Kortau ja też się nie znam na zasadach funkcjonowania klubów, ale mam jak każdy kibic jakies ogólne pojęcie (mniejsze lub większe). Jednak nie widzę tutaj żadnego zwiazku z liczbą drużyn w 1 lidze - nikt nikogo nie zmusza do gry w ekstraklasie, jeśli kogos na to nie stać. Kiedyś była dyskusja na ten temat tutaj na forum i twierdziłem, że ekstraklasa powinna być zmniejszona z 16 do 14 drużyn właśnie po to by wyeliminować tych słabeuszy. Teraz jednak widzę, że to nic nie daje ponieważ słabe drużyny dalej są. Inna sprawa, że w tej chwili może jestem mniej obiektywny i pilnuję interesu Cracovii, ale gdyby nasi piłkarze w tej chwili byli np. na 6 miejscu to takiego tematu by nie było, a więc nikt nie jest do końca obiektywny.
Jak odpierać ataki typu "...pier...one żydy nigdy by nie weszly to zalatwily sobie awans.I tylko mi nie mow,ze cel uswieca srodki,i ze my i tak bedziemy swoje mysleli.Nie chce byc stawiany w jednym szeregu z np.Szczakowianka..."
Co tu ma sprawa Przekręcianki do nas??? Przecież nie ma takiej mozliwosci, żeby PZPN specjalnie dla Cracovii powiększył ekstraklasę!!! Jeśli jednak miałby ją powiekszyć i dla nas by to było korzystne to jestem za - gdybym twierdził inaczej byłbym frajerem. Może byc tez taka sytuacja, że ekstraklasa zostanie powiekszona i skorzysta na tym kilka innych klubów, tylko nie Cracovia, która zajmie np. 6 m po sezonie.
-
-
16 druzynowa ekstraklasa - czy warto lobbowac?
Jak I liga zostanie powiększona to zapewne więcej zespołów sie utrzyma. Drugoligowcom mogą nic nie rzucić.
Chłopak z KSP ma racje. Pomimo słabego sezonu Polonia ma niezłą frekfencje. Wygląda ,że "substancja" kibiców Czarnych Koszul się odtwarza:-))))
Warszawiak , byłeś na KSP na meczu czy masz info od złośliwych CWKS-iarzy?
Vasago
Skoro nadal funkcjonuja w ekstraklasie kluby,ktorych na to nie stac to moze zmniejszyc ja np do 10 druzyn?
Tez mysle o interesie Cracovii.Jezeli PZPN mialby powiekszyc lige i my mielibysmy na tym skorzystac to ok.
Jednak wydaje mi sie,ze temat brzmi "czy lobbowac?",a to wg mnie jest co innego.Chyba,ze zle rozumiem znaczenie slowa lobbing.Zle kojarza mi sie wszelkie zakulisowe rozgrywki i tyle.I wlasnie w tym kontekscie wspomnialem o Szczakowiance.
To tyle.
pzdr
Urs-ksp i Icuś!!!
Nikogo nie chciałem obrazić to po pierwsze!!!
Na "Światłach Miasta" żeczywiście było swietnie- Fridman (notabene kibic Pasów), oprawa itd...,ale na następnym meczu (Odra - wiem bo też byłem) była kicha z oprawą a ludzi nie było 2000 tylko może 1500 góra...
Apropos Poloni to w ostatnie rundzie przyprowadziłem tam dwuch studentów, którzy chodzą na wszystkie mecze zamiast na cwks...
Kortatu - juz wcześniej napisałem, że PZPN nie będzie poszerzał ligi specjalnie dla Cracovii, czy będziemy tego chcieli czy nie. Jeżeli z taką propozycją wystąpiłaby Legia W-wa i to by było w jej interesie to może PZPN powiększyłby tą ligę. Choć z drugiej strony w tym przypadku afera byłaby zbyt wielka by PZPN pozwolił sobie na taki wałek, ale mniejsza o to. Na pewno jednak nikt w PZPN nie będzie liczył się z Cracovią.
"...Skoro nadal funkcjonuja w ekstraklasie kluby,ktorych na to nie stac to moze zmniejszyc ja np do 10 druzyn?..."
A jaka jest gwarancja, że przy 10-cio zespołowej ekstraklasie nie trafią się jeden, czy dwa kluby, które akurat w danej chwili będą bankrutem i też obniżą poziom rozgrywek bedąc chłopcami do bicia? Ekstraklasa liczyła 16 druzyn i były takie dwa kluby, zmniejszono ją do 14 drużyn i dalej są takie dwa, zmniejszą ją do 12 drużyn i mogą sie znaleźć takie trzy...
Obecnie jest wiele klubów drugoligowych, które finansowo lepiej stoja od kilku pierwszoligowców.
Czy zmniejszenie ligi podniesie poziom rozgrywek??? - nie sądzę. Na pewno jednak zmniejszy się ich atrakcyjność, gdyż kilka klubów bedzie grać ze soba po 4 razy w roku do znudzenia.
Inna sprawa, że jest mnóstwo powaznych firm, które szukają reklamy poprzez piłke nożną. Dla wielu z nich żeby osiagnąć cel marketingowy liczy sie tylko 1 liga - m.in. dla Comarchu. Gdyby ekstraklasa liczyła 10 druzyn to wiele firm by się zniechęciło wychodząc z załozenia, że nie ma po co ładować kasy bo trudno jest się przebić do pierwszej 10.
Jeszcze jedna sprawa - zakładam, że ekstraklasa będzie liczyć 10 drużyn i wszystkie kluby w niej wystepujące bedą wspierane przez najbogatsze firmy w Polsce, czyli wystąpią w niej: Groclin, Amika, Kolporter itd. itp.
Zabraknie w niej natomiast miejsca dla klubów wielce zasłużonych z tradycjami, które nie mają tak możnych sponsorów, ale mają rzeszę kilkudziesięciu tysiecy wiernych kibiców. Dlatego nie wydaje mi sie, że tak chuda liga bedzie atrakcyjna.
Jeszcze jedno - we wszystkich wiekszych państwach europejskich (pod wzgledem powierzchni) 1 liga liczy min. 16 zespołów, wyjatkiem są tylko kraje skandynawskie w których warunki klimatyczne nie pozwalają na większą lige i rozegranie większej liczby meczów w ciągu roku.
Tak panowie najlepiej zeby nasza ekstraklasa liczyla 10 czy 8 zespolow (bedziemy miec taka lige jak cypr i islandia)musi byc przynajmniej 16 zespolow bo zaniedlugo do takich klubow jak Swit,Leczna,Polkowice przyjda podobni panowie jak pan DRZYMALA w Groclinie i bedziemy miec taka lige ze ............szkoda slow.Mnie juz wystarczy taka AMICA.I w tedy takie kluby jak Cracovia,Pogon,Lks,czy chocby Jagielonia gdzie sa to kluby zasluzone dla polskiej pilki z prawdziwymi kibicami(nie to co amica 400 osob na meczu pierwszej ligi)beda mogli pomazyc o 1 lidze.
Odradzją sie "wielkie kluby"- wielka jest tylko CRACOVIA-, więc Extraklasa powinna liczyć 16 zespołow. Wiochy spadną szybko i będzie tak jak w latach 80 tych. Zresztą więcej meczy, więcej punktów do tabeli wszech czasów (20 lat zaległości swoje zrobiło).
Warszawiak- ale na Wisle tez bylo sporo luda...
no nic trzym sie chlopie i pamietaj o drugim domu Elty Stolicy
Konwiktorska 6
pozdrawiam:)))))
Vasago
Przeczytaj prosze uwaznie wszystkie moje posty w tym temacie.Wydaje mi sie ze w zadnym z nich nie okreslilem ile druzyn wg mnie powinna liczyc ekstraklasa.Prawde mowiac nie mam wyrobionej opini na ten temat.Ba,prawde mowiac nie mam zamiaru w najblizszym czasie takowej sobie wyrabiac.Zabralem glos w dyskusji na temat "czy lobbowac" i to co mialem do powiedzenia w tym temacie juz powiedzialem,ale powtorze glosno,wyraznie i stanowczo LOBBING-NIE!!!
P.S.W biznesie (jakim bez watpienia jest pilka nozna i wszystko ca z nia zwiazane) obowiazuja tylko i wylacznie prawa rynku a nie sentymenty. Mozna by sie dlugo zastanawiac dlaczego interes futbolowy kwitnie akurat na wioskach a nie tam (paradoks?) gdzie sa tego interesu klienci w postaci tysiecy kibicow licznych zasluzonych klubow.Jesli wydaje Ci sie to interesujacym zagadnieniem to zaloz taki temat(chyba ze juz byl),a postaram sie dorzucic cos do dyskusji.Jednakw tem temacie to juz tyle z mojej strony.
pzdr
Podczas ostatnich obrad PZPN-u padła propozycja aby zwiększeć I ligę do 16 drużyn. Ten pomysł popiera prezes Michał Listkiewicz. W przyszłym sezonie jednak będzie 14 drużyn, a później zobaczymy - mówi Listkiewicz.
