Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • studniowka- bez piffka :(

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 26.01.2007 o 09:49
      Ostatnia aktywność 07.06.2007 o 17:08
      2790 wyświetleń
    • volker0

2.4K
      174
    • 26.01.2007 o 09:49
      Post #328893 26.01.2007 09:49
    Wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski rozesłał właśnie do kuratoriów, samorządów i dyrektorów szkół list z przypomnieniem, że ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania serwowania alkoholu w murach szkolnych - informuje "Gazeta Wyborcza". - Na studniówce można wznieść toast, ale tylko jeśli szampan jest bezalkoholowy - tłumaczy Ferdynand Sańko, lubuski wicekurator. - I nieważne, czy uczniowie mają 18 lat, czy nie. Szkoła nie jest miejscem do spożywania alkoholu. Zakaz dotyczy także studniówek w innych lokalach. dla mnie w dwoch slowach napisze,ze jest to chore..przypomina mi sie przyslowie.nie pamieta krowa,jak cieleciem byla. Dotyczy to sie naszych ministruf,od oswiaty..
    • meezeck

1.2K
      0
    • 26.01.2007 o 10:54
      Post #328900 26.01.2007 10:54
    hmmm a od kiedy oficjalnie mozna bylo na studniowca pic?
    • pasiak na zawsze

2.1K
      388
    • 26.01.2007 o 11:10
      Post #328903 26.01.2007 11:10
    ale odkryles ameryke :D oficjalne stanowisko zawsze takie bylo .. aleees kumaty :)
    • knur

8.9K
      182
    • 26.01.2007 o 12:02
      Post #328907 26.01.2007 12:02
    no, na mojej studniówce nie było piffka... wyłącznie wóda "podstolicznaja" ;)
    • volker0

2.4K
      174
    • 26.01.2007 o 12:10
      Post #328910 26.01.2007 12:10
    u mnie byl ,, KRAKUS ,, :) .wkleilem to, bo mi sie smiac z tego chce :) najpierw news Giertrycha z matura ,ostatnio liczenie ciezarnych uczennic,a teraz to...
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 26.01.2007 o 12:26
      Post #328916 26.01.2007 12:26
    A co było złego w liście cięzarnych uczennic ??
    • szybkilopez

3.6K
      0
    • 26.01.2007 o 12:27
      Post #328917 26.01.2007 12:27
    "W murach szkolnych" - rzadko gdzie sa studniowki teraz w szkolach volker - liczenie uczennic w ciazy to cos zlego? polowanie na czarownice sie odbywa? wrecz przeciwnie. ja popieram Giertycha w tym do czego zmierza.
    • volker0

2.4K
      174
    • 26.01.2007 o 13:06
      Post #328922 26.01.2007 13:06
    liczenie ciezarnych,jest problemem zlozonym..tak mi sie wydaje.do czego to zmierza?uswiadomic wszystkim ze,problem istnieje? owszem problem isnial dawniej i istnieje teraz ,tylko moze na wieksza skale,to fakt. tylko gdzie tkwi blad i jak go rozwiazac.. tym sie powinni ministrowie zajac. no ale pewnie zaraz ktos napisze,ze to nie jest ich wina,tylko rodzicow,drugi,ze ustroju,braku pracy,braku dodatkowych zajec po szkole itd. kolko zamkniete.. na zachodzie ,zycie seksualne mlodziezy zaczyna sie bardzo wczesnie.sa oni swiadomi tego,podchodza do tego inaczej.ale tez, sa do tego odpowiednio przygotowywani,przez szkoly i domy.nikt tego nie zabrania,mowi sie o tym normalnie,a nie jest to temat tabu. a jak jest w Polsce,u nas? ano w niedlugim czasie znikna gazety erotyczne z polek,pozniej moze prezerwatywy mozna bedzie kupic tylko w aptece,zamiast lekcji wychowania sex.bedzie religia?ktoz to wie.problem sam sie nie rozwiaze,na pewno nie spisem powszechnym ,uczennic ktore zaszly w ciaze .. do SZYBKILOPEZ-a a matury tez popierasz wymyslone przez pana G.?
    • van Gerrard

1.1K
      1
    • 26.01.2007 o 13:06
      Post #328923 26.01.2007 13:06
    knur Napisał(a): ------------------------------------------------------- > no, na mojej studniówce nie było piffka... > > wyłącznie wóda "podstolicznaja" podobnie na mojej, z róznicą ze byla "nastolicznaja" ;)
    • TRN_KRK (St.)

