[b]Benzyna po 7 złotych? To możliwe![/b]
Przygotujmy się na drogie tankowanie.
Litr benzyny Pb95 kosztuje już ponad 4,7 zł, a będzie jeszcze drożej. Wszystko to mimo taniejącej ropy na światowych giełdach i słabnącego dolara - informuje "Dziennik".
Zdaniem gazety cena
benzyny bezołowiowej może
przekroczyć 7 złotych. Powód? W wakacje zawsze benzyna drożeje, ponadto jesienią rząd prawdopodobnie podniesie VAT i akcyzę.
Po letnich spadkach cen ropy, zaczną ona znowu iść w górę. Zdaniem Sławomira Dębowskiego, głównego analityka firmy Globtrex.com, cena baryłki ropy w ciągu dwóch lat może wzrosnąć do ponad 200 dolarów.
[b]Źródło:[/b] http://www.hotmoney.pl/artykul/rynek-benzyna-po-7-zlotych-to-mozliwe-8369
(nie przeglądam hotmoney - artykuł znaleziony na www.sfora.pl) :)
Wg mnie, pojęcie TOWARU LUKSUSOWEGO jak i tego następstwa nie powinno istnieć.
każdy powinien móc kupić to na co ma ochotę, bez dodatkowych kosztów. Tylko dlatego, że to nie chleb czy woda.
-
-
Kogoś popierniczyło...
Hotmoney to serwis dla debili, dużo artykułów sponsorowanych itd .
FortArt Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> TRN_KRK Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > ...i to zdrowo.
> >
> > Im dłużej żyjemy, tym wszystko droższe.
> > Ile jeszcze będziemy oszukiwani?
> >
> > Pamiętacie jak L&My kosztowały 5zł?
> Chleb
> > 1zł? Zapałki 10gr?
>
> Nie wiem co to znaczy "cena chleba" jak do wyboru
> masz ze 30 gatunków i wielkości. Od 1,40 do
> bodaj 8 za orkiszowy.
> Cena zapałek? Ostatnio kupiłem za 20gr bo
> potrzebowałem akurat pudełka. Te 10 gr bardzo
> mnie nie zubożyły. A do czego w ogóle komuś
> zapałki?
>
> Cenę papierosów trafnie skomentowali koledzy.
>
>
>
> Zobacz .
> Masz wolną chwilę? Pomóż tworzyć najlepszą w
> Polsce klubową stronę historyczną - .
"Cena chleba" to cena zwykłego bochenka chleba pszennego, takiego białego z chrupiącą skórką o wadze około 600g. A ten faktycznie sporo zdrożał.
Jednak mnie, miłośnika jajecznic bardziej uderza cena jajek - dawniej 30 gr za średnie jajko to była norma, teraz ciężko kupić takie poniżej 45gr :| Ale to chyba wina tego, że każde jajko jest znaczone itd :)
Unia nastała i kury sie nie niosą ;)
"Szczerze to powinny kosztować 50 zł za paczkę + dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne.
(A pisze to palący). "
ło matko. Mysle ze dodatkowe ubezpiecienie powinni ponosic tez kierowcy, górnicy i kibice Cracovii (grozba chorby nerwowej). A litr beznyny 50 zł, i bilet na pasy 150.
Ja uwazam ze papierosy powien moc produkowac i sprzedawac kto chce, podobnie inne produkty (alkohol do 18 %). Wolnosci, wolnosci! Palic tylko w wyznaczonych miejscach, ale o tym czy knajpa dla palaczy decyduje wlasciciel. A tak? Sami sie zamykamy do 1984.
Niech żyje Wolna Polska! Precz z komuną! :P
coco tylko trzyma cenę..
Adam Akustyk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ło matko. Mysle ze dodatkowe ubezpiecienie
> powinni ponosic tez kierowcy, górnicy i kibice
> Cracovii (grozba chorby nerwowej). A litr beznyny
> 50 zł, i bilet na pasy 150.
hm ... ale przecież kierowcy mają obowiązkowe OC, dodatkowo w pakietach zawsze NW, górnicy mają w większości płacone przez kopalnie dodatkowe ubezpieczenia więc troche nie trafione te przykłady.
Raczej traktuje tu palaczy jako szkodzących sobie z własnej woli - oczywiśc odnosi się to do tych którzy zaczeli palenie po tym jak wszedzię ogłoszono szkodliwość papierosów. Warto zauważyć że przy ubezpieczeniach na życie musisz płacić większą składke jeżeli jesteś palaczem.
Zawsze sie widzi to co nas boli i drazni. Zauważasz drożejące ceny ale wzrastajacych zarobków już nie. Nie zauwazasz podniesienia sie standartów życia, wygody i możliwosci.
Żeby nie było że ściemniam. Przykład miejscowosci Siepraw. Produkcja narzedzi malarskich, budowlanych itp + handel chińskim badziewiem. Zarobki średnio przez ostatnie dwa/trzy lata wzrosły o jakies 60%. I to mówie o zwykłym gościu z produkcji czy magazynu.
Na jedno gospodarstwo domowe/rodzine przypada mysle ze 3 lub wiecej samochodów. Ludzie jeżdzą/lataja na wakacje do bułgarii, chorwacji, tunezji i Bóg wie gdzie jeszcze. W zimie w Alpy na narty.
Zwykły student moze popracowac dwa miesiace w wakacje i za zarobione pieniadze pojechac we wrzesniu na Chorwacje, w marcu w Alpy i jeszcze mu zostanie na karnet na Cracovie i większosc wyjazdów. Czy 6 lat temu było to tak dostępne - nie wydaje mi sie.
