Doliczyłem się ich w sumie 38 począwszy od ekstraklasy a skończywszy na C klasie..... Mam tu na mysli wszystkie kluby, które swoją siedzibę mają w graniach administracyjnych miasta Krakowa..... Pod tym względem zdecydowanie przodujemy w Polsce.... Na drugim miejscu jest Warszawa (około 28) a na trzecim Wrocław (około 24).... Widać, że w naszym mieście są największe tradycje piłkrskie.... Nieprzypadkowo u nas jest najstarszy w klub w Polsce.
-
-
Ile jest klubów piłkarskich w Krakowie?
Wedle strony oficjalnej MZPN
[url]http://www.mzpn.com.pl/kluby.php[/url]
ja się doliczyłem 60 (ale moglem się pomylić nieco)
CIEKAWOSTKI:
- Płomień Jerzmanowice ma adres korespondencyjny w Krakowie
- Wilga Gołkowice takoż
CIEKAWOSTKI JESZCZE WIĘKSZE:
W MZPN są zarejestrowane również takie kluby, jak:
Lublinianka
Lublin
ul. Stanisłąwa Leszczynskiego 19
20-068 Lublin
tel.: 0 81 533 08 13
Łada
Biłgoraj
ul. Targowa 15
23-400 Biłgoraj
tel.: 0 84 686 45 00
KS Motor
Lublin
al.. Zygmuntowskie 5
20-101 Lublin
Siarka
Tarnobrzeg
ul. Niepodległości 1/28
39-400 Tarnobrzeg
tel.: 0 15 822 68 81
Stal
Mielec
ul. Solskiego
39-300 Mielec
Stal
Rzeszów
ul. Hetmańska
35-078 Rzeszów
Stal
Stalowa Wola
ul. Hutnicza 15
37-450 Stalowa Wola
KS Tłoki
Gorzyce
ul. Piłsudskiego 30
38-432 Gorzyce
Wisła
Kraków
http://www.wisla.krakow.pl/
OSiR Zawiercie
Zawiercie
ul. Moniuszki 10
42-400 Zawiercie
Z ciekawszych nazw na tej stronie:
LKS NorthStar Miechów :D
tacy dwaj Napisał:
-------------------------------------------------------
> Wedle strony oficjalnej MZPN
>
> ja się doliczyłem 60 (ale moglem się pomylić
> nieco)
>
Według tej strony MZPN doliczyłem się ich 59, jednak są tam też wymienione kluby, które aktualnie nie są zgłoszone do rozgrywek a więc nie ma ich w żadnej z lig od ekstraklasy do C klasy (np. Juvenia czy Krowodrza) a ja tylko takie brałem pod uwagę. Te 38 wyliczyłem jadąc po kolei od ekstraklasy aż do C klasy według serwisu www.90minut.pl,.... Liczyłem raz i mogłem się pomylić i kilku nie uwzględnić, ale 60 i 38 to juz bardzo duża rozbieżność.... Klubów, które są zgłoszone do rozgrywek nie będzie więcej niż 45 na pewno.
Oczywiście... bo są też kluby, które grają tylko i wyłącznie do maksimum poziomu juniorów - choćby SMS czy UKS-y czy kluby "parafialne" jak np. Jadwiga czy są klubami. Istnieją, są zarejestrowane ale w rozgrywkach, branych przez Ciebie pod uwagę nie uczestniczą.
Albertus
Armatura
Bakcyl
Błyskawica Wyciąrze
Borek
Bronowianka
Bronowicki
Clepardia
Cracovia
Dąbski
Dziewiarz
Faustyna
Garbarnia
Grębałowianka
Grom
Grzegórzecki
Hutnik
Jadwiga
Juvenia
Kliny
Krakus (NH)
Krakus Swoszowice
Krowodrza
Libertów
Mydlniczanka
Nadwiślan
Olimpic
Orliki Mników
Orzeł (Piaski)
Orzeł (Sidzina)
Płaszowianka
Płomień Kostrze
Podgórze
OSKF Pogoń
Polonia
Porta
Prądniczanka
Prokocim
Pychowianka
Rajsko
Rogowianka
Romex
Rybitwy
Salos
Strzelcy
SMS
Tonianka
Tramwaj
Victoria Gamma (Kobierzyn)
Wanda
Wawel
Wieczysta
Wisła Rząska
Wróblowianka
Wrożenice
Zielonka
Złomex
Zwierzyniecki
+ ktoś tam
i rzeczywiście 59
EDIT: jednak 60, po wpisie Janczera: Opatkowianka - dowód [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Opatkowice_(Krak%C3%B3w)[/url]
pomijajc okropna literowke w nazwie miejscowości, to czy czasem nie zmienili nazwy na Matrix Raczna?
[quote]
# Strażak - Rączna
LKS Strażak - Rączna
Rąćzna
Rąćzna 193
32-060 Liszki
tel.: [/quote]
Dlaczego kluby takie jak druzyny rzeszowskie czy nawet lublinskie sa zgloszone w MZPNie? Moze to jakis blad jest, w koncu taka Stal Mielec gra w rozgrywkach organizowanych przez Podkarpacki ZPN chyba?
Jest ktos kumaty w temacie zpn'ow kogo moge sie jeszcze o cos na ten temat spytac na privie?