12
      0
    • 26.01.2007 o 14:32
      Post #328931 26.01.2007 14:32
    polecam spirytus :) 100 ml wlać do dzbana z sokiem :)
    • Dinth

3.4K
      2
    • 26.01.2007 o 14:39
      Post #328932 26.01.2007 14:39
    [quote]zamiast lekcji wychowania sex bedzie religia?[/quote] A co jest takiego wspanialego w PdŻwR ? Od wprowadzenia tych lekcji w szkolach i tak w 90% szkół jest to tylko kolejna lekcja religii prowadzona przez szkolna katechetke. Wine ponosi ustrój który wszelakimi sposobami bierze na swoje barki odpowiedzialnosc (poprzez swiadczenia socjalne na przyklad) mlodych ludzi za macierzynstwo.
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 26.01.2007 o 15:06
      Post #328934 26.01.2007 15:06
    PiSiory z LPRem maja nasrtane do głowy. Jeszcze dzis przeczytałem, że kasiore emerytów (40 baniek) przesuwają na katedre w Licheniu. No przeciez cos mnie trafi. To jest jawne kupowanie poparcia pier%$#%$ mocherkowej mafi.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 26.01.2007 o 15:55
      Post #328940 26.01.2007 15:55
    BartAcid Napisał(a): ------------------------------------------------------- > PiSiory z LPRem maja nasrtane do głowy. Jeszcze > dzis przeczytałem, że kasiore emerytów (40 > baniek) przesuwają na katedre w Licheniu. No > przeciez cos mnie trafi. To jest jawne kupowanie > poparcia pier%$#%$ mocherkowej mafi. > A co masz do moherowych babć ?? zrobiły ci coś złego ?? zabierają ci kasę ?? Po drugie radzę czytać teksty ze zrozumieniem >>> swiątynie w Licheniu wybudowano parę lat temu i państwo nie dołożyło do niej ani grosza. Chyba miałeś na myśli 40 mln zł które mają wspomóc budowę muzeum i biblioteki imieniem Jana Pawła 2 , którę są budowane obok Świątyni Opatrzności Bożej ( jej budowę zaplanowano zaraz po uchwaleniu konstytucji 3 maja ) w Warszawie. Jeżeli budowa muzeum i biblioteki kojarzy ci się wyłącznie z kupowaniem poparcia słuchaczy RM to współczuję . PO też ma nasrane w głowie i walczy o głosy suchaczy RM bo poparła tą poprawkę ?? Jeszcze jedno , kompletnie nie rozumiem czemu piszesz że te obiekty będą budowane za kasiorę emerytów , możesz mi to wytłumaczyć ?? Chodzi ci o to że emeryci dostaną mniejsze emerytury bo przesunięto 40 mln zł z FUS ?? :D
    • knur

8.9K
      182
    • 26.01.2007 o 16:00
      Post #328942 26.01.2007 16:00
    http://www.pardon.pl/artykul/749/sejm_dal_40_mln_na_kosciol
    • Dinth

3.4K
      2
    • 26.01.2007 o 16:12
      Post #328944 26.01.2007 16:12
    [quote]Dziś posłowie postanowili do zeszłorocznych 20 milionów dołożyć drugie tyle i przegłosowali dotację opiewającą na sumę 40 milionów złotych oficjalnie na: dofinansowane projektów muzealnych i bibliotecznych. Pieniądze będą pochodzić z nadwyżki w budżecie ZUS.[/quote] Kościół kościołem, ale skąd się wzięła 40mln nadwyżka w stratnym na miliardy złotych rocznie budżecie ZUS ?
    • szybkilopez

