Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Drużyna hokejowa - aktualny status

• Hokej
    • Rozpoczęto 08.10.2006 o 19:27
      Ostatnia aktywność 27.10.2014 o 23:38
      452011 wyświetleń
    • qsss

2.3K
      7
    • 19.10.2011 o 19:07
      Post #777578 19.10.2011 19:07
    Tak jak rozmawiałem, z jednym z forumowiczów przez telefon przed chwilą... mógł być legendą, wielkim autorytetem (dla mnie był - wielkim). Ale DLACZEGO K$#@A DANIEL, DLACZEGO?
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 19.10.2011 o 19:42
      Post #777587 19.10.2011 19:42
    Hokeista chciał się odchudzić, nie zagra pzez rok Jarosław K. Kowal, pik 2011-10-19, ostatnia aktualizacja 2011-10-19 19:26 Daniel Laszkiewicz nie zagra przez rok. Został zdyskwalifikowany za zażywanie metyloheksanaminy, którą, jak twierdzi, przyjął z lekami na odchudzanie. - Jestem zdenerwowany i na razie nie chcę się wypowiadać. Czekam na oficjalną decyzję - rzucił wczoraj do słuchawki. Wracał akurat z Warszawy, gdzie tłumaczył się przed Komisją Gier i Dyscypliny przy PZHL. Kara jest surowa, bo starszy z braci Laszkiewiczów już wcześniej był zdyskwalifikowany za zażywanie niedozwolonych środków. W listopadzie 2005 r. wykryto w jego organizmie efedrynę. Wtedy miał szczęście, bo otrzymał jedynie... naganę. - Nie wiem, skąd w moim organizmie wziął się niedozwolony środek. Być może było to spowodowane zażywaniem środków przeciwbólowych - tłumaczył się przed sześcioma laty i obiecywał:. - Teraz przed każdym zażyciem lekarstwa będę dokładnie sprawdzał, czy nie zawiera żadnych zakazanych środków. Przed komisją przekonywał, że środek przyjął nieświadomie. Zapowiedział, że złoży odwołanie, ale szanse na skrócenie kary są małe. - Roczna dyskwalifikacja jest najniższą z możliwych. Wobec Daniela Laszkiewicza i tak zastosowano nadzwyczajne złagodzenie kary, bo przyznał się do winy. Wygląda na to, że nie ma podstaw prawnych do zmiany orzeczenia, bo jest recydywistą - przyznaje Bogdan Terlecki, przewodniczący Wydziału Gier i Dyscypliny. Trenerowi Rudolfowi Roháekowi przybył kolejny ból głowy. - Jestem zaskoczony, ale nie znam szczegółów. Jeszcze nie miałem okazji rozmawiać na ten temat z Danielem. Dopiero w czwartek spotkamy się w klubie. Na razie mogę potwierdzić, że nieświadomie przyjął środek na własną rękę, podobno znajdował się w środku na odchudzenie. Na pewno nie podał mu go żaden z pracowników klubu - komentuje szkoleniowiec. info-http://www.sport.pl/sport-krakow/1,115700,10500035,Hokeista_chcial_sie_odchudzic__nie_zagra_pzez_rok.html -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ciekawe co jeszcze jakieś fatum ?!?!?
    • volker0

2.4K
      174
    • 19.10.2011 o 20:41
      Post #777594 19.10.2011 20:41
    Szkoda mi Go, bo rok czasu to jest zaje...ie dlugo dla sportowca. Olbrzymia strata dla zespolu i dziura nie do zalatania.
    • tornado

346
      0
    • 19.10.2011 o 20:44
      Post #777595 19.10.2011 20:44
    Daniel to juz ma po karierze może spokojnie,przejśc na emeryturę.
    • qsss

2.3K
      7
    • 19.10.2011 o 20:52
      Post #777599 19.10.2011 20:52
    Daniel trzymaj się! ;-/
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 19.10.2011 o 21:27
      Post #777603 19.10.2011 21:27
    Może i przesadzam ,ale odnoszę wrażenie ze w tym sezonie jakieś dziwne ,,siły ,,cały czas pracują na niekorzyść hokejowej Cracovii bo 7 (SIÓDMY ) PODSTAWOWY ZAWODNIK WYPADA ZE SKŁADU !!!!!!Status drużyny ciągle w dół !! W Sejmie już by to jakaś komisja wyjaśniała ?!
    • agent44

