Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Augusto Pinochet ()

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 10.12.2006 o 19:28
      Ostatnia aktywność 10.12.2008 o 23:36
      11703 wyświetleń
    • meezeck

1.2K
      0
    • 19.12.2006 o 13:51
      Post #323274 19.12.2006 13:51
    http://biznes.interia.pl/news?inf=849119 Breżniew to byl dopiero gość;)
    • maaciek

3K
      480
    • 19.12.2006 o 16:40
      Post #323293 19.12.2006 16:40
    Ja nigdzie nie napisałem że czytałem text i tekstu nie krytykowałem. Ja jedynie napisałem że: -Pinochet to morderca -Najwyższy Czas to nie jest żródło -nie podoba mi się zdanie Dintha o swastyce i patriotach polskich. tyle. Do tego wszystkiego nie potrzebowałem artykułu Elwood. Nie odnosze się nigdzie do niego w swoich rozważaniach. A jeśli chodzi o Najwyższy Czas to czasami go przeczytam jak mam dostęp,bo jest trochę ograniczony, ale jedynie dla rozrywki i czasami z ciekawośi choć nie traktuje informacji tam zawartych poważnie.
    • Warta

27
      0
    • 22.12.2006 o 00:51
      Post #323621 22.12.2006 00:51
    Cześc i chwała bohaterom, odzeszedł jeden z najwięlszych ludzi XX wieku, zawsze bedzie w nasyzch sercach. Śmierć czerwonym!!!!!!!
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 23.12.2006 o 20:30
      Post #323929 23.12.2006 20:30
    Tutejszej prawicy zadałbym następujące pytanie. Czy wiecie co to jest u Kanta "Primat der praktischen Vernunft"? Chodzi o to, że nawet najzagorzalszy sceptyk będzie pieprzył np o izostenii jak przed nosem przebiegnie mu mysz, ale jak na horyzoncie pojawi się lew, to przestanie filozofować, że prawdopodobieństwo, że on jest i że nie jest jest takie samo, tylko wskoczy na drzewo. Wyobraźcie sobie, że jesteście "opozycjonistami w ogóle". Macie do wyboru być przesłuchiwanymi przez SB i służbę bezpieczeństwa Pinoczeta. Co byście wybrali? Bo ja wam odpowiem szczerze: Wolałbym być przesłuchiwanym przez SB.
    • Karvin

10.5K
      9.3K
    • 24.12.2006 o 23:10
      Post #324030 24.12.2006 23:10
    [url]http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/posmiertne-tlumaczenia-pinocheta,851283,2943[/url]
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 25.12.2006 o 09:37
      Post #324045 25.12.2006 09:37
    Najbardziej by mi się podobało, jakby Pinoczet się tłumaczył, że zamachem stanu zapobiegł interwencji US Army. Hłe, hłe, hłe!
    • Dinth

