Ruszyl to Klaros w watku "znow pod gore". Temat moim zdaniem wazny na tyle by poruszyc go oddzielnie.
Czy waszym zdaniem jest to w interesie Pas*w? Moim zdaniem tak. Zreszta 14 druzyn w Polsce to za malo. 16-ka jest optymalna. Wiele mocnych klubow z 2-ej i 3 ligi planuje wejsc do 1-ej w najblizszych latach. Poparcie mamy wiec zapewnione. PZPN ma zjazd za okragly rok lub szybciej wiec nieba by tam "regionom" przychylili;-)
Przeciwko przemawia fakt ,ze nie warto samamu narazac sie centrali. Wszelako jakby czolowka 2 ligi i mocne lobby z 3-ej wystapilo razem? Z pierwszej ligi mocnymi oponentami byloby tylko kilka najbogatszych klubow...
Przy okazji powiekszenia ligi PZPN mialby okazje w miare sprawiedliwie wybrnac z problemu raczej skazanego na przegrana sporu z Szczakowianka (automatyczny awans jako odszkodowanie dla Szczakowej a 3 druzyna nie gra barazy tylko wchodzi albo gra baraz z 2-a od konca). Moze nie byliby tak bardzo od tego - pomimo zeby krzyczeli ,ze to szkodliwe dla pilki. Dodatkowo wydaje sie ,ze gospodarka ruszyla , kluby pociely koszty wiec chyba okre najwiekszej biedy przy rozdmuchanych wydatkach juz jest chyba poza polska pilka.
Oczywiscie to tylko temat do dyskusji, ktory proponuje jako kibic gleboko zainteresowany awansem Pasow , wiec na pewno nieobiektywny;-)
Co Wy (tez nieobiektywnie;-) na to?
-
-
16 druzynowa ekstraklasa - czy warto lobbowac?
TO JEST CHORY POMYSŁ!!!I Liga powinna mieć góra 10 drużyn bo to co grają: Świt, Polkowice, Widzew to jest poniżej poziomu środka II Ligi - cienizna!!!
Chodze na mecze tych drużyn (z Polonią)z obrzydeiem - żenada!!!
Ja bym wolał więcej drużyn w I lidze ale mam (niestety uzasadnione) obawy, że zwiększy to tylko liczbę klubów from zadupia których i tak jest za dużo :(
Ja to trochę głupi chyba jestem, bo nie rozumiem tego jak można obniżać koszty utrzymywania klubów przez zmniejszanie ilości meczy??!! Czyli gdyby nie grali wcale, to pewnie kasy by mieli aż nadtto i stadiony by budowali, zawodników kupowali itd. Ja też uważam iż I liga winna mieć 16 drużyn, bo każdy mecz to są wpływy, a koszty chyba rosną niewiele. Tak ja to rozumuję, ale chyba jest inaczej.
Większość Klubów w I lidze dokada do meczów - Popatrzcie na frekfencję.
Ochrona, śedziowie, opłata za prąd, media itd. - policzcie koszta - ile trzeba by sprzedać biletów że by wyjść na zero.
CRACOVIA, która ma dochody z biletów a obok nas Piotrcovia coś tam jeszcze, które mają dochody z biletów to tylko wyjątki potwierdzające regułę...
Ale bilety to tylko część zysków z meczu. Sponsorzy na tablicach i koszulkach chcą chyba, aby zaistnieć na większej ilości meczów. No a poza tym to takie kluby niech się ciągnął w siną dal. Nie chcą grać meczy bo do nich dokładają, to przecież jakaś paranoja jest! To po co one są???!!!
OK - Polonia Warszawa - chodzi po około 1000 widzów.
Bilety po 10 i 15 zł.
Średnio wychodzi za bilet 12.5 zł x 1000 widzów = 12500 zł.
NIech co 3 wypije herbatę - czyli 334 x powiedzmy 1 zł czystego zysku=334 zł.
Niech co 4 zje kiełbaskę - 2zł czystego zysku czyli 225x2=450zł
NIech zejdzie powiedzmy 20 szalików = 20 x 10zł na czysto=200 zł.
Razem mamy:12500+334+450+200=13484zł przychodu.
Sędziowie - 4000zł
Ochrona - 5000 zł
Oświetlenie - 6000 zł miesięcznie "za gotowość" elektrowni czyli na mecz wychodzi 5538zł na mecz (13 meczy w sezonie u siebie)+ powiedzmy tylko 500 zł za zużytą energię.
Mediów itp w czasie meczu nie liczę.
Koszta razem:
4000+5000+5538+500=15038 kosztów.
Bilans - 13484 przychodu - 15038 kosztów = - 1554 zł
Tyle Polonia jest w Plecy nie licząc mediów itp.
Teraz mamy jasność
Warszawiak, no ale o co Ci chodzi z tymi wyliczeniami? Nie grać meczy bo kluby do nich dokładają czy co ? Nie rozumiem coraz bardziej. Wychodzi na to, że rozgrywanie meczy to dla klubów zło konieczne. Gdyby to nie była Polonia to wyraziłbym swoje zdanie w nieco inny sposób, ale mówisz o Poloni więc poprzestanę na tym iż zyczę im większej frekwencji.
Moze i 16 druzyn w ekstraklasie byloby dla nas korzystne.Nalezy sie takze zastanowic czy nie bardziej korzystne byloby 18 lub 20?
Moim zdaniem nie w tym rzecz.Jesli chcemy byc mocni to musimy radzic sobie nawet w tym "waskim" gronie 14 druzyn,a najpierw sie do niego dostac.