3.6K
      0
    • 26.01.2007 o 16:20
      Post #328945 26.01.2007 16:20
    volker - wolisz wychowania do życia w rodzinie od religii ? prosze bardzo - jest wybór - na religie nie musisz chodzic, na wdż mozesz. Nikt nikogo nie zmusza. moje lekcje wdż prowadzone byly - mialem je 6 lat - najpierw przez dyrektora, ktory opowiadal o swoim synu albo robil konkursy. pozniej czytanie artykulow z gazet - bravo, girl w liceum natomiast mgr opowiadala nam o tym jaki jej syn jest wspanialy. z przygotowaniem do doroslego zycia mialo to malo wspolnego, tak samo jak ze zdobyciem wiedzy o zyciu seksualnym. wiecej na ten temat dowiedzialem sie od rozmow z ksiedzem, z ktorym mialem religie, w ramach rozmow prywatnych. szkole juz skonczylem, ale zdecydowanie bardzo chetnie uczeszczalbym na zajecia z wychowania patriotycznego. teraz , co bedzie postepowalo, zdecydowana wiekszosc mlodziezy woli 24 h siedziec na gg, w necie, pic w coraz mlodszym wieku, jarac trawe. a przydaloby,zeby dowiedzieli sie dlaczego Polska w ogole istnieje, dlaczego obcokrajowcow wzrusza nasza historia. program "zero tolerancji..." jest jak najbardziej sluszny, tak samo jak wszelkie proby przywrocenia mlodziezy szkolnej do pionu. nie powinno sie przezucac winy na szkole, polityke, rodzicow, towarzystwo - tylko robic cos w kierunku tego by to zmienic. Giertych to robi. i spotyka glosy krytykow. Krytykow, ktorzy nie krytykuja jego inicjatywy - krytykow, ktorzy krytykuja Giertycha, od kopa, ustawowo, bezwglednie i zawsze.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 26.01.2007 o 16:25
      Post #328947 26.01.2007 16:25
    Komentarze pod artykułem wklejonym przez Knura wyjątkowo kretyńskie >> '' rządzą katoliccy talibowie, Polska jest krajem wyznaniowym oraz katolickim Iranem itd'' Zszokowało mnie natomiast jedno zdanie >>''pieniądze będą pochodzić z nadwyżki w budżecie ZUS.'' :D:D:D:D . Skąd autor tego tekstu wziął takie dane ??
    • volker0

2.4K
      174
    • 26.01.2007 o 17:07
      Post #328954 26.01.2007 17:07
    SZYBKILOPEZ napisal - wiecej na ten temat dowiedzialem sie od rozmow z ksiedzem, z ktorym mialem religie, w ramach rozmow prywatnych. ------------------------------------ zawsze sie zastanawialem,co taki ksiadz moze wiedziec o seksie,problemach w relacji- kobieta,mezczyzna.z ksiazek?z syminarium,moze byl,po przejsciach.. zawsze bylem przeciwny wprowadzeniu religii do szkoly.byla to dla mnie profanacja. jak wygladaly lekcje wychowania w rodzinie,kazdy wie.podobnie bylo w naszych domach.. gdzie problem,praktycznie nie istnial..pozostawaly gazety i rozmowy,ze starszymi kolezankami :) a co to jest wychowanie patryjotyczne? to ma byc nasza historia pisana innym wierszem?czy na prawde myslisz,ze nasza historia interesuja sie obcokrajowcy?mysle,ze ponad 95 procent,w ogole sie tym nie interesuje.wystarczy przegladnac ksiazki do historii,w co po nie ktorych krajach,niemcow wylaczajac z tego calkowicie,i zobaczyc co tam pisza... historie Polska ma piekna,i tez czasami zalewa mnie krew jak jeden z drugim ,chca cos madrego powiedziec,a nie wiedza nic o Powstaniach,czy o blizszych wydarzeniach w Radomiu czy Poznaniu.od tego tego sa lekcje historii w szkolach,aby tego sie nauczyc.. nie ktorzy pomysla,po co sie uczyc moze pan G.za rok w ogole zniesie matury...
    • szybkilopez

