Zastanawiałem się nieraz nad tym, jakie powody skłaniaja sie na to,że "CRACOVIA" w swym mieście i w Małopolsce od początku swego istnienia, a z biegiem czasu i w całej Polsce, oraz daleko za jej granicami, od Aarhusa na północy Danii aż do Sewilli w południowej Hiszpanii, jest najpopularniejszym i najbardziej znanym klubem polskim. Dlaczego ś.p. Marszałek Piłsudski uznawał tylko drużynę piłkarską Cracovii i tylko na jej mecze czy to w warszawie czy też w Krakowie, przychodził, przyglądajac się zawodom z zainteresowaniem do samego końca? Czy to jest dziełem czystego przypadku, wzglednie nieobliczalnej łaskimas ludzkich, że Cracovia ma najwiecej zwolennoków i sympatyków, nie tylko w samym Krakowie, ale i rozsianych po całej Polsce i, że jej zawody były i są najbardziej atrakcyjne i "kasowe", czy teżma to głębsze przyczyny? Skąd Cracovia wzięła te wielkie siły duchowe, energię i zacietość...................
Cracovia ma niespożyte jakieś walory, ma coś takiego, czego brak innym klubom, a co nie pozwala jej upaść...........................
Już same barwy klubowe- rzecz napozór mało znacząca- są dobrane szczęśliwie. Koszulki biało czerwone w pasy podłużne i białe spodenki są dla oka wesołe, miłe ponadto są to barwy narodowe, które- zwłaszczaw czasach niewoli- budziły w sercu każdego Polaka uczucie wzruszenie....
Boisko CRACOVII pierwsze w Krakowie, otwarte w końcu marca1912 meczem z Pogonią lwowską , jest w miejscu tak korzystnym, że lepszego sobie nie mozna wymarzyć, położone jest bardzo blisko centrum miasta, tam gdzie cała ludność miasta wyrusza na spacer. Człowiek jest z natury konserwatystą i przywiązuje się nie tylko do ludzi, lecz i do miejsc, nic więc dziwnego, że na tym boisku, w kotlinie otoczonej betonowym torem kolarskim, czuje się jak u siebie w domu, mając już swe ulubione miejsce czy to na trybunie, czy na miejscach stojących.
A trzeba pamiętać,że wieczny rywal Cracovii, zdobył się na własne boisko dopiero 10 lat później, kiedy to na boisku CRACOVII stoczono już setki spotkań i to jakich!!!!
Barwy klubowe i boisko - to są dopiero zewnetrzne ramy( do nich zaliczyc należy samą nazwę Klubu, będącą łacińską nazwą Krakowa). Treść tym ramom dają dopiero ludzie, tworząc społeczność klubowąi wnoszący w nią swa pracę i ideały, a wie działaczy kierujący klubem, a przede wszystkim ci kierowani zawodnicy, co przecie nie kto inny, tylko ci ostatni stale i wobec tysięcy widzów reprezentują Klub na zewnątrz.
fragmenty Popularność Biało-Czerwonych-Tadeusz Synowiec
-
-
Kilka miłych słów.
ŚWIĘTE SŁOWA !!!!!!!!!!
Nawiązując do meczów Cracxy... Potrzebuje kontakt z kimś z pasów w sprawie wyjazdów na mecze do Kraka , Tarnovii... Prosze o kontakt na mail lub gg : 2995696. Pozdro PASY ASY CRACOVIA!
Aby nie pozostawić tego tematu "wtrąceniem" Axe6, dodam, że każdy z Pasiaków tworzy wokół Cracovii swoja własną historię, oprócz tej, która dotyczy ukochanego klubu. Istnieje dziwny magnetyzm związany z nazwą, z jego barwami. Czy trzeba znac historie klubu by byc jego kibicem? Byc może młody chłopak, który przychodzi na stadion w biało-czerwonym szaliku ma swoje ulubione miejsce, gdzie zawsze siada, ma swojego idola wśród zawodników, lubi posłuchać dowcipnych komentarzy. To jest jego miłość do klubu.
Nigdy nie nosiłem szalika, mimo, że przez wiele lat z dumą ubierałem biało-czerwona koszulkę i broniłem barw klubu z którym związałem się na dobre i na złe. Mojego przywiązania nie kształtuje nienawiść do klubu z drugiej strony Błoń, lecz raczej właśnie atmosfera, która przyciąga i jest tak niepowtarzalna, że nikomu nie przychodzi do głowy myśl, że gdzies jest lepiej. Po jakims czasie w zyłach zaczyna płynąć biało-czerwona krew i człowiek "przepada". Jest juz "pasiakiem" na dobre i na złe. Stwierdzenie (cytuję jedynie, więc muszę uzyc tego słowa), że "na Wisłę chodzi się oglądac mecze, na Cracovię z obowiązku" może juz niedługo przejść do lamusa. Było źle, nawet gorzej, będzie dobrze, a może i lepiej. Była III liga, jest II, będzie I. Oby tak dalej. Kiedyś były wielkie nazwiska, teraz są nie mniej znane. Carcovia - najbardziej medialny klub w Polsce! Pozdrawiam
!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)