witam
temat jak najbardziej na serio, kulinarny dla wymagających smakoszy,
porozmawiajmy o dobrych, eleganckich, może nawet wykwintnych restauracjach w Krakowie, Warszawie, całej Polsce, a może nawet za granicą,
tych z dobrą kuchnią, nieco droższych, ale na odpowiednim poziomie,
na poczatek moje dwa typy z Krakowa:
Ancora
Cul de Sac
ktoś się dołączy? ktoś coś zaproponuje?
pozdrowienia
Ro Man
-
-
dobre restauracje w Krakowie i nie tylko
Wierzynek, Wentzl no i oczywiście McDonald's.:D
"Warsztat" na kazimierzu bardzo dobre jedzenie
Restauracja "srebna góra" na bielanach kiedys serwowali przepyszne eskalopki z frytkami
Bar Smak na Karmelickiej niestety chyba im czynszem dojebali bo podniesli tez znaczaco ceny;/
A bary mleczne są jeszcze gdzieś? Pytam poważnie, lubiłem czasem coś tam zjeść.
Plecam TUPLI na ul. Kupa (Kazimierz)
moje typy w kategorii "górna półka" to:
w Krakowie Jarema na placu Matejki
w Warszawie Basilia przy al. KEN, na Kabatach
Paese - Poselska
Nowina - Głogoczów (specyficzna)
Ogniem i Mieczem, ale tylko ta przy Zakopiance
Pod Aniołami - Grodzka
Kamil_Cracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A bary mleczne są jeszcze gdzieś? Pytam
> poważnie, lubiłem czasem coś tam zjeść.
W Nowej Hucie mamy pod dostatkiem, polecam ten na Placu Cetralnym, i na Skarpie. Na PeCecie za 4.7 PLN masz cały obiad (zupa + drugie danie, cena zależna od tego co chcesz, max 7 PLN, za 60gr pyszny zimniutki kompocik). Tylko cyganie i bezdomni czasami potrafią obrzydzić posiłek... Ale jedzenie naprawde konkret, fastfoody się chowają. Na Skarpie polecam Pierogi Ruskie, tylko trzeba łapać talerz przy podawaniu go na lade, bo Panie kucharki mają tam nadmiar siły i ADHD :)
korsykańska paese, nie pamiętam gdzie i kiedy wcześniej jadłem smaczniej. wybornie, wykwintnie..polecam
Mazzarino na pl. Kossaka, pyszne spaghetti carbonarre :)
na Grzegórzkach, róg Daszyńskiego i jakiegoś księdza (dawna Armii Ludowej)
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> A bary mleczne są jeszcze gdzieś? Pytam
> poważnie, lubiłem czasem coś tam zjeść.
ks. Blachnickiego
i to nie jest "jakiś ksiądz"...
knur, podobno najlepsza polędwica w Warszawie jest w hotelu Ibis, tym koło Konwiktorskiej, z borowikowym sosem 100% natural i soczysta, zjem za kilka dni, na razie wiem tyle co powiedział mi pewien dystyngowany krawaciarz w expresie do KRK, może sprawdzimy?
Gruzińskie Chaczapuri :D ostatnio jak tam bylem to najadlem sie tam solidnie :P polecam!
el_biloo Napisał(a):
> Gruzińskie Chaczapuri :D ostatnio jak tam bylem
> to najadlem sie tam solidnie :P polecam!
Tytuł mówi "dobre restauracje" , a więc...
hm, mysle ze jest to naprawde dobrra restauracja. dobre wcale nie musi sie rownac drogie, prawda?
chaczapuri nie jest dobre, a z gruzinskich potraw jest tam tylko wino ktorego nikt nie kupuje,
ja polecam kompanie kuflowa, smacznie tam daja a cenowo tez przystepnie
Gruzińskie Chaczapuri? o Boże, przecież to suche stare mięso z wydojonymi w tłuszczu frytami i stara kapucha tarta o kant stołu, i to wszystko za kilkanaście zeta, za które np. we wspomnianym barze Smak na Starowiśnej dostaniecie świeży świetny obiad z zupą, wielkim kotletem, orzeźwiającą surówką i ziemniakami, a jak dodasz 4 czy 5 złotych to obok w pizzerii Mamma Mia jest naprawdę znakomita pizza na cienkim cieście i rozpływającymi się w ustach składnikami, pozdrawiam,
Ro Man
Wojtek na plantach i hot-dogi z kielbaska leszczynska i saturator z sokiem malinowym na pijarskiej
Jesli chodzi o pizze,która przypomina orginalną włoską pizzę to polecam Zielony Kontrabas na Miodowej,w dodatku cena jak najbardziej przystępna!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)