Wydaje mi sie,ze juz teraz w ekstraklasie graja kluby,ktorych poprostu na to nie stac.Niewatpliwie wiele ekip z nizszych lig,mocnych od strony sportowej,z bogata lub mniej bogata tradycja planuje wejscie w najblizszych latach do I ligi.Tylko pytanie:kogo tak naprawde na to stac?Kto posiada odpowiednie zaplecze finansowe,odpowiednia infrastrukture itd.?
Wierze,ze my to wszystko mamy,a jesli jeszcze nie to miec bedziemy.Wierze takze w to,ze mocna ekstraklasa,.z opartymi na mocnych fundamentach klubami(niechby ich bylo nawet 20 albo tylko 10) to w przyszlosci takze mocna Cracovia.
Nie Mentny - nie zrozumiałeś mnie ....
Chodzi mi o to że by nie nadymać ligii zwanej ekstraklasą bo to nie ma sensu - nie ma zaiteresowania...I TYLE!!!
Będą grały Pasy Korona Pogoń Chorzów Bydgoszcz Gdansk Gdynia i zainteresowanie zaraz będzie.
Poziom nie obchodzi mnie byle Pasy grały widowiskowo.
Straty nie obchodzą mnie jeżeli nie ponoszą ich Pasy.
Czy jesteśmy w stanie stabilnie mieścić się w 11 najlepszych Polskich drużyn?
Dla nas jest to zdecydowanie korzystne, gdyz wtedy awansowałoby więcej drużyn i na pewno dla nas by się znalazło miejsce. Czy jednak jest to korzystne dla polskich klubów??? - trudno powiedzieć. Ja zawsze uważałem, że 14-to zespołowa ekstraklasa to minimum i nie zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że 10 czy 12 drużyn wystarczy. Czy liga bedzie liczyć 10, czy 14, czy 16 drużyn zawsze może trafić się jakiś słabeusz, który bedzie odstawał od stawaki i obniżał poziom. Np. w poprzednim sezonie było drużyn 16 i dwaj słabeusze (Pogoń i KSZO), teraz 14 i też 2 (Świt, Polkowice). Po prostu zawsze trafi się jakiś klub, który zostanie dotkniety kryzysem i nie ma znaczenia ilość drużyn. Inny przykład to 8-mio zespołowa ekstraliga hokejowa, w której jeden klub dostaje od każdego dwucyfrówki. Dla mnie optymalna ilość drużyn to 16 i nie mniej, nie więcej.
Czy aby takie zmiany nie natępowały z rocznym opóźnieniem. Przecież to musiało by być ujęte w regulaminie rozgrywek. A więc powiększenie mogło by być dopiero za dwa lata. Nie wiem, może jestem w błędzie, ale jeśli tak to raczej nic nam to nie pomoże bo wierzę w awans w tym roku.
Vasago!
Nie wiem jaka liczba druzyn jest obecnie optymalna dla I ligi.Szczerze mowiac nie znam sie na zasadach finansowania i funkcjonowania klubow i PZPN.Ty zapewne sie znasz bo wypowiedziales swoja opinie dosc pewnie.Niestety z przykroscia stwierdzam,ze tego typu pewnosc wypowiedzi przypomina mi troche felietony Jana Tomaszewskiego.
Co do stwierdzenia "Dla nas jest to zdecydowanie korzystne, gdyz wtedy awansowałoby więcej drużyn i na pewno dla nas by się znalazło miejsce."
to ja wierze w to,ze znajdziemy si w gronie druzyn do awansu w "normalnym trybie".No i warto sie tez zastanowic nad jednym.Jak odpierac ataki typu:pier...one żydy nigdy by nie weszly to zalatwily sobie awans.I tylko mi nie mow,ze cel uswieca srodki,i ze my i tak bedziemy swoje mysleli.Nie chce byc stawiany w jednym szeregu z np.Szczakowianka.
pzdr
Tak, ale normalny tryb to też chyba nie jest chyba wtedy, gdy jednej drużynie dodaje się (oddaje) 10 pkt. w połowie rozgrywek.
To jest własnie normalne, że im oddadzą punkty!!!
Nie normalne, że i mzabrali!!!
W połowie rozgrywek !
Warszawiak -ja mam tylko takie pytanie
bo któryś juz raz piszesz o tym że na Polonie chodzi po 10000 widzow...
kiedy ostatnio był 1 tysiąc na kowniktorskiej skoro na sparingu z Grójcem bylo ponad 400 osob
w tym sezonie:
Lech 5,5 tys
Odra 2 tys (sroda ziomno i deszcz)
Wisła 4,5 tys
Świt 2,5 tysiąca
moze tobie to wali ze sobie napiszesz ze na Polonie chodzi po 1 tys ale ludziom którzy te mecze organizuja i oprawiaja (a sa to kibice!!!!!!-tak oni organizowali Światła Miasta) jest mysle przykro ze kibic Craxy ktory ma tak blisko na Konwiktorska pisze nieprawde
pozdrawiam wszystkich PASIAKÓW!!!!!!
Mentny!
To nie jest normalne,ze oddadza im te 10 pkt.I z tego powodu min niektorzy nazywaja Szczakowianke,Przekrecianka.Nie chce zeby zaczeto tak nazywac nas.
Dlatego:PO AWANS MARSZ!!!
A czy ich tam jest 14 czy 16 i tak damy rade.
trzeba wygrać 2 ligę i olewać pzpn i szczakowiankę; listkiewicz pójdzie na KAŻDY przekręt, żeby utrzymać stołek; tylko 1 miejsce daje nam szansę.
czy ktoś zauwazył, żeby były jakieś protesty po zapowiedzi oddania 10 punktów? ja nie widziałem, to znaczy, że wszyscy w Polsce już wiedzą co będzie i boją się podpaść.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)