firma strasznie słaba ale dołoży się flage Polski do ciuchów JP isprzedaż będzie ok!!!
-
-
Polski Hip-Hop [temat zbiorczy :) ]
Najpierw "JP" miało wiadome znaczenie, jak zaczęła się nagonka to zmieniło się na "Jestem porządny". Czyżby tym razem chodziło o "Jestem patriotą"?!:D
Cinek Ksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Moim zdaniem rewelacja- nowa nawijka Sokoła:
> http://www.youtube.com/watch?v=yetcP52vOFE
dobry kawałek Sokoła,przypomniał sobie chyba stary czasy kiedy jeszcze o czymś nawijał..;)
Drughi85 Napisał(a):
> Cinek Ksc Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Moim zdaniem rewelacja- nowa nawijka Sokoła:
> > http://www.youtube.com/watch?v=yetcP52vOFE
>
> dobry kawałek Sokoła,przypomniał sobie chyba
> stary czasy kiedy jeszcze o czymś nawijał..;)
To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś"
Miszczu2007 Napisał(a):
> RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy
> mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap na
> słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem.
>
> Teraz czytam opinie, że płyta Firmy rozjebała i
> jest @#$%& bo niesie patriotyczne treści :)
> Chłopaki zobaczyli, że JP już się przejadło i
> teraz stwierdzili, że nagrają prawilną płytkę
> "z przekazem". Oczywiście ten przekaz ogranicza
> się do nawijania o samych oczywistościach i to
> nawijając częstochowskimi rymami.
No jak ktoś jest raperzyną i nie jest Hip-Hopopowcem to nie musi.
http://www.youtube.com/watch?v=ZKp_kiB05bk&feature=related
RTX Napisał(a):
> Miszczu2007 Napisał(a):
> -----
> > RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy
> > mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap
> na
> > słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem.
> >
> > Teraz czytam opinie, że płyta Firmy rozjebała
> i
> > jest @#$%& bo niesie patriotyczne treści :)
> > Chłopaki zobaczyli, że JP już się przejadło
> i
> > teraz stwierdzili, że nagrają prawilną
> płytkę
> > "z przekazem". Oczywiście ten przekaz
> ogranicza
> > się do nawijania o samych oczywistościach i
> to
> > nawijając częstochowskimi rymami.
>
>
> No jak ktoś jest raperzyną i nie jest
> Hip-Hopopowcem to nie musi.
Wystarczy, że ktoś jest raperem. Rap to element hip hopu. Pewnie większość raperów "tylko" rapuje i to jest element kultury hiphopowej.
Dobrze rapują, są raperami, ale to nie zmienia faktu, że robią przypał całej kulturze hip-hopowej. To przez takie nagrywki, Hip-hop kojarzony jest z jaraniem, siedzeniem pod blokiem i klimatem JP. Wraz z osiągnięciem popularności przez Firmę, wielkimi słuchaczami rapu stały się balasy, którzy wcześniej śmigali w szeleszczących dresach, słuchając jakiegoś gównianego techno i krojąc typów w szerokich spodniach.
No tu masz rację, ale to nie zmienia faktu, że jest to hip hop tylko na chujowym poziomie. Np przez takich gości jak Tede hip hop jest kojarzony z shitem bez przekazu i nawijaniu o czapkach i dresach, ale to też jest hip hop. Po prostu w każdej kulturze i muzyce są składy i ludzie na dobrym i na niskim poziomie.
Kuba_KSC Napisał(a):
> To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro
> uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś"
chyba mnie nie do końca zrozumiałeś koleżko:)
nie sluchalem bo nie było czego ani kogo słuchać,teraz posluchałem i uważam że mu sie na lepsze wróciło,choćby na chwile.
Drughi85 Napisał(a):
> Kuba_KSC Napisał(a):
> -----
> > To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro
> > uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś"
>
> chyba mnie nie do końca zrozumiałeś koleżko:)
> nie sluchalem bo nie było czego ani kogo
> słuchać,teraz posluchałem i uważam że mu sie
> na lepsze wróciło,choćby na chwile.
