Napisalem ci priv juz wczesniej :)
-
-
matura - drobna pomoc
Nie pojawia mi się komunikat o prywatnych wiadomościach, wchodzę a tam dwie czekają.
Korzystam z firefox'a, to pewnie dlatego.
Odpisałem.
Jak wiecie co mogę zrobić żeby mieć te komunikaty,dajcie cynk.
nie korzystać z firefoxa
[quote]Jak wiecie co mogę zrobić żeby mieć te komunikaty,dajcie cynk.[/quote]
Naprawic templatke forum.
tacy dwaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie wchodząc w polemikę... bo jeszcze Ślusarski
> nie trafi z 2 metrów do pustej bramki a
> Radziszewski po bójce z Rączką dostaną kary
> meczu - ale argument Grószki, to niemal taki: "I
> tym sposobem, odpowiadając cztery na pytanie ile
> jest dwa plus dwa, jesteśmy jak 150,4 osób
> które mają to zadanie. Niczym nie
> zaskakujemy...".
> Aby zaskoczyć to polecam: "Gwiezdne wojny",
> "Władca pierścieni", "Król Maciuś I" i
> koniecznie "Zorro"
> I nie może zabraknąć też Brzechwy, jako eposu
> rycerskiego:
> Gdy wojna się skończyła,
> Wsiadł rycerz Szaławiła
> Na bułanego konia.
> Za giermka wziął gamonia,
> Co po wsiach kury kradł,
> I milcząc ruszył w świat.
> Miał giermek Roch na imię.
> Nos odmrożony w zimie
> Na gębie mu wykwitał
> Jak rzepa pospolita.
> A nade wszystko Roch
> Spać lubił, bo był śpioch.
> Miał rycerz zbroję podłą
> I niewygodne siodło,
> Do tego uprząż biedną
> I strzemię tylko jedno,
> Lecz za to żył w nim duch,
> Co starczyłby za dwóch.
> Tylko na jedną nogę
> Przy bucie miał ostrogę,
> Gorący w walkach udział
> Sprawił, że włos mu zrudział.
> Nietęgą postać miał,
> Lecz rycerz był na schwał.
>
>
> NUDNO.. BEZ WAS, BEZ PASIASTYCH SZALEŃCÓW
>
> Tylko człowiek głupi popełnia głupie czyny,
> wypowiada głupie poglądy z OBOWIĄZKU.
> Człowiekowi mądremu również zdarza się
> popełniać głupie czyny, wypowiadać głupie
> poglądy - bo ma do tego PRAWO.
> Mądrość polega również na nie nadużywaniu
> tego prawa.
>
>
>
> Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2009-03-11 12:04 przez
> tacy dwaj.
Na początek prezentacji pasuje i to bardzo... NO ALE NIE WCHODZĄC W POLEMIKĘ to jest rzeczywiście kwestia indywidualna. Można nosić szalik w pasy, a można też nosić szalik w PASY.
4 dni później
Mój temat na ustną maturę z polskiego to "Martyrologia Polskiego narodu w literaturze i sztuce" jeśli ktoś wie z jakich książek mogę skorzystać lub ktoś miał taki temat chętnie skorzystam z pomocy :) Jak coś to priv;)
18 dni później
Okej, koncze juz temu koledze pisac bibliografie. Apropo teraz ma byc termin oddawania samych bibliografii oczywiscie, bez planu ramowego?
co powiecie o czyms takim?
[quote]
Temat: "Omow etos rycerski na podstawie literatury roznych epok"
I.Literatura podmiotu
1."Piesn o Rolandzie", tlum. Tadeusz Zelenski-Boy, Krakow 2001
2.Servantes, M. "Przemyslny szlachcic Don Kichote z Manchy", Krakow 2007
3.Sienkiewicz H. "Potop", Warszawa 1991
4.Sienkiewicz H. "Krzyaacy", Krakow 2006
5.Pasek, J. Ch. "Pamietniki", Warszawa 1952
II.Literatura przedmiotu
1.Sapkowski, A. "Swiat krola Artura", Warszawa 1995
2.Zakrzewski, L. "Ethos rycerski w dawnej i wspolczesnej wojnie", Warszawa 2004
3.Baker, A. "Rycerstwo sredniowiecznej Europy", Warszawa 2004[/quote]
Przejdzie mu taka bibliografia?
Kto to jest ten Servantes? Chyba że masz na myśli...
[url]http://www.youtube.com/watch?v=ysDTac4Dk7U[/url]
ale to był Morales... nie mogę znaleźć innej bardziej adekwatnej sceny
Dinthcie! Pytałeś czy "Przejdzie mu taka bibliografia?" Z tego co wiem to teraz potrzebne są jeszcze nr ISBN. Dla przykładu daje swoją bibliografie, która została sprawdzona prze moją polonistkę i pisana wg wzoru z Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej.
Temat: Odwołując się do wybranych utworów literatury XX wieku omów zawarte w nich obrazy systemów totalitarnych.