Takze nie ma co narzekac :)
[i]"Przeważnie każdy narzeka, to leży w naturze człowieka..."[/i] Ja i tak jestem za dobrymi papierosami w cenie 5zł. Jest to świetne urozmaicenie szkolnych przerw, a poza tym wygodne dla ZUS-u bo im więcej palaczy, tym większe prawdopodobieństwo, że mniej ludzi dożyje wieku emerytalnego.:D
Ale znowu nie bedzie nam kto robic na emerytury
5 dni później
[b]Tania benzyna z CO2 już za 3 lata - podpisano list intencyjny[/b]
Jeszcze pół roku temu byliśmy w tej technologii monopolistami na świecie. Teraz pracują nad nią Amerykanie i Japończycy. Dlatego dobrze, że wreszcie przystępujemy do jej realizacji - mówi prof. Dobiesław Nazimek, chemik z UMCS.
To pod jego kierunkiem powstała w Lublinie sztuczna fotosynteza, dzięki której można produkować z dwutlenku węgla benzynę, olej napędowy lub gaz. To rewolucyjna metoda, nad którą zespół Nazimka pracował ponad 6 lat.
- 6 miesięcy temu byliśmy monopolistami na świecie - podkreśla profesor. - Ale te 6 miesięcy przegadaliśmy. Większość naszych partnerów pytała: Czy to realne? Czy to się da zrobić? A ile to będzie kosztowało? Dopiero gdy Amerykanie doszli do tego, co my, skończyły się głupie pytania.
Metoda podobna do lubelskiej powstała półtora miesiąca temu na w MIT w Stanach Zjednoczonych, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni technicznych świata.
- Amerykanie osiągnęli ten sam wynik, ale przy użyciu innych technologii. Jestem pewien, że gdybyśmy mieli takie środki jak oni, poszlibyśmy identyczną drogą - tłumaczy Nazimek. - Teraz Japończy są blisko tego samego efektu. Za 2 miesiące będą trzy ośrodki na świecie, które mogą wytwarzać z CO2 metanol, a z niego paliwo.
Pierwsza w Polsce instalacja do tego powstanie w Elektrociepłowni Wrotków w Lublinie. Wczoraj jej szefowie podpisali z władzami UMCS list intencyjny w tej sprawie. - Tym pomysłem nie można było się nie zainteresować - podkreśla Mieczysław Michalski, prezes Wrotkowa.
Teraz powstanie zespół, który przygotuje harmonogram prac i wycenę projektu. Budowa instalacji ruszy w tym roku. Pierwsze, wytworzone w Lublinie paliwo, zatankujemy za 3-4 lata. Koszt wytworzenia 1 litra takiego paliwa to ok. 40 groszy. Wyprodukowanie 1 litra tradycyjnego paliwa kosztuje 2 zł.
Także w tym roku ma ruszyć budowa drugiej w Polsce linii produkcyjnej, wykorzystującej patent naukowców z UMCS - w Zakładach Azotowych w Kędzierzynie-Koźlu. A w kolejce są już dwaj kolejni chętni do zbudowania instalacji: pod Łodzią i pod Łomżą.
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090708/LUBLIN/808451302#
10 państw najmocniej uciskających podatkami - http://www.pb.pl/a/2009/07/07/10_panstw_najmocniej_uciskajacych_podatkami
Bardzo mi się podobają następujące kryteria uznania za państwo uciskające podatkami: "ufność wobec władz" i "minimalna prywatność finansowa podatników".
Natomiast tak rzeczowo, bo to moja działka zawodowa- faktycznie mamy opresyjny system podatkowy. I to nie tyle ze względu na wysokość podatków, tylko ze względu na niekorzystne dla podatników uregulowania prawne dotyczące postępowań podatkowych i praktykę organów podatkowych.
Choćby z ostatnich dni- klient ubiega się o zaświadczenie o niezaleganiu z zapłatą podatków. Faktycznie nie zalega, tym niemniej panie w US uznały, że... nie wydadzą, póki nie zostanie złożony CIT-8 za 2008 r. I furda z tym, że przejechały wszystkie terminy wskazane w ordynacji podatkowej, że podatnik nie miał obowiązku składać deklaracji rocznej, bo działalność rozpoczął w drugim półroczu i pierwszy rok podatkowy oraz bilansowy kończy z dniem 31.12.2009 r. A zaświadczenie potrzebne dla uzyskania finansowania inwestycji...
Można się skarżyć na bezczynność organu, niby mam środki na organ podatkowy, ale co mi z tego, jak postępowanie ciągnęłoby się na bidę kilka miesięcy i wylądowalibyśmy w WSA...
Kasy nie ma, inwestycja stoi, dupa... Z ekonomicznego punktu widzenia spór, w którym się ma rację, jest nieopłacalny.
Inny przypadek- dzięki decyzjom pewnego organu podatkowego, zabezpieczającym mienie przedsiębiorcy na czas postępowania podatkowego, uniemożliwiono prowadzenie działalności i zniszczono przedsiębiorcę. Oczywiście decyzje uchylono po latach. I co z tego, że pozew o odszkodowanie w wysokości 16 mln złotych i o zadośćuczynienie w wysokości 1 zł zostało złożone? Jeśli sąd przyzna odszkodowanie, nawet w nieco niższej kwocie, dajmy na to 10 mln [ choć szkoda jest precyzyjnie wyliczona ], to i tak pójdzie to z naszej, podatników, kieszeni. Razem z odsetkami i kosztami procesu.
Cos mi sie kojazy ze zapalki po 5 gr były ... Ps za niedługo hmm 15 lat papierosy nielegalne beda , dopiero bedzie kupa smiechu !:)
http://www.dziennik.pl/gospodarka/article413960/Polacy_placa_najwiecej_w_UE_za_autostrady.html
http://www.rp.pl/artykul/333307.html
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)