6.1K
      1.7K
    • 19.10.2011 o 21:37
      Post #777605 19.10.2011 21:37
    .
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 19.10.2011 o 21:44
      Post #777608 19.10.2011 21:44
    Daniel trzymaj się ? To my się trzymajmy, bo za chwilę nas wszystkich krew zaleje :(
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 19.10.2011 o 21:55
      Post #777611 19.10.2011 21:55
    Cóż stało się ,trzeba się ogarnąć i jeszcze coś zrobić dla drużyny (poszukać kogoś za granicą ,oczywiscie z Polskim paszportem,czy choćby na przykład sciągnąć D.Kapicę na miejsce Daniela ??) Tu uwaga do sterników nigdy nie należy osłabiać drużyny ,bo w zyciu tak jest ze ona się sama osłabia jesli sami zaczniemy !!! (coś na zasadzie domina )
    • qsss

2.3K
      7
    • 19.10.2011 o 22:00
      Post #777612 19.10.2011 22:00
    Po prostu poczekajmy do jutra (pojutrza), na oficjalną wypowiedź Daniela, bo taka na pewno nastąpi. Poczekajmy na więcej informacji... wiadomo, przykra sprawa... Takie moje zdanie i od chwili obecnej na razie powstrzymuje się od komentarzy.
    • volker0

2.4K
      174
    • 19.10.2011 o 22:23
      Post #777618 19.10.2011 22:23
    Coz, przyznal sie i dlatego dostal tylko rok !! Nie wiedzial. Ciekaw jestem ilu cos bierze i nie wie? Kilka ciekawostek. Najnowszy krzyk dopingowej mody nazywa się metyloheksanamina. Na liście środków zabronionych należy do grupy tzw. stymulantów nieokreślonych. Metyloheksanaminę wykryto u 24-letniej złotej medalistki Igrzysk Wspólnoty Brytyjskiej w biegu na 100 metrów Nigeryjki Osayemi Oludamoli oraz u jej rodaka Samuela Okon, który startował na 110 m przez płotki. Obydwoje zostali zawieszeni do chwili zbadania próbki B. Metyloheksanamina znajduje się m.in. w olejach jadalnych i odżywkach. Agencja antydopingowa WADA planuje umieścić ją wśród specyfików zagrożonych niższymi karami, jeśli winowajca udowodni, że zażył ją nieświadomie. Metyloheksanamina jest także składnikiem olejku bodziszkowego. Dlatego może być też określona na etykietach odżywek / w składzie jako: * Wyciąg z olejku kwiatowego (bodziszka) * Wyciąg z olejku bodziszkowego W odżywkach metyloheksanaminę często łączy się z kofeiną w celu zwiększenia efektu pobudzającego i termogenicznego. W takiej postaci występuje najczęściej w dwóch rodzajach produktów: * Odżywki ułatwiające utratę wagi (np. koncentraty napojów w proszku / tabletki ułatwiające i przyspieszające usuwanie tłuszczu lub obniżanie wagi. W odżywkach tych często znajdowała się efedryna, która także znajduje się na liście zabronionych substancji WADA. * Przedtreningowe odżywki „pobudzające" - często promowane i sprzedawane w kręgach kulturystycznych jako przedtreningowy „dopalacz" poprawiający efekty treningu.
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 19.10.2011 o 22:33
      Post #777619 19.10.2011 22:33
    W środowisku hokejowym huczy od plotek. Według większości naszych rozmówców winna może być... niewiedza hokeistów, którzy wzięli odżywkę nie mając pojęcia, że jeden z jej składników jest zabroniony. - Jestem tym wszystkim zdumiony - powiedział nam jeden z zawodników Cracovii. - Kupujemy odżywki będąc pewnymi, że są one dozwolone. A tutaj nagle się okazuje, że jeden ze składników jest zabroniony. To jest niepoważne. W klubie brak pełnej informacji na ten temat, a PZHL też nie przesyła żadnych danych. To co w końcu mamy zażywać legalnie, skoro, tak po prawdzie, to nie wiemy nawet, co jest zabronione? To może oznaczać, że gdyby przebadać większą grupę hokeistów, liga musiałaby z wtorku na środę zakończyć rozgrywki. W polskim hokeju zawodnicy nie są informowani przez działaczy klubowych (ci w końcu nie muszą się na tym znać) ani przez lekarzy o środkach zakazanych. Zawodnicy - jest to praktyka stosowana w całym kraju - sami dbają o odpowiednie odżywki. I jak widać nie zawsze kupują te, które należy. O profesjonalizmie w polskich klubach hokejowych lepiej więc nie mówić, wiele pozostawia też do życzenia zachowanie zawodników. Metyloheksanamina trafiła na listę środków zabronionych w maju tego roku. Komisja do Zwalczania Dopingu w Sporcie alarmowała wtedy wszystkie związki sportowe o zmianach w przepisach. Przypominano, że ta substancja o działaniu pobudzającym była używana m.in. w sprayach udrażniających nos i odżywkach. Takich pułapek jest o wiele więcej, choćby pseudoefedryna, którą można znaleźć m.in. w dostępnych bez recepty środkach przeciwgrypowych. Ich sportowcy też nie mogą zażywać. - Zamierzam się odwoływać, bo czuję się niewinny. To jest po prostu efekt braku informacji na temat zabronionych środków - tłumaczy się Daniel Laszkiewicz. - Po tylu latach gry w hokeja, jestem zszokowany tą karą. Owszem, brałem odżywki, ale nie wiedziałem, że jeden z jego składników od niedawna jest zakazany. Odżywki praktycznie każdy hokeista kupuje sam. Oczywiście, teraz zrzeknę się funkcji kapitana. Dla mnie jest to wielki cios. Podobnie dla kolegów. - Kompletnie nie wiem, o co tutaj chodzi - załamuje ręce trener Cracovii Rudolf Rohaczek. - Daniel jest wzorem dla innych hokeistów. Trzeba poczekać na ostateczne decyzje. Dla nas jest to ogromna strata. info G.K.
    • qsss

