Górny rząd:pierwszy od lewej trener Vladislav Stemprok obok Wiesław Siedlarczyk -napastnik,Zdzisław Cepuch -obrońca piąty od lewej śp.Wiesław Zieliński-napastnik dalej Paweł Michno-napastnik,Jacek Frasik -obrońca,Andrzej Kosturek-napastnik,Aleksander Jusewicz-napastnik ostatni to kierownik drużyny Wacław Fiema. Rząd Dolny: drugi od lewej Włodzimierz Potoczek-obrońca z prawej strony obok Bogusia Migacza Marian Pysz-napastnik ostatni z prawej Ryszard Maślona. W górnym rzędzie wśród niewymienionych są napewno: Żak,Bem,Adam Dyna niestety dziś już nie jestem w stanie ich rozróżnić!
-
-
WSPOMNIEŃ CZAR - Czyli opowieści z cyklu "jak to dawniej było" :)
8 dni później
Co do tego zdjęcia! Jestem skłonny pokusic się o stwierdzenie że jest to fota drużyny z 1977 roku po awansie do I ligi :)
Niestety nie! To jest drużyna z sezonu 1974/1975.Wnoszę stosowne poprawki: Obok trenera Stemproka stoi Tadek Dukat z prawej strony W.Zielińskiego Baranowicz, z prawej obok A.Jusewicza J.Żak dalej Józef Stryczek,E.Schweninger(Austria),E.Dyna,A.Mazurczyk. W dolnym rzędzie trzeci bramkarz J.Sikorski po prawej ręce Włodka Potoczka Stanisław Bem w środku kierownik sekcji J.Gołąbek po prawej ręce Mariana Pysza Józef Ciastoń. No i mamy prawie komplet bo w tej drużunie grali jeszcze: Jurek Datkiewicz (bramkarz) Tadeusz Kalata, Janusz Kuciewicz i Jarosław Chudoba! I to by było na tyle!
6 dni później
Andrzej.ksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Niestety nie! To jest drużyna z sezonu
> 1974/1975.
A to niewiele sie pomyliłem :D ;) Dzięki za wyjaśnienie!
43 dni później
http://www.youtube.com/watch?v=tUUBGcxMecY
Ciekawe czy grał ktoś od nas:)?
[IMG]http://i17.tinypic.com/4l6hmog.gif[/IMG]
15 dni później
http://odsiebie.com/profil/Cracovia.html?dir=344018
nie takie stare ale jare
42 dni później
zubereg Napisał(a):
> http://www.youtube.com/watch?v=tUUBGcxMecY
> Ciekawe czy grał ktoś od nas:)?
>
>
>
> http://i17.tinypic.com/4l6hmog.gif
Jakie bandy:)
A Ci ludzie stojący przy tej bandzie to zapewne kibice:)
Ehh ale sie wszystko zmienia:D
To fragment z meczu Polska - Czechosłowacja z pamiętnych Mistrzostw Świata w 1931 roku w Krynicy . Warto przypomnieć że Polacy spotkali się na tych mistrzostwach z Czechosłowakami dwa razy ! W drugim decydujacym o tytule mistrza Europy spotkaniu Polska zremisowała z Czechosłowacją 0-0 . Z czego skorzystali Austryjacy i to oni zdobyli tytuł mistrza Europy! Tak jak wspomniałem by ły to mistrzostwa Świata jednak wówczas w ramach tego samego turnieju grano też o tytuł starego kontynentu ... Mistrzem Świata została wówczas Kanada a Polska zajęła 4 miejsce w turnieju pokonujac międzu innymi Szwecję 2-0! A naszych z Cracovii wówczas nie było w kadrze - która w większości oparta była na AZS Warszawa. Ale to juz inny temat . Hokej przedwojenny to głównie kluby akademickie...itd ,itp....
Aha i co najważniejsze Polska wówczas w Krynicy w 1931 roku zdobyła wicemistrzostwo Europy! Zresztą nie pierwszy raz - bo w 1929 w Budapeszcie tez bylismy wicemistrzami Europy!
