Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Hokejowa Liga Mistrzów

• Hokej
    • Rozpoczęto 09.05.2007 o 22:06
      Ostatnia aktywność 11.05.2007 o 19:38
      1073 wyświetleń
    • Vasago

3.7K
      594
    • 09.05.2007 o 22:06
      Post #351097 09.05.2007 22:06
    Od przyszłego roku ruszą rozgrywki europejskiej hokejowej Ligi Mistrzów, z udziałem 24 drużyn i z pulą nagród w wysokości 16,9 mln franków szwajcarskich - ogłosiła we wtorek w Moskwie Międzynarodowa Federacja Hokeja na Lodzie (IIHF). Dwa najlepsze kluby europejskie zagrają we wrześniu 2008 roku z przedstawicielem NHL w nowym turnieju o nazwie Victoria Cup. Zwycięzca turnieju otrzyma milion franków szwajcarskich (823 tys. dolarów). Reprezentantem NHL w pierwszej edycji nie będzie zdobywca Pucharu Stanleya, ale IIHF ma nadzieję, że w następnych latach to się zmieni. - Naszym marzeniem jest mecz zdobywcy Pucharu Stanleya przeciwko zdobywcy Pucharu Europy - powiedział dziennikarzom szef IIHF Rene Fasel. -------------------------------------------------------------------------------- Szefowie IIHF marzą, by w turnieju brał udział aktualny zdobywca Pucharu Stanleya, ale na razie wystarczy im zespół o "znaczącej historii". Turniej będzie rozgrywany rok rocznie we wrześniu przed startem rozgrywek NHL. Obok zespołu gospodarza zagrają w nim zwycięzca Pucharu Europy i jeszcze jeden czołowy klub ze Starego Kontynentu. Pula nagród będzie astronomiczna jak na europejskie warunki. Zwycięzca dostanie miliona franków szwajcarskich, a pula nagród (indywidualnych i zespołowych) będzie wynosić ponda 16 milionów franków szwajcarskich (czyli 10,2 mln euro). Turniej, który ma nosić nazwę Puchar Victorii (na cześć lodowiska Victoria Skating Rink, na którym rozegrano pierwszy odnotowany w historii mecz hokeja na lodzie) ma za zadanie rozniecić zainteresowanie europejskim hokejem klubowym i pozwolić najlepszym drużynom w Europie zbudować silniejszą pozycję. Pierwszy turniej o Puchar Victorii ma być częścią obchodów stulecia IIHF w 2008 r. źródło: www.hokej24.pl
    • tacy dwaj

10.5K
      1
    • 09.05.2007 o 23:43
      Post #351143 09.05.2007 23:43
    nas nie dotyczy :(:(:(
    • Domin

1.5K
      3
    • 10.05.2007 o 00:45
      Post #351155 10.05.2007 00:45
    Nas jako Cracovii może i nie, ale jakby taki turniej był organizowany gdzieś niedaleko to ja się biję o taki bilet :).. oczywiście bardziej chodzi mi o ten turniej z udziałem ekipy NHL [Victoria Cup], choć takie hokejowe Champions League, jakkolwiek by to nie wyglądało, również chciałbym zobaczyć.. Też czytałem o tym turnieju z udziałem ekipy NHL.. ponoć ma przyjechać Montreal, a to dlatego, że Prezydent IIHF Rene Fasel jest Frankofonem i kibicem Canadiens.. podpadł mi jak cholera..
    • Hattori Hanzo

425
      0
    • 10.05.2007 o 19:05
      Post #351355 10.05.2007 19:05
    tacy dwaj Napisał(a): ------------------------------------------------------- > nas nie dotyczy Dlaczego? :)
    • Vasago

3.7K
      594
    • 10.05.2007 o 21:16
      Post #351379 10.05.2007 21:16
    Hattori Hanzo Napisał: ------------------------------------------------------- > tacy dwaj Napisał: > -------------------------------------------------- > ----- > > nas nie dotyczy > > > Dlaczego? Szanse na załapanie się klubów polskich do tej elity (24 kluby) są praktycznie zerowe.... Nie wiadomo jakie będą kryteria przydziału do tej nowej ligi mistrzów.... Zapewne najwięcej miejsc dostaną Rosja i Szwecja, które mają chyba najmocniejszą ligę w Europie.... Wogóle w całej Europie (licząc Kazachstan) jest co najmniej 15-16 krajów, które mają znacznie lepszą ligę od naszej.... Rachunek jest prosty: wszystkie kraje, które występują w aktualnych mistrzostwach świata (oczywiście bez USA i Kanady), czyli jest ich 14 plus Francja, czy Kazachstan z dywizji I.... Mistrz Polski będzie pewnie musiał grać w jakiś preeliminacjach.... Wogóle o czym tu mówić.... Gdyby nawet jakimś cudem jakiś polski klub dostał się do tej ligi to wyobrażam sobie jaka byłaby kompromitacja.... Pewnie z znajmocniejszymi zespołami Rosji, czy Szwecji wynik by oscylował w granicach 15-20 do zera....
    • Vasago

3.7K
      594
    • 10.05.2007 o 21:20
      Post #351384 10.05.2007 21:20
    Ciekawe też jak będzie system tych rozgrywek....
    • masser

640
      0
    • 11.05.2007 o 10:46
      Post #351483 11.05.2007 10:46
    Vasago z tymi wynikami to troche jednak przesadziles z naszym hokejem az tak zle nie jest jakies dwucyfruwy by zapewne byly ale bez przesady,w naszym rodzimmym hokeju brakuje obroncow , bramkarze sa np juz calkiem przyzwoici paru napadziorow mamy, problem jest raczej w organizacji ,braku kasy oraz malej ilosci czynnych zawodnikow ale mysle ze polski zespol skupiajacy wszystkich najlepszych z naszej ligi wzmocniony dobrymi starinieri ( najlepiej z rosji.....) wielkiego wstydu w takich rozgrywkach by nie przyniosl.
    • Domin

1.5K
      3
    • 11.05.2007 o 14:10
      Post #351507 11.05.2007 14:10
    Vasago Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ciekawe też jak będzie system tych rozgrywek.... > Ma to być coś w rodzaju piłkarskiej champions league, na razie tylko tyle wiadomo.. podzial na grupy, ćwierćfinały, półfinały i finał.. z tym, że trzeba to będzie jakoś inaczej rozdzielić.. w piłkarskiej CL są przecież 32 zespoły (chyba? :)) a tutaj startują 24 teamy..
    • Vasago

3.7K
      594
    • 11.05.2007 o 19:38
      Post #351579 11.05.2007 19:38
    Faktycznie Masser masz rację - trochę przesadziłem z tymi wynikami.... Tak naprawdę to trudno wskazać jak wysoki byłby wynik w takiej konfrontacji.... Faktycznie mamy klku dobrych bramkarzy, co jest ważne w walce z silnymi rywalami.... Jednak dwucyfrówki byłyby raczej nie do uniknięcia....

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie