http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=4253
http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=1560
http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=76184
http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=68506
http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=1782
http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=118345
-
-
Kogo pozyskać na Ligę Mistrzów!
Gdy czytam Massera, którego wiedzę i rozeznanie hokejowe wielce cenie, to przychodzi mi do głowy myśl zgoła zbyt śmiała, wręcz obrazoburcza. Przeklną mnie za tę myśl "esteci", przeklną "etyczni", przeklną "tradycjonaliści".
Na jakich terminach nam zależy najbardziej? Oczywiście na wrześniu i października (1., 2. runda kwalifikacji) oraz PRZY ZAŁOŻENIU WIELKIEGO, NADZWYCZAJNEGO SUKCESU I AWANSIE DO FAZY GRUPOWEJ... do 10 grudnia.
Z jednej z drużyn rosyjskich, grających w KLH (a tylko dwie się kwalifikują stamtąd) "wypożyczyć" na pół roku jedną całą piątkę. (ja osobiście bym chciał - i tu pewnie Masser się ze mną zgodzi - ze Spartaka Moskwa "Rybinową"... ale to nie możliwe ale 3. "piątka" ichnia też niezgorsza). Kończą się rozgrywki "nasze" w HLM - wracają do Rosji. Ichni klub nic nie traci - sobie bez nich poradzą; Zawodnicy mają "europejską promocję"; my mamy niebotyczny sukces za w sumie "wymierne pieniądze"; a jaka przy tym PROMOCJA hokeja w Polsce...
Oczywiście przy tym wszystkim usilnie i skutecznie staramy się o przyznanie organizacji turnieju kwalifikacyjnego. Dzięki temu (bilety po 100 zł) wychodzimy finansowo "na swoje"
Marzenia ściętej głowy? Skoro tak, to po co w ogóle temat? Bo już w 1. rundzie możemy trafić na Berno (1 miejsce w rankingu europejskim) albo Bar Lodowy z Berlina (2 miejsce w rankingu europejskim)...
FortArt Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A te mecze to będą w Krakowie, czy znowu jakiś
> turniej gdzieś tam na drugim końcu świata?
>
>
>
> Masz wolną chwilę? Przepisz tekst ze skanu dla
> WikiPasów ->
>
Może i w Polsce, ale nie w Krakowie. Wymagania co do lodowiska i hali są wyższe niż w PLHL
Dzis Podpisy na umowach złożyli: Sebastian Witowski, Mariusz Dulęba i Michał Piotrowski
jeszcze czekamy przede wszystkim na L.Laszkiewicza i Drzewieckiego!!!
Laszkiewicz pewnie będzie starał się wywalczyć jak najwyższy kontrakt więc pewnie to potrwa a Drzewiecki ma kontrakt ważny do końca maja więc pewnie bliżej maja się działacze do niego zgłoszą jak już ...
Leszek też ma kontrakt ważny do końca maja, tak więc jest jeszcze czas. Brat zostaje, córka idzie do I klasy...... myślę, że nie ma innej opcji jak dalsza gra Leszka w Cracovii :)
Tacy dwaj ,pomysl fajny ale nierealny, koszty ubezpieczenia zawodnikow oraz kasa ktora
moga stracic w wypadku kontuzji jest dla PASOW nierealna.
Zawodnicy ktorych wymienilem sa natomiast do wziecia ale dlugo bez klubu nie
pozostana...
Jezeli chodzi o zawodnikow z KHL to jedyna mozliwa opcja to wypozyczenie zawodnikow
ocierajacych sie o pierwszy zespol ale jeszcze w nim nie grajacych regularnie vide Jaszin
Mozna natomiast z zawodnikow Wyzszej ligi sklecic bardzo mocny np Atak i to z takich
wyjadaczy co lata w ekstaklasie grali i dodac im obroncow typu Bondarews,Allen,lub Stas
i mamy bardzo mocna formacje na eliminacje euroligi i na lige oczywiscie.
Mozna tez tez 3 mocnych np Czechow zestawic ...
Roháček: Chyba jestem niezłym trenerem
date
19 marca 2009 godz.
Z Rudolfem Roháčkiem, trenerem hokeistów Cracovii, rozmawia Paweł Guga.
Proszę poprawić, jeśli się mylę. Pracuje Pan w Polsce dziewięć lat. I tyle samo zdobytych medali, w tym trzy złote?
