Naoglądałem się filmów i cały czas próbuje sobie wyrobić zdanie na ten temat i chciałem Was zachęcić do dyskusji.
Nie chciałbym tutaj dyskutować o tym czy Polska powinna czy nie, chodzi mi o samą Amerykę kto co i dlaczego? I prosiłbym też aby nie ograniczać się do ewentualnych komentarzy typu że to wiadome bo pojechali po ropę ta wojna kosztowała ich już 500 miliardów dolarów więc sam sie zastanawiam czy ta ropa jest opłacalna aż tak.
Z drugiej strony czytałem też trochę o ataku z 11 września i doszedłem do kuriozalnego wniosku że terroryzm właściwie nie istnieje.
Podsumowując: chciałbym się Was zapytać jakie wg Was były rzeczywiste powody wypowiedzenia wojny Irakowi. Husajn? zgoda ale czemu od razu po jego obaleniu się stamtąd nie wynieśli?
-
-
Wojna w Iraku. Terroryzm?
proponuje ogladnij sobie Terror Storm , po ogladnieciu tego reportażu tez uwierzyłem ,ze teroryzm jest wykreowany przez Mocarstwa na ich potrzeby. Fajnie ten film to przedstawia poczawszy od Gliwic do Zamachów na WTC.
oglądałem właśnie po założeniu tego wątku i już właściwie nie mam wątpliwości
Hehehe przez kilka miesięcy w wikipedii na liście światowych ugrupowań terrorystycznych umieszczony był JG : )
A wracając do tematu , panowie , więcej powagi . Reżyser Terror Storm to niejaki Alex Jones , sprytny facet zarabiający kasę na naiwniakach wierzących w teorie spiskowe .
8 dni później
1. Bliski Wschod to kluczowy dla USA region, z oczywistych powodow - ropa.
2. jest tez Izrael, ktory ropy nie ma, ale cieszy sie "opieka" USA. tu naturalnie pojawia sie pytanie o izraelskie lobby, ale nie bede sie na tym skupial. zainteresowanym polecam "The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy" Johna Mearsheimera i Stephena Walta [od razu dodaje - nie posiadam, nie czytalem calej, tyklo artykul, od ktorego sie wszystko zaczelo: http://www.lrb.co.uk/v28/n06/mear01_.html]
3. po II WS na Bliskim Wschodzie Waszyngton mial trzech sojusznikow: zydowski (i demokratyczny) Izrael, oraz dwie monarchie - szyicki Iran i sunnicka Arabie Saudyjska.
4. po rewolucji 1979 z systemu sojusznikow wypadl Iran, gdzie obalono proamerykanskiego szacha. powstala republika islamska, wroga Stanom Zjednoczonym, ale takze Arabii Saudyjskiej i sunnitom w ogole.
5. USA popchnely Irak Saddama do wojny przeciw Iranowi, ktory stal sie wrogiem nr 1 w regionie.
6. potem jednak Saddam popelnil blad, "zerwal sie z lancucha" i zaatakowal Kuwejt. choc po Pustynnej Burzy byl juz na lopatkach, Bush senior nie zdecydowal sie na jego obalenie. dlaczego? byc moze dlatego, ze jest bystrzejszy od syna, i wiedzial, ze obalenie Saddama automatycznie zwiekszy wplywy Iranu. dzieje sie tak dlatego, ze w Iraku wiekszosc stanowia szyici, ale byli trzymani pod butem przez sunnitow z Baas'u (ogolnie swiecki rezym).
7. po 11 wrzesnia (nie mozna nie doceniac fanatykow) USA dokonuja inwazji na Afganistan. Iran byl w kiepskich stosunkach z talibami (bo to sunnici, bardziej fanatyczni od mullow z Teheranu), ale z inwazji oczywiscie zadowolony byc nie moze, bo w sasiednim kraju pojawiaja sie Amerykanie.
8. i tu dochodzimy do ataku na Irak. mysle, ze mamy tu do czynienia z dwoma czynnikami:
a) Bush i jego ekipa neokonserwatystow to skrajni "idealisci" w terminologii teorii stosunkow miedzynarodowych. od samych poczatkow celem USA byla promocja demokracji, niezaleznie od orientacji politycznej rzadzacych. jednak obecna grupa wierzyla, ze demokracje mozna zaprowadzic w kazydm miejscu, i do tego - sila.
b) okupujac Irak Amerykanie okrazaja Iran, oddzielajac go od Arabii Saudyjskiej - kluczowego sojusznika. Saudowie maja kasy jak lodu, ale sa slabi militarnie. teraz Amerykanie maja swe bazy w krajach graniczacych z Iranem i zabezpieczaja swych sojusznikow.
to tak na szybko pare uwag, zainspirowanych glownie artykulami George'a Friedmana.
ludzie którzy oddają życie za swój kraj, religię są nazywani terrorystami...
Czeczeńcy którzy walczą o sówj kraj to terroryści..
palestyńczycy którzy chcą odzyskać skradzine ziemie to też terroryści..
a Polscy Bohaterzy którzy walczyli o odzyskanie wolności przez nasz kraj dziś też zostali by nazwami terrorystami
poprawność polityczna.
Mam pytanie osobiste w temacie, być może jest ktoś kto mogł by pomóc, aczkolwiek myślę o wojsku zawodowym, jak jest na misjach i wogóle
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)