http://biznes.interia.pl/news?inf=849119 Breżniew to byl dopiero gość;)
-
-
Augusto Pinochet (')
Ja nigdzie nie napisałem że czytałem text i tekstu nie krytykowałem.
Ja jedynie napisałem że:
-Pinochet to morderca
-Najwyższy Czas to nie jest żródło
-nie podoba mi się zdanie Dintha o swastyce i patriotach polskich.
tyle.
Do tego wszystkiego nie potrzebowałem artykułu Elwood.
Nie odnosze się nigdzie do niego w swoich rozważaniach.
A jeśli chodzi o Najwyższy Czas to czasami go przeczytam jak mam dostęp,bo jest trochę ograniczony, ale jedynie dla rozrywki i czasami z ciekawośi choć nie traktuje informacji tam zawartych poważnie.
Cześc i chwała bohaterom, odzeszedł jeden z najwięlszych ludzi XX wieku, zawsze bedzie w nasyzch sercach. Śmierć czerwonym!!!!!!!
Tutejszej prawicy zadałbym następujące pytanie. Czy wiecie co to jest u Kanta "Primat der praktischen Vernunft"? Chodzi o to, że nawet najzagorzalszy sceptyk będzie pieprzył np o izostenii jak przed nosem przebiegnie mu mysz, ale jak na horyzoncie pojawi się lew, to przestanie filozofować, że prawdopodobieństwo, że on jest i że nie jest jest takie samo, tylko wskoczy na drzewo.
Wyobraźcie sobie, że jesteście "opozycjonistami w ogóle". Macie do wyboru być przesłuchiwanymi przez SB i służbę bezpieczeństwa Pinoczeta. Co byście wybrali? Bo ja wam odpowiem szczerze: Wolałbym być przesłuchiwanym przez SB.
[url]http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/posmiertne-tlumaczenia-pinocheta,851283,2943[/url]
Najbardziej by mi się podobało, jakby Pinoczet się tłumaczył, że zamachem stanu zapobiegł interwencji US Army. Hłe, hłe, hłe!
[quote]Wyobraźcie sobie, że jesteście "opozycjonistami w ogóle". Macie do wyboru być przesłuchiwanymi przez SB i służbę bezpieczeństwa Pinoczeta. Co byście wybrali? Bo ja wam odpowiem szczerze: Wolałbym być przesłuchiwanym przez SB.[/quote]
Porownanie ze tak powiem z dupy wziete.
Porownywac metody dzialania sluzb specjalnych Pinocheta mozesz co najwyzej porownywac z metodami dzialania wzorowanych na KGB sluzb specjalnych "czerwonego Chile".
[quote]-nie podoba mi się zdanie Dintha o swastyce i patriotach polskich. [/quote]
Swastyka to jeden z symboli [b]polskiego[/b] Podhala od setek lat. Swastyka byla rowniez przed wojna uzywana w proporcach np. strzelcow podhalanskich i innych [b]polskich[/b] jednostek wojskowych.
Roznica jest taka ze lenin oraz sierp i mlot nie sa polskimi symbolami, a jedyne punkty wspolne tej symboliki i Polski to na przyklad Katyn.
Przecie my mówimy o SB i Pinoczecie a nie o porównaniach największych sukinsynów w ogólności gdziekolwiek i kiedykolwiek mieliby się pojawić. Jasne że bym wolał dostać się do obozu w Guantanamo niż do obozu Czerwonych Khmerów, i lepiej być przesłuchiwanym przez norweskie służby specjalne niż gestapo, podobnie prawdopodobieństwo zginięcia na moście w Warszawie w maju 1926 roq było większe niż w kopalni Wujek w grudniu 1981 roq, prawdopodobienstwo zaś zgonu z wyczerpania przy budowie Kanału Biełomorsko - Bałtyckiego było większe niż prawdopodobieństwo zgonu w kopalni walijskiej podczas rewolucji przemysłowej w 1800 roq..
No przecie nikt nie neguje, że swastyka jest ponadczasowa, symbol to staroindyjski i wielu innych qltur. No więc nie widzę problemu jaki wy robicie. Finowie mieli problem następujący: swastyka była symbolem finskiego lotnictwa jeszcze przedtem nim Finlandia stała się sojusznikiem Niemiec, a była nim niejako z przypadq. Ale po wojnie zmienili symbol, bo się źle kojarzył. Więc raczej nie byłoby wskazane qltywować na siłę swastyki podhalańskiej, bo symbole się odbiera w pewnym kontekście, a swastyka po 2WW w Europie odbierana jest w kontekście jednoznacznym. Nie każdy jest etnografem i nie zrozumie co oznacza hakenkrojc na ramieniu górala i gdyby takie osobniki zaczęły chodzić po Krupówkach mogłaby upaść turystyka tatrzańska. Lepiej więc nosić szarotkę zamiast hakenkrojca. Tym bardziej, że podczas 2 WW byli na Podhalu ludzie co swastyki nosili i to niekoniecznie z pobudek etnograficznych, zeby wspomnieć słynnego potomka Markomanów Krzeptowskiego.