Ale były cztery finały. I cała ta zdobycz z czterema klubami.
W takim razie dlaczego daje się słyszeć opinie, że nie jest Pan wybitnym trenerem?
Owszem słyszę je, ale raczej nie od kibiców. Częściej różnej maści "fachowcy" twierdzą, że jestem nader przeciętnym szkoleniowcem. A jest to ciekawe. KTH Krynica była za mojej kadencji bardzo młodą drużyną. Hokeiści po SMS. Jednak pokonaliśmy GKS Katowice i Podhale Nowy Targ, które wtedy miało najmocniejszą kadrowo drużynę w kraju. Polonii Bytom nikt nie dawał szans na medal. Ot, mogła zdobyć czwarte-piąte miejsce.
Podobnie i GKS Tychy nie zaliczał się do faworytów. Cracovia za pierwszym razem była beniaminkiem.
A potem już drużyną narzucającą swój styl gry. Wszystkie prowadzone przeze mnie ekipy były doskonale przygotowane taktycznie, fizycznie i psychicznie do play off. Jeżeli to za mało, aby zostać uznanym przynajmniej za "niezłego" fachowca, to trudno. Widać ci, którzy głoszą takie opinie, nie do końca chyba sami je formułują, ale powtarzają zasłyszane zdania, artykułowane przez ludzi mi niechętnych. A takich, przy sukcesach, widać nie brakuje.
Jedna recepta na zwycięstwo nie może istnieć, gdyż każda z tych drużyn była inna.
Po pierwsze - dogadanie się z zawodnikami, chociaż słyszałem, że jestem "niekomunikatywny". Musimy mieć wspólny cel, ale przy założeniu, że to trener jest szefem. W każdym przypadku mam wizję nowej drużyny. Słucham innych opinii, ale nigdy nie pozwalam wtrącać się do pracy. To ja odpowiadam za końcowy wynik i ponoszę związane z tym konsekwencje
Przed nowym sezonem podobno nie zagląda Pan do starych notatek. Musi być coś nowego. Przez pięć lat Cracovia też zmieniała się praktycznie co sezon.
To oczywiste i inaczej być nie mogło. Przecież co roku dochodzili nowi gracze, o różnych predyspozycjach i umiejętnościach. Moja filozofia hokeja polega na tym, że nie należy gracza urabiać do jakiejś wymyślonejjednej "słusznej" taktyki, ale najlepsze cechy hokeisty wykorzystać w jej realizacji. Do tego dobre zestawienie charakterologiczne w poszczególnych formacjach. Przecież niektórzy zawodnicy z tych przyczyn po prostu nie mogą grać razem. I co roku urozmaicony trening. Były kajaki. Będą deski na rolkach. A teraz już w lecie, chociaż na "sucho", będziemy znacznie więcej pracować z kijem.
Jednak to nie wystarczy. Wielu z Pana graczy już nie potrafi sobie przypomnieć ile medali zdobyło w karierze. Jeden więcej, jeden mniej. O mobilizację bardzo trudno.
Zespół musi mieć charakter. To zawsze była najważniejsza cecha drużyn przeze mnie prowadzonych. Chęć wygrywania. Zawsze i wszędzie. W każdym meczu. I pełne zaangażowanie w treningach, bez czego, chociaż to oczywiste, nie ma mowy o sukcesach. Było kilku graczy, których nader chętnie widziałem już w Cracovii, ale ostatecznie w niej nie zagrali.
Dlaczego?
Bo byli to zawodnicy pokroju jednego z nich, który po kilku treningach stwierdził, że lepiej skończyć z hokejem niż trenować w Cracovii.
Przed Cracovią Liga Mistrzów. A polskim klubom jakoś ostatnio niespecjalnie udaje się pokazać w europejskich rozgrywkach.
Do końca tygodnia chcemy załatwić większość kontraktów i utrzymać drużynę. Trzeba będzie też oczywiście pomyśleć o jej wzmocnieniu. Rozmowy trwają. Jestem optymistą i uważam, że w nowym sezonie Cracovia będzie miała najsilniejszy skład w lidze. Czy na tyle, aby powalczyć w eliminacjach LM. Zobaczymy. Warunki, dzięki profesorowi Filipiakowi, do przygotowania się do tego wyzwania będziemy mieć idealne.
