Nie ryzykuje...Akumulator będzie spał w domu:)
-
-
ZIMO WYP.......
weź go pod kołderkę, najlepiej niebieską chelsea :)
jak lubię zimę tak tego już za dużo ... Zimo wypierdalaj :)
Nie mam czelsi:( A to pewnie najgorętsza kołderka. Ale od czego są koledzy z forum:D
A.W.B. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dokładnie, podają temperaturę w najzimniejszych
> miejscach ( nad potokiem zawsze o kilka stopni
> mniej ) a w mieście o kilka stopni więcej (
> minimum ) czyli faktyczna różnica może wynosić
> około 10 stopni. Ale podają -30 a gawiedź
> ogląda i jest przerażona.
Eee, generalnie to jest w miastach cieplej, ale z tymi 10 stopniami to bym nie przesadzał. 10 stopni to, na warunki Polskie, wartości naprawdę rekordowe i raczej rzadko spotykane. Miejska wyspa ciepła jest jednak mniej spektakularnym zjawiskiem, niż intuicyjna wyobraźnia by sugerowała. Co prawda małe zachmurzenie sprzyja rosnącej amplitudzie temperatur, ale mamy stosunkowo silny wiatr, który w jakimś stopniu rozmywa te różnice. Poza tym całe te zjawisko jakoś w ciepłych miesiącach bardziej się wykształca.
Wniosek, pizganie w Krakowie mniejsze niż w Dąbrowie Szlacheckiej, ale i tu i tu trzeba ubrać kalesony, by o 6.30 na przystanku sobie nie odmrozić tego i owego. ;)
PS Ja tam z jestem bardzo zadowolony. Myślę, że utrzymanie takich temperatur do końca lutego byłoby całkiem ok. Chociaż nie wiem, czy nie groziłoby opóźnieniem startu rundy wiosennej ;)
PS2 W zimie też nad potokiem bardziej piździ? Bo w sumie logika wskazywałaby, że wręcz przeciwnie..
sterby Napisał(a):
> Fajnie, że ktoś to jeszcze rozumie.
> Będzie -30 ... w Stuposianach nad potokiem.
> Każde duże miasto to wyspa ciepła i samo
> ogrzewa się o co najmniej kilka stopni.
Dlatego też napisałem "nawet do -30°C" a nie, że będzie -30°C, mając na uwadze fakt, że nas to nie dotyczy.;) Tymczasem sprawdzałem na termometrze za oknem i wskazuje -17°C.
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> sterby Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Fajnie, że ktoś to jeszcze rozumie.
> > Będzie -30 ... w Stuposianach nad potokiem.
> > Każde duże miasto to wyspa ciepła i samo
> > ogrzewa się o co najmniej kilka stopni.
>
> Dlatego też napisałem "nawet do -30°C" a nie,
> że będzie -30°C, mając na uwadze fakt, że nas
> to nie dotyczy.;) Tymczasem sprawdzałem na
> termometrze za oknem i wskazuje -17°C.
Ale pomiar termometrem za oknem nie jest zbyt miarodajny. Szczególnie przy takiej różnicy temperatur, gdzie okna wypromieniowują spore ilości ciepła na zewnątrz.
gentlemen
Z Dąbrowy Szlacheckiej jesteś ??
Eee, nie. To taki przykład geograficzny :D
Pan Gentlemen, musi pewnikiem pracować w PGNiG skoro taki zadowolony z niskich temperatur :P
Nad potokiem jest zimniej nawet, kiedy jest on zamarznięty na kość, ponieważ cieki wodne to naturalne korytarze dla ruchów powietrza czyli wiatru.
gentlemen Napisał(a):
> Eee, generalnie to jest w miastach cieplej, ale z
> tymi 10 stopniami to bym nie przesadzał.
Nie zrozumieliśmy się. Np. w wiosce X w Beskidzie Sądeckim w domu przy potoku mierzą temperaturę - 30 a w chałupie przy górce - 25 ( 95% chałup nie jest przy potoku ). W mediach oczywiście podadzą -30. W mieście temperatura jest zawsze wyższa o kilka stopni czyli w sumie może być różnica około 10 stopni. Zresztą jak na dłoni widać różnice temperatur w Krakowie : w zeszłą środę popołudniu byłem na Rakowicach - temperatura około + 3/4 stopnie, potem pojechałem na Batowice a tam 0 lub nawet poniżej bo sporo lodu i zamarznięte kałuże. A oprócz różnicy temperatur widać jakim syfem oddychamy w Krakowie, w Batowicach czuć, że powietrze o wiele bardziej rześkie i ostre.
AWB ale jak ty tak bierzesz co ci TV rzuca to jest nieźle. Każdy wie (widać poza tobą) że podawana jest temperatura 2m nad ziemią, w bezwietrznym zacienionym miejscu. A max to jest prognozowany max dla jakiegoś miejsca w kraju. Tak samo komputery się reklamuje giga tu giga tam wiele giga ja tu mam a potem się okazuje że to ledwie policzy 2+2*2.
Batowice nie, bo coś tam zamarznięte, tylko teren otwarty wiatr hula jak chce, Rakowice drzewiaste nie wieje jest cieplej. W mieście, u nas bardziej na osiedlu, gdzie są wysokie budynki może tez być i zimniej niż za miastem z powodu wiatru który może być dużo mocniejszy i zimniejszy zatem.
I zmień czcionkę na RomanStyle ;)
Czcionkę to dałbym gotycką ale się nie da.
gentlemen Napisał(a):
> Ale pomiar termometrem za oknem nie jest zbyt
> miarodajny. Szczególnie przy takiej różnicy
> temperatur, gdzie okna wypromieniowują spore
> ilości ciepła na zewnątrz.
Jasna sprawa. Termometr za oknem wskazywał -17°C, więc mogło być ok. -20°C.
No i podali ,ze gdzies w jakies dolince w Bieszczadach bylo -32 stopnie, niby wszystko ok ale jest to delikatna manipulacja gdyz wiadomym jest ze w kotlinach gorskich lokalne spadki temp. moga byc bardzo duze za sprawa inwersji termicznej,ale w skali calego kraju to sie ma nijak,np w Szczecinie o tej samej porze -14 stopni.
akumulator jeszcze na gwarancji więc na polu -20 auto stało 3 dni wsiadam i od sztycha odpala :)
-39 stopni... huhuhu...
http://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/17962/Rekord_zimna_w_Ludzmierzu_Prawie_40_stopni_mrozu.html
U mnie dziś nad ranem -29 :D
U mnie w łóżku +28.
garry Napisał(a):
> U mnie w łóżku +28.
A nie jakieś "okrągłe" +36,6 ?:D
W takich warunkach +36,6 ciężko wyciągnąć.
Z innej beczki wczoraj rano trakcja tramwajowa zerwana na rondzie Mogilskim, objazd przez rondo Grzegórzeckie,a tam czeka rozkraczona 14.
Dzisiaj rano brak prądu na Karmelickiej. Tramwaje nie jadu, a ja idu.
Z godzinnym opóźnieniem człowiek dociera usprawiedliwiony do roboty. Same plusy takiej zimy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)