Witam, w tym roku składam papierki o przyjęcie do szkół ponadgimnazjalnych. Wybrałem już wstępnie klasy. I się bierze moje pytanie czy w klasie technik Informatyk dsię coś w szkole naucze do zawodu czy raczej nie? I czy lepiej iść do technikum HTS na technik hotelarstwa i mieć dobrą pracę. Pomóżcie ;)
-
-
Wybór zawodu..
Ja jestem obecnie w Technikum na profilu Hotelarstwo i od razu mówię, przemyśl dobrze. Praca w hotelu to nie jest pikuś. Nie odradzam oczywiście, zrobisz jak chcesz.
A jak zamierzasz iść do Technikum na hotelarza to nie do HTS tylko 2 przystanki dalej do ZSG nr 1 ;)
wrzo.ksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A jak zamierzasz iść do Technikum na hotelarza
> to nie do HTS tylko 2 przystanki dalej do ZSG nr 1
>
>
> Młoda Huta...
>
Od ilu pkt biorą??
W mojej szkole, w Miechowie, brali od 110. Zapewne w Krakowie będzie trzeba uzyskać więcej.
co dopiero skończyłem Technikum informatyczne i powiem, że można się wiele nauczyć. Wszystko zależy od nauczyciela i od twojego podejścia.
Też kończąc gimnazjum się nad tym zastanawiałem.
Nie wiem dlaczego wydawało mi się,że po technikum hotelarskim czeka mnie pewna praca.
Wiadomo,że zaraz po zdaniu matury nie wskoczysz do żadnego hotelu na wysokie stanowisko i jeżeli w ogóle uda Ci się do jakiegoś załapać to będziesz albo sprzątał,albo był jakimś popychadłem na kuchni. Ewentualnie pozwolą Ci nosić bagaże gości.
Jak sam widzisz,na żadne z tych stanowisk nie jest Ci potrzebny tytuł "technika".
Jeżeli chodzi o karierę w hotelu to co Cie czeka ? Recepcja ?
Żeby trafić na kierownicze stanowisko musiałbyś później iść na Zarządzanie i marketing, lub podobny kierunek,a nawet to niczego Ci nie gwarantuje.
Więc przemyśl to dobrze.
Wiadomo,że informatycy byli,są i będą potrzebni, natomiast nie nastawiaj się na to,że na pewno po skończeniu technikum informatycznego będziesz pracował w zawodzie.
Tak czy siak np robienie stron internetowych przyda Ci się w życiu bo będziesz mógł sobie dorobić wieczorami w domu.
Złożyłem papierki do technikum informatycznego, mam nadzieję, że mnie przyjmą ;)
mamy nadzieje ze sie będziesz pilnie uczył
;)
Hotelarstwo to chbya jeden z najbardziej sensownych kierunkow do wyboru w technikum. Jednak ogolnie to polecam LO
Jeżeli myśli się o dalszej nauce i o tym by nie poprzestać na wykształceniu średnim, to LO najlepiej przygotowuje do zdania matury. Ja wybrałem ogólniak i jestem zadowolony, bo w dzisiejszych czasach tytuł technika daje tyle co nic. Dużo moich znajomych narzeka, że w technikum beznadziejnie przygotowali ich do matury i z beznadziejnymi wynikami maturalnymi mogą teraz pomarzyć tylko o dobrych studiach. W dzisiejszych czasach trzeba walczyć o jak najlepsze wykształcenie, trzeba uczyć się najdłużej jak tylko się da. Kiedyś tytuł technika był traktowany poważniej niż dziś i można przyrównać go nawet do dzisiejszego inżyniera. Nie odradzam jednak technikum, ale uprzedzam, żeby nie myśleć, że po samym ukończeniu technikum będzie Cię Sylwku czekała świetlana przyszłość, skup się też na maturze i dobrze przygotuj do niej a potem dostań się na jakąś dobrą uczelnie. I jeszcze jedno, ucz się najwięcej języków obcych jak się da! Życzę Ci powodzenia, jak masz jakieś pytania to napisz do mnie na GG.;)
Duza czesc zawodow uczonych w technikach po prostu nie ma juz zastosowania w obecnych czasach.
Najlepiej skonczyc szkole srednia jak najszybciej, zeby nie marnowac zycia na nauke, zrobic jakis swoj biznes/firme i dopiero wtedy mozna myslec nad ewentualnymi studiami. Chyba ze ktos chce byc robic na kogos przez cale zycie, to wtedy rzeczywiscie niech sie uczy dlugooo :)
odradzam HTS.
Jak Sylwek myślisz o technikum informatycznym to kiedyś dobrą opinie miał ZSŁ. Nie wiem jak teraz, ale jak wybierali się tam moi koledzy do dokładali wszelkich starań by zdobyć odpowiednią ilość punktów. Tu masz stronkę szkoły, poczytaj sobie: http://www.tl.krakow.pl/ Nie zrażaj się słynną piosenką z "13-go posterunku", która szła tak: "Trzech synów matka miała, dwóch słynęło z mądrości, a trzeci co był głupi poszedł do łączności".;):D
Dinth. Nie patrz tak materialnie na życie! Jajogłowi też są potrzebni :)
Jakby każdy się zabierał za robienie biznesu to ludzie by powariowali, a gospodarka by siadła.
Moim zdaniem (mam na myśli ludność w wieq produkcyjnym):
Aktualnie powinno pracować 10% ludzi w rolnictwie (rolnictwo ekologiczne zatrudnia więcej ludzi, bo nie uzywa traktorów), 10% w przemyśle, 30% w usługach, a 50% powinno wypoczywać. Co dwa miesiące ci wypoczywający zamieniają pracujacych.
Ludzie mieliby więc urlopy:
Grupa I: styczeń, luty, maj, czerwiec, wrzesień, październik.
Grupa II: marzec, kwiecień, lipiec, sierpień, listopad, grudzień.
[quote]ktualnie powinno pracować 10% ludzi w rolnictwie (rolnictwo ekologiczne zatrudnia więcej ludzi, bo nie uzywa traktorów), 10% w przemyśle, 30% w usługach, a 50% powinno wypoczywać.[/quote]
a 0,001% powinno sie leczyc psychiatrycznie.
Moim zdaniem postęp technologiczny tak mocno zasuwa do przodu, że już wkrótce, dzięki zwiększonej wydajności pracy, będziemy mieli 2 miesiące urlopu, a tydzień roboczy będzie wyglądał tak:
- poniedziałek, 6 godzin pracy (początek o 12.00, żeby rano wyleczyć kaca);
- wtorek 10 godzin pracy (początek 7.00);
- środa 10 godzin pracy (początek 7.00);
- czwartek 10 godzin pracy (poczatek 7.00).
Piątek, sobota i niedziela wolne. Ludzie w piątek rano, a niektórzy nawet w czwartek wieczorem będą wyjeżdżąli na weekendy za miasto.
Łącznie 36 godzin pracy w tygodniu.
najlepsze co pamietam z ZSŁ to wagary na Zakrzowku ;]
pasiasty81 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> najlepsze co pamietam z ZSŁ to wagary na
> Zakrzowku ;]
A jaka ogólnie Twoja opinia o szkole? Tak z ciekawości pytam, bo ja szkołę średnią mam już na szczęście za sobą.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)