Paweł Guga/Gazeta Krakowska
Znany jest termin losowania eliminacji?
http://sport.interia.pl/hokej/news/laszkiewicz-zostaje-w-cracovii,1278305
:)
Trzeba na całą sytuację spojrzeć trzeźwo znając realia polskiego i europejskiego hokeja.... Narazie to tak wygląda, że wiemy o jakiejś lidze mistrzów, ale nie do końca wiemy na czym ona ma polegać.... Różne były podawane linki do stron, gdzie były opisywane jej zasady..... Wreszcie zostało to przeniesione na ludzki język w innym temacie i już wiem wszystko.... Fajnie by było być gospodarzem I rundy kwalifikacyjnej.... Jeszcze lepiej by było przejść tą rundę i awansować do drugiej, której przejście daje awans do LM..... W tej drugiej rundzie można trafić na super atrakcyjnego rywala i gościć go we własnej hali (mecz i rewanż)..... Wtedy jedynym zmartwieniem dla kibiców może być prawdopodobny blamaż w takiej konfrontacji.... REASUMUJĄC: PRZEJŚCIE PIERWSZEJ RUNDY KWALIFIKACYJNEJ BĘDZIE OGROMNYM SUKCESEM.... I pod tym kontem należy budować drużynę na następny sezon.... PRZEJŚCIE DRUGIEJ RUNDY JEST NIEMOŻLIWE....
Nasz wyczyn zTychami to nic - zobaczcie kiedy strzelono dwie ostatnie bramki:
[/http://www.nijb.nl/nijbsheet.php?GameNr=27882/]
To przy okazji potencjalni nasi przeciwnicy w LM.
Chyba Tilburg wycofał bramkarza ? Ale w 3 sek. uwalić dwie bramki :D
klaros Napisał:
> Nasz wyczyn zTychami to nic - zobaczcie kiedy
> strzelono dwie ostatnie bramki:
>
Żaden to wyczyn.... Po prostu uzyskali prowadzenie na 12 sek. przed końcem meczu a druga bramka była konsekwencją wycofania bramkarza....
Ja bym widział w naszym składzie Piotra Sarnika. Gdy był wypożyczony z GKS-u i bronił barw Cracovii w mistrzowskim sezonie 2005/06 tworzył z Damianem Słaboniem świetną parę w pierwszym ataku!
Krążą plotki, że Sarnik powraca do Sosnowca. Można by się postarać by zasilił skład Pasów. Może jak kilka sezonów temu, wraz ze Słaboniem zdobywał dla nas celne trafienia!;) http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-cmPokazTresc-35-21006-sarnik%2C,odpoczywam,od,hokeja
Będzie dziesięciu obcokrajowców na Ligę Mistrzów w Cracovii.
I to jest bardzo dobra wiadomość.
Wszystko wskazuje na to, że przynajmniej jedna piątka będzie z górnej półki. Kierunek działań jest taki, aby byli to gracze wcześniej już grający ze sobą.
Panie Hefko,
WIELKIE CZESKIE PIWO ZA TĄ PIĘKNĄ WIEŚĆ!
Znaczy, że pierwszy krok w dobrym kierunku zrobiony... :)
Hefko Napisał(a):
> Będzie dziesięciu obcokrajowców na Ligę
> Mistrzów w Cracovii.
>
> I to jest bardzo dobra wiadomość.
Skąd taka informacja?
Khalid Napisał(a):
> Hefko Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Będzie dziesięciu obcokrajowców na Ligę
> > Mistrzów w Cracovii.
> >
> > I to jest bardzo dobra wiadomość.
>
> Skąd taka informacja?
>
> HEJ HEJA HEJA CRACOVIA MISTRZEM W HOKEJA!!!
> Wejdź, kliknij brzuszek pajacyka
> i pomóż głodnym dzieciom +Ustaw jako stronę
> startową!!!!
Khalidzie, bez urazy, ale czy nie wystarczy Ci samo (pewne) info?
To bardzo dobra wiadomość, aczkolwiek ta drużyna to będzie taki trochę sztuczny twór.... Nie wiem czy to się komuś spodoba, ale można zrobić też taki myk, że wypożyczyć najlepszych graczy z ligi polskiej na turniej. Można na taki układ iść np. z Tychami....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)