ja chodze do XX, też dużo psów ...
-
-
Szkoła Srednia
A ja chodziłem do X i było podzielone :)
TD: W rozmowe wkradlo sie niezrozumienie. Ja mowie o nazewnictwie, ty o strukturze wlasnosciowej:) Mowiac o szkolach "spolecznych lub prywatnych" nie mam na mysli szkol "Zaocznych Liceow dla doroslych" tylko "Prywatne Licea", "Spolecznye Licea", ewentualnie "Licea przy Zespolach Szkol Spolecznych" :)
Ja się nie znam... wiesz mnie prywatne szkoły są kompletnie nie znane. Czym się różnią od społecznych?
Możesz mi (i nie tylko, bo pewnie jest też kilku innych zainteresowanych) sprawę przybliżyć?
Będę bardzo wdzięczny, bo .... mam kogoś, kto właśnie chce wybierać szkołę średnią
O ile mi się dobrze wydaje, to chodzi o rozróżnienie płatnych liceów prywatnych i bezpłatnych szkół zaocznych (jak np. sławny już chyba Cosinus).
Nie o to.
O szkolach zaocznych pisze "szkola zaoczna" a nazywaja sie zwykle cos w stylu "Centrum Ksztalcenia Kadr Profesja Zaoczne Liceum Dla Doroslych", albo "Centrum Ksztalcenia Doroslych Zaoczne Liceum Dla Doroslych", ogolnie to "Zaoczne liceum dla doroslych", Zwroccie uwage na brak slowa "Prywatne" w nazwie, mimo prywatnego wlasciciela.
Piszac "szkoly dzienne" chodzi mi o szkoly panstwowe.
Prawda jest taka ze i w jednych i drugich jak sie ktos chce samemu uczyc bo lubi zdobywac wiedze to sie nauczy, jak nie to nie.
A piszac "szkoly prywatne/spoleczne" mowie o szkolach typu "Prywatne Liceum", "Spoleczne Liceum", ktore sa szkolami dziennymi, bez dodatku "dla doroslych" i oferuja za odpowiednia ilosc gotowki calkiem niezle nauczanie to znaczy duzo pomocy dydaktycznych, zwykle najlepszych nauczycieli ktorzy potrafia uczniow "zapalic" do zdobywania wiedzy, niewielkie kilku-kilkunastoosobowe klasy, zajecia pozalekcyjne.
Gdyby nie to ze kosztuja ze czesne to zwykle ponad 400 zl miesiecznie to sam bym taka sobie kiedys wybral i wszystkim je polecal.
Ogolnie moim zdaniem strasznie poziom nauczania leci na leb na szyje w Polsce i za pare-parenascie lat nowe pokolenie bedzie dorastac jako polanalfabeci
A czy szkoła prywatna może być dzienna?
Sorry... głupio może pytam ale się nie znam, a mam sprawę
Ile Ty płaciłeś w tej profesji? Bo oni piszą w swych ogłoszeniach, że nauka jest bezpłatna
Tak, szkola prywatna to jest szkola dzienna. Szkoly zaoczne takiej jak profesja nie uzywaja slowa "prywatna".
W profesji czesne to 120 miesiecznie za 5 i 6 semestr, ale pierwszy semestr gratis.
a 2,3,4 semestr? Coś się płaci?
Czyli "szkoła prywatna" jak piszesz, to "szkoła dzienna". Czym to się rożni?
Wybacz.. ja się na tym nie znam, stąd moje - być może głupie - pytania.
A dlaczego niektórzy piszą, że mają uprawnienia a jacyś tego nie piszą. Co to w ogóle za uprawnienia?
a czy wy kurwa możecie pisać na temat a nie pierdolić trzy po trzy?? założyć Wam temat dyskusyjny o rodzajach szkół ponadgimnazjalnych??
