Witam :)
Jako że mam problem z geografią, postanowiłem znowu napisać :)
Chodzi mi o to, by ktoś mi napisał o co Chodzi, i czym sie różnią :
-Pojezierza
-Pasy nizin środkowopolskich
-Pas Pobrzeży
proszę o pilną pomoc :) bo muszę się to na pamięć wyuczyć ;)
-
-
Geografia Pilna pomoc!
No, ale tego typu podstawowe, żeby nie rzec banalne informacje nawet na Wikipedii są.
Dobra ale ja chce krótko, i treściwie tak żebym ja zrozumiał :D
bo jutro to zdaje a wiem że na forum działają geograficy itp... :)
No skoro szukasz pomocy u [b]geografików[/b] to niech Cię Bozia ma jutro w swojej opiece.
no chłopie jutro mam urodziny i nie wiem jak to przeżyje ucze sie z książki ale tam za dużo głupot a za mało najwazniejszych informacji :D ale trudno :)Pozdro!
Weź do ręki mapę Polski. Masz? No to patrz:
Na środku masz dużo zielonego, to pas nizin: Śląskiej, Wielkopolskiej, Mazowieckiej, Podlaskiej. Do tego Polesie.
Nieco wyżej pojawia Ci się mieszanina zielonego z niebieskim, to pojezierza: Wielkopolskie, Pomorskie i Mazurskie.
Na samej górze masz zielone i dużo niebieskiego, to Pobrzeże i Bałtyk.
Dlaczego to tak wygląda? To efekt działania lodowców z trzech ostatnich zlodowaceń, zwanych od ich zasięgu bodaj krakowskim, środkowopolskim i bałtyckim. W kolejności od najstarszego i najdalszego zasięgiem. Generalnie cały czwartorzęd to glacjały [ okresy zlodowaceń ] i interglacjały [ okresy ociepleń ], trwające średnio od 10 do 20 tys. lat.
Z nazwami zlodowaceń mogłem coś pokręcić, bo wszystko z pamięci pisałem, a liceum skończyłem w ubiegłym stuleciu.
Tylko weź do ręki mapę tzw. fizyczną lub hipsometryczną, bo jak weźmiesz drogową lub z national Geographic to nic nie zobaczysz :D
e tam, wystarczy dobry towar i nawet na czystej kartce zobaczy co potrzebuje :)
http://www.cracovia.krakow.pl/forum/read.php?4,1189719,page=141
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)