A jak to bywa u innych... Fragment wywiadu z Maciejem Sadlokiem p.t. "Tata przeze mnie płakał"
==
[...]
Łukasz Olkowicz:
Pański ojciec należał do "Klubu Oszalałych Rodziców", czyli tych rodziców, którzy zaplanowali kariery swoich dzieci w najdrobniejszym szczególe?
Maciej Sadlok:
Nie, ale zrobił dla mnie bardzo dużo. Nie zmuszał mnie do kopania piłki i zostawił swobodę przy wyborze dyscypliny. Znałem chłopaków, bez talentu, których ojcowie marzyli o wielkiej karierze syna i siłą wyganiali ich na treningi. Mnie nikt wypychać nie musiał. Pochodzę z Dankowic, to wioska koło Bielska-Białej, która liczy 2,5 tysiąca mieszkańców. Tata wymyślił sobie, że stworzy tam klasę sportową dla takich dzieciaków jak ja. Kuratorium na początku nie chciało o tym słyszeć. "Na wsi takich klas nie robimy" - ciągle słyszał. Ale zaciął się i postanowił walczyć. Jego upór się opłacił i dostał pozwolenie na eksperymentalną klasę. Jeździł po okolicy i namawiał najzdolniejszych chłopaków do zmiany szkoły.
Łukasz Olkowicz:
Miał pan kompleksy z tego powodu, że pochodzi ze wsi?
Maciej Sadlok:
Mnie i kolegom pomogły umiejętności piłkarskie. Szybko zaczęliśmy robić wyniki i sensacyjnie zdobyliśmy mistrzostwo Śląska gimnazjów. Jeśli ktoś z Katowic czy Chorzowa na boisku nazwał mnie wieśniakiem, wtedy go pytałem, jaki jest wynik. Miastowi zaczęli nas szanować i liczyć się z nami, bo odnosiliśmy sukcesy.
Łukasz Olkowicz:
Ojciec wpadł na pomysł klasy sportowej ze względu na pana? Chciał mieć syna dłużej na oku?
Maciej Sadlok:
Myślę, że zrobił to dla mnie. Tata został naszym wychowawcą. Zajęcia w szkole zaczynaliśmy o siódmej rano. Jeden z chłopaków spod Oświęcimia dojeżdżał 15 kilometrów. Połączenie z Dankowicami nie było najlepsze i musiał wyjeżdżać już o w pół do szóstej rano. Tata codziennie odbierał go sam z przystanku i przywoził do naszego domu, gdzie czekało na niego śniadanie. Potem ojciec odwoził nas obu do szkoły i jechał na dworzec kolejowy po innych chłopaków.
Łukasz Olkowicz:
Ile razy tata przez pana płakał ?
Maciej Sadlok:
Dwa razy - po moim debiucie w lidze i w reprezentacji. O tylu razach wiem. I tak mówiąc szczerze, to wcale mu się nie dziwię. [...]
Źródło: Przegląd Sportowy
-
-
[zadowolenie] Grupy Młodzieżowe w Cracovii - temat zbiorczy
Dodam że wczoraj po naszym treningu (cracovia98) miała trening Szkółka w Pasy. Proszę podajcie liczbę dzieci na treningu?
pięcioro?
To może warto oddać dzieciaka do szkółki Szymkowiaka i Frankowskiego?? Nie znam sie na tym za bardzo ale może tam jest lepiej. Zawsze to innaczej. Byli zawodnicy kasy nie potrzebują więc można założyć że całość kształtowania młodych grajków wygląda troche bardziej rzetelnie.
A może byś zaczął chodzić na Reymonta? Może tam jest lepiej? Zawsze to inaczej.
Cracovia Piaski Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> To może warto oddać dzieciaka do szkółki
> Szymkowiaka i Frankowskiego?? Nie znam sie na tym
> za bardzo ale może tam jest lepiej. Zawsze to
> innaczej. Byli zawodnicy kasy nie potrzebują
> więc można założyć że całość
> kształtowania młodych grajków wygląda troche
> bardziej rzetelnie.
Osoba pisząca powyższy tekst ma z OBIEKTYWNEGO punktu widzenia rację. Mój moralny obowiązek nawet nie pozwala na porównywanie Ap z Cracovią bo byście się zdziwili, lub okrzyknęli mnie psem wiślackim.Problem naszego Klubu ww temacie polega na tym, że pewne osoby blokują JAKIEKOLWIEK pozytywne działania ku rozwojowi.
Trener Górecki ( notabene zwolniony z MKS ) podjął heroiczną walkę ku odgruzowaniu szkolenia w Cracovii - Stowarzyszeniu Młodych Talentów.
Generalnie - praca Trenerów ( zarabiających 600 pln ) i rodziców nie jest doceniana, a wręcz blokowana!!!
Może o to chodzi niektórym, aby z tej mąki wyszedł zakalec...?
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A może byś zaczął chodzić na Reymonta? Może
> tam jest lepiej? Zawsze to inaczej.
Szanuję Ciebie i nie tylko ja, za to co zrobiłeś i robisz dla Cracovii. Niestety w Młodej Cracovii jest źle/bardzo źle i "kasowanie" forumowicza(kimkolwiek by nie był) tekstem typu "jak ci się nie podoba to wypierd. na Reymonta jest w obecnej sytuacji zamiataniem naszych problemów po dywan.
