Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Jaka subkultura?

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 02.07.2008 o 21:53
      Ostatnia aktywność 12.02.2017 o 21:41
      11632 wyświetleń
    • Kamil_Cracovia

3.6K
      0
    • 31.12.2008 o 01:30
      Post #480810 31.12.2008 01:30
    No w sumie tak! Jak patrzeć na to tak jak Ty to masz rację! Ja akurat lubię ubierać luźne ciuchy, szerokie spodnie itd... chociaż pomału od tego odchodzę, bo jestem starszy i muszę myśleć już o poważniejszym wyglądzie! Ale nigdy nie zmieniłbym subkultury z którą się identyfikuje, bo nie podążam za modą. Chociaż dziś nie zakładam już prawie w ogóle spodni z niskim krokiem to styl myślenia i muzyka pozostały te same! Czasem też lubię zrobić sobie odskocznie z muzyką i posłuchać czegoś innego żeby nie zwariować, ale muzyką nr1 dla mnie będzie zawsze Hip-Hop!
    • Yaguarundi

815
      0
    • 31.12.2008 o 09:10
      Post #480821 31.12.2008 09:10
    EMO są fajne, takie małe słodkie biedne zwierzątka :D (łapiemy jakiegoś na TN2009?) PS. Odpowiedź emo na pytanie o godzinę: [i]Wy mnie nie rozumiecie, wszyscy jesteście tacy sami, idę się zabić... Do jutra.[/i]
    704 dni później
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 05.12.2010 o 13:51
      Post #678391 05.12.2010 13:51
    Pamieta ktoś coś nt. tej bitwy w Nowej Hucie???? Poppersi Poppersi to subkultura powstała w końcu lat 70-ych w Wielkiej Brytanii. W Polsce przejawiała swoja aktywność w latach 1981-85. Na Zachodzie poppersi pojawili się w efekcie popularyzacji dyskotekowego komercjalizmu pojawiającego się w muzyce oraz stanowili stylistyczny wyraz marzeń m..odzie..y z ni..szych klas społecznych o lepszym życiu. Poza Polską i RFN poppersi byli subkultura marginalną i krótkotrwałą Pozwoliło to sądzić, że transmisja tego wzoru do Polski dokonała się właśnie przez RFN, dokąd młodzi Polacy licznie podróżowali już na początku lat 80-ych by popracować ?na czarno? lub pohandlować Z RFN przyszła również moda na turecki fason charakteryzujący polskich poppersów: szerokie, pumpiaste spodnie zwężane ku dołowi, białe skarpetki, mokasyny, fryzura podgolona z długą grzywką Poppersowski styl stanowił modyfikacje znanego z lat 70-ych szpan. Sprowadzał się on do tego, by przynajmniej raz w tygodniu trafiał do dyskoteki, od czasu do czasu znaleść się w kawiarni, zapalić drogiego papierosa i zamówić szampana. Moda na poppersów objawiała w Polsce przede wszystkim młodzieży ze szkół zawodowych, zwykle dzieci z tradycyjnej robotniczej rodziny z wielkich miast. [b]Szczególną sławę poppersi zyskali w Nowej Hucie, gdzie w 1984 roku doszło do kilku regularnych bitew między tamtejszymi poppersami i punkami.[/b] Jak wynikało z publikacji i wywiadów w prasie dla poppersa punk był przedmiotem najwyższej pogardy, ?śmieciem, który musi spłynąć?. Strukturalnie animozja ta przypominała wzory konfliktu między gitowcami i hipisami. Dla poppersa liczył się przede wszystkim dyskotekowy szpan, choć niekiedy wskazywano na ich bardziej konkretne upodobania muzyczne: muzyka new romantic oraz polskie zespoły Kombi, Lady Pank i Republika.
    • pasiasty81

3.2K
      1
    • 05.12.2010 o 15:36
      Post #678404 05.12.2010 15:36
    > Ale nigdy nie zmieniłbym subkultury z którą się identyfikuje, bo nie podążam za modą. Nie chodzi tylko o mode. Czlowiek dojrzewa i przestaje sie identyfikowac z jedna grupa, a zaczyna z inna.
    2213 dni później
    • awaria

1.7K
      1.9K
    • 26.12.2016 o 23:11
      Post #1207916 26.12.2016 23:11
    Czy Szyszka czasami nie pojawiał sie na Pasach???? Taką ciekawostkę znalazłem : są trzy części https://www.youtube.com/watch?v=QiERDSVmj5s
    • the Painter

5.8K
      7.2K
    • 27.12.2016 o 13:19
      Post #1207945 27.12.2016 13:19
    • Edytowany
    [quote='Anonimowy użytkownik' pid='678391' dateline='1291553519'] Pamieta ktoś coś nt. tej bitwy w Nowej Hucie???? Poppersi Poppersi to subkultura powstała w końcu lat 70-ych w Wielkiej Brytanii. W Polsce przejawiała swoja aktywność w latach 1981-85. Na Zachodzie poppersi pojawili się w efekcie popularyzacji dyskotekowego komercjalizmu pojawiającego się w muzyce oraz stanowili stylistyczny wyraz marzeń m..odzie..y z ni..szych klas społecznych o lepszym życiu. Poza Polską i RFN poppersi byli subkultura marginalną i krótkotrwałą Pozwoliło to sądzić, że transmisja tego wzoru do Polski dokonała się właśnie przez RFN, dokąd młodzi Polacy licznie podróżowali już na początku lat 80-ych by popracować ?na czarno? lub pohandlować Z RFN przyszła również moda na turecki fason charakteryzujący polskich poppersów: szerokie, pumpiaste spodnie zwężane ku dołowi, białe skarpetki, mokasyny, fryzura podgolona z długą grzywką Poppersowski styl stanowił modyfikacje znanego z lat 70-ych szpan. Sprowadzał się on do tego, by przynajmniej raz w tygodniu trafiał do dyskoteki, od czasu do czasu znaleść się w kawiarni, zapalić drogiego papierosa i zamówić szampana. Moda na poppersów objawiała w Polsce przede wszystkim młodzieży ze szkół zawodowych, zwykle dzieci z tradycyjnej robotniczej rodziny z wielkich miast. [b]Szczególną sławę poppersi zyskali w Nowej Hucie, gdzie w 1984 roku doszło do kilku regularnych bitew między tamtejszymi poppersami i punkami.[/b] Jak wynikało z publikacji i wywiadów w prasie dla poppersa punk był przedmiotem najwyższej pogardy, ?śmieciem, który musi spłynąć?. Strukturalnie animozja ta przypominała wzory konfliktu między gitowcami i hipisami. Dla poppersa liczył się przede wszystkim dyskotekowy szpan, choć niekiedy wskazywano na ich bardziej konkretne upodobania muzyczne: muzyka new romantic oraz polskie zespoły Kombi, Lady Pank i Republika. [/quote] Now is the 1984.Śpiewał kiedyś punkowiec Jello Biafra z Dead Kennedys. Taki prawdziwy punkowiec, nie taki jak biegali po N.Hucie.Z takim byłem na zimowisku w N.Targu.Skajówa, włosy na cukrze i o3wiście szalik gtsu. Ja jak w 84 dostąpiłem po raz pierwszy zasz3tu oglądania meczu na Ziemi Świętej, to z tego co pamiętam 70-80% średnio co 20 sekund podrzucało zczesane na bok grzywki (niektórym zostały do końca l.80tych).Poppersi. To samo 3tałem o kibicach z Merseyside. Jeden Szkot wspominał, że jak na początku l.80 odwiedzał Liverpool, to 3 na LFC, 3 na Evertonie, każdy kibic przed 20. miał ten tik i regularnie rzucał głową w celu zrzucenia grzywki spadającej na o3.To samo jak zapodam jakiś film o wczesnych Casuals, to sami Poppersi .Nie wiem skąd się wziął ten cały NdereFeN.Chyba z Echa Krakowa. NdereFeN był później, jak przyszło Modern Talking. ŚWIEŻO MALOWANE
    • squier strat

10.1K
      14.8K
    • 27.12.2016 o 21:12
      Post #1207988 27.12.2016 21:12
    [quote='awaria' pid='1207916' dateline='1482790275'] Czy Szyszka czasami nie pojawiał sie na Pasach???? Taką ciekawostkę znalazłem : są trzy części https://www.youtube.com/watch?v=QiERDSVmj5s [/quote] jego akurat nie kojarzę na Pasach, ale jest to do dzisiaj dobry kumpel Cy...y, więc niewykluczone, że pojawiał się przy Kałuży.
    47 dni później
    • bartymeysz

39
      13
    • 12.02.2017 o 21:41
      Post #1218745 12.02.2017 21:41
    • Edytowany
    O subkulturach to chyba Sociologia Narodowe Odrodzenie Polskii (Ultra Prawica) ale nie Skinheads jedna Znajoma z Liceum gdy się dowiedziała że symptyzuję z Narodowym Odrodzeniem Polskii powiedziała że jestem jedyną osobą na Górnej Silezii która sympatyzuje z tą Organizacją oraz Rockers czyli dwie subkultury podchodzi to trochę pod RedSkin Może ktoś napisze co daje połączenie NOP i Rockers W Polityce to się nazywa Anarcho-Prawica Chyba Jeśli się Rozchodzi o Historię Subkultur to już wysoka półka CRACOVIA 1906 I JEJ BARWY DWIE

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie