Redcclise Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A co do Owsiaka - zrób coś podobnego, porwij
> tłumy na taką akcję charytatywną.
>
> A sorry... zapomniałem. Lepiej ponapieprzać w
> internecie..
Co to za idiotyczny argument? Przecież w myśl tej logiki możnaby storpedować jakąkolwiek krytykę. Nie podoba Ci się książka - napisz lepszą. Nie podoba Ci się utwór - nagraj lepszy. Nie podoba Ci się gra kopacza - zagraj lepiej. Nonsens.
Fakty są takie, że WOŚP i okolice to źródło utrzymania Owsiaka. Nie mam z tym problemu. Uważam, że za wykonaną pracę należy otrzymać zapłatę, a Owsiak jako gość ogarniający ten chaos ma prawo do ustalenia sobie pensji. Wysokość tej pensji również mnie średnio interesowała. Niech każdy zarabia tyle, ile mu odpowiada.
Problem mam, gdy coś dziwnego dzieje się z pieniędzmi. W wykopie, który gdzieś tu wcześniej podlinkowałeś dopuszczono się, moim zdaniem, lekkiej manipulacji. Za pieniądze "zobowiązane" do wydania na cele statutowe uznano tylko te pochodzące ze zbiórki podczas Finału WOŚP. Reszta pieniędzy, przeznaczana na przystanek Woodstock, pochodzi od tzw. sponsorów. Cóż, czy sponsorzy, w tym osoby odpisujące 1% od podatku, aby na pewno wiedzą, że przeznaczają pieniądze na imprezę plenerową, a nie pomoc charytatywną? To samo dotyczy dobrowolnych wpłat?
-
-
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
Z WOŚPu ida pieniadze na potrzebny sprzet do szpitali i nie mozna zaprzeczyc. Chorzy korzystaja. To dobrze, wiec ludzie dalej się nie zastanawiaja. Sa tacy co patrza głebiej, dalej i ja tez do nich naleze. To tak jak była solidarnosc. Wałesa był liderem solidarnosci powinno sie go chwalić, a okazuje sie, ze nie jest autorytetem. Słynne "Wałesa dawaj moje 100mln". Obama tez otrzymał pokojową nagrodę nobla. Nalezy mu się? Czy dobrze mówie?
dobrze mówisz, dałbym Ci wódki :)
ja oczywiście jak co roku na wośp okrągłe zero, z takich akcji to tylko Szlachetną Paczkę akceptuję bo to bardzo fajna i szlachetna akcja
gentlemen Napisał(a):
> a Owsiak jako gość ogarniający ten
> chaos ma prawo do ustalenia sobie pensji.
> Wysokość tej pensji również mnie średnio
> interesowała. Niech każdy zarabia tyle, ile mu
> odpowiada.
Przecież powszechnie wiadomo, że nie bierze żadnej pensji, jeśli już to bierze ją jego żona, widać to ponoć w tych dokumentach które musi przedstawiać do ministerstwa z rozliczeniami.
>
> Problem mam, gdy coś dziwnego dzieje się z
> pieniędzmi. W wykopie, który gdzieś tu
> wcześniej podlinkowałeś dopuszczono się, moim
> zdaniem, lekkiej manipulacji. Za pieniądze
> "zobowiązane" do wydania na cele statutowe uznano
> tylko te pochodzące ze zbiórki podczas Finału
> WOŚP. Reszta pieniędzy, przeznaczana na
> przystanek Woodstock, pochodzi od tzw. sponsorów.
> Cóż, czy sponsorzy, w tym osoby odpisujące 1%
> od podatku, aby na pewno wiedzą, że
> przeznaczają pieniądze na imprezę plenerową, a
> nie pomoc charytatywną? To samo dotyczy
> dobrowolnych wpłat?
To też nie jest prawda, 1% zebrany w lutym, marcu, czy kwietniu idzie do tej samej puli co pieniądze zebrane podczas finału. Sponsorzy Woodstok, to sponsorzy Woodstok, od samego początku wiedzą co jest sponsorowane i że nie jest to WOŚP.
W Polsce nie takich ludzi próbowano wykończyć pomówieniami, wszystko wrzucić do jednego worka, pomieszać fakty, wylać szambo, a nóż się coś przyklei, stąd takie rozpaczliwe próby, a to Woodstok, a to pensje, a to dom.
Mylisz krytykę z pomówieniami i wylewaniem szamba.