3.4K
      2
    • 25.12.2006 o 11:53
      Post #324054 25.12.2006 11:53
    [quote]Wyobraźcie sobie, że jesteście "opozycjonistami w ogóle". Macie do wyboru być przesłuchiwanymi przez SB i służbę bezpieczeństwa Pinoczeta. Co byście wybrali? Bo ja wam odpowiem szczerze: Wolałbym być przesłuchiwanym przez SB.[/quote] Porownanie ze tak powiem z dupy wziete. Porownywac metody dzialania sluzb specjalnych Pinocheta mozesz co najwyzej porownywac z metodami dzialania wzorowanych na KGB sluzb specjalnych "czerwonego Chile". [quote]-nie podoba mi się zdanie Dintha o swastyce i patriotach polskich. [/quote] Swastyka to jeden z symboli [b]polskiego[/b] Podhala od setek lat. Swastyka byla rowniez przed wojna uzywana w proporcach np. strzelcow podhalanskich i innych [b]polskich[/b] jednostek wojskowych. Roznica jest taka ze lenin oraz sierp i mlot nie sa polskimi symbolami, a jedyne punkty wspolne tej symboliki i Polski to na przyklad Katyn.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 25.12.2006 o 12:21
      Post #324058 25.12.2006 12:21
    Przecie my mówimy o SB i Pinoczecie a nie o porównaniach największych sukinsynów w ogólności gdziekolwiek i kiedykolwiek mieliby się pojawić. Jasne że bym wolał dostać się do obozu w Guantanamo niż do obozu Czerwonych Khmerów, i lepiej być przesłuchiwanym przez norweskie służby specjalne niż gestapo, podobnie prawdopodobieństwo zginięcia na moście w Warszawie w maju 1926 roq było większe niż w kopalni Wujek w grudniu 1981 roq, prawdopodobienstwo zaś zgonu z wyczerpania przy budowie Kanału Biełomorsko - Bałtyckiego było większe niż prawdopodobieństwo zgonu w kopalni walijskiej podczas rewolucji przemysłowej w 1800 roq.. No przecie nikt nie neguje, że swastyka jest ponadczasowa, symbol to staroindyjski i wielu innych qltur. No więc nie widzę problemu jaki wy robicie. Finowie mieli problem następujący: swastyka była symbolem finskiego lotnictwa jeszcze przedtem nim Finlandia stała się sojusznikiem Niemiec, a była nim niejako z przypadq. Ale po wojnie zmienili symbol, bo się źle kojarzył. Więc raczej nie byłoby wskazane qltywować na siłę swastyki podhalańskiej, bo symbole się odbiera w pewnym kontekście, a swastyka po 2WW w Europie odbierana jest w kontekście jednoznacznym. Nie każdy jest etnografem i nie zrozumie co oznacza hakenkrojc na ramieniu górala i gdyby takie osobniki zaczęły chodzić po Krupówkach mogłaby upaść turystyka tatrzańska. Lepiej więc nosić szarotkę zamiast hakenkrojca. Tym bardziej, że podczas 2 WW byli na Podhalu ludzie co swastyki nosili i to niekoniecznie z pobudek etnograficznych, zeby wspomnieć słynnego potomka Markomanów Krzeptowskiego. Co do sierpa i młota, to przypominam, że widnieje on na herbie Austrii. Nie jestem wcale pewien czy sierp i młot pojawiał się w polskiej qlturze tylko w kontexcie Katynia, np czy nie nosiły go jako symbolu jakieś polskie organizacje robotnicze zanim padł wystrzał z krążownika Aurora. Lepiej go jednak nie nosić z tych samych pobudek co swastyki. Inna sprawa, że Polacy negatywniej nastawieni są do swastyki niż do sierpa i młota, i to pomimo tego, ze doświadczenia z sierpem i młotem są młodsze i świeższe. Wielu ludzi w Polsce chodzi po drogach z sierpem i młotem, a ze swastyką nikt. Są w Polsce knajpki peerelowskie, a nawet stalinowskie, natomiast nie ma hitlerowskich. Wytłumaczenia mogą być dwa: 1.Polacy to gupki; 2. Polacy dostali mniej w dupę od sierpa i młota niż od swastyki.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 25.12.2006 o 14:48
      Post #324068 25.12.2006 14:48
    wyjasnienia tez sa dwa: ci, co chodza z Leninem czy sierpem i mlotem to glupki jak najbardziej, na dodatek niedouczone. drugie - od kogo dostali ludzie bardziej w dupe, moga powiedziec ludzie, ktorzy cos o tym wiedza, a nie indoktrynowani od dziecka w szkolach, przez media czy niedouczonych naukowcow. jako czlowiek ze Slaska moze wytlumaczysz, skad z tej nienawisci do Niemiec powstalo tyle mieszanych malzenstw na Slasku i moze powiesz czemu zbratali sie Niemcy (pozostali na Slasku) i lwowiacy (przymusowo przesiedleni)? zeby nie bylo watpliwosci, odpowiedz brzmi - z nienawisci do ruskich i komuchow, ktorzy zgotowali im ten los.
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 25.12.2006 o 16:10
      Post #324073 25.12.2006 16:10
    Jake Blues, bardzo proszę, nie nazywaj mnie , ani w tym temacie ani w innym, nie nazywaj mnie również człowiekiem tak się akurat składa, że jest dokładnie odwrotnie,
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 25.12.2006 o 18:22
      Post #324075 25.12.2006 18:22
    Autor: Ro Man (host-80-252-2-67.gazeta.pl) Data: 22 gru 2006 - 16:27:19 niestety tak, mimo jego żwawego pióra stwierdzam po raz kolejny, że imć Ziemkiewicz ma po prostu fioła na punkcie Adama Michnika, to juz jakaś choroba, ale cóż, nie moja sprawa, a ty zubereq czytałeś? wbiłeś szpilki w jąkającą się laleczkę voodoo? pzdrw Pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć na twego posta cytatem z "Michnikowszczyzny" który potwierdza obserwacje ludzi myslących:) "Sugestie, jakobym Michnika nienawidził, czy zgoła miał na jego punkcie obsesję, do której to sugestii sprowadzają sie "polemiki"ze strony jego podwładnych, kwituję wzruszeniem ramionami. Takich sobie poprostu w "Gazecie" Michnik wychował pomagierów , że nie potrafią niczego prócz "demaskowania" niskich intencji i schorzeń umysłowych orzeciwnika." Idealnie oddaje ten cytat Twoje zachowanie. To tylko tak pod rozwagę Ci to poddaję.....:)
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 25.12.2006 o 19:56
      Post #324081 25.12.2006 19:56
    no cóż, napisałem, że Ziemkiewicz ma żwawe pióro, równie żwawy ma pewnie zmysł proroczy, skoro zamieszcza takie zdanie w książce czując, że ośmieszy się jej opublikowaniem i narazi na zarzut chorobliwej antymichnikowej obsesji, jak widać argumentów na obronę swej tezy ma sporo, skoro potrafi jedynie a GW to Ziemkiewicz istotnie nie lubi, przez nich nie może korzystać z wierszówki Agory.. pzdrw
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 25.12.2006 o 23:46
      Post #324094 25.12.2006 23:46
    Antoni Ferdynand OSSENDOWSKI - "Lenin". polecam lekture.
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 26.12.2006 o 00:02
      Post #324097 26.12.2006 00:02
    Jake Blues, do cholery, co ty wiesz na temat mojego wychowania, mojej szkoły, moich inspiracji, nauczycieli, lektur itd? nie indoktrynuj mnie tu bo i ja mam dla ciebie kilka książek do reedukacji, Ro Man
    • Elwood

