Znowu spadł samolot :( Po co to jest organizowane :(
-
-
Znowu wypadek na AIR SHOW w Radomiu :(
dobrze ze nie wpadł w ludzi
http://www.tvn24.pl/-1,1617102,0,1,katastrofa-na-air-show-w-radomiu-rozbil-sie-su_27,wiadomosc.html
to ten sam samolot SU-27 co miał wypadek we Lwowie
http://www.youtube.com/watch?v=1MwjqhCIwZA
pamietam jak po wypadku w Krakowia ktos tutaj pisal, ze jechal objazdem bo na takich pokazach przeważnie cos sie dzieje
Byłem widziałem straszna tragedia!!!
[*] niestety powoli wypadki na pokazach stają się czymś normalnym. Niedawno Żelaźni, Cesna w Krakowie a teraz tu
Mój kumpel był tam i widział to na własne oczy, nawet zrobił zdjęcie, które potem opublikował w necie....
http://wiadomosci.wp.pl/gid,11441865,title,Katastrofa-mysliwca-w-obiektywie-Internautow,gpage,16,img,11441874,galeria.html
Lubie takie pokazy, ale powinni chyba obowiązkowo sprawdzać te samoloty przed pokazem.
Na uwagę zasługuje fakt bohaterstwa pilotów. Nie katapultowali się tylko i aż dlatego, żeby wyprowadzić tak samolot, żeby nie spaść na prywatny dom co im się udało. Jak podają serwisy informacyjne spadli 100 metrów od wspomnianego domu.
tofi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Na uwagę zasługuje fakt bohaterstwa pilotów.
> Nie katapultowali się tylko i aż dlatego, żeby
> wyprowadzić tak samolot, żeby nie spaść na
> prywatny dom co im się udało. Jak podają
> serwisy informacyjne spadli 100 metrów od
> wspomnianego domu.
Przy całym szacunku dla pilotów nie wiesz jak było.
moim zdaniem nie katapultowali się ponieważ mieli nadzieję , że wyjdą z tego cało
poza tym rozbicie samolotu za kilkadziesiąt milionów baksów to plama w papierach na całe życie w wojsku - brak możliwości awansu ect.
ale oczywiście Cześć Ich Pamięci
[*] :(
koleś wydaje się byc kumaty a całość ma sens:
parapasja 31 sie, 15:11
Byłem na tym Air show i tak jak inni widziałem ten wypadek ale z innej perspektywy, byłem też na miejscu katastrofy skąd mam film z miejsca wypadku i bezposrednie wypowiedzi miejscowych ludzi którzy tam przybiegli - końcówki lotu i zderzenia. Sam latam od kilkudziesięciu lat. Su-27 kończył prawą beczkę i jakby półramwersem przechodził do lotu nurkowego, gdzie wydawało się że ma zamiar wyjść figurą podobną do półpętli nisko nad ziemią. przy wejsciu do lotu nurkowego jest zwrócony w kierunku S-W. Po kilku sekundach lotu w tym ustawieniu pilot zaczyna zaciągać samolot do lotu poziomego, ale ten ustawia się na duże kąty natarcia, nie ma jednak dodania "gazu", który temu zaciągnięciu powinien towarzyszyć (czyżby problem z silnikiem?) i Su-27 w ogromnym przeciągnięciu opada ku ziemi. Piloci w tym przeciągnięciu korygują kierunek na bardziej południowy, bo w przeciwnym razie spadliby prosto na domki Janowa. Teraz nisko nad ziemią w lekkim wypłaszczeniu lotu przelatuja ok. 150m od krzyżówki w Małęczynie tuż nad dachami tutejszych domów wprost na ciąg zabudowań usytuowanych kolizyjnie w poprzek jego toru lotu. Nad jedną z bardziej okazałych willi, w której odbywają się akurat chrzciny, pilot wykonuje gwałtowy zwrot w lewo, samolot odchylony ponad 90 stopni zbacza o ok. 25stopni w lewo i ryjąc skrzydłem w ziemi przewala się i wybucha. Ten gwałtowny manewr ratuje od zniszczenia kilka domów, ale pozbawia pilotów możliwości katapultowania się, gdyz samolot nie jest już zwrócony kabiną do góry. Od kolegów dowiedziałem się, że piloci zgłosili wieży brak ciągu i że dostali rozkaz katapultowania. Nie katapultowali się, bo byli moim zdaniem zajęci uchronieniem niewinnych ludzi od śmierci, a później już nie mogli. Pokój ich duszom. Uważam iż byli to bohaterowie, a mieszkańcy Małęczyna powinni im wystawić pomnik za ten manewr poświęcenia, ratujący życie ich rodzinom czy sąsiadom.
Opisałem to na tym forum, bo zbulwersowały mnie wypowiedzi w telewizji pseudoekspertów lotniczych, którzy nie mając nic rzeczowego do powiedzenia w tej sprawie pchają się do komentowania tego zdarzenia w ogólnopolskiej telewizji wypowiadając tzw. "bezpieczne szablony", tylko po to aby sie tam pokazać, a także wypowiedzi ludzi na forach drwiących z tych pilotów. JKL
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)