Korzysta ktoś, może się podzielić spostrzeżeniami, uwagami, poradami, celem podpowiedzi w co się zaopatrzyć, na co zwracać uwagę itp. Jakie są koszta, jakie oprogramowanie do nawigacji itp. Nie muszę dodawać ze chodzi o sprzęt do auta.
-
-
Nawigacja satelitarna i CB RADIO
Demek ...
na początek pytanko jaki masz telefon komorkowy ...
jezeli cos z wyższej półki to byc moze wystarczy Ci dokupienie modułu GPS ...
ale musisz miec koma z symbianem albo windows mobile ...
a generalnie polecam palmtopa ...
wszystko w jednym i zawsze pod reką ...
na polskim rynku nr w tej chwili to Ameo ...
[url]http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1177[/url]
tu masz cos o samej nawigacji ...
[url]http://www.swiatgps.pl[/url]
koszt to ok 400-700 zl za porzadny uzywany palmtop, 1200-2500zl za wypasiony sklepowy.
automapa 700 zl ale mozna tez dorwac ja za darmo.
modul GPS 150-250 zl.
teoretycznie jak chcesz palmtopa uzywac tylko i wylacznie do nawigacji to moglbys sie z uzywanym lacznie z modulem GPS zmiescic w 400 zl, ale to sa slabe palmtopy - odpada wtedy sporo innych bardzo ciekawych zastosowan szczegolnie rozrywkowych.
Co mozna zrobic na palmtopie, jak i za ile? - zapraszam na moje forum [url]http://www.pda-forum.info[/url]
Nie polecam ci nic z zintegrowanym GPSem, w szczegolnosci nic producji Mitaca (np. palmtopy Mio). Najlepiej zainwestuj w HP iPAQ albo Dell Axim, ewentualnie jakiegos Looxa
komórka: moto k1, niby górna półka, ale chyba nie ma tego oprogramowania, czy czego tam potrzeba
generalnie jest tak: nawigacja - urządzenie może być używane, automapa 3,0 musi na nim chodzić - oprogramowanie już mam ;) więc rozumiem że używanego palma z wbudowanym głośnikiem do 400 zł można dorwać? a co do CB? czym się kierować? jaki są ceny? pewnie cena anten zależy od ich zasięgu?
automapa 3.0? toc to zabytek. co najmniej 3.9.7 albo 4.1 :)
nie palma tylko palmtopa a dokladniej PDA.
do czego chcesz ten cb uzywac? jakie odleglosci i stopien profesjonalizmu (np. polowki) ?
Demek nie obraź sie ale zadna motorola to nie jest górna półka ...
najlepiej zakupic jakies PDA + modół GPS to jest optymalny komplet ...
jak bedziesz potrzebowal pomocy z wyborem PDA czy wogole czymkolwiek zwiazanym z PDA :) to wal smialo na priv, a najlepiej na moje forum.
nie obrażam się, sądziłem po cenie, bo na pudełku że niby ponad 2 tysie kosztuje ;) ale w służbowych z rozdania za dużego wyboru ni ma, odezwę się Dinth niebawem w tej sprawie na priv.
A co do CB macie jakieś doświadczenie?
takie ciut ciut, bawilem sie kiedys CB na dosc fachowym sprzecie, ale nigdy w to nie wnikalem glebiej, tak jak w PDA na przyklad :)
tu masz troche o nawigacji ...
[url]http://www.sonyericsson-sklep.pl/index.php?s=g&mod=grupa&man=tresc&act=list&grupabfcid=15&PHPSESSID=55f7a3a590f31c21762b046d0e8bd862[/url]
mój kumpel ma ten droższy modół i jest zachwycony ...
co do CB ...
pierwsza sprawa czy będziesz tego uzywał tylko w Polsce czy w Europie rownież ?
jezeli w Polsce to podstawowe radio + najlepsza antena
jezeli w Europie to radio z mozliwościa zmiany częstotliwości fal bo w roznych krajach działa na róznych częstotliwosciach + najlepsza antena ...
;)
na drodze sa tez przydatne takie rzeczy jak polowki czy calkowicie wolna i szeroka regulacja czestotliwosci (w niektorych krajach dobrze jest posluchac co tam policja w radiu nawija :)
Dinth Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> na drodze sa tez przydatne takie rzeczy jak
> polowki
połówka zawsze się może przydać, ale raczej pasażerowi, bo kierowca nie powinien pić :D
Ja mam SPV M3000 z I-GO 2006 r na całą Europe i jestem zadowolony polecam ,do zakupu trzeba dodać Gps za 200 zeta i karte 2GB na wszelki wypadek za 100zeta powinno hulać.
Wizard (m3000) - ma fanatykow tyle co atari swego czasu, na szczescie troche lepszy sprzet:) boli w nim tylko masakryczny procesor.
maaciek: zapraszam na pda-forum.info. nie wiedzialem ze tyle uzytkownikow PDA wsrod Pasiakow :)
10 dni później
gdzie w Krakowie można sobie zestroić antene z CBRadio? (Uniden510XL+ML145)
Na oko (a raczej słuch) to odbiera dobrze, ale chciałem sprawdzić jeszcze SWR.
pzdr
nanuko: nie wiem, ale mozesz popytac w sklepach/serwisach CB. Duzy jest naprzyklad na Karmelickiej od strony Podwala po lewej stronie w bramie.
dzieki, zbadam sytuacje ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)