witam,
proszę o wklejanie tu najoryginalniejszych wypowiedzi i obserwacji, jakie słyszeliście od ludzi, którzy niekoniecznie znają się na sporcie...
każdy z nas zaprowadził pewnie kiedyś na Cracovię kompletnego laika: mamę, siostrę, dziewczynę, koleżankę, kolegę co ni w ząb piłki bądź hokeja nie rozumie, itd.
co mówili? jak reagowali? co zwróciło ich uwagę?
-
-
...którzy na sporcie sie nie znają
gdy po meczu w Sosnowcu ze śląskiem wszedlem do sonowieckiego lewiatanu sklepowa zapytala się jaką dryżuną jesteśmy. Gdy usłyszała, że Cracovia z uśmiechem palneła "Aaa, to wy macie zgodę z Lechią !"
nono, RoMan założył temat niekontrowersyjny i odzew znikomy ;)
dla wielu spośród moich zagranicznych znajomych, zwłaszcza posługujących się językami romańskimi, nie do przejścia jest to, że klub nazywa się Cracovia, a miasto Kraków, więc z reguły pytają się mnie jak tam mój "Kraków team".
a jeden artysta, kiedy podczas obiadu jakoś tam starałem się zarysować sytuację kibicowską w Krakowie, zupełnie poważnie spytał się, dlaczego się z Wisłą nie połączymy, przecież wtedy piłkarsko nie byłoby na nas mocnych. zaniemówiłem. gość był z Francji, gdzie w zasadzie 1 miasto - 1 klub, ale i tak byłem w ciężkim szoku.
o cholera, ostatnia propozycja zupełnie nie do zgryzienia
a co gorsza, na swój sposób zupełnie racjonalna. jakaś logika jednak tam się kryje ;)
knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> a jeden artysta, kiedy podczas obiadu jakoś tam
> starałem się zarysować sytuację kibicowską w
> Krakowie, zupełnie poważnie spytał się,
> dlaczego się z Wisłą nie połączymy, przecież
> wtedy piłkarsko nie byłoby na nas mocnych.
> zaniemówiłem. gość był z Francji, gdzie w
> zasadzie 1 miasto - 1 klub, ale i tak byłem w
> ciężkim szoku.
Mało. Kiedyś w Brnie poznałem Australijczyka, który zupełnie serio dziwił się czemu wszystkie kraje Europy nie połączą się w jeden wielki i nie utworzą czegoś w rodzaju Stanów Zjednoczonych. Na odpowiedź, że integracja w ramach UE jest i tak już mocno za daleko posunięta, stwierdził że straciliśmy całą historię.
Wracając do tematu. W ramach podziękowania za pewną przysługę, zabrałem paru znajomych na mecz z Podhalem. Cóż, kobitki bakcyla nie złapały. 'Zimno, bramkarz wygląda jak robocop i się wcale nie napier**lali' - takie były ich komentarze. ;)
Kiedyś na meczu Kumpel zapytał mnie na meczu która bramka jest nasza . A ten sam odkrywca na pytanie która z naszych zgód to Kolejorz odpowiedział że Arka Gdynia
Dobrych parę lat temu, jeczcze w gimnazjum przyszłam do szkoły w szaliku Cracovii. Już w drzwiach od szatni dwie koleżanki naskoczyły na mnie, tytułując mnie "Żydem" i wykrzykując jaka to wspaniała jest wISEŁKA i JAK TO MOŻNA Cracovii kibicować?? Kiedy już zdołałam dojść do głosu zapytałam je, czy znają chociaż 11stkę wISŁY.... Po dłuuuugim namyśle rzuciły Żurawskim... W ciężkich bólach przypomniały sobie o Frankowskim. I nie dość, że przekręciły nazwisko tego drugiego, to Franek już wtedy od dłuższego czasu w barwach wISŁ nie grał.
Rok temu w moim LO gościł Mariusz Czerkawski. Na drugi dzień koleżanka zapytała mnie- A z jakiego miasta jest ten klub NHL, w którym gra Czerkawski? :)
mogles jej powiedziec ze to jest wISŁA tylko maja inna nazwe hokeja niz pilki..
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)