WOŚP to jakaś konkurencja dla Caritas, tak to odbiera kościół, prawica, dlatego po prostu zaczęli zwalczać WOŚP, wybijając szambo pomówień. Zamiast wziąć specjalistę, który się zna na tych rozliczeniach które fundacja publikuje, skrytykować je rzetelnie, to ci dziennikarze piszą o tym, że na Woodstoku ludzie tarzają się w błocie.
gentlemen Napisał(a):
> Problem mam, gdy coś dziwnego dzieje się z
> pieniędzmi. W wykopie, który gdzieś tu
> wcześniej podlinkowałeś dopuszczono się, moim
> zdaniem, lekkiej manipulacji. Za pieniądze
> "zobowiązane" do wydania na cele statutowe uznano
> tylko te pochodzące ze zbiórki podczas Finału
> WOŚP. Reszta pieniędzy, przeznaczana na
> przystanek Woodstock, pochodzi od tzw. sponsorów.
> Cóż, czy sponsorzy, w tym osoby odpisujące 1%
> od podatku, aby na pewno wiedzą, że
> przeznaczają pieniądze na imprezę plenerową, a
> nie pomoc charytatywną? To samo dotyczy
> dobrowolnych wpłat?
coś tam jeden procent, coś tam Woodstock i taka rozmowa.
1% podatku idzie na cele charytatywne, Woodstock jest finansowany z pieniędzy sponsorów. Jeśli masz problem z tym, że sponsorzy chcą przeznaczyć pieniądze na Woodstock to idź i im to powiedz ;) A jeśli nie, to nie rozumiem pytania.
Tyle lat sponsorzy nie mają z tym problemu, wiedzą na co pieniądze idą i dobrowolnie je na to przeznaczają ale nagle gentleman z forum zauważył, że coś jest jednak nie tak :D
Poza tym, na wszystkie pytania odnośnie kasy odpowiedzi są w sprawozdaniach finansowym, m.in tym z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Po co się powtarzać.
no co ty na pewne nie wiedzą na co idą ich pieniądze bo wszystko jest TAJNE !! a Owsiak kradnie i basta !!! :D
KruszynaKSC Napisał(a):
> Ale coz dobrze ze jest taka akcja i ze szpitale
> wygladaja jak wygladaja a nie stanely ze sprzetem
> w latach 80tych.
Sorry ale to co napisałeś to mega bzdura. Kasa z WOŚP przekazana służbie zdrowia to PROMIL jej finansów. WOŚP czy nie WOŚP sprzęt nowy i tak by był ewentualnie w trochę mniejszej liczbie.
Tiesto12 Napisał(a):
> Niech pan warzecha jedzie teraz i kupi respirator
> albo coś. Zapraszam na III piętro szpitala przy
> ulicy Kopernika (oddział położnictwa i
> neonatologiczny) ratuj tam dzieci urodzone
> przedwcześnie nierzadko ważące 600 gram,
> między innymi mojego syna. [b]Wszystko, absolutnie
> wszystko, każda rurka, monitor jest od wielkiej
> Orkiestry Świątecznej Pomocy. Myślicie że
> jakby nie Owsiak to taki sprzęt kupiłoby
> Państwo jak w tym kraju nie ma na nic?[/b]
A czemu nie ? Wbrew pozorom w NFZ jest sporo kasy a Polska to nie Czad i jest sporo oddziałów z nowym, specjalistycznym sprzętem. Przykłady choćby z Krk : Kardiologia w szpitalu JP, nowe supernowoczesne centrum ratunkowe przy Kopernika (oddane do użytku w tym roku), pewien czas temu miałem nieprzyjemność (po operacji przyjemność bo dostałem morfinę) poddania się operacji w szpitalu Rydygiera - sprzęt nowiutki. W tych wszystkich powyżej wymienionych przypadkach nowy sprzęt w 100% kupowany z kasy NFZ-u bez jakiejkolwiek pomocy czynników zewnętrznych typu WOŚP więc już nie siejcie propagandy jak Kruszyna , że gdyby nie WOŚP to by nas leczyli na sprzęcie z lat 80-tych.
Edit: WOŚP ma stopę zwrotu w stosunku do kosztów poniesionych w trakcie tej akcji słabszą niż inne wielkie organizacje charytatywne i to jest fakt. Po drugie wytworzyła się niezdrowa sytuacja, że nawet głupie pytanie o koszta tej działalności wywołuje ataki furii i szału i automatyczne wrzucenie pytającego do obozu Rydzyka itd, z Owsiaka i jego wyznawców robi się taki świecki święty otoczony grupą osób, która traktuje wszystko z nim związane jako niepodważalny aksjomat.
Warto dodać też nowy rezonans magnetyczny w szpitalu im. J. Dietla.
A.W.B lecz faktem jest też to, że każda pomoc jest ważna. Wiadomo, że nie jest to rozwój na takim poziomie jaki osiągamy przez kasę z NFZ, ale zawsze rozwój.
A.W.B. Napisał(a):
> Tiesto12 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Niech pan warzecha jedzie teraz i kupi
> respirator
> > albo coś. Zapraszam na III piętro szpitala
> przy
> > ulicy Kopernika (oddział położnictwa i
> > neonatologiczny) ratuj tam dzieci urodzone
> > przedwcześnie nierzadko ważące 600 gram,
> > między innymi mojego syna. Wszystko,
> absolutnie
> > wszystko, każda rurka, monitor jest od
> wielkiej
> > Orkiestry Świątecznej Pomocy. Myślicie że
> > jakby nie Owsiak to taki sprzęt kupiłoby
> > Państwo jak w tym kraju nie ma na nic?
>
>
> A czemu nie ? Wbrew pozorom w NFZ jest sporo kasy
> a Polska to nie Czad i jest sporo oddziałów z
> nowym, specjalistycznym sprzętem. Przykłady
> choćby z Krk : Kardiologia w szpitalu JP, nowe
> supernowoczesne centrum ratunkowe przy Kopernika
> (oddane do użytku w tym roku), pewien czas temu
> miałem nieprzyjemność (po operacji
> przyjemność bo dostałem morfinę) poddania się
> operacji w szpitalu Rydygiera - sprzęt nowiutki.
> W tych wszystkich powyżej wymienionych
> przypadkach nowy sprzęt w 100% kupowany z kasy
> NFZ-u bez jakiejkolwiek pomocy czynników
> zewnętrznych typu WOŚP więc już nie siejcie
> propagandy jak Kruszyna , że gdyby nie WOŚP to
> by nas leczyli na sprzęcie z lat 80-tych.
>
> Edit: WOŚP ma stopę zwrotu w stosunku do
> kosztów poniesionych w trakcie tej akcji
> słabszą niż inne wielkie organizacje
> charytatywne i to jest fakt. Po drugie wytworzyła
> się niezdrowa sytuacja, że nawet głupie pytanie
> o koszta tej działalności wywołuje ataki furii
> i szału i automatyczne wrzucenie pytającego do
> obozu Rydzyka itd, z Owsiaka i jego wyznawców
> robi się taki świecki święty otoczony grupą
> osób, która traktuje wszystko z nim związane
> jako niepodważalny aksjomat.
Pisząc że NFZ daje kasę na sprzęt PISZESZ PAN BREDNIE.
NFZ płaci za procedury a nie wszystkie są dobrze wyceniane jak kardiologia inwazyjna czy nefrologia.
Wyposażenie szpitala to głównie problem właściciela.
No dobra mogłem się pomylić ale tak czy siak kasa na to idzie w przeważającej mierze z pieniędzy publicznych, czy to pośrednio z NFZ, ministerstwa zdrowia czy od innych podmiotów publicznych. Pisanie, że gdyby nie WOŚP to byśmy mieli w szpitalach dziadostwo i "lata 80-te" to propaganda niskich lotów.
Budżet NFZ na rok 2014 wynosi 63 mld zł. Orkiestra zbiera ca 40 mln zł. Jeżeli jest tak jak piszecie, że gdyby nie orkiestra Owsiaka to sprzętu w szpitalach nie byłoby wcale, to NFZ powinien zostać natychmiast zlikwidowany. No nie?
Czy komuś zależy na tym, żeby chora służba zdrowia stanęła na nogi?
No jak już niektórzy gotowi są chwalić NFZ byle przywalić Owsiakowi to niezłe jaja.
Kto chwali ? Nie widzę czołobitnych postów odnośnie NFZ-u (działa jak działa ale i tak jest to lepsza forma niż centralizacja wydatków wedle ostatniego szalonego pomysłu PiS-u).
szaleniec Napisał(a):
> No jak już niektórzy gotowi są chwalić NFZ
> byle przywalić Owsiakowi to niezłe jaja.
nikt nie chwali, bo moim zdaniem NFZ robi niewiele, ale wośp robi 15 razy mniej :)
[quote]Przecież powszechnie wiadomo, że nie bierze żadnej pensji, jeśli już to bierze ją jego żona, widać to ponoć w tych dokumentach które musi przedstawiać do ministerstwa z rozliczeniami. [/quote]
Akurat to, czy do gospodarstwa domowego Owsiaka pieniądze trafiają przez niego, czy przez jego żonę jest zupełnie bez znaczenia w kontekście tego co pisałem. To, że odsuwa medialny atak i nie przyznaje sobie stałej pensji, to akurat moim zdaniem błąd. Ale to jego decyzja. Mówiąc o WOŚP i okolicach chodziło mi również o pieniądze dla członków zarządu, Złoty Melon itd. Ale to tak naprawdę nie istotne. Bo przecież nie robię z tego zarzutu.
[quote="szpetota"]To też nie jest prawda, 1% zebrany w lutym, marcu, czy kwietniu idzie do tej samej puli co pieniądze zebrane podczas finału. Sponsorzy Woodstok, to sponsorzy Woodstok, od samego początku wiedzą co jest sponsorowane i że nie jest to WOŚP.
W Polsce nie takich ludzi próbowano wykończyć pomówieniami, wszystko wrzucić do jednego worka, pomieszać fakty, wylać szambo, a nóż się coś przyklei, stąd takie rozpaczliwe próby, a to Woodstok, a to pensje, a to dom.
Mylisz krytykę z pomówieniami i wylewaniem szamba.
WOŚP to jakaś konkurencja dla Caritas, tak to odbiera kościół, prawica, dlatego po prostu zaczęli zwalczać WOŚP, wybijając szambo pomówień. Zamiast wziąć specjalistę, który się zna na tych rozliczeniach które fundacja publikuje, skrytykować je rzetelnie, to ci dziennikarze piszą o tym, że na Woodstoku ludzie tarzają się w błocie.
[/quote]
Nie do końca jasna jest dla mnie Twoja wypowiedź. Mam wrażenie, że próbujesz mnie na siłę wepchać do jakiegoś klimatu fanatycznych hejterów Owsiaka, wojujących anty-wośpowców itd. Nic bardziej mylnego. Ani nikogo nie namawiam do wrzucania do puszki, ani nikomu nie odradzam. W zasadzie na WOŚP nie wpłacam bo wciąż dla mnie niejasny jest sposób finansowania Woodstocku. OK, jestem w stanie przyjąć, że z 1% się pomyliłem. Natomiast nadal nie wiem czy wpłacając 100zł na konto w czerwcu na konto WOŚP-u moje pieniądze nie pójdą na współfinansowanie koncertu. Szczególnie, że cele statutowe są tak szerokie, że spokojnie jakaś część wydatków związanych z Woodstockiem może być zaksięgowana jako "wydatki na cele statutowe".
Cóż, pewną kwotę rocznie przeznaczam na cele charytatywne. Fundacje, którym ufam - wspieram. Wszystkich się nie da, więc WOŚP po prostu musiałem wyeliminować.
Redcclise, gdzie napisałem, że coś jest nie tak ze sponsorami, którzy chcą na woodstock płacić. Pisałem, że istnieje furtka, by pieniądze ze zbiórek (nie tych "puszkowych"), była w jakiejś części przesuwana tę imprezę. I to wszystko zgodnie z prawem, a nie na przekręcie.
Ale Ty zdajesz się na serio wierzyć, że cała krytyka Owsiaka wynika z jakiejś "polakowate, biednej, cebulaczanej" zawiści i syndromu "polskiego piekiełka". I to mi w sumie wystarcza, by nie ciągnąć tej wymiany zdań.
Biorąc po uwagę wyposażenie szpitali przez wośp, patrzmy na oddziały które były beneficjentami tej akcji tj. noworodki i od niedawna geriatria. A na tych oddziałach procent sprzętu zakupionego przez wośp to lekko licząc 50% a nie są rzadkością przypadki gdy jest to 100 %-zwłaszcza duże kliniki gdzie leczy się najcięższe przypadki.
