Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Polski Hip-Hop [temat zbiorczy :) ]

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 08.08.2008 o 15:46
      Ostatnia aktywność ponad 2 tygodnie temu o 21:36
      312416 wyświetleń
    • amok_pl

1K
      0
    • 31.03.2011 o 18:54
      Post #718254 31.03.2011 18:54
    firma strasznie słaba ale dołoży się flage Polski do ciuchów JP isprzedaż będzie ok!!!
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 31.03.2011 o 20:25
      Post #718274 31.03.2011 20:25
    Najpierw "JP" miało wiadome znaczenie, jak zaczęła się nagonka to zmieniło się na "Jestem porządny". Czyżby tym razem chodziło o "Jestem patriotą"?!:D
    • Drughi85

706
      0
    • 31.03.2011 o 20:34
      Post #718276 31.03.2011 20:34
    Cinek Ksc Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Moim zdaniem rewelacja- nowa nawijka Sokoła: > http://www.youtube.com/watch?v=yetcP52vOFE dobry kawałek Sokoła,przypomniał sobie chyba stary czasy kiedy jeszcze o czymś nawijał..;)
    • 0Kuba_KSC

558
      8
    • 31.03.2011 o 22:18
      Post #718293 31.03.2011 22:18
    Drughi85 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Cinek Ksc Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Moim zdaniem rewelacja- nowa nawijka Sokoła: > > http://www.youtube.com/watch?v=yetcP52vOFE > > dobry kawałek Sokoła,przypomniał sobie chyba > stary czasy kiedy jeszcze o czymś nawijał..;) To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś"
    • RTX

1.5K
      125
    • 31.03.2011 o 22:58
      Post #718304 31.03.2011 22:58
    Miszczu2007 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy > mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap na > słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem. > > Teraz czytam opinie, że płyta Firmy rozjebała i > jest @#$%& bo niesie patriotyczne treści :) > Chłopaki zobaczyli, że JP już się przejadło i > teraz stwierdzili, że nagrają prawilną płytkę > "z przekazem". Oczywiście ten przekaz ogranicza > się do nawijania o samych oczywistościach i to > nawijając częstochowskimi rymami. No jak ktoś jest raperzyną i nie jest Hip-Hopopowcem to nie musi.
    • siwyjp

62
      0
    • 01.04.2011 o 12:02
      Post #718361 01.04.2011 12:02
    http://www.youtube.com/watch?v=ZKp_kiB05bk&feature=related
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 01.04.2011 o 12:04
      Post #718362 01.04.2011 12:04
    RTX Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Miszczu2007 Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy > > mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap > na > > słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem. > > > > Teraz czytam opinie, że płyta Firmy rozjebała > i > > jest @#$%& bo niesie patriotyczne treści :) > > Chłopaki zobaczyli, że JP już się przejadło > i > > teraz stwierdzili, że nagrają prawilną > płytkę > > "z przekazem". Oczywiście ten przekaz > ogranicza > > się do nawijania o samych oczywistościach i > to > > nawijając częstochowskimi rymami. > > > No jak ktoś jest raperzyną i nie jest > Hip-Hopopowcem to nie musi. Wystarczy, że ktoś jest raperem. Rap to element hip hopu. Pewnie większość raperów "tylko" rapuje i to jest element kultury hiphopowej.
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 01.04.2011 o 12:58
      Post #718374 01.04.2011 12:58
    Dobrze rapują, są raperami, ale to nie zmienia faktu, że robią przypał całej kulturze hip-hopowej. To przez takie nagrywki, Hip-hop kojarzony jest z jaraniem, siedzeniem pod blokiem i klimatem JP. Wraz z osiągnięciem popularności przez Firmę, wielkimi słuchaczami rapu stały się balasy, którzy wcześniej śmigali w szeleszczących dresach, słuchając jakiegoś gównianego techno i krojąc typów w szerokich spodniach.
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 01.04.2011 o 13:01
      Post #718377 01.04.2011 13:01
    No tu masz rację, ale to nie zmienia faktu, że jest to hip hop tylko na chujowym poziomie. Np przez takich gości jak Tede hip hop jest kojarzony z shitem bez przekazu i nawijaniu o czapkach i dresach, ale to też jest hip hop. Po prostu w każdej kulturze i muzyce są składy i ludzie na dobrym i na niskim poziomie.
    • Drughi85

706
      0
    • 01.04.2011 o 13:15
      Post #718381 01.04.2011 13:15
    Kuba_KSC Napisał(a): ------------------------------------------------------- > To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro > uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś" chyba mnie nie do końca zrozumiałeś koleżko:) nie sluchalem bo nie było czego ani kogo słuchać,teraz posluchałem i uważam że mu sie na lepsze wróciło,choćby na chwile.
    • 0Kuba_KSC