No proszę, a my jak zwykle kilka dni do przodu.
Mentny , bo Cracovia jako zalozyciel PZPN ma wszystkie newsy po specjalnej linii.
Jest oczywistoscia ,ze 14 druzynowa liga nie utrzyma sie dlugo. Za malo spotkan. A z kolei za duzo druzyn by grac 4-y kolejki. W miare poprawy sytuacji gospodarczej nacisk mocnych druzyn 2 ligi i slabszych z pierwszej bedzie wystarczajacy by PZPN sie ruszyl. Zreszta to bedzie wspaniala kielbasa wyborcza na przyszloroczny walny zjazd. Kilka klubow co bylyby zainteresowane zmniejszeniem ligi do 10-12 zespolow zostana ZAKRZYCZANE o ile wogole beda probowaly cos robic i eksperyment "rudego" v-prezesa przejdzie do historii.
No ten pomysł z 10-12 drużyn i rozgrywanie po 4 mecze jest tak idiotyczny, że jego nie biorę pod uwagę nawet. Chociaż w naszym kraju i naszym kochanym PZPN-ie chyba wszystko jest możliwe...
A dla nas korzystna moim zdaniem jest liga 10-cio zespołowa z 4 rundami!!!
4 razy derby!!!
4 razy cwks!!!
4 razy zaprzyjaźnione Polonia i Lech!!!!!!
Po co mi mecze z Łęczną czy Polkowicami!!! - NIE DZIĘKUJĘ!!!
To zalatw prosze 20 mln budzetu;-) by grac w czolowce takiej ligi.
Ale nawet wtedy nie bardzo bedzie to korzystne bo bedzie 4*Amica 4*Groclin i 4*Kujawiak;-) a nie Polonia czy Lech czy Slask
Juz w tym roku 2-liga jest znacznie ciekawsza od pierwszej.
Chyba jednak większą atrakcją dla kibiców jest zobaczyć dwie drużyny, niż jedną dwa razy. No i do takiej ligi trzeba by się dostać i w niej się utrzymać. Czas takich drużyn jak Polkowice, Świt itp. i tak chyba jest już policzony.
16? jak najbardziej. tylko trzeba zmienić system licencyjny. bede jak katon powtarzać: podstawowy warunek to nie jakieś krzesła, dachy i oswietlenie ale MINIMUM 5 TYS. KARNETÓW SPRZEDANYCH! komus chyba popierdo .... y sie skutki z przyczynami.
i po drugie: nie może być tak, że w lipcu liga grać zaczyna!
Dzisiaj w TVN24 był program o tym że w polsce jest aż 111 dni przewrwy w rozgrywkach, najwięcej w europie. A to dlatego ze nasze zespoły grają moło meczy. Gdy dziennikarz zapytał Miklasa polskiej ligi (organizacja założona przez kluby) o to, ten powiedział że w tej chwili jest 16 zespołów które mają kasę by występować w 1 lidze i że chcieli by zwiększenia liczby drużyn za półtora roku do 16. Mówił tez o reaktywowaniu pucharu ligi tylko dla drużyn z 1, 2 ligi oraz niektórych zespołó z niższych lig. Wszystko po to by wydłużyć sezon i skrócić przerwę między rundami (np. w Czechach przerwa taka wynosi 75 dni.......).
wczoraj-dziś-jutro-zawsze CRACOVIA!
Oczywiście złośliwi powiedzą - Miklas już wie ,że w aktualnej sytuacji finansowej
Legii za dwa lata może być ciężko utrzymać się w 11-tce;-)
Tak czy inaczej 16-tka jest do nie do uniknięcia i wiadomo to od momentu jak
zrezygnowano z 12 drużynowej 1 -ligi i 4-ch rund.
Czy to jednak coś da przy ćwierćmózgach z PZPN? W 2 lidze jest odpowiednio duża ilość drużyn a Ci i tak poupychali pół rundy w 6 tygodni:-(
Tacy dwaj - podstawowy warunek min 5 tys. karnetów sprzedanych??? W takim układzie ekstraklasa będzie liczyła 0 drużyn. Wymogi licencyjne są jak najbardziej słuszne, tylko nie można przesadzać i powinny być dostosowane do polskich realiów a nie tak na hurra od razu wszystko. Niestety nie ma w Polsce stadionów z prawdziwego zdarzenia i pod tym wzgledem jesteśmy w Europie daleko do tyłu, dlatego wymogi licencyjne są niezbedne bo zmuszają kluby by coś zrobiły ze swoimi stadionami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)