Dzisiaj mija 25 rocznica męczeńskiej śmierci księdza Jerzego Popiełuszki zamordowanego w bestialski sposób przez sb-eckich oprawców
Pamiętamy [']
nie tracę nadziei że mocodawcy tej zbrodni zostaną kiedyś osądzeni....
-
-
Nie daj się zwyciężyć złu , ale zło dobrem zwyciężaj
Gdy byłem dzieckiem miałem okazję być w tym kościele im. ks. Popiełuszki. Puszczono nam film dokumentalny o jego mordzie. Pamiętam, że była to salka w piwnicy tego kościoła, atmosfera tajemniczości. Miałem chyba7-8 lat i zrobiło to na mnie ogromne wrażenie. Zresztą robi do teraz.
www.popieluszko.net.pl
ja byłem za małolata pod koniec 80lat na grobie księdza Popiełuszki , były na terenie kościoła pamiątki z Nim związane ale główne muzeum otwarto parę lat temu... Koziołek pamiętam salkę ale filmu nie dane mi było zobaczyć wtedy ..może to tylko dla zorganizowanych grup było.... na pewno jak tylko będę miał okazję odwiedzę muzeum
Bohaterskiemu Księdzu chwała na wieki!
Również, wybierająć się na mecz Warszawskiej Polonii przed dwoma laty trafiłem do kościoła św. Stanisława Kostki na Żloliborzu...
Wielki Polak, niech pamięć o jego odwadze i bohaterstwie nigdy nie zgnie!!
[*] My Pamiętamy
Pamiętamy i dziękujemy.
Pamiętamy[*]
Pamiętamy [']
27 maja 1984
[i]Niech na co dzień towarzyszy nam świadomość, że żądając prawdy od innych, sami musimy żyć prawdą. Żądając sprawiedliwości, sami musimy być sprawiedliwi. Żądając odwagi i męstwa, sami musimy być na co dzień mężni i odważni.[/i]
http://www.fronda.pl/news/czytaj/popieluszko_co_naprawde_planowal_kiszczak
[']
pamiętamy [*]
no ale dlaczego "męczęńskiej" ??? według historyków był najzwyczajniej w świecie zabity, w męczarniach to ludzie gineli w obozach zagłady , na stosach, w średniowieczu na torturach.
a drugie na czym polegała wielkość tego księdza ? tylko dlatego że UBecja go zarąbała to ma być WIELKIM POLAKIEM?
Takich ludzi było tysiące.
WIELKIM POLAKIEM to był WŁADYSŁAW GRABSKI, JAN III SOBIESKI, KAZIMIERZ WIELKI , i może Józef PIŁSUDSKI a Popiełuszko ???
Wytłumaczcie mi to proszę.
Męczennikiem jest dla KK. Dla kogoś kto nie czuje więzi z KK nie jest (nie musi być) męczennikiem, proste.
Muzułmanie, Żydzi mają swoich męczenników, ale nie wnikam jakich bo mnie to nie interesuje.
Vojnar
Skoro dla Ciebie był "zwykłym" zabitym ksiedzem....To mam pytanie.....Dlaczego komuchy go zabiły?
Dlaczego po jego śmierci była taka żaloba? Dlaczego komuchy zrobiły pokazowy proces po śmierci zwykłego "ksiedza".
Skoro jak wiesz?????killkuset księży zginęło w okresie komuny.....A mie pamietam innych glośnych procesów zabójców......
NO ale dalej nie wiem na czym polegała jego wielkość?, ktoś kto się tutaj mądrzy moze mi opisać na czym polegała wielkosc ks. Popiełuszko i jaką to śmiercia "męczeńską" umarł ?
Bo narazie wszyscy popieraja ale nikt nie napisze co popierają!!!
Nie wiem nie pamiętam za dobrze tamtych czasów, ale z tego co opowiadali mi rodzice i co sam znalazłem, był to człowiek który nie bał się konsekwencji za wyznawanie wiary w swoich czasach, na swój sposób można powiedzieć że walczył z komuną pokojowymi metodami, z tego co mi rodzice opowiadali w czwartki w mistrzejowicach w kościele były msze za ojczyznę na których często bywał Popiełuszko, ludzi tam bywało mnóstwo, po nich zomo często pacyfikowało i łapało, mimo tego ciągle co czwartek ludzie przychodzili. Był kimś ważnym dla ówczesnej solidarności, pomagał prześladowanym robotnikom, proponowano mu wyjazd do Rzymu na studia gdy robiło się wokół niego gorąco mimo tego że przeczuwał jaki los go może spotkać został w Polsce. Na jego pogrzebie zebrały się tłumy Polaków, stał się jakimś symbolem walki z komuną. Tak jak mówię jego historię znam tylko z opowiadań rodziny i z tego co sam przeczytałem ale dla mnie umarł za swoją wiarę i można powiedzieć za ojczyznę bo nie bał się przeciwstawić władzy.