4 dni później
farciarz2 Napisał(a):
> Przykładem tego są już zapomniani ale
> reprezentujący barwy Cracovii w sezonie 1991/92
> dwaj rosyjscy hokeiści: Władymir Zubrilczew i
> Władymir Saszow.
> Cracovia co prawda w tamtych rozgrywkach zajęła
> 6 miejsce jednak gracze ci pozostali w pamięci
> jako znakomicie wyszkoleni technicznie,
> reprezentujący typową szkołę radziecką,
> najlepszą obok kanadyjskiej na świecie.
> Nie błysneli oni wówczas szczególną formą,
> nie byli przygotowani fizycznie do sezonu, nie
> zdobywali zbyt wielu bramek.
> Jednak koneserzy hokeja mogli rozpoznać
> niespotykaną na polskich lodowiskach
> prezentowaną przez nich technikę prowadzenia
> krążka, jazdy na łyżwach czy precyzyjne
> podania - asysty.
> Zubrilczew i Saszow zdobywali bowiem
> wicemistrzostwa ZSRR grając w Dynamo Ryga i
> Dynamo Moskwa, a to o czymś świadczy. Saszow
> był nawet swego czasu w szerokiej kadrze
> "Sbornej", a Zubrilczew zdobył ponoć ponad sto
> bramek w ekstraklasie radzieckiej.
> Być może należałoby ich uznać za najlepiej
> wyszkolonych technicznie hokeistów zagranicznych
> w historii Cracovii, którzy wszak niewiele
> wnieśli dla Niej zasług.
> Ciekawe czy ktoś ich jeszcze pamięta ?
>
>
Ja ich pamiętam doskonale, zrobili na mnie duże wrażenie swoim wyszkoleniem technicznym oraz jazdą na łyżwach. W ataku grał z nimi Migacz, którego głównym zadaniem było trzymanie kija na lodzie w okolicach bramki , bo dostawał takie podania ,że krążek praktycznie odbijał się od jego łopatki i lądował w bramce :D. Poniżej jest link do jednego z biuletynów , w którym jest krótki wywiad z nimi.
http://www.wikipasy.pl/images/2/26/Biuletyn_Klub_Sportowy_Cracovia_01.pdf
Pamiętam jak Saszow nie wykorzystał idealnej sytuacji i rzucił poirytowany kijem w lód z taką siłą, że ten złamał się i rozpadł na dwie części z których jedna omal nie przeleciała nad bandą. A miała wtedy Cracovia ogromne kłopoty ze sprzętem, do tego stopnia, że hokeiści wymieniali się między sobą kijami czy czasem nawet łyżwami. Dlatego kibice zaczęli krzyczeć niech "Rusek odkupi go teraz".
7 dni później
a ja nigdy nie zapomne meczu z podhalem 97 r gdzie wygralismy 4-2 -to bylo cos ten niesamowity doping i...bracia radzcy ktorzy walczyli do upadlego tak jak cala druzyna-moze ktos wie gdzie znalezc filmik z tego meczu -HEJ HEJA HEJA CRACOVIA MISTRZEM HOKEJA -QN 30 PASY!!!
8 dni później
A to byly play off ??bo moze znalazlem
playoff - ćwierćfinał mówiąc dokładniej
do dziś mam bilet :)
8 dni później
A ja nagrany skrót na kasecie VHS :) Musze rozkminić jak to przerzucić na DVD.
hehe a ja tez mam w cholere takich skrotow,tez chcialbym je jakos przezucic na plytki,tylko jak to zrobic??aby zobaczyc Zegarka w akcji
ale to nie ten temat :)
6 dni później
Wystarczy kupić nagrywarkę DVD (stacjonarną) i podłączyć do niej magnetowid. :)
Napisz mi prosze na PW jak to zrobić ;) to może niedługo wrzucę w ten temat skrót z meczu z Podhalem.
5 dni później
Żadna tajemnica... Podłączasz stosownym kablem (nie wiem jaki masz magnetowid i nagrywarkę), włączasz magnetowid, wybierasz stosowne źródło sygnału w nagywarce i włączasz w niej nagrywanie... Ja poprzerzucałem w ten sposób sporo materiału.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)