2.3K
      7
    • 19.10.2011 o 22:47
      Post #777625 19.10.2011 22:47
    *REVENATOR* Napisał(a): ------------------------------------------------------- > W środowisku hokejowym huczy od plotek. Według > większości naszych rozmówców > > winna może być... niewiedza hokeistów, którzy > wzięli odżywkę nie mając pojęcia, że jeden z > jej składników jest zabroniony. > > - Jestem tym wszystkim zdumiony - powiedział nam > jeden z zawodników Cracovii. - Kupujemy odżywki > będąc pewnymi, że są one dozwolone. A tutaj > nagle się okazuje, że jeden ze składników jest > zabroniony. To jest niepoważne. W klubie brak > pełnej informacji na ten temat, a PZHL też nie > przesyła żadnych danych. To co w końcu mamy > zażywać legalnie, skoro, tak po prawdzie, to nie > wiemy nawet, co jest zabronione? > > To może oznaczać, że gdyby przebadać większą > grupę hokeistów, liga musiałaby z wtorku na > środę zakończyć rozgrywki. > > W polskim hokeju zawodnicy nie są informowani > przez działaczy klubowych (ci w końcu nie muszą > się na tym znać) ani przez lekarzy o środkach > zakazanych. Zawodnicy - jest to praktyka stosowana > w całym kraju - sami dbają o odpowiednie > odżywki. I jak widać nie zawsze kupują te, > które należy. O profesjonalizmie w polskich > klubach hokejowych lepiej więc nie mówić, wiele > pozostawia też do życzenia zachowanie > zawodników. > > Metyloheksanamina trafiła na listę środków > zabronionych w maju tego roku. Komisja do > Zwalczania Dopingu w Sporcie alarmowała wtedy > wszystkie związki sportowe o zmianach w > przepisach. Przypominano, że ta substancja o > działaniu pobudzającym była używana m.in. w > sprayach udrażniających nos i odżywkach. Takich > pułapek jest o wiele więcej, choćby > pseudoefedryna, którą można znaleźć m.in. w > dostępnych bez recepty środkach > przeciwgrypowych. Ich sportowcy też nie mogą > zażywać. > [b]> - Zamierzam się odwoływać, bo czuję się > niewinny. To jest po prostu efekt braku informacji > na temat zabronionych środków - tłumaczy się > Daniel Laszkiewicz. - Po tylu latach gry w hokeja, > jestem zszokowany tą karą. Owszem, brałem > odżywki, ale nie wiedziałem, że jeden z jego > składników od niedawna jest zakazany. Odżywki > praktycznie każdy hokeista kupuje sam. > Oczywiście, teraz zrzeknę się funkcji kapitana. > Dla mnie jest to wielki cios. Podobnie dla > kolegów. > > - Kompletnie nie wiem, o co tutaj chodzi - > załamuje ręce trener Cracovii Rudolf Rohaczek. - > Daniel jest wzorem dla innych hokeistów. Trzeba > poczekać na ostateczne decyzje. Dla nas jest to > ogromna strata.[/b] > > info G.K. O to, to,to...
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 19.10.2011 o 22:49
      Post #777626 19.10.2011 22:49
    Trzymaj się Daniel... Oj spadnie totalnie poziom w naszej pół-amatorskiej lidze w najbliższych miesiącach. Bo zawodnicy nie wiedząc co wolno ...nie będą wogóle brać odżywek. A na profesjonalne prowadzenie medyczne szans nie ma w ledwo zipiacych Polskich Klubach.
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 20.10.2011 o 01:26
      Post #777656 20.10.2011 01:26
    Niech każdego grającego sprawdzą. Liga do zawieszenia myślę.
    • tomek1906