Osobiscie uwazam iz byli milicjanci , ubecy ich rodziny matki i dzieci itd powinni byc izolowani od spoleczenstwa
Zero litosci dla skurwysynow !!!
Vojnar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> NO ale dalej nie wiem na czym polegała jego
> wielkość?
Spytaj Kiszczaka, dlaczego 10-ta potęga gospodarcza uzbrojona po zęby przestraszyła się jednego księdza.
> no ale dlaczego "męczęńskiej" ??? według historyków był najzwyczajniej w świecie zabity, w męczarniach to ludzie gineli w obozach zagłady , na stosach, w średniowieczu na torturach.
Jeszcze raz Ci to napisze dla KK jest męczennikiem, dla Ciebie nie musi być, a jest dlatego, bo umarł za wiare.
Św.Szczepan też jest męczennikiem dla KK bo został ukamienionowany za wiare.
W obozach zagłady niekoniecznie ludzie byli mordowani za wiare, natomiast nikt nie neguje w jakich męczarniach ginęli.
Vojnar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> NO ale dalej nie wiem na czym polegała jego
> wielkość?, ktoś kto się tutaj mądrzy moze mi
> opisać na czym polegała wielkosc ks.
> Popiełuszko i jaką to śmiercia "męczeńską"
> umarł ?
> Bo narazie wszyscy popieraja ale nikt nie napisze
> co popierają!!!
-----------------------------------------------------------
Kup sobie książkę i poczytaj
"Ksiądz Jerzy Popiełuszko to postać niezwykła. Sługa boży służący ludziom i Ojczyźnie, który całe swoje życie poświęcił dla [b]innych[/b]. Zawsze miał odwagę mówić prawdę. Prawdę o tym jak zniewolona jest Ojczyzna, jak ludzie bardzo pragną wolności. Wreszcie prawdę o tym, jak należy się zachowywać w tych trudnych czasach, jak żyć i jak nie tracić nadziei. To, co wydarzyło się 19 października 1984 r. - najpierw uprowadzenie księdza Jerzego, później jego zamordowanie, to wszystko zmieniło Polskę i Polaków. Męczeńska śmierć księdza Jerzego dała namacalny dowód jak przesiąknięte złem są struktury komunistycznego państwa. Relację z ostatnich chwil życia księdza Jerzego - a także wcześniejszej próby zabójstwa - znamy niemal wyłącznie ze słów jego oprawców. Dlatego dojście dziś do prawdy jest niezwykle trudne. W ostatnim czasie pojawiają się informacje o różnym przebiegu porwania i śmierci księdza Jerzego, jednak nie sposób ich dziś w żaden sposób zweryfikować. "
Zapewne jesteś młody i nie żyłeś w tamtych czasach , wychowałeś się na myszce Miki i Kaczorze Donaldzie więc nie dziwota że pewnych spraw nie rozumiesz.
ps. poza tym uważam że jest to tylko zwykła prowokacja w formie pytającej , nie lubisz Kościoła i wszystkiego co jest z nim związane :/
jak grochem o ścianę !
Gdzie wielkość??? w czym ? w tym ze sie modlil jak miliony innych, że spiewał "Boże Coś Polskę"?
nie wydaje wam sie że własciwie nic nie wiecie na jego temat a powtarzacie jak papugi !!
Czy ktos z Was czytał , zna jakąkolwiek homilię Ks.Popiełuszki?
Czy tylko dlatego że "ksiądz" to jest Wielkim POLAKIEM?
Czy ta Wasza wiara to nie zwyczajna powierzchowność ?
Wielki jest bo tak mówia inni ??? a sami co wiecie na jego temat , napiszcie a nie odsyłajcie do książek tylko podzielcie sie prawdziwą OPINIĄ , a nie tylko zasłyszana frazą.
ja sie wychowałem ale na donaldach (gumach do żucia) bo w telewizji był JEDEN kanał a poźniej DWA .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)