Często trenerzy teraz dzielą zawodników np. na 3 grupy i każda grupa ćwiczy na odpowiednim obciążeniu w zależności jak się kto czuje i dopiero w ostatniej fazie przygotowań wszyscy trenują razem. Czy w Cracovii było coś takiego robione?
-
-
Trener Majewski / Ćmikiewicz - treningi, sparingi , taktyka...(temat zbiorczy)
od ogolnorozwojowki jest Zalewski.
widac, ze go to przerasta, ale Stefan jest uparty.
od czasu Wacka Mirka nie mielismy nikogo odpowiedniego na to stanowisko.
ale nie pasowal prezesom, a zawodnicy mieli sil na 180 minut biegania.
Trener Majewski to fachowiec, a liga jest bardzo potrzebna, chcą tego zawodnicy, prezesi klubów i kibice - twierdzi Janusz Filipiak, prezes Cracovii
==
Szymon Opryszek:
Jak Pan reaguje na opóźnienie startu ekstraklasy?
Janusz Filipiak:
Ostatnia decyzja piłkarskiej centrali o rozpoczęciu ligi bardzo mnie cieszy. Dla mnie, jako prezesa i kibica, to bardzo ważne, by ekstraklasa w końcu ruszyła. Mniej interesuje mnie to, kto będzie występował w lidze i ile to będzie drużyn. Cracovia chce już grać.
Szymon Opryszek:
Dla Pana problemy z ligą okazały się zbawienne, bo zdążył Pan z urlopu na start ligi.
Janusz Filipiak:
- Rzeczywiście, ale takiego planu nie miałem. I tak nie jechałbym do Białegostoku, bo to wyprawa na dwa dni. Nie mam tyle czasu, muszę zarabiać pieniądze na klub.
Szymon Opryszek:
Pod Pana nieobecność w Cracovii sporo się działo
Janusz Filipiak:
- Jeżdżę zawsze do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Australię i Nową Zelandię już zjeździłem, tam nic nie ma, więc stawiam na Europę. Przyznam jednak, że urlop spędziłem nad laptopem, bo atmosfera przed ligą jest bardzo gorąca.
Szymon Opryszek:
Chyba warto pracować, żeby potem odbierać powołania od Leo Beenhakkera dla swoich zawodników?
Janusz Filipiak:
- Szukamy graczy, którzy mają przed sobą wielką karierę. Powołanie na konsultacje do kadry ekstraklasy dla naszych graczy cieszy. Powinni się czegoś nauczyć, a to pomoże zespołowi. Kilka lat temu powiedziałem, że stawiamy na juniorów i produkcję piłkarzy. Ten zamysł zaczyna się spełniać.
Szymon Opryszek:
Tego lata Cracovia pod kątem liczby transferów przebiła Wisłę.
Janusz Filipiak:
- Ściągnęliśmy kilku bardzo perspektywicznych zawodników. Zasilą skład Młodej Ekstraklasy, będą się uczyć. Tymczasem w pierwszej drużynie zagrają Marek Wasiluk, Marcin Krzywicki, którzy muszą się jeszcze nauczyć piłki na poziomie, ale mają spore umiejętności, jak na swój wiek.
Szymon Opryszek:
Podobno Pana błogosławieństwo ma Semjon Milosević, najlepszy obrońca ligi bośniackiej.
Janusz Filipiak:
- Trener Majewski bardzo chce Bośniaka, a zawodnik mieści się w naszych możliwościach finansowych. Przystępujemy do realizacji transferu, ale czeka na nas stos dokumentacji. Milosević pochodzi spoza Unii Europejskiej, więc potrzebuje pozwolenia na pracę. To trochę opóźni transfer.
Szymon Opryszek:
Już kilka lat temu interesowaliście się Marcinem Robakiem, tymczasem teraz wymagania finansowe zawodnika przerosły Cracovię. Czuje Pan niedosyt?
Janusz Filipiak:
- Można gdybać, ale nie warto. Nikt nie ma na plecach napisane, że będzie wielkim piłkarzem. Teraz Robakowi też nie było po drodze do Krakowa.
Szymon Opryszek:
Poza młodymi i zdolnymi niedługo wyhoduje Pan, najdłużej urzędującego trenera w ekstraklasie.
Janusz Filipiak:
- Majewski jest dobrym fachowcem, jego papiery nie są przypadkowe. Powtarzam zawodnikom, że Majewski i Ćmikiewicz to para, która zdobyła trzecie miejsce na świecie, mają doświadczenie międzynarodowe. Jeżeli ktoś mówi, że są słabi, to jest złośliwy.
Szymon Opryszek:
Mimo to drużyna w sparingach nie zachwyca, wręcz momentami przeraża.
Janusz Filipiak:
- Kluby, w których pozycja trenera jest stabilna, odnoszą sukces. Nie chcę porównywać z Aleksem Fergusonem z Manchesteru United, ale szkoleniowiec powinien współpracować z zawodnikiem, inwestować w niego swoją wiedzę. Zawodnikami trzeba rotować, ale musi być wiadomo, kto rządzi. W Cracovii na razie Majewski.
Szymon Opryszek:
Postawił Pan jakiś cel przed trenerem i jego podopiecznymi?
Janusz Filipiak:
- W tym całym bałaganie, trudno powiedzieć, czego wymagać od drużyny. Zwłaszcza, że mieliśmy dużo kontuzji. Wciąż poza grą jest Dariusz Kłus, ujawnił się problem z kręgosłupem Arkadiusza Barana. To nasi liderzy, którzy byli osią drużyny. Skoro chcą grać, to będą. Mam jednak świadomość, że środek pomocy może być dużym problemem.
