Dobrze że nie napisali, że gramy z Piastem Kołodziejem.. :)
-
-
Piast Gliwice - Cracovia 2:0
Historia spotkań Pasów z Piastunkami
Piast Gliwice rozpoczyna jutro przygodę z ekstraklasą. Jako pierwsza na drodze gliwiczan staje Cracovia. Piast do tej pory miał okazję zmierzyć się z Pasami czternastokrotnie. Wszystkie spotkania zostały rozegrane w ramach rywalizacji o mistrzostwo 2 ligi (obecnie nowej 1 ligi).
Do tej pory siedmiokrotnie wygrywała Cracovia. Po raz ostatni w kwietniu 2004 roku. Wówczas jedną z bramek dla Pasów zdobył aktualnie zawodnik Piasta - Marcin Bojarski. Pięciokrotnie padł remis, a dwukrotnie wygrywali gliwiczanie.
Gliwice - 12 maja 1957 r.
Piast Gliwice - Cracovia 1:1 (1:0)
1:0 - Józef Gałeczka 32'
1:1 - Herbert Manowski 61'
Kraków - 4 września 1957 r.
Cracovia - Piast Gliwice 1:3 (1:2)
0:1 - Józef Kopicera 17'
0:2 - Ewald Dera 23'
1:2 - Edward Kasprzyk 41'
1:3 - Józef Gałeczka 70'
Kraków - 27 marca 1960 r.
Cracovia - Piast Gliwice 3:2 (1:1)
0:1 - Ewald Dera 21'
1:1 - Jan Frasek 23'
1:2 - Helmut Hein 58'
2:2 - Waldemar Jarczyk 71'
3:2 - Herbert Manowski 90'
Gliwice - 31 lipca 1960 r.
Piast Gliwice - Cracovia 1:1 (0:0)
0:1 - Herbert Manowski 48'
1:1 - Joachim Krajczy 83'
Gliwice - 16 września 1962 r.
Piast Gliwice - Cracovia 1:1 (1:0)
1:0 - Ewald Dera 28'
1:1 - Jan Poprawski 73'
Kraków - 28 kwietnia 1963 r.
Cracovia - Piast Gliwice 2:0 (1:0)
1:0 - Krzysztof Hausner 45'
2:0 - Erwin Bujara 58'
Kraków - 6 października 1963 r.
Cracovia - Piast Gliwice 3:0 (2:0)
1:0 - Stanisław Szymczyk 28'
2:0 - Antoni Zuśka 45'
3:0 - Zbigniew Stroniarz 85'
Gliwice - 24 maja 1964 r.
Piast Gliwice - Cracovia 2:2 (0:1)
0:1 - Ryszard Gądek 44'
0:2 - Antoni Zuśka 55'
1:2 - Helmut Hein 73'
2:2 - Karol Urbańczyk 80'
Kraków - 11 sierpnia 1968 r.
Cracovia - Piast Gliwice 1:0 (0:0)
1:0 - Stanisław Szymczyk 72'
Gliwice - 23 marca 1969 r.
Piast Gliwice - Cracovia 0:0 (0:0)
Kraków - 15 listopada 1970 r.
Cracovia - Piast Gliwice 1:0 (1:0)
1:0 - Jan Satława 15'
Gliwice - 27 czerwca 1971 r.
Piast Gliwice - Cracovia 2:0 (2:0)
1:0 - Józef Kopicera 6'
2:0 - Józef Kopicera 27'
Gliwice - 13 września 2003 r.
Piast Gliwice - Cracovia 0:2 (0:0)
0:1 - Piotr Bania 54'
0:2 - Piotr Bania 63'
Kraków - 29 kwietnia 2004 r.
Cracovia - Piast Gliwice 2:0 (1:0)
1:0 - Marcin Bojarski 39'
2:0 - Piotr Giza 84'
Źródło: Sportowe Fakty - Agnieszka Kiołbasa
Kadra Cracovii na mecz z Piastem Gliwice:
Cabaj, Olszewski, Szwiec, Wasiluk, Karwan, Radwański, Polczak, Szeliga, Tupalski, Kulig, Nowak, Pawlusiński, Baran, Baliga, Urbański, Uszalewski, Jeleń, Kaszuba, Łuczak, Klich, Dudzic, Moskała
Z oficjalnej... No to mamy Kuliga???
Iniemamocny2 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Kadra Cracovii na mecz z Piastem Gliwice:
> Cabaj, Olszewski, Szwiec, Wasiluk, Karwan,
> Radwański, Polczak, Szeliga, Tupalski, Kulig,
> Nowak, Pawlusiński, Baran, Baliga, Urbański,
> Uszalewski, Jeleń, Kaszuba, Łuczak, Klich,
> Dudzic, Moskała
>
> Z oficjalnej... No to mamy Kuliga???