558
      8
    • 01.04.2011 o 14:49
      Post #718398 01.04.2011 14:49
    Drughi85 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Kuba_KSC Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > To Ty chyba Sokoła nie słuchałeś skoro > > uważasz, że teraz nie nawijał "o czymś" > > chyba mnie nie do końca zrozumiałeś koleżko:) > nie sluchalem bo nie było czego ani kogo > słuchać,teraz posluchałem i uważam że mu sie > na lepsze wróciło,choćby na chwile. Jak dla mnie TPWC było "o czymś", ale większość ocieniło książkę po okładce (kawałek "w aucie")
    • Filipior

310
      112
    • 01.04.2011 o 15:52
      Post #718407 01.04.2011 15:52
    Kamil_Cracovia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Dobrze rapują, są raperami, ale to nie zmienia > faktu, że robią przypał całej kulturze > hip-hopowej. To przez takie nagrywki, Hip-hop > kojarzony jest z jaraniem, siedzeniem pod blokiem > i klimatem JP. Co ty gadasz hip-hop w Polsce od prawie samego początku był kojarzony jaraniem, siedzeniem pod blokiem (nie wiem co w tym złego) i z jeb@!@!% policji. Możecie narzekać na Firme, ale sporo też się przyczyniła, jest bardzo wiele osób, które zaczęły od Firmy a teraz są świadomymi Hip-hopowcami. Myśmy, znaczy ja też zaczynałem od między innymi "Głuchej nocy" która była o tym samym, choć według mnie na wyższym poziomie. Największy wpływ na wizerunek ma ten, który pracuje w telewizji i ten który dziewczyny nazywa niunie. Sami ocenicie czy tak chcecie być kojarzeni. Ja nie Co do szeleszczących spodni to mają zasługę za tępienie rurek. Nic bardziej nie wku#$@ jak widzę pedała na desce, to jest świętokradztwo.
    • Filipior

310
      112
    • 01.04.2011 o 16:15
      Post #718414 01.04.2011 16:15
    O nie zał warzyłem że mi odpowiedziałeś, ale to co chciałem odpisać napisał mistrzu2007. Miszczu2007 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > RTX czy każdy raper musi malować graffiti czy > mieć powiązania z B-boyingiem? Firma robi rap na > słabym poziomie, ale nadal to pozostaje rapem. Rozumiem że nie chodzi Ci o to by raper tańczył breaka tylko nawiązywał do niego, ale każdy musi? Ktoś się nie interesuje tym woli napieprzać na policjie, a teksty... gdybym miał wymienić wszystkie ,które są w kanonie, a uważam za płytkie to by mi kartek na forum zabrakło xD. Rap idzie do przodu, brzmienia się zmieniają (niestety), kultura też idzie do przodu i mimo nawiązań do przeszłości zmienia trochę oblicze. Tu chodzi o to co czujesz gdy słuchasz rapu (w tym przypadku). Nie wiem czy wątku nie zgubiłem ale nie chce mi się czytać 2 raz:)
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 01.04.2011 o 17:26
      Post #718433 01.04.2011 17:26
    Polemizowałbym z tym, że HH w Polsce od samego początku kojarzony był z tekstami anty-policyjnymi, blokowymi klimatami itd. Pierwsze płyty rapowe w Polsce to: Liroy [i]"Albóóm"[/i], WYP3 [i]"Wzgórze Ya-Pa-3"[/i] i Kaliber 44 [i]"Księga Tajemnicza. Prolog"[/i]. Teksty apolityczne, przeciw systemowe, mówiąc krótko bunt (poza K44, który przewijał psycho-rap). Rap w Polsce kojarzony był początkowo z ostrymi i wulgarnymi tekstami. Później dopiero pojawił się hardocore rap za sprawą Trzyhy i Molesty.
    • Filipior