Źródło: gazeta.pl, Kraków - Szymon Opryszek
W najnowszym numerze "Piłki Nożnej" [nr 32] możemy rzucić okiem na tekst pt. "Dogrywka z: Stefan Majewski".
[img]http://www.pilkanozna.pl/fotodb/2008/news280/ad9ea2ffb0e031cc35be0ad87c9d52b6.jpg[/img]
[i]Jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych szkoleniowców w ekstraklasie, któremu zawodnicy zarzucają drakońskie metody przygotowań, a obserwatorzy - predylekcję do popadania w konflikty z zawodnikami. Tymczasem właściciel Cracovii profesorJanusz Filipiak zaufał Doktorowi i wspólnie, z umiarkowanymi sukcesam przebudowują i odmładzają zespół Pasów.[/i]
Szukac to oni szukaja. Hristo tez szukali. Pytanie, czy znajda, zanim Majewskiemu skonczy sie kontrakt.
Majewski coś w tym wywiadzie wspomina o bosniaku który ma przyjsc, na to dziennikarz się pyta:
"Zastąpi on Janusza Kuliga?"
Pełen profesjonalizm nie?;]
jesli zaczniemy zwyciestwem z piastem to moze byc pieknie bo pozniej u siebie łks nie powinno byc trudno wiec 6pkt na dzien dobry odrazu lepiej pozniej sezon sie uklada :)
przypominam, ze Wyparło wypiera wszystkie nasze strzaly z bramki..jak dotad z nimi nie wygralismy w ostatnich spotkaniach wiec..nie mow ze bedzie latwo. jak nasi pilkarze mysla ze bedzie latwo to załamujemy rece w trakcie i po meczu. z ŁKSem bedzie trudno. bardzo trudno. ale wygramy;>;)
Tez to zauwazylem, nad nami wisi klatwa Wyparly.
azurro Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> od czasu Wacka Mirka nie mielismy nikogo
> odpowiedniego na to stanowisko.
> ale nie pasowal prezesom, a zawodnicy mieli sil
> na 180 minut biegania.
Też żałuje, że nie pracuje w klubie. Natomiast prywatnie podkreślał, że piłka nożna to nie jest to. Trenerzy, a nawet dzialacze wymagają w krótkim okresie rzeczy niemożliwych (czyli np z Dudzińskiego zrobić sprintera). Związał się z lekkoatletyką, tutaj jest możliwość prowadzenia zawodnika długofalowo i nie ma takiej presji na szybki wynik.
A efekty jego pracy widać. Trzech podopiecznych W. Mirka wystąpi w chodzie sportowym na olimpiadzie w Pekinie
Nasi mogliby wystartowac w chodzie sportowym. Bo w biegach to juz srednio.
moim zdaniem pan trener usilnie chce sprawdzic sie albo w KRawiectwie (kupowanie zawodników na łokcie) albo w lesnictwie..
Chcialbym sie od kogos dowiedziec czemu trener Majewski pomija w skladzie 1 druzyny bramkarza Pączka?
Widzialem dzisiaj wewnetrzna gierke 1 druzyny z druga 11 i wnioski jakie same na usta sie cisna to czemu Pączek nie jest 1 bramkarzem w Cracovii?
Bo Waski jest lepszy?
Wojowniku... dlatego, że jest 4. I na więcej raczej w tej chwili nie zasługuje
SORRY, zapomniałem - ja się znam tylko na pływaniu synchronicznym a teraz zaczynam się specjalizować w skokach do wody... też synchronicznych
Pączek jest bardzo dobry, ale na xtraklase brakuje mu wzrostu. taka moja opinia.
jak tak sobie mysle, to Majewski ma 2 wady. pieronski upór połączony ze sklonnoscia do konfliktów(takich ktorych podobno nie ma) i zmiany ustawienia i pilkarzy podczas meczu. nie widzialem ehjszcze w Cracovii trenera ktory potrafilby to robic z glowa. stawowy byl rownie udany jesli chodzi o zmiany w trakcie.
Lubiłem Gizę, nie był wyrobnikiem ale czasem miał takie zagranie, że warto było dla niego iść na mecz.I to wszystko.
Podobno młodzi wygrali dzisiaj w gierce z I drużyną 3-0
Bambusfeld napisal:
Pączek jest bardzo dobry, ale na xtraklase brakuje mu wzrostu. taka moja opinia.
jak tak sobie mysle, to Majewski ma 2 wady. pieronski upór połączony ze sklonnoscia do konfliktów(takich ktorych podobno nie ma) i zmiany ustawienia i pilkarzy podczas meczu. nie widzialem ehjszcze w Cracovii trenera ktory potrafilby to robic z glowa. stawowy byl rownie udany jesli chodzi o zmiany w trakcie.
Skonczcie wkoncu gadac o wzroscie Pączka bo to nie ma zadnego sensu, bylem na wczorajszej gierce i jasno z niej wynika ze mimo tego ze faktycznie Pączek jest nizszy od Cabaja i Olszewskiego jest od nich lepszy, pozatym bramkarze o jego wzroscie graja w primera division np (Coupet - Atletico madryt ) ale na polska ekstraklase za niski,smiechu warte to wszystko:)
Pączek powininen dostac szanse a to czemu jej jak narazie nie dostal trzeba dowiedziec sie od majewskiego i tyle w tym temacie...
z Majewskim powinien porozmawiac psychoanalityk o ile nie psychiatra. o Cmikiewiczu z litosci nie wspomne, nawet jako grojek wyroznial sie szczegolnie prowokowaniem rywali.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)