albo dobra, nic juz.
-
-
Sprawa Lecha Wałęsy
PISZE BO JESZCZE BANA NIE MAM.
Od 20 lat jestem zwolennikiem zarówno dekomunizacji, jak i lustracji.
Dekomunizacja powinna dotyczyć nie wszystkich członków pzpr. Bo nie jest prawdą, że było ich trzy miliony. Było znacznie więcej. Nie można brać "stanu ilościowego" z np. czerwca 1989 roku. Bo byli "towarzysze", którzy zostawali wykluczeni bądź sami występowali wcześniej. Ale by wyjść bądź być wyrzuconym "za drzwi", trzeba było najpierw wejść. Tylko nieliczni pamiętają choćby audycje "Radio Tirana", skąd wieścił np. niejaki Towarzysz Kazimierz Mijał.
Ale i w pzpr było wielu ludzi uczciwych, dobrych... Czasem otumanionych. Choćby Bogdan Lis - jeden z liderów strajków sierpniowych, niemal "ikona".
Do każdego Człowieka należy podchodzić indywidualnie, indywidualnie oceniać.
Dekomunizacja powinna - na prawach równych - dotyczyć również ówczesnych (do 1989 roku( członków i działaczy ZSL, SD, Pax, ChSS, PZKS. Oczywiście, pytanie, co zrobić z "bezpartyjnymi". Tacy też byli, nawet w Sejmie zasiadali... wybrani z list "pzpr".
Lustracja
ktokolwiek, kiedykolwiek, bez względu na okoliczności...
To miał już niemal 20 lat, by do tego się przyznać. Powiedzieć głupie "PRZEPRASZAM". Takie prawo było i jest, że nie trzeba. SZKODA.
PS. Dla Zubereg'a ale i innych Narodowców. Niestety też dla "trzeźwych inaczej Towarzyszów z pzpr" Antoni Dudek - swego czasu, dostał tzw. Nagrodę Młodych im. Pietrzaka - od Pax-u. Jego pierwsza, poważna książka była o Bolesławie Piaseckim.
Właśnie problem dekomunizacji calkowitej oraz sprawa archiwum dawnej służby bezpieczeństwa ciągnie się latami i będzie pewno jeszcze trwał do momentu, póki się nie rozliczymy całkowicie z tą przeszłością.
Podejrzewam jednak, że póki żyją osoby w rządzie niezainteresowane całkowitą prawdą (pewno mają coś do ukrycia), dopóty będą co pare miesiecy jakieś nowe kwiatki wypływać na wierzch - niestety. A jak wypłyną to znów swoje 5 groszy zaczną wtrącać politycy wszelakiej maści i z walki o prawdę zrobi sie walka polityczna.
Nr 18
1981 luty 21, Warszawa - Plan działań przygotowany przez Departament III "A" MSW w razie pozbawienia Lecha Wałęsy funkcji przewodniczącego KKP NSZZ "Solidarność"l
Warszawa, dnia 21 II 1981 r.
TAJNE SPEC[jalnego] ZNACZENIA
KONCEPCJA przygotowania i realizacji działań na przypadek wykonania zamiaru eliminacji Lecha Wałęsy z przewodniczącego KKP NSZZ "Solidarność" przez KSS KOR i elementy "ekstremistyczne"
1. Analiza zjawisk występujących ostatnio w niektórych ogniwach "Solidarności", a głównie na forum Krajowej Komisji Porozumiewawczej wskazuje, że:
1.1. KSS KOR przejawia zamiary zdjęcia bądź doprowadzenia do rezygnacji Lecha Wałęsy ze stanowiska przewodniczącego KKP, jako ,,zbyt ugodowego wobec rządu";
1.2. J[acek] Kuroń przygotowuje klimat do obsadzenia stanowiska przewodniczącego KKP przez osobę oddaną KSS KOR-owi. Realne przesłanki wskazują, że J[acek] Kuroń typuje na to stanowisko Zbigniewa Bujaka, przewodniczącego MKZ Regionu "Mazowsze".
2. Aktualne rozpoznanie wskazuje, że przeciwko L[echowi] Wałęsie opowiedzą się (na forum KKP i w terenie) przewodniczący następujących MKZ: Bujak ("Mazowsze"),
[Jan] Rulewski (Bydgoszcz), [Eligiusz] Naszkowski (Piła), [Andrzej] Sobieraj (Radom), [Andrzej] Słowik (Łódź) oraz osoby związane z KO KKP - ich MKZ-y mogą reprezentować linię obrony Wałęsy): [Lech] Dymarski(Poznań), [Karol] Modzelewski (Wrocław), [Tadeusz] Jedynak
a także eksperci i doradcy związani z KSS KOR we wszystkich ogniwach
3. W obronie Wałęsy opowiedzą się czynnie:
3.1. MKZ w: Bielsku-Białej, Bytomiu, Katowicach, Wałbrzychu, Lublinie, Szczecinie, Krośnie, Rzeszowie i tzw. mniejsze;
3.2. Episkopat Kościoła katolickiego i eksperci ze stowarzyszeń chrześcijańskich;
3.3. Chłopi - w rezultacie udziału Wałęsy w końcowej fazie pertraktacji strajkujących w Rzeszowie i Ustrzykach z rządem.
4. W razie zaistnienia przewidywanej sytuacji planuje się podjęcie szeregu działań obronnych i ofensywnych.
4.1. Polska Agencja Prasowa winna opublikować oświadczenie zawierające tło i przyczyny odsunięcia Lecha Wałęsy ze stanowiska przewodniczącego KKP przez KSS KOR i elementy "ekstremistyczne" w "Solidarności". Projekt oświadczenia winien być opracowany w Zespole Propagandy KC PZPR z wyprzedzeniem;
4.2. Wskazanym byłoby oświadczenie Episkopatu broniące Lecha Wałęsy. Rolę inspirującą winien przejąć Dep[artament] IV MSW;
4.3. Wskazanym jest natychmiastowe spotkanie się z L[echem] Wałęsą przez członka rządu (wicepremiera [Mieczysława F.] Rakowskiego albo ministra [Stanisława] Cioska i opublikowanie komunikatu rzecznika prasowego rządu, w treści którego wyrażony byłby szczery żal z powodu odejścia L[echa] Wałęsy ze stanowiska przewodniczącego Krajowej Komisji Porozumiewawczej;
4.4. Wyprzedzająco opracować treść ulotki w obronie Wałęsy, a przeciwko KSS KOR. Zawierać ona winna:
sylwetkę Wałęsy, odpowiedź na pytanie, dlaczego KOR wykańcza go, akcentować powiązania KSS KOR z zachodnimi ośrodkami dywersyjnymi, ewentualnie, kto występował i głosował przeciwko Wałęsie.
Treść ulotki opracują: Wydz[iał] I i III Dep[artamentu] III-A i Wydz[iał] IX Dep[artamentu] III MSW.
Ulotki winny być rozkolportowane w miejscach publicznych miast wojewódzkich i w dużych zakładach pracy, siłami własnymi SB, po zdjęciu Wałęsy.
4.5. Wszystkie piony operacyjne uruchomią w trybie natychmiastowym sieć osobowych źródeł informacji, zlecając im zadanie wywołania i podtrzymania w miejscach pracy dyskusji na temat odwołania Wałęsy oraz inspirowania innych osób do zadawania pytań działaczom "Solidarności" - kto i w czyim interesie doprowadził do zdjęcia wymienionego oraz żądanie przywrócenia Wałęsie władzy.
4.5.1. Wytypowana sieć winna w trakcie dyskusji wskazywać na KSS KOR i osobiście J[acka] Kuroniajako sprawców "wykończenia" Wałęsy.
4.5.2. Zmasowane działania poprzez osobowe źródła informacji i w drodze ulotkowej winny wywołać powstanie "powszechnej obrony" Wałęsy i potępienie KSS KOR.
4.6. Inspirowanie środków masowego przekazu.
4.6.1. Wytypowani uprzednio redaktorzy telewizji i radia winni przeprowadzać wywiady z robotnikami dużych zakładów przemysłowych, opowiadających się za powrotem L[echa] Wałęsy i natychmiast je publikować;
4.6.2. Dep[artament] II w zakresie możliwości inspirował będzie korespondentów zachodnich do obrony Wałęsy i wskazywania na KSS KOR jako sprawcę "przewrotu" w "Solidarności";
4.6.3. Dep[artament] I spowoduje nadsyłanie z krajów zachodnich, o[d] licznej Polonii, listów w obronie Wałęsy, kierowanych do MKZ dużych zakładów pracy i KKP;
4.6.4. MSZ poprzez swoich pracowników w kraju i za granicą winno podczas spotkań ze swoimi partnerami z państw zachodnich odpowiednio naświetlać fakt usunięcia Wałęsy.
5. Następnym etapem działalności winien być generalny atak na przeciwników Wałęsy - doprowadzenie do ich kompromitacji, izolacji i odsunięcie od wpływów w "Solidarności". W tym celu należy użyć sieci TW oraz inspirować ogniwa "Solidarności" i działaczy w dużych zakładach przemysłowych, które poprzednio występowały w obronie Wałęsy.
OPRACOWANO w Wydz[iale] III Dep[artamentu] III-A [MSW]
Źródło: IPN 0236/277, t. 2, k. 208-211, oryginał, mps.
Jak widzę Wałęsę, to lecę do klopa 3mając lewą ręką napuchnięte policzki i zaciśnięte usta, następnie klękam przed muszlą i wsadzam do niej głowę
Mam podobnie tylko zamiast żygać ślinie się z wkuwienia że taki przygłup jest symbolem Polskiej "niepodległości".
Intelektualne zero i jak sie niestety okazuje TW .Panowie , którzy go bronią- nie mam słow.
Otworzyć archiwa i skonczyć ta farse. Chce wiedzieć kto był bohaterem a kto bucem .
Przecież już wiesz- to o co ci chodzi?
tacy dwaj, niestety muszę Ci powiedzieć że indyferentyzm jest mi coraz bliższy, a spycha mnie ku niemu grupa ludzi, którzy za najwyższy cel stawiają sobie sprawiedliwość dziejową, a obecna jest dla nich nieistotna.
To rodzi chorą sytuację, bo za parę, paredziesiąt lat znów ktoś zamiast dbać o "dziś" będzie się starał posprzątać przeszłość. I znów zaniedba ogrom spraw bieżących, z których będzie się tłumaczył w przyszłości i tak w kółko!
Rozliczaniem przeszłości niech zajmują się historycy i prokuratorzy, no i może Wajda. Reszta niech zadba o moją obecną sytuację. Nie mam nic przeciwko, by prezydentem Polski był człowiek, który współpracował z władzą poprzedniego systemu. Pod warunkiem, że jest to dobry prezydent!
Nie będę przecież wyrzucał 10km nad ziemią ostatniego pilota samolotu, tylko dla tego że np. przespał się z moją żoną! najpierw niech mnie bezpiecznie dostarczy do domu, a potem się zobaczy!
[i]czy to co piszę nie trąci konformizmem?[/i]
Co do Wałęsy to moje prywatne zdanie na jego temat daleko odbiega od ogólnej opinii. Ani nie uważam żeby jakoś wybitnie przyczynił się do upadku systemu, ani nie uważam, że był dobrym prezydentem! Był, bo tak chciał lud! Więc teraz ów lud zamiast szczuć na chłopa, niech się zastanowi sam nad sobą, bo za niedługo kolejne wybory!
Co do otwarcia archiwów, to jestem za a nawet przeciw! Otworzyć, bo jest spora szansa, że dzięki temu za pół roku zamilknie ta cała błazenada! Z drugiej strony po co otwierać, skoro i tak ktoś podpieprzył ileś tam stron na mikrofilmie, a inną część znów ktoś spalił??? Po co więc???
Qrva przeszło mi. Postanowiłem jednak ukarać niniejsze Forum swoją nieobecnością przez wakacje do końca sierpnia 2008 roq. Jest to do tego czasu mój ostatni wpis.
No tylko BEZWZGLĘDNA DEKOMUNIZACJA , ale permanentna trudno Lis też , wszystkich Olszewskiego jako członka PZPR też . TYLKO TOTALNE OTWARCIE ARCHIWÓW tak jak w byłej NRD oczyści atmosferę i będziemy sie spierac o podatek liniowy a nie o te cholerne teczki.
NIECH PLATFORMA z PISem otworza wszystko dla wszystkich i niech sobie ludzie sami ocenią.
Ale funkcjonariuszom od KOmitetu Miejskiego PZPR albo wojewódzkiego ZSL czy SD to bym emerytury zabierał, ni emówiąć już o kapitanach milicji obywatelskiej w szczególności prezesów gts wisła kraków :)
Trudno jak byłes taki głupi i byłes w PZPR to masz dozywotni zakaz pełniea funkcj publicznych i tak powinno być. Co to znaczy że w PZPR byli uczciwi ludzi to jakaś pokraka myślowa to jest nie do zrobienia dla uczciwego człowieka być w PZPR.
WSZYSTKO OTWORZYĆ, i LUDZIOM DAC SPOKÓJ
No to już ostatni: I żaden Pezetpeerowiec uczciwego klubu finansował nie będzie!
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Qrva przeszło mi. Postanowiłem jednak ukarać
> niniejsze Forum swoją nieobecnością przez
> wakacje do końca sierpnia 2008 roq. Jest to do
> tego czasu mój ostatni wpis.
yes ! yes ! yes !
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> No to już ostatni: I żaden Pezetpeerowiec
> uczciwego klubu finansował nie będzie!
>
Jak zwykle - niesłowny :-(
Qrva przeszło mi. Postanowiłem jednak ukarać
> niniejsze Forum swoją nieobecnością przez
> wakacje do końca sierpnia 2008 roq. Jest to do
> tego czasu mój ostatni wpis.
Allah akbar!
Tak: Zostajecie ukarani moim odejściem. Może kiedyś wrócę. Nie wierzę jednak byście bez'e mnie mogli żyć. Raczej skazani jesteście na powolną egzystencję.
4 dni później
Vojnar Napisał(a):
> No tylko BEZWZGLĘDNA DEKOMUNIZACJA , ale
> permanentna trudno Lis też , wszystkich
> Olszewskiego jako członka PZPR też . TYLKO
> TOTALNE OTWARCIE ARCHIWÓW tak jak w byłej NRD
> oczyści atmosferę i będziemy sie spierac o
> podatek liniowy a nie o te cholerne teczki.
> NIECH PLATFORMA z PISem otworza wszystko dla
> wszystkich i niech sobie ludzie sami ocenią.
> Ale funkcjonariuszom od KOmitetu Miejskiego PZPR
> albo wojewódzkiego ZSL czy SD to bym emerytury
> zabierał, ni emówiąć już o kapitanach milicji
> obywatelskiej w szczególności prezesów gts
> wisła kraków
> Trudno jak byłes taki głupi i byłes w PZPR to
> masz dozywotni zakaz pełniea funkcj publicznych i
> tak powinno być. Co to znaczy że w PZPR byli
> uczciwi ludzi to jakaś pokraka myślowa to jest
> nie do zrobienia dla uczciwego człowieka być w
> PZPR.
> WSZYSTKO OTWORZYĆ, i LUDZIOM DAC SPOKÓJ
>
>
>
> AVE CRACOVIA
(Ja tylko tak przelotnie.)
Czy mógłby ktoś obliczyć jaki procent prezesów Cracovii w jej ponad stuletniej historii było (aktualnymi i byłymi) Pezetpeerowcami? Proszę ich wymienić. Kiedyś przeczytalem gdzieś, być może w Wikipasach, ale teraz tego nie mogę znaleźć, coś takiego, że po Żurze (?) nastapiła prawie 40 letnia era prezesów Pezetpeerowców. Jeżeli mi się coś pi.erdoli to z góry serdecznie przepraszam, ale piszę w dobrej wierze, pamiętając że coś takiego widziałem.
Jeżeli przez prawie 40 lat prezesami byli Pezetpeerowcy, a od 2004 roq znowu są (przynajmniej jeżeli chodzi o spółkę), to Cracovia powoli zbliża się do takiego momentu, że w jej historii połowa czasu na czele stali jacyś Pezetpeerowcy.
Być może taki "peak oil" już nastąpił (kwestia czy podczas przerw wojennych Cracovia miała prezesów - nie wiem).
Rozumiem, że prezesowstwo podczas Komuny było narzucane, ale przecież było to jednak prezesowstwo Cracovii. Poza tym po wyzwoleniu spod Komuny Cracovia powinna się oddalać od takiego "peak oil".
Jeżeli zaś liczyć od momentu powstania PZPR (1948), a nie od momentu powstania Cracovii (1906), to taki ranking prezesów wygląda miejscami chyba tak jak lista zwycięzców biegu na 200m w historii olimpiad, z tą różnicą, że po nazwisq w przypadq prezesów Cracovii zamiast USA byłoby PZPR.
Nie mam wystarczającej wiedzy statystycznej, więc jeśli mi się coś pokićkało to przepraszam.
Jednak wydaje mi się, że gdzie jak gdzie, ale aqrat w środowisq Cracovii, gdzie aktualnym prezesem spółki jest były Pezetpeerowiec, a w dawniejszych czasach od Pezetpeerowców się roiło, atak na PZPR wydaje się czymś niezrozumiałym.
PS
O "prawie czterdziestoletnim partyjnym prezesowstwie" w Cracovii znalazłem tu:
http://www.kscracovia.com/historia.html
I jeszcze jedno: Jak widać ch.ujów jest tu więcej. (Tak się tutaj nazywa ludzi, którym widok Wałęsy wywołuje odruch wymiotny. Ja do nich należę bezwzględnie.)
FA
W jaki sposób sbecja niszczy Wałęsę?
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
Niestety, wbrew woli ale z obowiązku.. muszę coś napisać:
- UWAGA: PAX-owiec za kilka dni odbierze osobiście Tytuł Honorowego Obywatela Królewsko - Stołecznego Miasta Krakowa.... kto, za co? może Wikipedia podpowie, choć wątpię
- czy coś w tym dziwnego, skoro Prezydentem Miasta jest były pezetpeerowiec? I dziwne, że miasto, słynące z konserwatyzmu i sprzeciwu wobec peerelu takowego wybrało. Tym bardziej ten sprzeciw dziwnym był i jest, że takowym zarażono nowoczesne i w pełni socjalistyczne miasto/dzielnicę. A ona stała na przedzie oporu wobec tegoż peerelu i pezetpeeru. Ilu dyrektorów HiL-u (łącznie z wicedyrektorami i 1. sekretarzami tamtejszego kz pezetpeer) nie było w pezetpeerze? A tu taka niewdzięczność....
dzwonili kumple z GW że jutro w Gazecie wielki artykuł Michnika pt.
.... i po co to..... Michnik jest żałosny.....
RoMan... jeżeli tak, to płytki, bardzo płytki pomysł "marketingowy". O ile ktoś ma "pamięć"
W dzisiejszej GW, w kolejnym odcinku o Wałęsie SAMOBÓJ.... nie można zmienić JUŻ Redaktora Naczelnego, bo to JUŻ SPÓŁKA PRYWATNA.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)