310
      112
    • 01.04.2011 o 17:45
      Post #718440 01.04.2011 17:45
    Firma tez ma apolityczne :) Wzgórze tworzyło jak najbardziej rap z pod blokowisk o jaraniu to rapowali wszyscy których wymieniłeś, po za tym napisałem [b]prawie[/b] od samego początku. Nie chce bronić Firmy bo mi się nie podoba, za wyjątkiem paru starszych kawałków ale wrzućcie na luz, przecież dzieciaki ich już nie słuchają, a firma się do nikogo z MC nie sapie i jak ktoś się czymś jara nawet jeżeli to jest gówno i on słuchając czuje "hip-hop" to to jest hip-hop, a zawężanie kultury do 5 elementów nie zawsze jest dobre. Pozdro
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 01.04.2011 o 19:19
      Post #718464 01.04.2011 19:19
    Pierwszy album Wzgórza w klimacie imprezowym, przeciw systemowym, trochę o seksie i używkach - ogólnie kompilacja kawałków życia młodych ludzi lat '90 w punkowym klimacie. Poza tym to było 16 lat temu, a Wzgórze z każdą płytą robiło krok do przodu. Na pewno nie można im zarzucić monotematyczności i ciągłego nawijania o tym samym. To były w ogóle inne czasy i o wiele trudniej było zdobyć beaty i dorwać profesjonalny sprzęt do nagrywania, wtedy wszystko się zaczynało i szło w dobrym kierunku. Takiego rapu już chyba nie będzie, a z rozwoju tej kultury skorzystało niewielu. Prawda jest taka, że dziś wszyscy chcą kopiować Molestę z początkowych ich produkcji i robić hardcore rap, ale nie każdemu to wychodzi. A wracając do wymienionego prze mnie przykładu jakim jest WYP3, to z imprezowych i blokowych tematów zaczęli w końcu tworzyć dojrzałe produkcje jak na dorosłych ludzi przystało, a taka Firma stoi w miejscu nawijając ciągle o jednym i tym samym. O ile ich wcześniejsze produkcje klimacie uliczbych zasad itp. [i]["Pierwszy nielegal", "Z dedykacją dla ulicy"][/i] trzymały jakiś tam poziom to teraz cofają się w tył. Jak dla mnie populizm i komera!
    • amok_pl

1K
      0
    • 01.04.2011 o 19:55
      Post #718468 01.04.2011 19:55
    podpisuje się pod postem Kamila !!!
    • DSS

4.4K
      1K
    • 01.04.2011 o 21:05
      Post #718489 01.04.2011 21:05
    Kamil_Cracovia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Prawda jest taka, że dziś wszyscy chcą kopiować > Molestę z początkowych ich produkcji i robić > hardcore rap, ale nie każdemu to wychodzi. Wszyscy? Znaczy kto? Nie każdemu wychodzi naśladowanie wczesnej Molesty, bo to było prymitywne. Chłopaki nie mieli w PL zbyt wiele wzorów w tamtych latach, a i słuchacze raczej przebierać w polskich produkcjach nie mogli, zgoda. Nie zmienia to jednak faktu, a ten jest taki, że Molesta, zwłaszcza wczesna to bardzo niski poziom. To, że ktoś był pierwszy, nie znaczy, że każdy następny go naśladuje i nie będzie lepszy. > taka Firma stoi w miejscu nawijając ciągle o > jednym i tym samym. O ile ich wcześniejsze > produkcje klimacie uliczbych zasad itp. ["Pierwszy > nielegal", "Z dedykacją dla ulicy"] trzymały > jakiś tam poziom to teraz cofają się w tył. > Jak dla mnie populizm i komera! "Z dedykacją dla ulicy" i "Pierwszy nielegal" były swojskie, krakowskie. Poziom słaby, ale w jakiś sposób to gówno zdefiniowało uliczny rap w tym kraju. Później za wszelką cenę chęć tworzenia czegoś nowatorskiego (krak i inne disco-dancehall'e), niestety chęci to nie wszystko, potrzebny jest jeszcze talent i wyczucie smaku. Powtarzam się, wiem, ale naprawdę polski rap jest cieniutki. Co z tego, że 10-15 osób daje radę. Dla mnie to, że ktoś daje radę to jeszcze za mało, żeby przekonać mnie do swojej twórczości. Polacy popadli w jakąś manię robienia rapu o rapie, nawijania o nawijaniu i tak do zrzygania. ps. Kamil, ty chyba jesteś psycho-fanem Wzgórza ;) Moje 3 grosze w burzliwej dyskusji nie są zaczepką :), pozdrawiam
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 01.04.2011 o 22:33
      Post #721534 01.04.2011 22:33
    Kopiowanie Molesty, to taka przenośnia. Chodzi o to, że teraz jak ktoś łapię w rękę majka to od razu musi przewinąć coś hardcorowego co będzie w klimacie osiedlowym etc. Narodziło nam się składów jak grzybów po deszczu i mam wrażenie, że większość tworzy i sami nie wiedzą po co nagrywa - jedna i ta sama tematyka i rzadko kiedy coś nowego. PS. DSS troszkę mnie rozgryzłeś z tym Wzgórzem, ale tylko troszkę bo ogólnie często wracam do rodzimej klasyki, gdzie zaliczyłbym kilka składów (głównie RRX za czasów Krzyśka Kozaka). :)
    • Filipior

310
      112
    • 02.04.2011 o 02:42
      Post #721589 02.04.2011 02:42
    u mnie płyty wzgórza też nie leżą zakurzone ale dobre są tylko do płyty "trzy" płyta "mam tak samo jak ty" to prawie same remixy a reszta mi nie przypada do gustu być może z powodu zmiany stylu, którego się wyrzekali:) Polski rap... ciężko porównywać z amerykańskim ale parę płytek na zawsze pozostanie klasykami.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie