No w sumie tak! Jak patrzeć na to tak jak Ty to masz rację! Ja akurat lubię ubierać luźne ciuchy, szerokie spodnie itd... chociaż pomału od tego odchodzę, bo jestem starszy i muszę myśleć już o poważniejszym wyglądzie! Ale nigdy nie zmieniłbym subkultury z którą się identyfikuje, bo nie podążam za modą. Chociaż dziś nie zakładam już prawie w ogóle spodni z niskim krokiem to styl myślenia i muzyka pozostały te same! Czasem też lubię zrobić sobie odskocznie z muzyką i posłuchać czegoś innego żeby nie zwariować, ale muzyką nr1 dla mnie będzie zawsze Hip-Hop!
-
-
Jaka subkultura?
EMO są fajne, takie małe słodkie biedne zwierzątka :D (łapiemy jakiegoś na TN2009?)
PS.
Odpowiedź emo na pytanie o godzinę:
[i]Wy mnie nie rozumiecie, wszyscy jesteście tacy sami, idę się zabić... Do jutra.[/i]
704 dni później
Pamieta ktoś coś nt. tej bitwy w Nowej Hucie????
Poppersi
Poppersi to subkultura powstała w końcu lat 70-ych w Wielkiej Brytanii. W Polsce
przejawiała swoja aktywność w latach 1981-85. Na Zachodzie poppersi pojawili się w efekcie
popularyzacji dyskotekowego komercjalizmu pojawiającego się w muzyce oraz stanowili
stylistyczny wyraz marzeń m..odzie..y z ni..szych klas społecznych o lepszym życiu. Poza Polską
i RFN poppersi byli subkultura marginalną i krótkotrwałą Pozwoliło to sądzić, że transmisja tego
wzoru do Polski dokonała się właśnie przez RFN, dokąd młodzi Polacy licznie podróżowali już
na początku lat 80-ych by popracować ?na czarno? lub pohandlować Z RFN przyszła również
moda na turecki fason charakteryzujący polskich poppersów: szerokie, pumpiaste spodnie
zwężane ku dołowi, białe skarpetki, mokasyny, fryzura podgolona z długą grzywką
Poppersowski styl stanowił modyfikacje znanego z lat 70-ych szpan. Sprowadzał się on do tego,
by przynajmniej raz w tygodniu trafiał do dyskoteki, od czasu do czasu znaleść się w kawiarni,
zapalić drogiego papierosa i zamówić szampana. Moda na poppersów objawiała w Polsce przede
wszystkim młodzieży ze szkół zawodowych, zwykle dzieci z tradycyjnej robotniczej rodziny z
wielkich miast. [b]Szczególną sławę poppersi zyskali w Nowej Hucie, gdzie w 1984 roku doszło do
kilku regularnych bitew między tamtejszymi poppersami i punkami.[/b] Jak wynikało z publikacji i
wywiadów w prasie dla poppersa punk był przedmiotem najwyższej pogardy, ?śmieciem, który
musi spłynąć?. Strukturalnie animozja ta przypominała wzory konfliktu między gitowcami i
hipisami. Dla poppersa liczył się przede wszystkim dyskotekowy szpan, choć niekiedy
wskazywano na ich bardziej konkretne upodobania muzyczne: muzyka new romantic oraz
polskie zespoły Kombi, Lady Pank i Republika.
> Ale nigdy nie zmieniłbym subkultury z którą się identyfikuje, bo nie podążam za modą.
Nie chodzi tylko o mode. Czlowiek dojrzewa i przestaje sie identyfikowac z jedna grupa, a zaczyna z inna.
2213 dni później
Czy Szyszka czasami nie pojawiał sie na Pasach????
Taką ciekawostkę znalazłem :
są trzy części
https://www.youtube.com/watch?v=QiERDSVmj5s
- Edytowany
[quote='Anonimowy użytkownik' pid='678391' dateline='1291553519']
Pamieta ktoś coś nt. tej bitwy w Nowej Hucie????
Poppersi
Poppersi to subkultura powstała w końcu lat 70-ych w Wielkiej Brytanii. W Polsce
przejawiała swoja aktywność w latach 1981-85. Na Zachodzie poppersi pojawili się w efekcie
popularyzacji dyskotekowego komercjalizmu pojawiającego się w muzyce oraz stanowili
stylistyczny wyraz marzeń m..odzie..y z ni..szych klas społecznych o lepszym życiu. Poza Polską
i RFN poppersi byli subkultura marginalną i krótkotrwałą Pozwoliło to sądzić, że transmisja tego
wzoru do Polski dokonała się właśnie przez RFN, dokąd młodzi Polacy licznie podróżowali już
na początku lat 80-ych by popracować ?na czarno? lub pohandlować Z RFN przyszła również
moda na turecki fason charakteryzujący polskich poppersów: szerokie, pumpiaste spodnie
zwężane ku dołowi, białe skarpetki, mokasyny, fryzura podgolona z długą grzywką
Poppersowski styl stanowił modyfikacje znanego z lat 70-ych szpan. Sprowadzał się on do tego,
by przynajmniej raz w tygodniu trafiał do dyskoteki, od czasu do czasu znaleść się w kawiarni,
zapalić drogiego papierosa i zamówić szampana. Moda na poppersów objawiała w Polsce przede
wszystkim młodzieży ze szkół zawodowych, zwykle dzieci z tradycyjnej robotniczej rodziny z
wielkich miast. [b]Szczególną sławę poppersi zyskali w Nowej Hucie, gdzie w 1984 roku doszło do
kilku regularnych bitew między tamtejszymi poppersami i punkami.[/b] Jak wynikało z publikacji i
wywiadów w prasie dla poppersa punk był przedmiotem najwyższej pogardy, ?śmieciem, który
musi spłynąć?. Strukturalnie animozja ta przypominała wzory konfliktu między gitowcami i
hipisami. Dla poppersa liczył się przede wszystkim dyskotekowy szpan, choć niekiedy
wskazywano na ich bardziej konkretne upodobania muzyczne: muzyka new romantic oraz
polskie zespoły Kombi, Lady Pank i Republika.
[/quote]
Now is the 1984.Śpiewał kiedyś punkowiec Jello Biafra z Dead Kennedys. Taki prawdziwy punkowiec, nie taki jak biegali po N.Hucie.Z takim byłem na zimowisku w N.Targu.Skajówa, włosy na cukrze i o3wiście szalik gtsu. Ja jak w 84 dostąpiłem po raz pierwszy zasz3tu oglądania meczu na Ziemi Świętej, to z tego co pamiętam 70-80% średnio co 20 sekund podrzucało zczesane na bok grzywki (niektórym zostały do końca l.80tych).Poppersi. To samo 3tałem o kibicach z Merseyside. Jeden Szkot wspominał, że jak na początku l.80 odwiedzał Liverpool, to 3 na LFC, 3 na Evertonie, każdy kibic przed 20. miał ten tik i regularnie rzucał głową w celu zrzucenia grzywki spadającej na o3.To samo jak zapodam jakiś film o wczesnych Casuals, to sami Poppersi .Nie wiem skąd się wziął ten cały NdereFeN.Chyba z Echa Krakowa. NdereFeN był później, jak przyszło Modern Talking.
ŚWIEŻO MALOWANE
[quote='awaria' pid='1207916' dateline='1482790275']
Czy Szyszka czasami nie pojawiał sie na Pasach????
Taką ciekawostkę znalazłem :
są trzy części
https://www.youtube.com/watch?v=QiERDSVmj5s
[/quote]
jego akurat nie kojarzę na Pasach, ale jest to do dzisiaj dobry kumpel Cy...y, więc niewykluczone, że pojawiał się przy Kałuży.
47 dni później
- Edytowany
O subkulturach to chyba Sociologia Narodowe Odrodzenie Polskii (Ultra Prawica) ale nie Skinheads jedna Znajoma z Liceum gdy się dowiedziała że symptyzuję z Narodowym Odrodzeniem Polskii powiedziała że jestem jedyną osobą na Górnej Silezii która sympatyzuje z tą Organizacją oraz Rockers czyli dwie subkultury podchodzi to trochę pod RedSkin Może ktoś napisze co daje połączenie NOP i Rockers W Polityce to się nazywa Anarcho-Prawica Chyba
Jeśli się Rozchodzi o Historię Subkultur to już wysoka półka
CRACOVIA 1906 I JEJ BARWY DWIE
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)