2.1K
      395
    • 20.10.2011 o 08:56
      Post #777669 20.10.2011 08:56
    Kluczowy moment dla sekcji hokeja na ten rok, albo szybko dojdą wartościowi zawodnicy albo ten sezon zostanie odpuszczony
    • ZTCracovia

175
      0
    • 20.10.2011 o 09:16
      Post #777672 20.10.2011 09:16
    I co teraz? Jesteśmy tuż przed turniejem w Doniecku, nie mówiąc już o lidze! Zamiast dopinać skład i szlifować formę, jedno z najważniejszych ogniw wypada z drużyny. Daniel był takim dobrym duchem zespołu, potrafił zmotywować i zmobilizować chłopaków. Szkoda ...wielka szkoda że tak się stało! Ciekawe jaki to będzie miało wpływ na formę .... bo na pewno na psychice pozostałych zawodników może się to odbić...
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 20.10.2011 o 10:08
      Post #777685 20.10.2011 10:08
    ,,Smutny przypadek, całkowitą winę ponosi za to zawodnik - twierdzi na łamach Dziennika Polskiego Prezes Cracovii - Jako klub potępiamy stosowanie środków dopingujących i zawodnik na pewno poniesie karę. Będziemy się zastanawiać, czy nie rozwiązać z nim kontraktu. Ale pamiętamy też o tym, jak dużo dobrego zrobił dla naszego klubu Daniel Laszkiewicz, to hokeista bardzo zasłużony, pomógł nam zdobywać tytuły mistrza Polski. Będziemy z nim rozmawiać, na pewno całą sprawę będziemy chcieli rozwiązać w sposób humanitarny - mówi Profesor Janusz Filipiak .... No tak najłatwiej winę zrzucić na innych ,a czy nie powinien być ktoś od spraw odzywek dla zawodników ?? To idzie na zasadzie łańcuszka likwidacji druzyny mistrzowskiej (chodzi o kolejne straty zawodników).Byc moze kapitan brał doping zupełnie nie swiadomie ,ale być moze po odejsciach innych czolowych graczy Cracovii chciał grać jeszcze lepiej i moze nawet za dwóch ????TEMAT PRZYKRY I TRUDNY !!
    • Leesior

11.3K
      2.9K
    • 20.10.2011 o 10:12
      Post #777687 20.10.2011 10:12
    BartAcid Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Niech każdego grającego sprawdzą. POPIERAM Już na nas psy wieszają na rożnych forach, a trzeba by na dobrą sprawę wszystkich hokeistów przebadać (nie jest ich w Polsce tak wielu :(). Jeśli takie jaja są z tymi zakazanymi specyfikami, że można je w byle czym spotkać, to kto wie co by dała kontrola. Akurat na Daniela i Radwańskiego może trafiło, a skal może być znacznie większa.
    • mrówka

568
      83
    • 20.10.2011 o 10:46
      Post #777698 20.10.2011 10:46
    Najbardziej obawiam się, że mając ku temu pewne podstawy prezesi będą chcieli zaoszczędzić kolejne pieniądze z kontraktu. W media pójdzie wiadomość, że w Cracovii nie toleruje się dopingu itp. i nie było wyboru. Postronni kibice przyklasną uszami na taki krok. Tak na prawdę tylko wierni kibice hokeja wiedzą jakie zaangażowanie i siłę w zespole stanowi Daniel, że nie jest to zawodnik który ślizga się po lodzie dla wypełnienia kontraktu. Mam nadzieję, że włodarze docenią jak ważną postacią jest dla drużyny. Obowiązkiem klubu jest stworzenie warunków i "dostarczanie narzędzi pracy" dla zawodników. Wiadomo że każdy sportowiec przyjmuje odżywki i suplementy, tak samo jak używa kija i ochraniaczy. Jeżeli klub o to nie dba w najmniejszym stopniu, to mamy efekty. Wieść niesie że mamy budżet jeden z wyższych w PLH. Ciekawe na co idą pieniądze skoro kadra zawodnicza jest taka mała a zakup wody okazuje się problemem???

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie