ile to ma wiosen? jak taki nagrzany przy recowery to śrubokręcik, odkurzacz, pasta termoprzewodząca, troche srajtaśmy i po sprawie
rozkręcasz, rozbierasz, czyścisz.
-
-
KUmaci komputerowcy po raz n-ty
Nie dało się zrobić w ogóle recovery bo się wyłączał, ale już sytuacja opanowana, system wgrany i hula.:) Teraz się nie przegrzewa, ale czyszczenie nie zaszkodziłoby. Lapek ma trzy lata i jeszcze nie był rozkręcany, z tego co się orientuję (bo to nie mój), to była próba rozkręcania, ale poza śrubkami, cały korpus trzyma się za pomocą zaczepów. Także lepiej oddać od speca i niech za flaszkę czyści.
lepiej od razu wyczyścić bo jak wrócą upały top znowu zdechnie.
chyba że wolisz upalone układy wymieniać :)
5 dni później
przygarnę jakąś karte na PCI-E moja leciwa 7900 zaczęła sypać artefaktami po ekranie od startu kompa ... a ze sterami wiesza wszystko ;(
jakby ktoś miał coś ze starego kompa przyjmę za flaszkę ;) szkoda mi wywalać staruszka bo dobrze za kino domowe robi ;)
32 dni później
posiadam tablet Terra 70l, świeżo zakupiony - po uruchomieniu Skype robiąc test Echo/Sound wszystko słychać w porządku. Natomiast jak ktoś do mnie dzwoni, albo ja do kogoś - to dźwięk jest ledwo słyszalny.
Czy można to w jakiś sposób naprawić? Skype w najnowszej wersji, ustawienia dźwieku w systemie na maks, w skype na androida nie ma ustawień dzwieków.
Dziwna sprawa, u mnie w komputerze co jakiś czas podczas zamykania znaczkiem x przeglądarki Google Chrome (i [b]tylko tej przeglądarki[/b], z innymi przegladarkami problem się nie pojawia) nagle znika całkowicie obraz z monitora i komputer przestaje reagować na jakiekolwiek próby ruchu myszką czy klawiatury, nawet nie działa też wtedy twardy reset komputera na obudowie, działa tylko wyłączenie komputera poprzez przytrzymanie przez dłuższą chwilę przycisku zasilania na obudowie. System Windows 7 Home Edition PL.
[b]Raz i tylko raz[/b] w takiej sytuacji wyświetlił mi się bluescreen o błędzie pamięci (pamięci OCZ Platinium rev. 2, DDR1 3 kości po 512 MB, czasy opóźnienia 2,2,2,5 ustawione na 333 MHZ (na trzech kościach płyta nie puszcza ustawienia na 400 MHz, jak również na kościach dwustronnych, płyta główna Asus K8NE-Deluxe). Co jest, ktoś może coś wie [b]w czym tkwi problem, w Google Chrome[/b] ?
Podbijam to co wyżej, nikt nie wie ???
problem tkwi w tym że Chrome jest zjebany :) ...
a poważnie ciężko stwierdzić bo to raczej mało spotykane i ciężko zza monitora postawić diagnozę pewnie coś mu nie pasuje z pamięcią i po odwołaniu się do niej rozkłada system ... lub po prostu system już nie domaga i prosi o format ;)
Napuścił bym na początek memtesta na pamięci. Jeśli tak się dzieje za każdym razem to jeszcze żonglerka modułami czy w każdej konfiguracji (12,13,23) też tak się dzieje.
4 dni później
kumaci komputerowcy coś mnie trafi !
kompik po formacie itd pościągałem filmów na urlopik ale nie idzie tego odpalić, cały czas wyskakuje jakiś błąd a otwarza filmy tylko w programach, które nie wyświetlają napisów. przez ten czas zainstalowałem chyba wszystkie możliwe kodeki i to w różnych konfiguracjach - tak jak czytałem w googlach. podobno niektóre się gryzą.
chciałbym móc obsługiwać bestplayera - jakie kodeki do tego dać żeby śmigało?
ewentualnie jak wrzucić napisy do windows media player albo real player? jeden i drugi pokazuje, że napisy są ale ich nie wyświetla.
jak mi podpowiecie to w nagrodę przez tydzień w czasie urlopu nie wypowiem się na forum :)
sciagnij k-lite codeck pack oraz km player
reszte odinstalowac wszystko? ten klitle to 10tke?
reszte odinstaluj
ten program z kolei nie odtwarzał obrazu :) po wielu kolejnych probach stanęło na vlc player i śmiga nawet. anyway dzieki !
25 dni później
Podłączyłem laptopa do zewnętrznego monitora, w ustawieniach wyłączyłem ekran domyślny i działa tylko monitor. Tylko, że obraz jest do dupy i podejrzewam, że to wina karty graficznej. Karta domyślna to Intel HD Graphics 3000 a w grach przełącza się na lepszą NVIDIA. Kiedy włączam telewizor (podłączony kablem HDMI) wtedy od razu ekran monitora automatycznie ma dobry obraz ale tak jest tylko przy włączonym telewizorze. Podejrzewam, że wtedy odpala się karta NVIDIA i dlatego obraz jest dobry. Tylko, że nie ma żadnych ustawień żeby ustawić ją jako domyślną. Są jakieś programy do tego albo ukryte ustawienia?
po przełączeniu na monitor wpadłeś na pomysł żeby zmienić rozdzielczość ekranu ?
Tak, najpierw się nie dało a potem nacisnąłem klawisz windows plus p i zmieniłem z "tylko projektor" na "rozszerz" i już można zmieniać ale mimo dobrej rozdzielności jakość jest słaba. Włączam telewizor i od razu pojawia się obraz w dobrej jakości. Wyłączam telewizor i wraca do starego. To chyba kwestia słabości tej wbudowanej karty a kiedy włączam TV wyświetla z tej lepszej. Problem w tym, że nie umiem przełączyć na lepszą na stałe.
a na czym polega słaba jakość ?
Potrzebuje raz na jakiś czas zgrywac dane z kompa na dysk zewnętrzny lub coś w tym stylu.
Dane niezwykle ważne lecz mało zajmujące.
Dyski zew zaczynaja sie od 80gb a ja na dobra sprawę potrzebuje 10 razy mniej.
I teraz najważniejsze:
Co jest pewniejsze?
Czy mogę zaufać pendriveowi? Czy mam pewność ze nagle nie wyskoczy komunikat z info ze przed użyciem należy go sformatowac co nie raz ma miejsce w przypadku tych nośników danych?
Pendrive ok, tylko dobry pendrive, nie taki z kiosku. W razie czego masz dysk google albo inne dyski na innych pocztach ale to wiadomo z jakiego powodu jest ryzykowne. W razie czego zostaje Ci płyta 8,5 GB ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)