3.6K
      0
    • 26.01.2007 o 18:03
      Post #328957 26.01.2007 18:03
    volker - dorosle zycie to nie tylko sex z partnerka, wiec ksiadz nie musi nauczac technik tej czynnosci. moze przestrzec przed niebezpieczenstwami, moze tez pomoc w ksztaltowaniu hierarchi wartosci, poczucia moralności - czegos co przydaje sie w zyciu i pomaga je lepiej zrozumiec. wychowanie patriotyczne zakladalo w swoim pierwotnym zalozeniu blizsze poznanawanie sytuacji szczegolnych w naszej historii, zwlaszcza tej najblizszej. to jak pod wzgledem "uswiadamiania" jest w domach to kwestia indywidualna. w kazdym domu inaczej. nie , Giertych nie zniesie matur.
    • tytus, romek. i a'tomek

1.7K
      1
    • 26.01.2007 o 22:23
      Post #329050 26.01.2007 22:23
    szybkilopez, jestem bardzo ciekaw jak Cię ksiądz przygotowywał do życia seksulanego, napisz szczegóły, co przedstawiał ciekawie, przyziemnie i bez ideologicznie katolickiego zabarwienia? mówił o prezerwatywach? jestem złośliwy, bo moje doświadczenia z księżmi dość szybko nastawiły mnie w r o g o do kleru, jestem w stosunku do kleru, jako ciała administracyjnego zarządzającego parafiami, pouczającego i pokrzykującego na wiernych, i będącego w tym sensie władcą umysłów, wyjatkowo uprzedzony a wiem że to śliski temat więc dalej nie będę bluźnił ale opowiedz o szczegółach, bo chcę wierzyć że nie wszędzie są księża tacy jakich ja spotkałem, choćby chcąc brać ślub w innej parafii niż mojej żony, a dalej znowu chcąc chrzcić dziecko w innej parafii na terenie tego samego miasta, poza tym piszesz "wychowanie patriotyczne zakladalo [...] poznanawanie sytuacji szczegolnych w naszej historii, zwlaszcza tej najblizszej." Co to znaczy "najbliższej historii"? Czy to mają być ostatnie lata? Przecież jest taki przedmiot - wiedza o społeczeństwie. Więc po co wymyślać nowy przedmiot? Poza tym edukacja jest bardzo delikatnym organizmem i wszelkie dłubanie przy nim może spowodować pogorszenie juz i tak mocno niezdrowej sytuacji zwłaszcza przez partię populistów z największym, obok Leppera, populistą naszych czasów Giertychem, z których żaden nie ma bazy pedagogicznej, nie mówiąc juz o niezbędnym doświadczeniu. Lepiej zastanowić się nad sposobem uczenia historii innym niż wkuwanie dat, pamiętanie nazw miejsc i nazwisk przywódców, rozumienie historii jako nauki myślenia i analizowania, a nie powtarzania mantr w stylu 1772-1793-1795 i po 123 latach 11.11.1918 rozwiązaniem na to nie jest, w moim mniemaniu, tworzenie nowego przedmiotu bo kto miałby go uczyć niby, po jakiej uczelni? jaki ma być program? czy czasem program nie będzie się sprowadzał do T.Love'owskiego "Ojczyzne kochać trzeba i szanować, nie deptać flagi, i nie pluć na godło..."? im bardziej szczytne hasło jest używane do wzmocnienia szalonego pomysłu naszych polityków tym głębiej należy zanalizować rzeczywistą potrzebę i problemy stojące za tym pomysłem i tu, znowu moim zdaniem, nazwa "Przysposobienie do Życia w Rodzinie" jest o wiele bardziej adekwatna do problemów z jakimi się spotykamy myśląc o młodzieży, dużo bardziej adekwatna niż ich patriotyzm obawiam się pod przykrywką patriotyzmu jakiś mądry autor, na przykład, obłoży klątwą emigrację zarobkową XXI wieku, bo to niby patriotyczne płacić podatki na konto NBP, a nie Bank of England albo Bank of Scotland, łożyć na ZUS, i uprawiać rolę na Podkarpaciu, zamiast sprzątać w Chicago i marzyć o zielonej karcie, wiedząc ten sam pomysł MENu przemilczy temat rodziny w wychowaniu patriotycznym (cokolwiek by to znaczyło) i społecznym, będzie karało kilkunastolatków karami więzienia za gwałt na rówieśniczce, przemilczając rolę rodziny w takim a nie innym ukształtowaniu tych dzieci albo kazało im nosić mundurki, nie dbając o to że w domu panuje moralna zgnilizna

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie