Przpraszam za moj polski jezyk z gory.
Jestem Kanadyjczyk ktory mieszka w krakowie juz ponad 5 lat. Czesto chodze ogladac matchy w Siedleckiego 7. Musze przyznac ze mi smutno jest ze ani raz nie widzalem ze dzieci grali street hockey czy cos podobnego na osiedla lub w parku.
Padlem na taki pomysł: zdobyc jakis sprzet hokejowe i organizowac tygodniowe spotkanie dla dzieci, lub pomagac społdzielni kupic sprzet ktory moge pożycz do dzieci.
Widzialem dosc fajne bramki na street hockey w Decatholonu dzis, ale zero kij. :P Jade do Kanady za miesiąc i moge sprubowac cos zalatwic.
Czy taki pomysł ma szans? Jak to by szlo dobrze, to nawet widze jakis tounament z final w publicnym miejsu (rynek, przy Galeria Krakowska, itp). Moze Cracovia by spierała cos takiego (wyslac zawodnik na osiedlu grac z dzieciami).
Jak ktos ma ochote dołaczyc do taki project, prosze skontaktuj mnie.
Ahmik
-
-
Hokej na osiedlach
Zapraszamy na Nowy Płaszów czasami gramy 2 na 2 i bramkarz :P
Niestety hokej w Polsce nie jest zbyt popularną dyscypliną, to boli.
Nie licz na pomoc klubu w takich sprawach bo ich dzieci kompletnie nie interesują.
oczywiście można by spróbować zorganizować coś takiego, ale podejrzewam że trzeba bedzie zorganizować dzieciakom kompletny sprzęt. druga sprawa to boisko, niestety w Krakowie niema takiego na którym można grać w street hockey.
W miarę możliwości służę pomocą.
Szczerze mówiąc to widzę to w szarych barwach. Tak jak powiedział Marcin, hokej nie jest popularną dyscypliną w naszym kraju. Najpierw trzeba by się zorientować w ogóle czy znaleźliby się chętni na tego typu atrakcję. W Polsce większe szanse na to, byłyby w takich miastach jak Nowy Targ czy też Oświęcim, gdzie "dzieci rodzą się już z łyżwami na nogach":D, szczególnie w Nowym Targu jest duże zainteresowanie tą dyscypliną.
Myślę, że w Krakowie może być z tym ciężko, ale warto spróbować bo do odważnych świat należy.;) A tak w ogóle to MKS Cracovia SSA powinna jakoś promować hokej wśród mieszkańców, bo jakby nie było od kilku lat jesteśmy czołówką tej dyscypliny i aktualnym "majstrem". Trzeba jakoś przekonać ludzi do hokeja, tak by zainteresowanie nie było mniejsze niż w takim Nowym Targu. Szczególnie powinno się promować hokej wśród krakowskiej młodzieży, by wyrastały nam nowe pokolenia kibiców!
Uważam, że pomysł jest fajnyi ma szanśe powodzenia jesli wesprze go klub. Jakby taki Radzik przyszedł na osiedle wesprzeć akcję to na pewno chętnych do gry by nie brakło.
Pomysl bardzo dobry tylko jak to zrobić,Kamil_Cracovia opowiada bzdury o N.Targu,tam interesuja się hokejem ,bo nie maja nic w zamian, juz ostatnio im tez w róznych rocznikach np. żakow brakuje zawodnikow.Wszędzie byloby zainteresowanie tylko musito być jakoś zorganizowane.
Głupot nie opowiadam, może moje informacje są nieaktualne ale tak kiedyś było. Obecnie duże zainteresowanie hokejem wśród młodych jest w Gdańsku, gdzie jest chyba najlepiej zorganizowana w Polsce szkółka hokejowa.
często bywam w Nowym Targu i widuje dzieciaki maszerujące z kijami na wf, grające na boisku.
kiedyś dosłownie każdy chłopak grał,teraz nawet u nich zainteresowanie mniejsze,za to więcej deskorolek,bmx, qadów i ktmów.
W ogóle młodych w naszym mieście nie ciągnie do hokeja, przypomnijcie sobie zeszły sezon, gdzie na mecze hokeja - za wyjątkiem play offów - uczęszczali sami kibice starszej daty i dosłownie garstka młodych.:(
Ahmik,
Wysłałam Ci priva.
Kamil_Cracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> W ogóle młodych w naszym mieście nie ciągnie
> do hokeja, przypomnijcie sobie zeszły sezon,
> gdzie na mecze hokeja - za wyjątkiem play offów
> - uczęszczali sami kibice starszej daty i
> dosłownie garstka młodych.
>
>
>
Kasa, kasa, kasa :( 3x w tygodniu 10pln dla młodych to sporo
Nooky, ja wiem,że są tacy co ze względów finansowych nie mogą chodzić choć chcieliby. Ale znam takich, którym się nie chcę bądź mają hokej w czterech literach bo dla nich Cracovia kończy się na piłce, a o hokeju przypominają sobie dopiero podczas play offów (gdzie bilety kosztują już 25zł, 35zł).
Są też tacy którzy chodzą gdy jest za 10zł, a na półfinały/finały brak kasy lub biletów... :(
A żeby nie rozmywać - też chciałbym pograć gdzieś w hokeja :)
W street hockey jak rozumiem nie gra się na łyżwach. Kiedy ja miałem 10-11 lat (czyli dawno) graliśmy na ulicy Olszańskiej bez żadnego sprzętu, tylko kije i krążek. A niedawno widziałem w Paryżu koło les Invalides amatorów (dorosli, dzieci, dziewczyny) grających w hokej na wrotkach, i przyznaję, ze robiło to wrażenie! Można w to grać w zasadzie na każdym asfaltowym boisku szkolnym, a przygotowanie do 'prawdziwego' hokeja super, na pewno lepsze niż to nasze niegdysiejsze uganianie się po ulicy. Koszt - w zasadzie tylko wrotki, ochraniacze jak do jazdy na wrotkach, kije i bramki, czyli niewielki. Gra jest bezkontaktowa, choć prawdziwi zawodnicy używają kasków.
W klubie była taka propagandowa gadka o rozwijaniu sportu osiedlowego, ale sprawa upadła. A szkoda, warto by do tego wrócić, może właśnie zaczynając od hokeja na wrotkach.
Wiem MicHuMP, że Ty chodziłeś w sezonie zasadniczym i to pomimo odległości, jaka dzieli Twoje osiedle od hali lodowej. Pamiętam nawet jak razem wracaliśmy trajką z meczu.;) Jestem pełen podziwu dla Ciebie, bo znam takich z okolic lodowiska, którym nie chcę się ruszyć tyłka! A na mecze PO to nie było stać co drugiej osoby, więc nie przejmuj się.;)
Wracając do street hockeya, to pomysł podoba mi się co raz bardziej.:) Tylko co tu można zrobić by ruszyć z tą inicjatywą?
18 dni później
mnie się to podoba ;) . Mam sprzęt w pełni więc mogę się przydać ;)
No ja też mam sprzęt hokejowy, z tym, że niekompletny. Kij i kilka krążków, ale zawsze mogę się pochwalić, że mam sprzęt hokejowy.:D
To kiedy umawiamy się na hokej w wersji street??
http://en.wikipedia.org/wiki/File:A_Game_of_Street_Hockey_on_Trafalgar_Square.jpg
Może być fanie. Jak coś proszę o priva.
Trzeba ludzi pozbierać ... a tak wogóle to gdzie to by było ?
No, nad miejscem można pomyśleć. Ja jestem otwarty na propozycje.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)