Co do sierpa i młota, to przypominam, że widnieje on na herbie Austrii. Nie jestem wcale pewien czy sierp i młot pojawiał się w polskiej qlturze tylko w kontexcie Katynia, np czy nie nosiły go jako symbolu jakieś polskie organizacje robotnicze zanim padł wystrzał z krążownika Aurora. Lepiej go jednak nie nosić z tych samych pobudek co swastyki.
Inna sprawa, że Polacy negatywniej nastawieni są do swastyki niż do sierpa i młota, i to pomimo tego, ze doświadczenia z sierpem i młotem są młodsze i świeższe. Wielu ludzi w Polsce chodzi po drogach z sierpem i młotem, a ze swastyką nikt. Są w Polsce knajpki peerelowskie, a nawet stalinowskie, natomiast nie ma hitlerowskich.
Wytłumaczenia mogą być dwa: 1.Polacy to gupki; 2. Polacy dostali mniej w dupę od sierpa i młota niż od swastyki.
wyjasnienia tez sa dwa: ci, co chodza z Leninem czy sierpem i mlotem to glupki jak najbardziej, na dodatek niedouczone. drugie - od kogo dostali ludzie bardziej w dupe, moga powiedziec ludzie, ktorzy cos o tym wiedza, a nie indoktrynowani od dziecka w szkolach, przez media czy niedouczonych naukowcow.
jako czlowiek ze Slaska moze wytlumaczysz, skad z tej nienawisci do Niemiec powstalo tyle mieszanych malzenstw na Slasku i moze powiesz czemu zbratali sie Niemcy (pozostali na Slasku) i lwowiacy (przymusowo przesiedleni)?
zeby nie bylo watpliwosci, odpowiedz brzmi - z nienawisci do ruskich i komuchow, ktorzy zgotowali im ten los.
Jake Blues,
bardzo proszę, nie nazywaj mnie ,
ani w tym temacie ani w innym,
nie nazywaj mnie również człowiekiem
tak się akurat składa, że jest dokładnie odwrotnie,
Autor: Ro Man (host-80-252-2-67.gazeta.pl)
Data: 22 gru 2006 - 16:27:19
niestety tak,
mimo jego żwawego pióra stwierdzam po raz kolejny, że imć Ziemkiewicz ma po prostu fioła na punkcie Adama Michnika,
to juz jakaś choroba, ale cóż, nie moja sprawa,
a ty zubereq czytałeś? wbiłeś szpilki w jąkającą się laleczkę voodoo?
pzdrw
Pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć na twego posta cytatem z "Michnikowszczyzny" który potwierdza obserwacje ludzi myslących:)
"Sugestie, jakobym Michnika nienawidził, czy zgoła miał na jego punkcie obsesję, do której to sugestii sprowadzają sie "polemiki"ze strony jego podwładnych, kwituję wzruszeniem ramionami. Takich sobie poprostu w "Gazecie" Michnik wychował pomagierów , że nie potrafią niczego prócz "demaskowania" niskich intencji i schorzeń umysłowych orzeciwnika."
Idealnie oddaje ten cytat Twoje zachowanie. To tylko tak pod rozwagę Ci to poddaję.....:)
no cóż,
napisałem, że Ziemkiewicz ma żwawe pióro, równie żwawy ma pewnie zmysł proroczy, skoro zamieszcza takie zdanie w książce czując, że ośmieszy się jej opublikowaniem i narazi na zarzut chorobliwej antymichnikowej obsesji,
jak widać argumentów na obronę swej tezy ma sporo, skoro potrafi jedynie
a GW to Ziemkiewicz istotnie nie lubi, przez nich nie może korzystać z wierszówki Agory..
pzdrw
Antoni Ferdynand OSSENDOWSKI - "Lenin". polecam lekture.
Jake Blues, do cholery,
co ty wiesz na temat mojego wychowania, mojej szkoły, moich inspiracji, nauczycieli, lektur itd?
nie indoktrynuj mnie tu bo i ja mam dla ciebie kilka książek do reedukacji,
Ro Man
Ro Man, nie chodziłeś do szkół, na studia? Nie oglądasz TV? Nie czytasz prasy?
Nie wierzę...
Jeśli nosisz koszulki z Leninem lub sierpem i młotem to wyjaśnij prosze swoją motywację..