Zgadzam się, że wośp powinna wydawać więcej na sprzęt a mniej na organizację czy "inne" mniej lub bardziej transparentne cele. Ale czy w dzisiejszym świecie/Polsce jest możliwa organizacja akcji o takim rozmachu jak wośp (mam na myśli jednodniową zbiórkę), która nie będzie upolityczniona, która nie będzie budziła kontrowersji związanych z kosztami ? Wg mnie nie. Kolejną istotną rzeczą jest "brand" wośpu. Teraz to już marka z 22 letnim stażem i dlatego tyle kasy udaje im się zebrać bo działają pod egidą "czerwonego serduszka" i ciężko imo byłoby zastąpić orkiestrę jakąś inną akcją. Nie wiem czy w tegorocznej dyskusji padał ten argument, czy było to rok temu ale, chodziło o koszty które ponoszą samorządy na organizację , zabezpieczenie wośpu itp., a które to koszty mogłyby zostać bezpośrednio przeznaczone na zakup sprzętu medycznego. Wg. mnie nie ma takich narzędzi które pozwoliłyby samorządom na rozdysponowanie corocznie takich kwot, na jeden spośród wielu, nie mniej ważnych obszarów życia.
Podsumowując: wośp ma wiele wad(o sekciarzu Owsiaku nawet nie wspominam), ale nie wiem czy w dzisiejszych realiach funkcjonowania państwa i nastrojów społecznych jesteśmy wstanie wymyślić coś lepiej funkcjonującego.
p.s jak coś to sorry za błędy, ale post pisany w pośpiechu. Pozdrawiam
Ile kosztuje zorganizowanie orkiestry w danym mieście (zabezpieczenie przez służby, prąd, scena itd.). Jak się mają koszty organizacji do uzbieranej kwoty w danym mieście?
Czy to polega na takiej zasadzie: "my wam zagramy, jak wy nam zorganizujcie" ??
Miasto X wyda 200 tys. na organizację i w zamian dostanie sprzęt za 50 tys ??
Witam wszystkich. To moj pierwszy post na forum.
WOSP nie jest fajne. Zapraszaja na swoj spend zwany woodstockiem takie watpliwe autorytety jak chociazby kazimiera szczuka, czy Monika Olejnik. Dodatkowo wszem i wobec propaguja ideologie hipisowska, ktora do patriotycznej postawy ma sie nijak.
(P)ozdrawiam.
Mazursky Napisał(a):
> Ile kosztuje zorganizowanie orkiestry w danym
> mieście (zabezpieczenie przez służby, prąd,
> scena itd.). Jak się mają koszty organizacji do
> uzbieranej kwoty w danym mieście?
> Czy to polega na takiej zasadzie: "my wam zagramy,
> jak wy nam zorganizujcie" ??
> Miasto X wyda 200 tys. na organizację i w zamian
> dostanie sprzęt za 50 tys ??
Przecież to nie są imprezy podwyższonego ryzyka w sensie rozumienia ustawy więc policji na niej nie ma (albo być nie musi, to czy sami sobie chodzą to na to nie ma nikt wpływu).
Urzędy Miasta wcale nie muszą wydawać pieniędzy na organizację a jeśli wydają, to pretensje proszę mieć nie do WOŚPu a do rady miasta. W regulaminie WOŚP jest napisane:
"wszystkie środki finansowe potrzebne na zorganizowanie i przeprowadzenie zbiórki publicznej oraz imprez jej towarzyszących powinny pochodzić od sponsorów."
[quote=gentleman]
Ale Ty zdajesz się na serio wierzyć, że cała krytyka Owsiaka wynika z jakiejś "polakowate, biednej, cebulaczanej" zawiści i syndromu "polskiego piekiełka". I to mi w sumie wystarcza, by nie ciągnąć tej wymiany zdań..
[/quote]
To nie tak :) Odniosłem to do słów tej całej Pawłowicz która powiedziała że WOŚP to lewacka i antyklerykalna organizacja
[quote=PolonistaWWA]
WOSP nie jest fajne. Zapraszaja na swoj spend zwany woodstockiem takie watpliwe autorytety jak chociazby kazimiera szczuka, czy Monika Olejnik. Dodatkowo wszem i wobec propaguja ideologie hipisowska, ktora do patriotycznej postawy ma sie nijak.
[/quote]
I kibica Cracovii Grzegorza Miecugowa, no ale to przecież lewak z TVNu ;)
Rozumiem, że kto jeździ na Woodstock ten nie jest patriotą? (Zaznaczam że sam nie jeżdżę i w życiu tam nie pojadę)
Oczywiście w pełni rozumiem normalne pytania i konstruktywną krytykę.
Ale zadawanie pytań które wynikają z nieznajomości prawa lub na które odpowiedzi można spokojnie znaleźć np. w sprawozdaniu finansowym to przecież bezsens :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)