1.2K
      444
    • 26.12.2006 o 00:12
      Post #324100 26.12.2006 00:12
    Ro Man, nie chodziłeś do szkół, na studia? Nie oglądasz TV? Nie czytasz prasy? Nie wierzę... Jeśli nosisz koszulki z Leninem lub sierpem i młotem to wyjaśnij prosze swoją motywację.. A jeśli nie to nie rozumiem dlaczego poczułeś się wywołany do tablicy...
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 26.12.2006 o 00:54
      Post #324103 26.12.2006 00:54
    nie noszę koszulek z sierpem i młotem - to nie moja moda Jake Blues doskonale wie, że czasem przypinam do marynarki równe czerwone symbole, tłumaczyłem to już setki razy na tym forum: 1. mam alterglobalistyczne, zapatystyczne, zdrowo-lewicowe poglądy 2. podoba i się ornamentyka z tamtych czasów, jest po prostu ładna, ot tyle, 3. wzrost wpływów socjalistów, rewolucjonistów i komunistów w I połowie XX wieku to mój ulubiony okres z historii, zaraz potem lokuję totalną kompromitację tych idei w systemach socjalistycznych oraz obecny rozwój neolewicowych prądów na tle galopującego kapitalizmu, rządów liberalnych oligarchów oraz nie znającej granic inwazji kultu LOGO ;) 4. uważam, że gdyby nie lewicowe poglądy jakiejś tam części globu, na świecie byłoby po prostu nudniej i mniej ciekawie, ja ze swej wrodzonej otwartości na inne postawy i poglądy z przyjemnością słucham każdego głosu, byle nie zakutego, zamkniętego na jakiekolwiek argumenty prawicowego tonu, który wskutek wrodzonych kompleksów stara się zniszczyć adwersarza zanim ten otworzy usta 5. jako że z kilkoma osobami o odmiennych poglądach z tego forum znam się osobiście, a i piwo zdarzyło nam sie kilkakrotnie wypić, śmiem twierdzić, że obecne czasy, w których bez mordowania się, wsadzania do więzień, wyrzucania z pracy, szykan oraz tortur, możemy swbodnie rozmawiać o tym co nas łączy i dzieli, te czasy - moi drodzy - są wielkim osiągnięciem po latach nienawiści i konfliktów na naszym skrawku globu, a czyja to zasługa - czy prawicy czy lewicy - to już inna sprawa ;) raczej nierozwiązywalna ;) pozdrawiam swiątecznie
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 26.12.2006 o 01:03
      Post #324105 26.12.2006 01:03
    aha, i do tego wszystkiego jestem wielkim polskim patriotą i katolikiem toteż PiS ma chyba ze mną spory problem, pzdrw
    • Elwood