Jak dla mnie TPWC było "o czymś", ale większość ocieniło książkę po okładce (kawałek "w aucie")
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> Dobrze rapują, są raperami, ale to nie zmienia
> faktu, że robią przypał całej kulturze
> hip-hopowej. To przez takie nagrywki, Hip-hop
> kojarzony jest z jaraniem, siedzeniem pod blokiem
> i klimatem JP.
Co ty gadasz hip-hop w Polsce od prawie samego początku był kojarzony jaraniem, siedzeniem pod blokiem (nie wiem co w tym złego) i z jeb@!@!% policji. Możecie narzekać na Firme, ale sporo też się przyczyniła, jest bardzo wiele osób, które zaczęły od Firmy a teraz są świadomymi Hip-hopowcami. Myśmy, znaczy ja też zaczynałem od między innymi "Głuchej nocy" która była o tym samym, choć według mnie na wyższym poziomie. Największy wpływ na wizerunek ma ten, który pracuje w telewizji i ten który dziewczyny nazywa niunie. Sami ocenicie czy tak chcecie być kojarzeni. Ja nie
Co do szeleszczących spodni to mają zasługę za tępienie rurek. Nic bardziej nie wku#$@ jak widzę pedała na desce, to jest świętokradztwo.
O nie zał warzyłem że mi odpowiedziałeś, ale to co chciałem odpisać napisał mistrzu2007.
Miszczu2007 Napisał(a):
> RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy
> mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap na
> słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem.
Rozumiem że nie chodzi Ci o to by raper tańczył breaka tylko nawiązywał do niego, ale każdy musi? Ktoś się nie interesuje tym woli napieprzać na policjie, a teksty... gdybym miał wymienić wszystkie ,które są w kanonie, a uważam za płytkie to by mi kartek na forum zabrakło xD. Rap idzie do przodu, brzmienia się zmieniają (niestety), kultura też idzie do przodu i mimo nawiązań do przeszłości zmienia trochę oblicze. Tu chodzi o to co czujesz gdy słuchasz rapu (w tym przypadku). Nie wiem czy wątku nie zgubiłem ale nie chce mi się czytać 2 raz:)
Polemizowałbym z tym, że HH w Polsce od samego początku kojarzony był z tekstami anty-policyjnymi, blokowymi klimatami itd. Pierwsze płyty rapowe w Polsce to: Liroy [i]"Albóóm"[/i], WYP3 [i]"Wzgórze Ya-Pa-3"[/i] i Kaliber 44 [i]"Księga Tajemnicza. Prolog"[/i]. Teksty apolityczne, przeciw systemowe, mówiąc krótko bunt (poza K44, który przewijał psycho-rap). Rap w Polsce kojarzony był początkowo z ostrymi i wulgarnymi tekstami. Później dopiero pojawił się hardocore rap za sprawą Trzyhy i Molesty.
Firma tez ma apolityczne :) Wzgórze tworzyło jak najbardziej rap z pod blokowisk o jaraniu to rapowali wszyscy których wymieniłeś, po za tym napisałem [b]prawie[/b] od samego początku. Nie chce bronić Firmy bo mi się nie podoba, za wyjątkiem paru starszych kawałków ale wrzućcie na luz, przecież dzieciaki ich już nie słuchają, a firma się do nikogo z MC nie sapie i jak ktoś się czymś jara nawet jeżeli to jest gówno i on słuchając czuje "hip-hop" to to jest hip-hop, a zawężanie kultury do 5 elementów nie zawsze jest dobre. Pozdro
Pierwszy album Wzgórza w klimacie imprezowym, przeciw systemowym, trochę o seksie i używkach - ogólnie kompilacja kawałków życia młodych ludzi lat '90 w punkowym klimacie. Poza tym to było 16 lat temu, a Wzgórze z każdą płytą robiło krok do przodu. Na pewno nie można im zarzucić monotematyczności i ciągłego nawijania o tym samym. To były w ogóle inne czasy i o wiele trudniej było zdobyć beaty i dorwać profesjonalny sprzęt do nagrywania, wtedy wszystko się zaczynało i szło w dobrym kierunku. Takiego rapu już chyba nie będzie, a z rozwoju tej kultury skorzystało niewielu. Prawda jest taka, że dziś wszyscy chcą kopiować Molestę z początkowych ich produkcji i robić hardcore rap, ale nie każdemu to wychodzi. A wracając do wymienionego prze mnie przykładu jakim jest WYP3, to z imprezowych i blokowych tematów zaczęli w końcu tworzyć dojrzałe produkcje jak na dorosłych ludzi przystało, a taka Firma stoi w miejscu nawijając ciągle o jednym i tym samym. O ile ich wcześniejsze produkcje klimacie uliczbych zasad itp. [i]["Pierwszy nielegal", "Z dedykacją dla ulicy"][/i] trzymały jakiś tam poziom to teraz cofają się w tył. Jak dla mnie populizm i komera!