XXVII LO - kibicowsko neutralne, wręcz bierne (z wyjątkami ;)). Dobry klimat, blisko na rynek i do Galerii, szkoła zresztą usytuowana 100-150 metrów od barbakanu w sporej kamienicy. Na przeciwko szkoły centrum młodzieży, gdzie spokojnie wytrwasz parę pierwszych godzin lekcyjnych na które Ci nie po drodze. Poziom dość wysoki, a sąsiedztwo rynku nie sprzyja 100 procentowej frekwencji . Niemniej jeśli masz łeb na karku i umiesz się zmobilizować w odpowiednim momencie to nie powinieneś mieć problemów z osiąganiem kolejnych poziomów, a i mature zdasz przyzwoicie. Szkołe skończyłem i miło wspominam, na pewno jest to alternatywa dla znudzonych wielkimi, szarymi szkołami usytuowanymi w równie dołującej scenerii.
Rabarbarku... wątek jest o szkołach średnich, a są różne. Dinth zna bardzo dobrze temat, ja kompletnie się nie orientuję czym się różni zaoczna od prywatnej a normalna od dziennej... Jego porady mogą posłużyć młodszym kolegom do wyboru takiej a nie innej.
Cenzor się znalazł :):)
TD: tak, w profesji sie placi za 2,3,4 semestr. Nie wiem dokladnie ile, szczegolnie za moich czasow bylo tak ze z semestru na semestr czesne bylo coraz wyzsze, bodajze zaczelo sie na 90 zl, a konczylo na 120 czy 130. Z drugiej strony kiepska pilnuja tam finansow, bo reke sobie moge uciac ze ja na koniec roku zalegalem z 2 czesnymi, a im wyszlo ze mam 1 i 2/10 czesnego nadplaty :)
Tak jak pisalem szkoly prywatne/spoleczne to sa szkoly dziennie (i mimo tego ze zaoczne rowniez maja prywatnych wlascicieli, to zaoczne nie powinny byc utozsamiane ze szkolami prywatnymi!). Od panstwowych szkol dziennych takie roznia sie miedzy innymi: zwykle nauczycielami dobieranymi sposrod najlepszych, indywidualnym podejsciem do uczniow co umozliwia zachecenie kazdego z nich do indywidualnego poszerzania wiedzy, bardzo malymi klasami dzieki czemu nauczyciel ma czas rownac poziom klasy w gore, a nie w dol jak w panstwowych) i czesnym.
Przesadzasz mowiac ze mam jakas nadnaturalna wiedze w temacie, tak jak bym co najmniej w MENie pracowal :)) Po prostu lubie urozmaicenia i sie szwendalem od szkoly do szkoly i w sumie do dzis mimo ze juz nie musze to sie poszwendam czasem z nudow :)
Skoro jest tak dobrze w profesji, to czemu tylko 30% absolwentów tej szkoły zdaje maturę? Bo ja Ci wierzę, że to fajna i bardzo dobra szkoła, nauczyciele najlepsi i indywidualnie tam pracuje się z uczniem. Tylko ten poziom zdawalności matury mnie niepokoi. No nie chciałbym kogoś wpuścić na minę.
TD, powiem to któryś raz :)
[quote]i mimo tego ze zaoczne rowniez maja prywatnych wlascicieli, to zaoczne nie powinny byc utozsamiane ze szkolami prywatnymi![/quote]
"CKK Profesja Zaoczne Liceum Ogólnokształcące dla Doroslych" to jest "Zaoczne Liceum Ogołnokształcące dla Doroslych", nie ma [b]nic[/b] wspolnego ze szkolami ktore nazywaja sie "Prywatne Liceum" (np. "VII Prywatne Liceum Ogolnokształcące w Krakowie") lub "Spoleczne liceum" (np. "I Społeczne Liceum Ogolnokształcące w Krakowie"). Gdy mowie o szkole spolecznej/prywatnej, nie ma to nic wspolnego z Profesja czy jakakolwiek inna zaoczna :)
A z innej beczki o uplacalnosci nauki np. w Profesji w stosunku do szkol dziennych, panstwowych - tu wszystko zalezy od charakteru potencjalnego ucznia - jezeli bedzie chcial zglebiac wiedze to sie nauczy, jezeli nie to nie, za to jezeli ma dużo szeroko rozumianych "zajec pozalekcyjnych" lub bardzo ceni sobie swobode - to dla niego bedzie lepsza szkola zaoczna, jezeli nie ma takich problemow, to taniej wyjdzie dzienna, panstwowa :)
Dinth... wprowadzasz nowy element: "dla Dorosłych". To ta moja znajoma, skoro ma 16 lat, to nie może się tam zapisać?
tacy dwaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dinth... wprowadzasz nowy element: "dla
> Dorosłych". To ta moja znajoma, skoro ma 16 lat,
> to nie może się tam zapisać?
>
Oczywiście że może. To tylko nazwa i pewnie sa jakies ustawowe przyczyny dla ktrych sie tak a nie inaczej nazywa, a nie wprowadzam nowego elementu bo pisalem juz kilka razy o tym :)
Pelna nazwa liceum profesji to "CKK Profesja Zaoczne Liceum Ogolnoksztalcace dla Doroslych"
Coś Dinth chyba ze mnie sobie jaja robisz. To ta profesja jest prywatna czy zaoczna?
Bo napisałeś wcześniej: [i]zaoczne nie powinny byc utozsamiane ze szkolami prywatnymi![/i] Czy mogą być niezaoczne prywatne albo zaoczne ale nieprywatne? I czym się różni prywatna od społecznej? Społeczna to państwowa?
tacy dwaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Coś Dinth chyba ze mnie sobie jaja robisz. To ta
> profesja jest prywatna czy zaoczna?
Ehh caly czas to mowie :) Ty sie sugerujesz ze skoro szkola nalezy do kogos/jakies firmy to jest prywatna. Owszem w spisie sadowym spisie dzialalnosci gospodarczych nalezy do prywatnego przedsiebiorcy, ale wedlug terminologi powszechnie uzywanej w szkolnictwie i zdaje sie usankcjonwanej przez Ministerstwo Oswiaty, [b]nie jest[/b] to "Szkola Prywatna".
> Bo napisałeś wcześniej: zaoczne nie powinny byc
> utozsamiane ze szkolami prywatnymi! Czy mogą być
> niezaoczne prywatne albo zaoczne ale nieprywatne?
Tak wszystkie prywatne sa niezaoczne, byc moze istnieja takze panstwowe zaoczne czyli nieprywatne.
> I czym się różni prywatna od społecznej?
> Społeczna to państwowa?
Cytujac z Wikipedii:
[quote]Szkola spoleczna - jedna z niepublicznych form organizacyjno-prawnych jednostek oswiatowych, w ktorej role zalozyciela pelni towarzystwo oswiatowe, a proces zarzadzania placowka jest uspoleczniony przedeweszystkim poprzez poglebione zaangazowanie rodzicow.(...) Wsrod najwazniejszych zalet tej formy organizacyjno prawnej pracowek oswiatowych wymienia sie relatywnie nizsze oplaty w porownaniu do szkol prywatnych (towarzystwo nie czerpie zyskow, a wszystkie pieniadze sa wydawanane na cele statutowe szkoly) oraz wysoki poziom nauczania, charakterystyczny dla szkol prywatnych. Wymaga jednak rowniez wiekszego zaangazowania ze strony rodzicow w sprawy szkoly i ich swiadomego stosunku i uczestnictwa w procesie ksztalcenia[/quote]
A wiec juz wiadomo co to jest szkola spoleczna i czym sie rozni od prywatnej, a takze wiemy ze terminologia o ktorej pisalem na gorze posta, a wedlug ktorej szkola zaoczna nie jest "Szkola Prywatna" jest usankcjonowana jako "formy organizacyjno-prawne jednostek oświatowych"
To ta profesja jest prywatna czy społeczna - wedle terminologii [i]Ministerstwa [b]Oświaty[/i][/b]?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)