papas: to ja Ci tylko troszkę objaśnię, że to co Ty widzisz z ziemi - w sensie samolot, to są już przeważnie takie co podchodzą do lądowania, na trasach przelotowych, samoloty są pomiędzy 8 a 12 tysięcy nad ziemią - i takie samoloty trafiłyby centralnie w tą chmurę pyłu, po za tym po katastrofie prezydenckiego samolotu, wszyscy teraz będą chuchać i dmuchać na potencjalne niebezpieczeństwo, dlatego tak drastyczne decyzje jak zamknięcie przestrzeni powietrznej oraz wielu lotnisk w Europie.
-
-
Pył wulkaniczny
śliczna pogoda dzisiaj
[img]http://img260.imageshack.us/img260/8569/wawel170410.jpg[/img]
komunikat AFP:
Ruch lotniczy w północnej Europie został całkowicie sparaliżowany przez pyły z islandzkiego wulkanu. Sama Islandia jest w niewielkim stopniu dotknięta erupcją. Działają prawie wszystkie lotniska w kraju, a mieszkańcy nie odczuwają skutków erupcji. [...]
Obama przegrał z pyłem :(
Z tego co słyszałem, że to jeszcze nie przegrał, bo jeśli nie będzie mógł wylądować w Balicach to ma lecieć do Turcji i stamtąd ewentualnie do Polski helikopterem.
Uroczystości, uroczystościami ale żeby się nie okazało że z pół roku latać nie będzie można.
Podobno jak w 1816 roku jeden z wulkanów sobie podziałał to nie było lata w całej Europie.
Straty linii lotniczych idą już w grube miliony.
tofi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Z tego co słyszałem, że to jeszcze nie
> przegrał, bo jeśli nie będzie mógł
> wylądować w Balicach to ma lecieć do Turcji i
> stamtąd ewentualnie do Polski helikopterem.
Ze wzgledów bezpieczeństwa nierealne.
PS Agela też pokonana przez pył
Robinksc Napisał(a):
> Uroczystości, uroczystościami ale żeby się nie
> okazało że z pół roku latać nie będzie
> można.
> Podobno jak w 1816 roku jeden z wulkanów sobie
> podziałał to nie było lata w całej Europie.
> Straty linii lotniczych idą już w grube miliony.
faktycznie: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7783118,Islandzki_wulkan_zwieksza_aktywnosc__WIDEO_.html
ale z drugiej strony to GW, więc pewnie ściema
jutro na 99% wszystkie delegacje przybędą , bo wszystkie latają samolotami wojskowymi a samoloty wojskowe mogą latać niżej .
Air Force One 6 km nad ziemią ? Ja sobie tego nie wyobrażam :D
[i]zac Napisał(a):
> Air Force One 6 km nad ziemią ? Ja sobie tego nie
> wyobrażam :D
------------------------------------------------------[/i]
to jest ten 1% :D
No chyba ,że tak ;)
Big mouth strikes again Napisał(a):
>
> komunikat AFP:
> Ruch lotniczy w północnej Europie został
> całkowicie sparaliżowany przez pyły z
> islandzkiego wulkanu. Sama Islandia jest w
> niewielkim stopniu dotknięta erupcją. Działają
> prawie wszystkie lotniska w kraju, a mieszkańcy
> nie odczuwają skutków erupcji. [...]
ano nie odczuwają. dym pył itd z wulkanu popłynął na południe, południowy-wschód, tymczasem Reykjavik znajduje się na zachód od wulkanu, a pozostałe lotniska na północ. jedynie ze dwa, trzy islandzkie lotniska mogą być dotknięte erupcją.
btw. Icelandair ma zamiar otworzyć połączenie Wawa-Nowy Jork, z międzylądowaniem w Reykjaviku (tzn. na lotnisku Keflavik, obsługującym stolicę Islandii). jeśli się nic nie zmieniło, to między jednym lotem a drugim jest czas wyskoczyć do Błękitnej Laguny: http://www.bluelagoon.com/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A1a_L%C3%B3ni%C3%B0
papas rozwala mnie twoja wiedza lotnicza :)
Ja nie wiem już czy ty se jaja robisz czy serio piszesz :)
Swoją drogą to strasznie drobniutka musi być a chmurka pyłu :P skoro księżyca nie zasłania ;)
Ciekawe czy gdyby ten wulkan wybuchł np. w dniu pogrzebu to oni by tu wszyscy z nami zostali uziemieni na kilka dni (tygodni?). "Prezydent USA nie odleci z Krakowa z powodu zagrożenia, jakie dla lotnictwa stanowi wulkaniczny pył unoszący się nad Europą".
[i]Robinksc Napisał(a):
> papas rozwala mnie twoja wiedza lotnicza :)
>
> Ja nie wiem już czy ty se jaja robisz czy serio
> piszesz :)[/i]
--------------------------------------------------------
nie robię sobie jaj tylko je podgrzewam , a tak na poważnie to znam się na rzeczy bo jestem pilotem oblatywaczem :D
To się możesz załapać na testy :)
[url=http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7783464,UE__rozpoczeto_loty_testowe_majace_ocenic_stopien.html]www.gazeta.pl[/url]
Swoją drogą to wstyd dla niektórych europejskich krajów, jak nie dolecą. Taka delegacja z Maroka już wylądowała, a delegacja z Włoch czy Francji odwołuje przylot.
Maroko Cesną doleciało... Szacun Maroko - reszta to cykory...
Polski, boski plan się posypał przez jakieś piekielne wyziewy!
Przypadek???
Tak, jakby taki Obama - na ten przykład - nie mógł motolotnią pod diabelskim obłokiem przelecieć i pokłonić się przed majestatem Najjaśniejszej...
Kto za tym stoi się pytam, KTO???
Iniemamocny2 Napisał(a):
> Kto za tym stoi się pytam, KTO???
Najprawdopodobniej Platforma Obywatelska :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)