chwalić się
-
-
Matura -pomoc
zdane wszystko ładnie, hist podstAWowa, wos rozszerzony, angielski podstAWa, majca podstAWa, całkiem całkiem to co oczekiwałem :) tylko najważniejsza, rozszerzona biologia spieprzona...
Zdane wszystko ladnie. Redcclise a jak biologia
Też nie narzekam ; )
wojtiPASY Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zdane wszystko ladnie. Redcclise a jak biologia
zyebana... szkoda mówić o tym rozszerzeniu, prawie połowa...
ale to i tak jak prawie 100% na podstawę, dużo osób mówi że luz i ok, ale trudna była po prostu. niskie wyniki były ogólnie, średnia będzie pewnie niewiele ponad 40%...
Zdane :D Nie ważnie jak, ważne, że zdane :)
kupione/nie kupione, ważna że zdane? :D
Zdałem :D ogólnie mieliście racje że ustne są najprostsze.
Matma rozszerzona 58% pozytywne zaskoczenie,ogólnie chyba naciągali strasznie.
109 dni później
Zdawałaś ktoś z Was historię rozszerzoną? Ma ktoś jakieś książki, przydatne materiały etc.?
34 dni później
Kamil_Cracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zdawałaś ktoś z Was historię rozszerzoną? Ma
> ktoś jakieś książki, przydatne materiały
> etc.?
Podbijam!
jest ktoś w trakcie pisania próbnej z operonu?
34 dni później
Panowie i Panie, potrzeba mi pomocy w wyszukiwaniu materiałów, które pomogą mi napisać pracę maturalną z Języka polskiego. Temat brzmi "Sztuka przekonywania a manipulacja językowa. Omów sposoby wykorzystania środków we współczesnych tekstach propagandowych (np.: reklama, ulotki wyborcze, programy partii i inne). Przykładem głównym jest koszerna:), ale samemu trochę mi trudno wynaleźć takie manipulację, więc jeżeli można prosić o pomoc byłbym bardzo wdzięczny :)
Współczesne teksty propagandowe... Możesz zrobić tak, że oczywiście znajdziesz pare takich tekstów (polecam niektóre artykuły w GóWnie albo spoty wyborcze) i do tego polecam urozmaicić to książką "Rok 1984".
Jeśli chcesz poczytać o współczesnych metodach manipulacji językiem polecam książkę "Wiek propagandy".
Wiem, bo sam miałem bardzo podobny temat rok temu :)
edit:
manipulację można znaleźć we właściwie każdej wypowiedzi która ma na celu przynieść nadAWcy jakikolwiek zysk (co dowiodłem w swojej pracy ;) ) dlatego jeśli najpierw omówisz językowe sposoby manipulacji to znalezienie do nich przykładów jest banalnie proste :) Trudniejsza jest ta część stricte językowa i nią najpierw radziłbym się zająć. Jak coś by było trudnego to później przy znalezieniu tekstów mogę pomóc :)
Ale Wy sobie stwarzacie problem. Piszecie tu rok wcześniej w poszukiwaniu gotowej pracy (sam taką posiadam swoją) i bierzecie temat od kogoś z poprzednich lat. Zgłaszacie temat i macie po kłopocie.:)
no popatrz, chłopak chciał napisać sam swoją pracę, chciał sam wiedzieć o czym mówi, a tu mówią, że źle robi. Walić naukę, liczy się tylko ctrl+c, ctrl +v!
http://2.bp.blogspot.com/_wLWSSXNZg3E/S1MbCYpDaZI/AAAAAAAABZs/Sw1JnvD3oV8/s400/ja_pierdole.jpg
nie kompromitowalibyście się niekiedy...
Jakby chciał sam to by nie prosił tu o pomoc.:P A poza tym nie proponuje pracy odtwórczej tylko podesłanie materiałów, konspektu, planu ramowego aż w końcu swojej pracy na której można (nie trzeba) się wzorować. Sam korzystałem z pomocy gotowej pracy (przeczytałem taką) i napisałem swoją. Bo napisanie swojej pracy jest gwarancją bezstresowej prezentacji. Ja nie musiałem się uczyć na pamięć bo pamiętałem co napisałem. Jak ktoś chcę materiały do "Systemy totalitarne w literaturze XXw.", to oferuje swoją pomoc.
wystarczy przepisać swoją pracę 2 razy, raz przeczytać i już się ją umie powiedzieć :)
ogólnie maturą ustną nie trzeba się przejmować. Nie ma czym.
Ja nic nie przepisywałem, pamiętałem po napisaniu. Poszedłem na żywioł, powiedziałem w ogóle inaczej niż napisałem a zakończenia w ogóle nie miałem napisanego więc improwizowałem na miejscu (freestyle).:) Tak jak mówisz, nie ma się czym przejmować, nikt na to nie zwraca uwagi - tym bardziej szkoda czasu na poszukiwanie materiałów etc.
78 dni później
Mógłby mi ktoś podrzucić jakąś literaturę przedmiotu na maturę ustna z polskiego na temat : "Świat wartości więźniów łagrów i lagrów oraz jego odzwierciedlenie w literaturze."?
Archipelag Gułag - Aleksander Sołżenicyn
Jeden Dzień Iwana Denisowicza - autor jw
Pięć Lat Kacetu - Stanisław Grzesiuk
Inny Świat - Gustaw Herling Grudziński
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)