podpisuje się pod postem Kamila !!!
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> Prawda jest taka, że dziś wszyscy chcą kopiować
> Molestę z początkowych ich produkcji i robić
> hardcore rap, ale nie każdemu to wychodzi.
Wszyscy? Znaczy kto?
Nie każdemu wychodzi naśladowanie wczesnej Molesty, bo to było prymitywne. Chłopaki nie mieli w PL zbyt wiele wzorów w tamtych latach, a i słuchacze raczej przebierać w polskich produkcjach nie mogli, zgoda. Nie zmienia to jednak faktu, a ten jest taki, że Molesta, zwłaszcza wczesna to bardzo niski poziom. To, że ktoś był pierwszy, nie znaczy, że każdy następny go naśladuje i nie będzie lepszy.
> taka Firma stoi w miejscu nawijając ciągle o
> jednym i tym samym. O ile ich wcześniejsze
> produkcje klimacie uliczbych zasad itp. ["Pierwszy
> nielegal", "Z dedykacją dla ulicy"] trzymały
> jakiś tam poziom to teraz cofają się w tył.
> Jak dla mnie populizm i komera!
"Z dedykacją dla ulicy" i "Pierwszy nielegal" były swojskie, krakowskie. Poziom słaby, ale w jakiś sposób to gówno zdefiniowało uliczny rap w tym kraju. Później za wszelką cenę chęć tworzenia czegoś nowatorskiego (krak i inne disco-dancehall'e), niestety chęci to nie wszystko, potrzebny jest jeszcze talent i wyczucie smaku.
Powtarzam się, wiem, ale naprawdę polski rap jest cieniutki. Co z tego, że 10-15 osób daje radę. Dla mnie to, że ktoś daje radę to jeszcze za mało, żeby przekonać mnie do swojej twórczości. Polacy popadli w jakąś manię robienia rapu o rapie, nawijania o nawijaniu i tak do zrzygania.
ps. Kamil, ty chyba jesteś psycho-fanem Wzgórza ;)
Moje 3 grosze w burzliwej dyskusji nie są zaczepką :), pozdrawiam
Kopiowanie Molesty, to taka przenośnia. Chodzi o to, że teraz jak ktoś łapię w rękę majka to od razu musi przewinąć coś hardcorowego co będzie w klimacie osiedlowym etc. Narodziło nam się składów jak grzybów po deszczu i mam wrażenie, że większość tworzy i sami nie wiedzą po co nagrywa - jedna i ta sama tematyka i rzadko kiedy coś nowego.
PS. DSS troszkę mnie rozgryzłeś z tym Wzgórzem, ale tylko troszkę bo ogólnie często wracam do rodzimej klasyki, gdzie zaliczyłbym kilka składów (głównie RRX za czasów Krzyśka Kozaka). :)
u mnie płyty wzgórza też nie leżą zakurzone ale dobre są tylko do płyty "trzy" płyta "mam tak samo jak ty" to prawie same remixy a reszta mi nie przypada do gustu być może z powodu zmiany stylu, którego się wyrzekali:) Polski rap... ciężko porównywać z amerykańskim ale parę płytek na zawsze pozostanie klasykami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)