Lublin, Biłgoraj czy Zawiercie to przeca Małopolska
historyczna wprawdzie tylko, ale jednak Małopolska
Vasago Napisał(a):
> Doliczyłem się ich w sumie 38 począwszy od
> ekstraklasy a skończywszy na C klasie.....
Wrzucisz listę?
Z niedalekiej w końcu przeszłości brak: Czarni, Dębnicki, Georyt, Kabel, Korona, Sparta (NH)... ktoś jeszcze coś dorzuci (cdn) ?
Opatkowianka jest na terenie Krakowa. A tam jest że to osobna miejscowość Opatkowice.
Big mouth strikes again Napisał(a):
> Lublin, Biłgoraj czy Zawiercie to przeca
> Małopolska
> historyczna wprawdzie tylko, ale jednak
> Małopolska
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/ProwincjaMalopolska.png/767px-ProwincjaMalopolska.png[/img]
Ekstraklasa: Cracovia, Wisła
1 liga - nie ma żadnego
2 liga - nie ma żadnego
3 liga - Hutnik, Garbarnia
4 liga - nie ma żadnego (Płomienia Jerzmanowice nie liczę)
5 liga - Orzeł Piaski Wielkie, Wróblowianka, Tramwaj, Borek, Clepardia
liga okręgowa - Bronowianka, Wieczysta, Prądniczanka, Wawel, Pogoń Skotniki
A klasa - Grębałowianka, Tonianka, Grzegórzecki, Bieżanowianka, Płaszowianka, Nadwiślan, Podgórze, Armatura, Prokocim, Zwierzyniecki (Libertowa nie liczę)
B klasa - Bratniak, KS Rybitwy, Dąbski KS, Błyskawica Wyciąże, Wanda Nowa Huta, KS Wróżenice, PKS Albertus, Victoria Kobierzyn, KS Tyniec, Płomień Kostrze, Pychowianka, TKKF Kliny, Mydlniczanka
C klasa - PKS Porta, Strzelcy/Korona, Bronowicki KS, Salva, Polonia, Grom
W sumie jest tego 43 jeżeli żadnego nie pominąłem
Masz rację, że Libertowa nie liczysz...
Natomiast podajesz [b]Bratniak Kraków[/b]... którego w spisie na podanej stronie MZPN-u nie zauważyłem (może jakaś inna nazwa?), choć pojawia się rzeczywiście w rożnych innych komunikatach i informacjach
Co to jest Klub Sportowy GRĘBAŁÓW.PL ? Gdzie toto gra?
A tak wygląda lista klubów warszawskich - drugie w kolejności miasto posiadające najwięcej klubów piłkarskich:
Ekstraklasa: Polonia, Legia
1 liga - nie ma żadnego
2 liga - nie ma żadnego
3 liga - nie ma żadnego
4 liga - Ursus, Okęcie, Przyszłość Włochy, Hutnik
liga okręgowa - Białołęka, GKP Targówek, Gwardia, Legion, KS Falenica, Victoria Zerzeń, KS Wesoła, Drukarz, Olimpia, Świt
A klasa - CWKS Legia, Amigos, Ligowiec, PKS Radość, UKS Siekierki, PUG Bielany, AON Rembertów, FC Stars
B klasa - Błyskawica, Omega, Junak, Orzeł, Kamionek
Doliczyłem się ich 30 jeżeli nic nie pominąłem, tak więc jesteśmy bezkonkurencyjni pod tym względem, mimo że Warszawa ma znacznie więcej mieszkańców od nas (chyba 2 razy) od i znacznie większą powierzchnię.... Co ciekawe nie ma tam 5-tej ligi i C klasy
Dlaczego klub "Przyszłość" nie gra w lidze włoskiej?
Gdyby Wesoła spadła albo Radość awansowała... cóż za ichnie derby by się szykowały!
25 dni później
A najwięcej klubów piłkarskich na jednego mieszkańca jest najprawdopodobniej w Nowym Sączu (w miastach powiedzmy większych niż 50 tysięcy, bo jak mamy w 300 osobowej wiosce klub, to im nikt nie podskoczy, albo nawet w 5 tysięcznym mieście 2 kluby ;) )
uczestniczących w rozgrywkach piłkarskich (wg. 90 minut)
10 klubów w 80 tysięcznym mieście
Biegoniczanka Nowy Sącz
Jedność Nowy Sącz
Start Nowy Sącz
Zabełcze Nowy Sącz
Dunajec Nowy Sącz
Helena Nowy Sącz
Zawada Nowy Sącz
Galicja Nowy Sącz
Chruślice Nowy Sącz
Sandecja Nowy Sącz
60 dni później
tacy dwaj Napisał(a):
> Masz rację, że Libertowa nie liczysz...
> Natomiast podajesz Bratniak Kraków... którego w
> spisie na podanej stronie MZPN-u nie zauważyłem
> (może jakaś inna nazwa?), choć pojawia się
> rzeczywiście w rożnych innych komunikatach i
> informacjach
SKS Bratniak Kraków jak najbardziej istnieje (no może poza stroną MZPN-u:)) i jest klubem krakowskim - swoje mecze rozgrywał ostatnio na SWFiS UJ przy ulicy Piastowskiej. Bratniak Kraków wywalczył w obecnym sezonie awans do A-klasy, grając jako beniaminek w grupie BI - więcej szczegółów o tym klubie na stronie: www.bratniak.futbolowo.pl
A Skawinka Skawina :D:D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)