1.2K
      444
    • 26.12.2006 o 01:08
      Post #324107 26.12.2006 01:08
    > > Jake Blues doskonale wie, że czasem przypinam do > marynarki równe czerwone symbole, A więc jednak :-) > > > 1. mam alterglobalistyczne, zapatystyczne, > zdrowo-lewicowe poglądy Jak Zapatystyczne to muszą być zdrowe ;-) > > 2. podoba i się ornamentyka z > tamtych czasów, jest po prostu ładna, ot tyle, A hakenkrojc jest brzydki? :-) > > 3. wzrost wpływów socjalistów, rewolucjonistów > i komunistów w I połowie XX wieku to mój > ulubiony okres z historii, zaraz potem lokuję > totalną kompromitację tych idei w systemach > socjalistycznych oraz obecny rozwój neolewicowych > prądów na tle galopującego kapitalizmu, > rządów liberalnych oligarchów oraz nie > znającej granic inwazji kultu LOGO dla mnie najsmutniejszy > > 4. uważam, że gdyby nie lewicowe poglądy > jakiejś tam części globu, na świecie byłoby > po prostu nudniej i mniej ciekawie, ja ze swej > wrodzonej otwartości na inne postawy i poglądy z > przyjemnością słucham każdego głosu, byle nie > zakutego, zamkniętego na jakiekolwiek argumenty > prawicowego tonu, który wskutek wrodzonych > kompleksów stara się zniszczyć adwersarza zanim > ten otworzy usta hihi...wysłucham wszystkich i cenię odmiennośc, byle nie k..a prawicową !!! > 5. jako że z kilkoma osobami o odmiennych > poglądach z tego forum znam się osobiście, a i > piwo zdarzyło nam sie kilkakrotnie wypić, śmiem > twierdzić, że obecne czasy, w których bez > mordowania się, wsadzania do więzień, > wyrzucania z pracy, szykan oraz tortur, możemy > swbodnie rozmawiać o tym co nas łączy i dzieli, > te czasy - moi drodzy - są wielkim osiągnięciem > po latach nienawiści i konfliktów na naszym > skrawku globu, mnie też to cieszy :-), nie będę Cię mordował... > > a czyja to zasługa - czy prawicy czy lewicy - to > już inna sprawa raczej nierozwiązywalna mordowali głównie Ci od sprawiedliwości społecznej co nie? np taki Hitler > pozdrawiam swiątecznie ja również
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 26.12.2006 o 01:18
      Post #324108 26.12.2006 01:18
    roznica miedzy Hitlerem a Leninem byla niezbyt wielka - jeden nawolywal do mordow w imie walki rasowej, drugi - klasowej. jak jestes zapatysta to polecam do posluchania Rythm Activism... lewicowa, zapatystyczna, ale swietna muzycznie kapela.
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 26.12.2006 o 01:24
      Post #324110 26.12.2006 01:24
    Rhythm Activism - znam ;) ale ponawiam pytanie: co zrobić ze mną, skoro naprawdę jestem oprócz tego wielkim polskim patriotą i katolikiem? pzdrw

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie