-em a za gts-em tak dla scisłosci ;-)
Ostatnie wianki, na których byłem to te po awansie do ekstraklasy. Najpierw wspaniały mecz "Pod Gruszką" a później już impreza , na której pieśniami przewodnimi, były te śpiewane przez szczęśliwych kibiców Cracovii. A wcześniej za czasów szkolnych też bywało sympatycznie ;)
Wianki to Juwenalia bis ;)
Juwenalia to lipa. Pijane agh + nic poza tym.
oj po Gruszce to były dobre wianki, i Akustyk który zalał szampanem zabytkowy sufit
30 dni później
http://www.mmkrakow.pl/9448/2010/6/9/krakow-wianki--pod-znakiem-zapytania--odwolane-koncerty-gwiazd?category=news
pan kracy Napisał(a):
> A.W.B. Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Pod względem pijanej dziczy nic nie przebije
> > juwenalii .
> > Kiedyś co wianki to były gonitwy z gts-em .
>
>
> Na rajdzie PK nie byłeś:D
Potwierdzam, Rajdu PK nigdy nic nie przebije !!! :D :D :D Jeżdżę na Rajd PK już od ponad 20 lat i uważam, że lepszej imprezy nigdy dotąd nikt nie wymyślił !!! :) :) :) Nawet syn mi się urodził w czasie Rajdu !!! :D :D :D
http://polskalokalna.pl/news/uwaga-odwolano-koncerty-na-wiankach,1490646
Czyli ogolnie dupa blada,zrobili by chociarz jakie fajerwerki..
Niech zaoszczędzoną kase na lodowisko przeznaczą.
Aż mi się nie chce myśleć gdzie może pójść zaoszczędzona kasa ..........
Diego7 Napisał(a):
> http://polskalokalna.pl/news/uwaga-odwolano-koncer
> ty-na-wiankach,1490646
Brzmi ciekawie, jak ktoś za dużo wypije tego piwa ważonego to i może wrócić do domu w zbroji i z cieżkim mieczem..
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)