>
Nie mamy: http://www.terazpasy.pl/index.php/cr_site/pilka_nozna/aktualnosci/16_na_mecz_z_piastem_gliwice
Bojar: Podamy sobie ręce i ... niech wygra lepszy
Dobrego trenera poznaje się nie po tym jak zaczyna, ale po tym jak kończy. Mimo to Stefan Majewski, chce wygrać w Gliwicach z Piastem, by przełamać niekorzystną passę. Mecz w sobotę o godz. 16.
W Krakowie nad szkoleniowcem wisi fatum. Majewski rozpoczynał z Cracovią już trzy rundy, ale na inaugurację nigdy nie wygrał.
- Zdajemy sobie sprawę z siły przeciwnika, ale jedziemy po zwycięstwo. Jesteśmy w dobrej formie - deklaruje trener.
Nim Cracovia doczekała się startu ligi, rozegrała kilkanaście sparingów.
- To więcej niż cała runda - śmieją się zawodnicy. Mniej powodów do radości ma Majewski, bo w ostatniej próbie jego drużyna zawiodła, przegrywając w fatalnym stylu ze Śląskiem Wrocław.
Niemal do końca miejsca w autokarze nie był pewny Przemysław Kulig, którego Cracovia wypożyczyła z Górnika Łęczna.
- Chciałbym mieć już wolną głowę, skupić się na piłce - mówi obrońca.
W końcu Kulig pojechał do Gliwic, ale klub nie chciał potwierdzić, czy będzie mógł zagrać.
- Na ten temat nie ma oficjalnej informacji - uciął Marek Mazurczak, rzecznik prasowy Cracovii.
Jeszcze większa niepewność towarzyszyła drużynie z Gliwic. Piast przez zawirowania w Polskim Związku Piłki Nożnej do niedawna nie wiedział, czy będzie grał w ekstraklasie. Teraz działacze deklarują, że otwiera się nowy rozdział w 63-letniej historii klubu. Piłkarze muszą jednak grać w Wodzisławiu, a na mecz z Cracovią wybiera się nie więcej niż 1,5 tys. gliwiczan.
Już na samą myśl o spotkaniu Piast - Cracovia cieszył się Marcin Bojarski. 31-letni zawodnik cztery i pół roku spędził pod Wawelem, a przed tym sezonem podpisał kontrakt z Piastem. Bojarski nie zagra jednak z powodu kontuzji, ale mimo tego przydał się trenerowi Markowi Wleciałowskiemu, bo pomógł w analizie gry rywala.
- Tylko delikatnie nakreśliłem swoje przemyślenia - zastrzega piłkarz.
Bojarski, który nazywa siebie "ofiarą przebudowy Cracovii" zasiądzie na trybunach, ale mimo tego czeka go spotkanie z podtekstami.
- Nie mam do nikogo żalu. W Cracovii spędziłem fantastyczne chwile, ale klamka zapadła. Trener Majewski nie przepada za zawodnikami, którzy mają swoje zdanie. W Wodzisławiu podamy sobie rękę i do boju. Niech wygra lepszy - apeluje pomocnik.
W drużynie Piasta zagra kapitan Jarosław Kaszowski, który przebył z klubem drogę od B-klasy do najwyższej ligi. - Tego debiutu nie da się porównać z niczym innym. W Gliwicach byłoby łatwiej o dobry wynik. Tak naprawdę to czujemy się jak przed meczem wyjazdowym.
Źródło: gazeta.pl, Kraków - Sz. Opryszek
szkoda ze Bojar nie gra mialby okazje utrzec nosa sztefanowi
jakby strzelił bramkę dającą zwycięstwo Piastowi to pewnie byś skakał z radości, nie?
nie skakałbym z radości bo wtedy Cracovia by przegrała. cieszyłbym się gdyby strzelił na 1-0 uciszył majewskiego gestem Piechny a my bysmy ostatecznie wygrali
wystarczyłaby mi nawet jego dobra gra bez rezultatów bramkowych
no to chyba że tak ;)
mam jakieś przeczucie że wygramy 1:0.
Kilka godzin zostało do rozpoczęcia rozgrywek w Ekstraklasie, a tu mamy kolejną nowość. Okazuje się, że obowiązują nowe przepisy wmyśl których zawodnicy, którzy poprzednim sezonie zobaczyli nadmierna ilość kartek nie muszą pauzować w pierwszym meczu. Dla Marcina Nowaka powinna być to dobra wiadomość, ale tylko teoretycznie, bo trenerzy wiedząc, że nie będzie mógł grać nie brali go pod image do składu na pierwsze spotkanie. W takiej sytuacji trudno się spodziewać, że załapie się do 18-stki. Niestety z powodu kontuzji śródstopia przeciwko Cracovii nie zagra Daniel Chylaszek. To dość poważne osłabienie. Na lewej pomocy w jego zastępstwie może zagrać kilku graczy. Są to Prędota, Podgórski i Petasz.
http://www.piast.gliwice.pl
http://piastgliwice.eu/news.php?id=841 Wywiad z Marcinem Bojarskim!
