krótkie podsumowanie weekendu
pt wieczór 2.4 L w 3 osoby (należy odjąć dwa słabe drinki na Belluni)
sobota rano browar na 2, potem po 100 ml cytrynówki i 100 ml grepefruitowki na spacerku po retkini ... nie trudno się domyślić że była poobiednia dżemka :)
sobota wieczór .. powtórka z rozrywki ... dwie krowy na 2ch
-
-
Procenty %%%
heheh awb miał rację rambo jesteś uzależniony
;)
uzależniony byłbym jakbym napisał że dzisiaj pije 300 ml :), czego nie zrobię .. tzn. nie napiszę :)
Myślę, że odpowiedni temat.
Czy ktoś jest tutaj bardziej w temacie browarniczym?
Mam na myśli kupowanie piw z mniej znanych browarów (rzemieślniczych) takich jak AleBrowar (on dopiero buduje własny prowar), Pinta, Artezan, Widawa, czy trochę większe jak Amber, Cornelius
oraz zagraniczne - te trudniej dostępne.
Ja swoją wiedzę czerpię z wielu blogów piwowarskich np tego:
http://thebeervault.blogspot.com/
albo
http://blog.kopyra.com/
Ostatnio mam fazę na piwa pszenicznę, głównie witbiery (styl belgijski) oraz popularne teraz IPA (India Pale Ale) - mój ulubiony to Rowing Jack z Ale Browaru (w chuj gorzki - 80 IBU). Ciekawi mnie ile osób ma taką zajawkę na ten temat (picie piwa z sprawdzaniem barwy, zapachu, gęstości, nachmielenia itp ;) )
mój kolega piwosz przesiadywał na piweczko.org, a widawa jest w łódzkiem :)
Widawę znam stąd, że powyższy piwowar Tomasz Kopyra (z tego blogu) właśnie współpracuje z Browarem Widawa i wydaje piwa pod szyldem "Kopyr&Widawa" ;)
Pinta niedawno informowała, że butelkuje już najnowszą warkę Ataku Chmielu i wysyła w Polskę. Wczoraj przyjechała do Krakowa, dlatego byłem w House of Beer na Tomasza zdegustować ten rarytas i panowie - to się nazywa piwo (prawie) idealne ;) Mocna goryczka na poziomie ok. 60 IBU (konkurencyjny i osławiony Rowing Jack z AleBrowaru ma aż 80, jednak o dziwo jest mniej wyczuwalna, choć oba piwa są bardzo bardzo podobne). Gatunek to American India Pale Ale. Bardzo gorzki, stosunkowo mocny (ekstrakt 15% wiec i alk ok 6%). Piwo przyciąga swoimi kilkoma smakami następującymi po sobie - przed przełknkęciem, po przełknięciu i już po wypiciu. W zapachu można wyczuć aromaty cytrusowe (powstałe naturalnie podczas procesu warzenia piwa).
Możnaby się długo rozpisywać, jednak najlepiej przejsc sie samemu i radze sie spieszyc poniewaz czuje ze zejdzie szybko. Moim zdaniem bardziej wyrazisty i przyjemny w piciu niż Rowing Jack, mimo że oba te piwa to klasyki w swoim gatunku. Powinien być także dostępny w Świecie Piwa na Karmelickiej (sklep) oraz na pewno w pubach Omerta i Strefa Piwa na Kazimierzu. Polecam!
"Atak Chmielu" piłem jakieś pół roku temu. Ledwo dopiłem to do końca, smaczne ale szybko "zapycha". Potem nie miałem już nawet ochoty na zwykłe jasne piwo. "Atak Chmielu" jest dobry jak ktoś chce ograniczyć spożywanie piwa :D
House of Beer powiadacie i Atak Chmielu.
Karczu Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> "Atak Chmielu" piłem jakieś pół roku temu.
> Ledwo dopiłem to do końca, smaczne ale szybko
> "zapycha". Potem nie miałem już nawet ochoty na
> zwykłe jasne piwo. "Atak Chmielu" jest dobry jak
> ktoś chce ograniczyć spożywanie piwa :D
Po prostu to są piwa do których trzeba się przekonać ;) Mi szczerze nie smakowały te wszystkie piwa "niszowe" dopóki nie zacząłem się bardziej interesować piwowarstwem i dostrzegać tam różnych ciekawych rzeczy ;) Myślę, że przeciętny Polak pozostanie przy Lechu, Tyskim itp, ale muważam, że warto czasem wydać złotówkę-dwie więcej i spróbować czegoś innego ;)
Z takich bardziej popularnych to polecam Obolony i to właściwie wszystkie (te dostępne w Polsce) w kolejnośći:
1. Biały (witbier)
2. Pszeniczny
3. Soborne
4. Magnat
5. Aksamitne (coś w stylu altbiera)
6. Porter
Karczu - jeśli nie piłeś witbiera z browaru Pinta - Viva la vita, to polecam - lekki :)
p.s.
W House of Beer codziennie jest piwo dnia za 5zł, więc myslę że aż tak drogo tam nie jest ;)
A ja 2 "jabcoka" angielskiego :D
I jest dobrze , i jest super...muza gra dalej.
Pozdro Bart.
