Z Interii
Wygrana Cracovii, debiut Węgrzyna
27.07.2003 19:53
W towarzyskim meczu piłkarskim drugoligowa Cracovia pokonała pierwszoligową Polonię Warszawa 2:1 (1:1).
Bramki - dla Cracovii: Marcin Makuch (3), Łukasz Szczoczarz (67), dla Polonii: Igor Gołaszewski (23-karny).
W Cracovii zadebiutował obrońca Kazimierz Węgrzyn, który ostatnio grał w Widzewie Łódź. Węgrzyn miał także propozycję gry z Garbarnii Szczakowianki, ale ostatecznie wybrał Kraków. Kontrakt podpisał na rok.
- Ponieważ Szczakowianka nie mogła się zdecydować, czy podpisać ze mną kontrakt, czy też nie, przyjąłem ofertę Cracovii - powiedział Kazimierz Węgrzyn. - Wybrałem tę drużynę z kilku względów. Jest to solidny zespół, który ma silnego sponsora. Zapowiada walkę o wejście do ekstraklasy. I nie są to tylko pobożne życzenia działaczy. Ponadto chciałem powrócić do Krakowa, gdzie mam dom. W tym mieście mam zamiar osiąść na stałe.
W Polonii Warszawa testowany był Andriej Lionski z Dynama Kijów, ale trener Krzysztof Chrobak nie był zachwycony jego grą. Pojawił się też Zbigniew Murdza, który kiedyś grał w zespole "czarnych koszul", ale ostatnio występował w Miedzi Legnica.
Zwycięstwo drugoligowców było szczęśliwe. Polonia nie wykorzystała rzutu karnego, a pechowym strzelcem był Maciej Nuckowski, który trafił piłką w słupek. Ponadto warszawianie zmarnowali kilka doskonałych pozycji strzeleckich, Bartosz Tarachulski i Zbigiew Murdza nie potrafili posłać piłki do siatki z trzech metrów.
- Jestem zadowolony z postawy mojego zespołu - powiedział trener Cracovii Wojciech Stawowy. - Piłkarze wykazali dobre przygotowanie fizyczne i szybkościowe. Zdarzały nam się błędy w obronie, a także w ataku, ale mamy jeszcze dwa tygodnie na ich wyeliminowanie. Jestem dobrej myśli. Skład drużyny jest już zamknięty. Transfer Węgrzyna był ostatnim wzmocnieniem przed nowym sezonem.
- Pokazaliśmy, że potrafimy sobie wypracowywać dobre sytuacje strzeleckie, jednak gorzej było ze skutecznością - dodał trener Polonii Krzysztof Chrobak. - Nie zamknęliśmy jeszcze składu. Poszukujemy zwłaszcza bramkarza, bo mamy tylko jednego, który ma pierwszoligowe kwalifikacje. W meczu z Cracovią bramkarzem rezerwowym był junior. Do Krakowa przyjechaliśmy na koszt gospodarzy, którzy zapewnili nam także bezpłatny pobyt.(PAP)
-
-
Cracovia - Polonia
Generalnie wszyscy OK z wyróżnieniem jak wyżej: Makuch, Węgrzyn, Cabaj, Szczoczarz. Reszta solidnie. Będzie z tego super ekipa. Trwogą napawa jedynie skuteczność Ankowskiego - co się z nim dzieje ?
I jeszcze jedna informacja : na meczu pojawił się z dziewczyną Robert Ziółkowski. Po cywilnemu.
Czy ktoś wie dlaczego nie pojawił się na sparingu Kocyba ?
widzialem wlasciwie tylko 2 polowe, ale pochwalilbym najbardziej Szczoczarza i Szwajdycha. na plus zagrali Zawadzki i Cabaj, na minus - Ankowski.
Wydaje się, że zgodnie z tym co powiedział Stawowy skład jest już zamknięty. Kocyba miał pewnie być alternatywą w chwili gdyby Węgrzyn nie wyraził zgody.
Moje oceny:
Najlepszy zdecydowanie Makuch, w pierwszej połowie rządzili na boisku z Nowakiem, ta para skrajnych pomocników jak się dotrze to może być niezły czad, już teraz ich wymiana pozycji, kilkudziesięciometrowe dogrania są klasa
Olszewski - dziwne kłopoty z łapaniem prostych piłek, parę chaotycznych interwencji, trudności przy wyprowadzaniu piłek
Węgrzyn - wiadomo spokój i opanowanie,
Miłkowski - parę niezłych interwencji
Baster - pamiętam go w lepszej formie ale myślę że będzie coraz lepiej
Wacek - trochę słabszy występ, bezsensowny karny, w drugiej połowie trochę lepiej niż w pierwszej, jedno dobre wyjście
Ogólnie oceny obrony na pewno trochę zaniżone przez brak zgrania - będzie lepiej
Makuch, Nowak - spokojnie mogliby grać już teraz w I lidze
Giza - na swoim poziomie
Baran - ten to potrafi podnieść ciśnienie, sporo głupich strat w środku boiska, przez co kilkakrotnie pachniało bramką, szczerze powiem nie wiem dlaczego Stawowy na niego stawia, może na treningach pokazuje więcej niż na meczu
Bania - na swoim poziomie
Ana - trochę żywszy niż na wiosnę
Cabaj - dobry przy wyprowadzaniu piłki, niepewny jak zwykle na przedpolu, niezła obrona w końcówce, jak poprawi psyche, to może być b. dobrze
Szczoczarz - gdyby grał od początku pokazałby jeszcze więcej - w drugiej połowie nie grał już Nowak i sam Makuch trochę siadł - mniej dograń, większość osób już teraz widzi go w wyjściowej jedenastce, kto obok niego? chyba jednak Ana
Zawadzki - weszli razem ze Szwajdychem i sporo namieszali, mam nadzieję, że wreszcie się przełamie, a może na obozie to już się stało, oby, bo ma papiery na grę z pewnością, tylko czegoś brakuje
Szwajdych - podobnie jak Zawadzki niezły występ, po jednej z ich akcji usłyszałem taki komentarz: "Ty k.., widziałeś to, normalnie Real"
Dudzio, Hajduk, Świstak - bez historii
Dzięki za informację.
a widzów spokojnie ponad 1,2 tys, nie wiem ile tam wchodzi, stawiam jakieś 1,5 tys.
na chat!
Po dzisiejszym sparingu pewniakami w jedynastce powinni być:Nowak,Makuch,Szczoczarz,Węgrzyn i
Cabaj.Odnośnie frekwencji to pani Manuela powiedziała,że sprzedano tysiąc biletów,a te setki które powchodziły za free po frajersku to już inna sprawa.Głupio wydać 5 zł na Cracovie.....
Oglądam sobie Eurosport news a tu na dole drukują : "W towarzyskim meczu rozegranym w Krakowie Cracovia pokonała Polonię Warszawa 2:1".
dobrze poinformowana stacja ...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)