http://ekstraklasa.wp.pl/kat,53714,title,LKS-nie-ma-jednak-licencji-,wid,11333525,wiadomosc.html?ticaid=186c6
-
-
Baraże o ekstraklasę
pasiak na zawsze - nie życzę sobie, abyś tak się o mnie wyrażał.
Cały czas byłem mimo wszystko za ŁKS-em w tej sprawie, ale jak wyszły na jaw przekręty Laty, oraz naciski jakie były nakładane na komisję to zmieniłem zdanie.
stary kibol ;)
Chyba racja przyda mi się.
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/aktualnosci/news/lks-bez-licencji,1341857,19
hehe - i ciekawe co teraz?
- zostajemy?
- baraż?
- awans Podbeskidzia?
- może jakaś inna komisja da licencję dla ŁKSu?
- a może...?
Ja i tak czuję że to jeszcze nie koniec tego burdelu...
Barazów nie będzie. Decyzję podjęła Komisja ds Nagłych w zeszłym tygodniu.
Teoretycznie w sobotę gramy pierwszy mecz
Podbeskidzie zajęło miejsce, które nie uprawnia nawet do baraży...
Dlatego z ligi spada ŁKS i Górnik, a awansuje Zagłębie i Korona
Baraże odwołane, Arka i Cracovia zostają w lidze.
wszystko jasne jak dla mnie :)
teraz trzeba czekać na ruch Lato, Komisja Licencyjna zrobiła swoje...
oby nie okazało się, że decyzja o dymisji Lewickiego, oznacza iż decyja o nieprzyznaniu licencji nie jest prawomocna, i że musi być najpierw wybrany nowy przewodniczący...
Lewicki najwyraźniej nie chciał aby jego osoba była uznawana za powód odmowy przyznania licencji dla ŁKS-u. Innymi słowy nie chciał aby powtarzano znowu, że to przez jego powiązania z Cracovią, taka została decyzja podjęta.
To znaczy ja tak przypuszczam. W każdym razie wygląda mi na faceta z honorem, o co w tamtych kręgach nie tak łatwo.
Cieszę się nie tyle z naszego pozostania w lidze, co z tego, że postąpiono zgodnie z prawem. Brzmi to absurdalnie, że trzeba się z tego cieszyć i, że to nie było oczywiste, ale taki kraj.
no to po dajdajach tak jak wam mówiłem trzeba wierzyć w sprawiedliwość,życzę zwycięstwa z korupterem w barażach.
POZDROWIENIA
Mentny - 100 procent racji:
Dlaczego wyszedł Lewicki?
Jeden z członków komisji wyszedł w trakcie obrad ponieważ nie chciał uczestniczyć w ponownym rozpatrywaniu sprawy ŁKS, żeby nie posądzono go o stronniczość. Do podjęcia wiążącej decyzji wystarczyły 4-osobowe gremium.
Serial z ŁKS trwał od kilku tygodni. Przypomnijmy, PZPN nie przyznał licencji łódzkiemu klubowi, ponieważ ten nie spełniał wymogów regulaminowych. W poprzednim sezonie kilka razy dochodziło do sytuacji, w których piłkarze odmawiali wyjścia na trening. Powód? Oczywiście, opóźnienia w wypłatach.
ŁKS odwoływał się od decyzji PZPN, ale za każdym razem nic to nie dawało. Już od dwóch miesięcy środowisko związane z klubem z Alei Unii Lubelskiej lobbowało na rzecz przyznania licencji. Wszystkie terminy i możliwości zostały jednak już dawno wyczerpane.
W zeszłym tygodniu PZPN podjął jednak decyzję, aby po raz trzeci rozpatrzyć sprawę licencji.
Dokładnie w samo wtorkowe południe zebrała się zatem Komisja Odwoławczej ds. licencji. Emocje sięgnęły zenitu. Jej przewodniczący Zbigniew Lewicki, który od początku był przeciwny przyznawaniu licencji ŁKS w czasie obrad podał się do dymisji i opuścił salę. Można się tylko domyślać, że zrobił tak, ponieważ pozostali członkowie byli za przyznaniem łódzkiemu klubowi prawa do gry w ekstraklasie.
Członkowie komisji uznali zatem, że nadal obowiązuje decyzja z 28 maja, gdy ŁKS, ich zdaniem, ostatecznie nie otrzymał licencji.
Aha , i PZPN oficjalnie potwierdził że w Ekstraklasie zagra Cracovia
Komisja licencyjna uznała, że nie ma podstaw prawnych do ponownego rozpatrzenia wniosku licencyjnego ŁKS - powiedział eurosport.pl Jakub Kwiatkowski, rzecznik PZPN. - Komisja wzięła pod uwagę decyzję Trybunału ds. Sportu w Lozannie w sprawie klubu PAOK Saloniki z 2006 roku. Danie licencji po terminie oznacza nierówne traktowanie klubów - dodał.
Kwiatkowski poinformował, że przepisy UEFA, związku oraz podręcznik licencyjny nie pozwalały na podjęcie pozytywnych decyzji dla ŁKS. - Sprawa ŁKS jest zamknięta. W ekstraklasie zagra Cracovia - zdradził eurosport.pl Kwiatkowski.
NO JEŚLI PRZEJDZIE PRZEZ BARAŻE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Z tej okazji zmieniam podpis ;)
WIELKI SZACUNEK DLA LEWICKIEGO- nie chciałpodejmowac decyzji a teraz wie ze te Drezwieckie i inne POkraki beda jezdzic PO nim.
dangorka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Podbeskidzie zajęło miejsce, które nie uprawnia
> nawet do baraży...
>
To dokładnie tak jak Cracovia ;)
> Dlatego z ligi spada ŁKS i Górnik, a awansuje
> Zagłębie i Korona
>
> Baraże odwołane, Arka i Cracovia zostają w
> lidze.
>
> wszystko jasne jak dla mnie
Taaaak, dzisiaj - ale do pierwszej kolejki jeszcze jest trochę czasu na "wywarcie nacisków".
Jak to ktoś wcześniej napisał - uwierzę po pierwszym gwizdku sędziego w pierwszym meczu Cracovii
zawisza, baraże są odwołane
a Korona jasno powiedziała, że grać w barażach nie będzie, bo to jest niezgodne z prawem bodajże...
zacyuję jeszcze sports.pl
Lewicki uważany był za przeciwnika przyznawania licencji ŁKS. Dlatego sądzono, że jego dymisja i gwałtowna reakcja oznacza, że ŁKS licencję ma już prawie w kieszeni. Nie wiadomo zatem, co spowodowało tak nagły zwrot akcji lub dziwną decyzję Lewickiego. Być może zrezygnował po to, żeby nie być posądzanym o stronniczość - jest on przecież byłym piłkarzem Cracovii. Wtedy informacje o jego dymisji mogłyby okazać się przesadzone.
Pozostałych czterech członków komisji spotkało się z Grzegorzem Latą i wszyscy zagłosowali przeciwko przyznaniu ŁKS-owi licencji.
Sprawa przyznania ŁKS-owi licencji była głównym punktem wtorkowego posiedzenia komisji.
Klub nie dostał pozwolenia na grę w ekstraklasie we wszystkich regulaminowych terminach i instancjach, ale od dwóch miesięcy lobbował absolutnie wszędzie. O tym, że komisja ma się zająć wnioskiem ŁKS jeszcze raz, zadecydowała w ubiegłą środę Komisja ds. Nagłych PZPN (prezes plus pięciu wiceprezesów).
Brak licencji dla ŁKS oznacza, że łódzki klub zostaje przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli Ekstraklasy, a barażową pozycję zajmuje teraz Cracovia. Mecze barażowe zostały jednak odwołane, bo miejsce zdegradowanego Widzewa (ale to jeszcze nie jest pewne), zajmie w Ekstraklasie trzecia w I lidze Korona Kielce.
Jeśli Widzew wywalczy prawo gry w najwyższej klasie rozgrywkowej, PZPN zostanie postawiony pod ścianą. Potrzebny będzie baraż Cracovia - Korona (lub Podbeskidzie, jeśli Korona odmówi gry, jak wcześniej wspominali działacze). Arka już na sto procent utrzymała się w Ekstraklasie bez gry w barażu.
naciski naciskami, ale jedno wiemy na 100%
Lewicki czlowiekiem jest honorowym
pomnik dla Niego
Czyli trzeba czekać na rostrzygnięcie sprawy Widzewa...Prawdopodobnie Widzew zagra w 1 lidze,a to oznacza że wtedy baraży nie ma(taką wersję utrzymuje choćby terminarz PZPN-u "
- Wariant 1 (ŁKS - brak licencji, Widzew - brak awansu): A - Cracovia, B - Arka, C - Korona")
thunderlord - my teoretycznie zajęliśmy miejsce, takie same jak Arka, Polonia, Legia, czy tam każdy inny klub, powyzej 15 miejsca...wszystko z racji odwołania barazy...dwie drużyny spadają, pozostałe kluby utrzymują się w lidze...
choc tak jak wspomniałem, wszystko zależy od rostrzygnięcia sprawy Widzewa...choc z wypowiedzi chocby rzecznika PZPN-u, wynika na to,że utrzymujemy się bez baraży...
Sprawa Widzewa już rozstrzygnięta. Przed 1.08 nie zapadnie żadna decyzja !!!!
12 sierpnia odbędzie się posiedzenie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, który rozpatrzy skargę ŁKS na brak licencji.
Nawet jeśli Sąd przyzna rację ŁKS-owi, to jedyne czego będą mogli się domagać, to olbrzymich odszkodowań...Do 12 sierpnia, są bezradni :) Mogą jedynie walczyć o przełożenie rozgrywek o dwa tygodnie...co jest niemożliwe...
ŁKS w 1 lidze...dla mnie to już jest przesądzone...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)