Izbiku a sam sie smiales ze mnie jak pijalem ciderki:P:P:P:P
Nie ,nie - VP creme to nie byle jaki cider! :D
Kruszyna Ty wciaz w okolicach Londka?
Moze wpadniesz do mnie na mecz- kiedy Orange pusci na zywo oczywiscie.
Raz juz bylismy blisko...
Mimo picia niszowych piw i tak uważam, że najlepszym wynalazkiem jest ruski szampan (igristoje) ;) Tanie, dobre, szybko wchodzi ;)
izbik Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie ,nie - VP creme to nie byle jaki cider! :D
>
> Kruszyna Ty wciaz w okolicach Londka?
> Moze wpadniesz do mnie na mecz- kiedy Orange pusci
> na zywo oczywiscie.
> Raz juz bylismy blisko...
Siemanko Izbiku!
Ja dalej w okolicach Ladka i nie widze najmniejszych problemow ze wspolnym ogladaniem meczyku.
Weekendy mam wolne wiec wsiadam w metro i na Wembley;)
Tylko w dniach 22-26marca jestem w Sztokcholmie a mecz z Zawisza odpada bo sasiad Zawiszak i bede z nim ogladal i mam nadzieje kolejny raz patrzyl jak sie wkurwia po porazce:D
[quote]
> Po prostu to są piwa do których trzeba się
> przekonać ;) Mi szczerze nie smakowały te
> wszystkie piwa "niszowe" dopóki nie zacząłem
> się bardziej interesować piwowarstwem i
> dostrzegać tam różnych ciekawych rzeczy ;)
> Myślę, że przeciętny Polak pozostanie przy
> Lechu, Tyskim itp, ale muważam, że warto czasem
> wydać złotówkę-dwie więcej i spróbować
> czegoś innego ;)[/quote]
Dokładnie, ja zaczynałem od Ciechana, póżniej doszły inne ciekawe piwa czeskie, niemieckie, belgijskie. Następnie zacząłem się interesować stylami piwnymi i doszły holenderskie, amerykańskie i szkockie.
Później kolejnym krokiem w piwnej edukacji było warzenie swojego piwa i tak zostało do dzisiaj :). Teraz wolę iść do Strefy lub Omerty, wydać 13-18zł za piwo i ze smakiem zdegustować, niż pić te syfy koncernowe, po których boli głowa i brzuch.
Wczoraj w Strefie zdegustowałem Imperial Stouta Yeti z browaru Great Divide, na którego czekałem od listopada, po prostu niebo w gębie! :)
P.S. A dzisiaj sobie uwarzę ESB :)
No i nie dotarłem do HoB, klasycznie wielopiwnie okocimiowo nieopodal HoB.
pzdr Izbik
kiedy jakieś bro u rogatego na balkonie?
@manolo1 Mi niestety nieodpowiada położenie i godzina otwarcia Omerty i Strefy Piwa przez co nigdy tam nie byłem,choć ciagle sie wybieram. Stylami piwnymi interesuje sie z dwoma kolegami tak zaawansowanie dopiero od kilku miesiecy. Wolę rzadziej sie napic ale czegos lepszego niz ciagle pic tyskiego ktorego kazda warka jest identyczna i od dawna smakuje tak samo
W wakacje zamierzamy kupic pierwszego brewkita i sprobowac cos uważyć, a marzeniem wiadomo jest osiagnac cos wiecej, ale to sie jeszcze zobaczy ;)
Z English Pale Ale znam piwo Spitfire ale niestety tylko z opowiadań. Kiedyś trafiło do HoBa ale nie zdążylem na nie.
Zdazylem natomiast fartem na Koniec Świata z Pinty i to za darmo, bo dziewczyna na barze nalała do szklanki na dnie do degustacji, posmakowało, więc poprosilem cale ale kran zaczal sie.krztusic i w ten sposob dostalem pol szklanki jednego z ciekawszych piw jakie piłem gratisem ;)
To piwo to fińskie sahti warzone przy otwartych kadziach i nabierane chochlami podczas roznych etapow fermentacji, dlatego można powiedziec ze w poniedzialek smakuje inaczej niz w piatek, a do tego juz zbutelkowane tez czesciowo.fermentuje.
[quote]new211 Napisał(a):
> W wakacje zamierzamy kupic pierwszego brewkita i
> sprobowac cos uważyć, a marzeniem wiadomo jest
> osiagnac cos wiecej, ale to sie jeszcze zobaczy
> ;)
>
> Z English Pale Ale znam piwo Spitfire ale niestety
> tylko z opowiadań. Kiedyś trafiło do HoBa ale
> nie zdążylem na nie.[/quote]
Dajcie sobie siana z brewkitem, szkoda czasu, polecam od razu zacieranie :)
Angielskie Śniadanie Pinty jest w stylu ESB, mi bardzo zasmakowało o postanowiłem uwarzyć, polecam!
Jeżeli pasuje Ci umiejscowienie HoB to nie widzę problemu podejść 15 min na Kazimierz do Omerty lub Strefy, a naprawdę warto.
W HoB wkurza mnie strasznie jak ludzie piją piwa z butelek, nie wiem jak można Atak Chmielu czy Rowning Jacka z butelki żłopać.
Dla mnie jak nie ma lanego piwa w knajpie/pubie to w butelce nie kupuję, mogę iść do sklepu kupić i się napić w domu.
.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)