"Mam dług do spłacenia" - z takim zamiarem do Piasta przyszedł Marcin Bojarski. Niestety, po kilku dniach piłkarza w kadrze, z trenerem Piotrem Mandryszem nie przedłużono kontraktu. Obecnie popularny "Bojar" swój "dług" wobec Mandrysza może spłacić poprzez dobrą grę, i pokazanie, że to właściwy transfer. Nieszczęścia chodzą parami, i były gracz Cracovii nie zagra z powodu kontuzji przeciwko dawnym kolegom. Przyjął "postawę" doradcy, co bardzo pomoże w doborze taktyki Markowi Wleciałowskiemu. Czego możemy spodziewać się po drużynie z Krakowa? O tym mówi dla PiastGliwice.eu Marcin Bojarski.
Zareklamuj się!
- Trenujesz z piłkami, oznacza to, że po kontuzji już ani śladu?
- Marcin Bojarski - Miałem taki swój pierwszy trening całościowy. Uraz nie do końca znikł, jednak muszę to jakoś wytrzymać. To nie jest tak, że mnie całkiem puściło. Czuję ból jeszcze jest, ale wytrzymam. Z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Od poniedziałku będę trenował już pełną parą.
- Czyli występ z Cracovia jest już skreślony?
- Marcin Bojarski - Skreślony, bardzo żałuję. Chciałem grać, ale wspólnie po konsultacjach z doktorem i z trenerem doszliśmy do wniosku, że ten mecz muszę jeszcze odpuścić. Jest kilka powodów. Uważam, ze najważniejszy jest taki, że teraz wchodzę dopiero w trening z drużyną po miesięcznej przerwie tak więc, byłoby to też nie fair, gdybym był na ten mecz w 18stce. Chłopaki grali w sparingach, trenowali ciężko. Ja tak samo ciężko trenowałem, ale trochę w inny sposób. Tak, więc na ten mecz jeszcze mnie nie ma, mam nadzieję, że już na pojedynek z Bełchatowem będę w 18stce.
- Cracovia ma swoje problemy kadrowe, ale nadal jest to mocny rywal dla Piasta...
- Marcin Bojarski - Na pewno doświadczeniem Cracovia nas przewyższa. Jest już cztery sezony w pierwszej lidze [red. Ekstraklasie] tak więc to ograny zespół. Ale mogę powiedzieć z całą otwartością, że jest to zespół w naszym zasięgu na pewno. Nie mamy się czego obawiać naprawdę jest to drużyna, którą jesteśmy w stanie pokonać.
- Byłeś w Cracovii długi okres czasu. Czego "złego" możemy się spodziewać po zawodnikach Stefana Majewskiego?
- Marcin Bojarski - Na pewno musimy się spodziewać tego, że ten zespół jest dobrze przygotowany pod względem fizycznym. Bez problemu wytrzyma 90 minut w takiej pogodzie to po pierwsze. Po drugie dobre stałe fragmenty gry, bardzo są niebezpieczni w tym elemencie gry.
- Atmosfera w szatni pozytywna przed meczem z Cracovią?
- Marcin Bojarski - Na pewno. Liga się o dwa tygodnie się przełożyła. Historyczny awans, pierwszy mecz w ekstraklasie Piasta, tak więc wszyscy na to czekają. Już czuję się adrenalinę i myślę, że to pierwsze historyczne spotkanie będzie zwycięskie.
[www.PiastGliwice.eu]
nie mogl wsadzic to tego autokaru stefek np Klicha?
No po 5 min gra OK.
Zaczęło się...
Coś nas na czacie mało...
http://s1.polchat.pl/chat.php?_room=cracoviapany
0:1
koorwa mac 0-1
:/
strzał gościowi wyszedł, no Majewski ciekawe co teraz drużyna pokaże, jak zaprezentuje iście ultraofensywne ustawienie.
no i koorwa zajebiście :-(
Khalid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Szykuje się przeraźliwie nudny mecz bo obie
> drużyny mają solidnie ustawioną tylko grę
> defensywną. Wygra ta której wyjdzie jakiś
> strzał albo złapie defensywę rywali na kiksie.
Narazie jest tak, jak pisałeś Khalidzie...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)