Jim- wiem doskonale, jak fatalnie wygląda sytuacja. I bardzo nad tym ubolewam, jak również nad tym, że nie jestem w stanie nic w tym momencie pomóc.
Ale zawsze, powtarzam- zAWsze, jak ktoś z podobnymi tekstami wyskoczy na tym forum, będę mu proponował wycieczkę tam, gdzie trawa wydaje się bardziej w gwiazdki.
Rozumiem - jeszcze raz dziękuję za wcześniejsze próby pomocy dla pasiastych dzieci. Wg mnie sytuacja jest na tyle zaawansowana, że albo to się rozleci , albo wyewouluje.
rmszar, jesteś ojcem ? Jeżeli nie jesteś, to dyskusja z Tobą o dobru własnych dzieci, jest jak z niewidomym o kolorach....
Gra dzieci w pewnym wieku, ma być dla nich zabawą, rozwojem fizycznym, robieniem czegoś dla zdrowia a nie wysiłkiem dla egoistycznych pobudek przeważnie tatusiów (sorki, ale wiem o czym mówię-sukces dziecka jest sukcesem tatusia, często kosztem jego zdrowia) Jak czytam wpis, że gdzieś mają sukces sportowy większy, to mnie krew zalewa. Sukcesem rodzica będzie ,jak dzieciak pokocha grę w piłkę, pokocha to co ON robi,pokocha robić to w Cracovii - TYLE ! Reszta sama przyjdzie....Dajcie na luz dzieciakom, bo z czasem przegracie jak JA przegrałem :(
12 dni później
Drużyna Cracovii triumfowała w Halowych Mistrzostwach Krakowa trampkarzy młodszych. W finale turnieju "Pasiaki" wygrały z Hutnikiem Kraków 2-0, po golach Filipa Frosztęgi i Patryka Biernata.
[b]Ćwierćfinały[/b]
Hutnik I Kraków - Borek I Kraków 2-0
TS Wisła I Kraków - Jadwiga I Kraków 1-0
Krakus I Nowa Huta - Górale Nowy Targ 5-0
Cracovia I - Krakus II Nowa Huta 4-0
[b]Półfinały[/b]
Hutnik I Kraków - TS Wisła I Kraków 1-0
Krakus I Nowa Huta - Cracovia I 1-1, karne 0-2
Finały
[b]Mecz o 3. miejsce:[/b]
TS Wisła I Kraków - Krakus I Nowa Huta 3-1
[b]Mecz o 1. miejsce[/b]:
Cracovia I - Hutnik I Kraków 2-0
Byłem widziałem Gratulacje !Fajna gra i bezdyskusyjne zwycięstwo.
Gratulacje :) To kolejny rocznik trenera Góreckiego, który swój pierwszy rocznik 1989 doprowadził do mistrzostwa Polski. Co najlepsze, wielu tych mistrzów grało w Cracovii od naprawdę małego dzieciaka, a trzech było z pierwszego naboru!
9 dni później
http://www.terazpasy.pl/index.php/cr_site/wywiady/wywiady_teraz_pasy/miroslaw_gilarski_liga_mistrzow_w_naszej_szkole_mozna_realizowac_nawet_takie_marzenia
dobry pomysł z tymi SMS-ami
Pomimo naszych wielkich problemów w Stowarzyszeniu, wraca do Cracovii nasz syn.
Wasze, drodzy pasiaki dziecko. Wraca bo woli być wychowankiem prawdziwego Klubu - a nie "wynalazku" typu AP- to jest decyzja 10-latka . Krecik - jesteśmy dumni z tej decyzji i życzymy powodzenia!
5 dni później
No i jak widać na przykładzie hokeistów Podhala że warto inwestować w młodzież. Panie Profesorze trzeba się zastanowić czy nie warto inwestować w sport młodzieżowy i wcale to Pana kosztować nie będzie. Daj niektórym szanse i nie pozwól Tabiszowi i innym się wcinać.
5 dni później
Nowy pomysł gościa co się nie wtrąca. Treningi w okresie wiosennym mają się odbywać od godziny 15,30 do 17,00, Podobno od 17 jest komercja.
Może nie do końca związane z tematem, ale w jakis sposób można sobie porównać, jak w skrócie wygląda praca z młodzieżą w VFB Stuttgart. Poniżej link do wywiadu z prezesem rady nadzorczej Górnika oraz jednym z 45 tys członków tego klubu, Michaelem Muellerem
http://www.sport.pl/pilka/1,70989,7685545,Szef_rady_nadzorczej_Gornika_Zabrze__Futbol_w_Polsce.html
Alex czytam ten watek systematycznie choc" natura "nie dala mi syna - o co chodzi teraz z ta komercja ?
Tzn, że po godzinie 17-tej Klub komercyjnie wynajmuje boiska firmom itp . Godziny treningów w Cracovii są takie, jakby wszyscy rodzice byli bezrobotni.
Rozumie - dziekuje za odpowiedz. JAKIE GODZINY SA NAJLEPSZE DLA RODZICOW/MLODYCH PILKARZY ?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)