I. Literatura podmiotu:
1. Orwell George, Folwark zwierzęcy, Warszawa: Alfa, 1988. ISBN 83-7001-244-2.
2. Herliński - Grudziński Gustaw, Inny świat, Kraków: Wydawnictwo Literackie, 2000. ISBN 83-08-03049-1.
3. Bułhakow Michaił, Mistrz i Małgorzata, Warszawa: Czytelnik, 1995. ISBN 83-07-02467-6.
4. Borowski Tadeusz, Pożegnanie z Marią, Wrocław: Siedmioróg, 2003. ISBN 83-7162-792-0.
II. Literatura przedmiotu:
1. Czapliński Marek, Słownik encyklopedyczny. Historia, Wrocław: Europa, 1997/1998. ISBN 83-85336-69-9. Totalitaryzm, s.394
2. Bäcker Roman, Totalitaryzm: geneza, istota, upadek, Toruń: Index-Books, 1992. ISBN 83-900799-0-9.
3. Bernacki Marek, Literatura wobec totalitaryzmu, Warszawa: Adamantan, 2002. ISBN 83-7350-002-2.
Kamil_Cracovia
A polonistka nic Ci nie powiedziała na to że odwołujesz się do samej literatury ?
Moja mówi, że jak temat brzmi: "System totalitarny. Zanalizuj problem, odwołując się do wybranych dzieł(literackich, filmowych, publicystycznych) XX w." to muszę odwołać się do jakiegoś filmu albo publikacji, że nie starczy sama literatura.
Nie mogę trochę tego zrozumieć bo znajduje się to w nawiasie i wg mnie odemnie powinno zależeć czy powołam się na samą literaturę czy dołożę coś jeszcze
Wysłałem Ci na pw skan pracy na której się wzoruje - jednak postanowiłem sam napisać, nie jest to takie trudne a i książki przyjemnie mi się czyta.
Do Horcyka: W moim temacie wyraźnie jest napisane, że chodzi o literaturę. Temat: "Odwołując się do wybranych utworów literatury XX wieku omów zawarte w nich obrazy systemów totalitarnych." Patrząc na temat Twojej pracy wnioskowałbym tak samo jak Ty! Skan dostałem za co serdecznie Ci dziękuje, przyda się z pewnością bo postanowiłem się na tym wzorować. Ja już początku podjąłem decyzję, że sam napisać pracę, bo uważam, że jak to będzie moje dzieło to będę znał ją od A do Z, dzięki czemu będę się czuł pewniej przy prezentowaniu. A poza tym to książki, które wybrałem ciekawią mnie jak sam temat, także wykonanie samodzielne prezentacji będzie dla mnie ciekawym doświadczeniem!;)
Horcyk, Kamil_Skawina przeczytajcie koniecznie Żołnierzy Wolnosci. Fajny obraz ustroju totalitarnego
Dinthcie! Ja już niestety bibliografie zatwierdzoną swoim podpisem oddałem, ale chętnie po maturze sięgnę po tą lekturę jak polecasz.
Mógłby mi ktoś jeszcze podać jakieś "dzieło publicystyczne" pod mój temat o totalitaryzmie.
Ja już bibliografie oddałem, a po niej przyszedł czas na napisanie konspektu - ramowego planu wypowiedzi. Jak ktoś ma coś takiego to prosiłbym o podesłanie mi na PW - obojętnie z jakiego tematu, chcę po prostu zobaczyć jak coś takiego ma wyglądać. Niby mówią o tym wiele razy w szkole, ale ja jestem wzrokowcem i muszę najpierw coś takiego zobaczyć żeby zrobić to dobrze.;)
Tu znajdziesz setki przykladow: [url]http://www.google.pl/search?q=matura+plan+ramowy&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-a[/url]
6 dni później
Czym się różni system totalitarny od nietotalitarnego. Oczywiście są definicje typu Friedman-Brzezński, że tam monoideologia, monopartai, siły zbrojne podporządkowane partii i tp pierdoły. Ale co to daje? Wolałbym być przesłuchiwany przez mojego Gumowego Ucha z wojaks niż przez tajną policję pinoczeta, bo z pierwszego przesłuchania wychodziłem na ogół rozbawiony, ale zx drugiego mógłbym nie wyjść żywy.
Ale!!!!
Waldek kiedyś podsunął całkiem sensowne riozróżnienie:
- System totalitarny: nie wuiesz kiedy i za co cię wezmą na przesłuchanie i zlikwidują. Jak u Kafki, biorą cię z ulicy nie wiesz za co.
- System nietotalitarny (co nie znaczy, że nie skurczysyński izły i niedemokratyczny). Biora cię do paki gdy wiesz za co. Np roznosisz ulotki, decydujesz się na to i wiedz, że cię wszadzą. A system totalitarny nie wieszkiedy cię wsadzą i zaco.
Moim zdaniem mądre rozróżnienie.
Co to ma wspólnego z prezentacją maturalną z polskiego?
20 dni później
[url]http://rs718.rapidshare.com/files/228098758/arkusz_polski_2009.rar[/url]
Pewnie fake, ale wrzucam jako ciekawostke, moze komus sie przyda : P
Poszłoooooooo.
1/6!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)