A jeśli nie to nie rozumiem dlaczego poczułeś się wywołany do tablicy...
nie noszę koszulek z sierpem i młotem - to nie moja moda
Jake Blues doskonale wie, że czasem przypinam do marynarki równe czerwone symbole,
tłumaczyłem to już setki razy na tym forum:
1. mam alterglobalistyczne, zapatystyczne, zdrowo-lewicowe poglądy
2. podoba i się ornamentyka z tamtych czasów, jest po prostu ładna, ot tyle,
3. wzrost wpływów socjalistów, rewolucjonistów i komunistów w I połowie XX wieku to mój ulubiony okres z historii, zaraz potem lokuję totalną kompromitację tych idei w systemach socjalistycznych oraz obecny rozwój neolewicowych prądów na tle galopującego kapitalizmu, rządów liberalnych oligarchów oraz nie znającej granic inwazji kultu LOGO ;)
4. uważam, że gdyby nie lewicowe poglądy jakiejś tam części globu, na świecie byłoby po prostu nudniej i mniej ciekawie, ja ze swej wrodzonej otwartości na inne postawy i poglądy z przyjemnością słucham każdego głosu, byle nie zakutego, zamkniętego na jakiekolwiek argumenty prawicowego tonu, który wskutek wrodzonych kompleksów stara się zniszczyć adwersarza zanim ten otworzy usta
5. jako że z kilkoma osobami o odmiennych poglądach z tego forum znam się osobiście, a i piwo zdarzyło nam sie kilkakrotnie wypić, śmiem twierdzić, że obecne czasy, w których bez mordowania się, wsadzania do więzień, wyrzucania z pracy, szykan oraz tortur, możemy swbodnie rozmawiać o tym co nas łączy i dzieli, te czasy - moi drodzy - są wielkim osiągnięciem po latach nienawiści i konfliktów na naszym skrawku globu,
a czyja to zasługa - czy prawicy czy lewicy - to już inna sprawa ;) raczej nierozwiązywalna ;)
pozdrawiam swiątecznie
aha, i do tego wszystkiego jestem wielkim polskim patriotą i katolikiem
toteż PiS ma chyba ze mną spory problem,
pzdrw
>
> Jake Blues doskonale wie, że czasem przypinam do
> marynarki równe czerwone symbole,
A więc jednak :-)
>
>
> 1. mam alterglobalistyczne, zapatystyczne,
> zdrowo-lewicowe poglądy
Jak Zapatystyczne to muszą być zdrowe ;-)
>
> 2. podoba i się ornamentyka z
> tamtych czasów, jest po prostu ładna, ot tyle,
A hakenkrojc jest brzydki? :-)
>
> 3. wzrost wpływów socjalistów, rewolucjonistów
> i komunistów w I połowie XX wieku to mój
> ulubiony okres z historii, zaraz potem lokuję
> totalną kompromitację tych idei w systemach
> socjalistycznych oraz obecny rozwój neolewicowych
> prądów na tle galopującego kapitalizmu,
> rządów liberalnych oligarchów oraz nie
> znającej granic inwazji kultu LOGO
dla mnie najsmutniejszy
>
> 4. uważam, że gdyby nie lewicowe poglądy
> jakiejś tam części globu, na świecie byłoby
> po prostu nudniej i mniej ciekawie, ja ze swej
> wrodzonej otwartości na inne postawy i poglądy z
> przyjemnością słucham każdego głosu, byle nie
> zakutego, zamkniętego na jakiekolwiek argumenty
> prawicowego tonu, który wskutek wrodzonych
> kompleksów stara się zniszczyć adwersarza zanim
> ten otworzy usta
hihi...wysłucham wszystkich i cenię odmiennośc, byle nie k..a prawicową !!!
> 5. jako że z kilkoma osobami o odmiennych
> poglądach z tego forum znam się osobiście, a i
> piwo zdarzyło nam sie kilkakrotnie wypić, śmiem
> twierdzić, że obecne czasy, w których bez
> mordowania się, wsadzania do więzień,
> wyrzucania z pracy, szykan oraz tortur, możemy
> swbodnie rozmawiać o tym co nas łączy i dzieli,
> te czasy - moi drodzy - są wielkim osiągnięciem
> po latach nienawiści i konfliktów na naszym
> skrawku globu,
mnie też to cieszy :-), nie będę Cię mordował...
>
> a czyja to zasługa - czy prawicy czy lewicy - to
> już inna sprawa raczej nierozwiązywalna
mordowali głównie Ci od sprawiedliwości społecznej co nie? np taki Hitler
> pozdrawiam swiątecznie
ja również
roznica miedzy Hitlerem a Leninem byla niezbyt wielka - jeden nawolywal do mordow w imie walki rasowej, drugi - klasowej.
jak jestes zapatysta to polecam do posluchania Rythm Activism... lewicowa, zapatystyczna, ale swietna muzycznie kapela.
Rhythm Activism - znam ;)
ale ponawiam pytanie:
co zrobić ze mną, skoro naprawdę jestem oprócz tego wielkim polskim patriotą i katolikiem?
pzdrw
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)